Så kan förskolan stötta barn på flykt

Erica Mattelin.

Hallå där, Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Den kommer att handla om barn på flykt och hur man kan må efter att ha varit på flykt och framför allt vad kan vi göra för att möta barn på flykt på ett bra sätt i förskolan.

– Jag kommer att ge exempel på hur man som förskollärare kan arbeta med den här gruppen barn som varit med om svåra upplevelser. Jag ska gå igenom praktiska tips och råd samt hur man kan jobba med känslor och liknande om man till exempel inte har samma språk, vilket också är en utmaning.

Vilken typ av stöd kan flyktingbarn behöva få på förskolan?

– Just när det gäller förskolan så tänker man ofta att det viktigaste är att barnet kommer till en trygg miljö. Det är också viktigt att prata om vad förskolepersonalen kan göra extra. Men bara det att barnet kommer till förskolan, att de får leka med andra barn, att det finns leksaker och en vardag är ibland det som man ska fokusera allra mest på. Vi pratar väldigt mycket om att barnen också måste få vila från det man varit med om. Förskolan kan vara en enorm respit där de får leka och bara vara barn. Märker man som förskollärare att barnet mår dåligt bör man ge det extra mycket av det som är bra som exempelvis förståelse och tid. En god dialog med föräldrarna om hur man kan stötta och om situationer som är extra svåra för barnet är också viktigt.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska känna sig ännu mer trygga att möta barnen som varit på flykt eller varit med om andra svåra upplevelser. En sådan här föreläsning gör att man känner sig mindre osäker och mer som en av de viktigaste stöttepelarna i samhället när man tar emot de här barnen. Jag tror att en av det viktigaste sakerna vi kan göra är att rusta förskollärarna för att kunna ta emot dem på ett bra sätt. Lyckas förskola och skola, så lyckas också andra inom till exempel BUP, menar jag.

Av John Miller

Du kan lyssna till Erica Mattelin, på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan 17-18 november!

Konferensen berör bland annat:

  • Barn på flykt – så kan förskolan ta emot på bästa sätt.
  • Att växa upp i en digital värld – så påverkas barns lärande och kommunikation.
  • Aggressivitet hos barn­ ­– vilka tecken är viktiga att uppmärksamma?
  • Föräldraskapsstöd i förskolan – aktuell forskning om hur det kan genomföras.
  • Dokumentation kring barn i behov av särskilt stöd i förskolan – vilket innehåll och vems ansvar?
  • APERS – ett skattningsinstrument för anpassning av lärmiljön för barn med autism.
  • Barn som far illa ­– förskolans möjligheter att förebygga, upptäcka och agera

Sidan publicerades 2022-08-01 11:01 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2022-08-08 10:46 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vanliga liv vanligt bland flyktingbarn

Diskussionen kring flyktingbarn är ofta fokuserad på trauman. Men många flyktingbarn växer upp och lever fullt normala liv. Mottagandet, de första skolåren och vänner med liknande erfarenheter är viktiga för flyktingbarnens identitetsskapande, visar Ulrika Wiggs avhandling.

Rektor i förskolan Webbkonferens

Välkommen till Skolportens fortbildning för rektorer i förskolan. Ta del av forskning som rör förskolan samt utvecklas i din roll som ledare. Delta i Stockholm den 2–3 februari 2023 eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 9 februari–2 mars.

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

S kräver att vinstförbud i förskolan utreds

Socialdemokraterna vill att ett vinstförbud inom förskolan utreds och att den utredning om vinster i skolan som nu sitter, ska utreda det.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Vässa din undervisning i sexualitet, samtycke och relationer!

Läs Skolportens intervju med sexologen Kalle Norwald. Han är en av talarna på Skolportens digitala TEMA-konferens Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer och ska tala om hur man kan integrera teman om sexualitet, samtycke och relationer i övrig undervisning.

”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Läs Skolportens intervju med Nioosha Shams, läsambassadör. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Skolbibliotek och kommer att tala om mångspråksfokus och läsfrämjande arbete.

Bara en tredjedel av personalen i förskolan är legitimerad: ”Är chockad”

Mindre än hälften av personalen i förskolan i Göteborg har en förskollärarlegitimation, enligt siffror från Skolverket. Detta innebär risker för barnen, enligt Adrian Forssander, undervisningsråd på Skolverket.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

S: Arbetet mot gängkriminalitet måste börja redan i förskolan

Socialdemokraterna har tagit ett utskottsinitiativ i riksdagen och vill öka satsningen på brottsförebyggande arbete. Arbetet mot gängkriminalitet måste inledas redan i förskolan anser partiledaren Magdalena Andersson.  

Så kan man undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor

Läs Skolportens intervju med Lotta Dessen Jankell som är doktorand i geografididaktik och lärare i geografi. Hon ska föreläsa på Skolportens webbkonferens Geografi och kommer att tala om hur man kan undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor.

”Timbro ska lämna barnen och förskolan i fred”

Timbro får ha vilka rutiner de vill om att vara krasslig på jobbet. Men de ska lämna barnen och förskolan i fred! Åsikterna som tankesmedjan nu för fram är direkt skadliga för förskolans utveckling, skriver ledningsgruppen i Förskoleupproret.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

Ny statistik om barn som inte är inskrivna i förskolan

Ungefär 22 000 barn mellan tre och fem är inte inskrivna i förskola. Dessa barn har en mindre gynnsam socioekonomisk bakgrund än de som går i förskolan. Det visar en ny rapport från SKR.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier