Så kan förskolan stötta barn på flykt

Erica Mattelin.

Hallå där, Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Den kommer att handla om barn på flykt och hur man kan må efter att ha varit på flykt och framför allt vad kan vi göra för att möta barn på flykt på ett bra sätt i förskolan.

– Jag kommer att ge exempel på hur man som förskollärare kan arbeta med den här gruppen barn som varit med om svåra upplevelser. Jag ska gå igenom praktiska tips och råd samt hur man kan jobba med känslor och liknande om man till exempel inte har samma språk, vilket också är en utmaning.

Vilken typ av stöd kan flyktingbarn behöva få på förskolan?

– Just när det gäller förskolan så tänker man ofta att det viktigaste är att barnet kommer till en trygg miljö. Det är också viktigt att prata om vad förskolepersonalen kan göra extra. Men bara det att barnet kommer till förskolan, att de får leka med andra barn, att det finns leksaker och en vardag är ibland det som man ska fokusera allra mest på. Vi pratar väldigt mycket om att barnen också måste få vila från det man varit med om. Förskolan kan vara en enorm respit där de får leka och bara vara barn. Märker man som förskollärare att barnet mår dåligt bör man ge det extra mycket av det som är bra som exempelvis förståelse och tid. En god dialog med föräldrarna om hur man kan stötta och om situationer som är extra svåra för barnet är också viktigt.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska känna sig ännu mer trygga att möta barnen som varit på flykt eller varit med om andra svåra upplevelser. En sådan här föreläsning gör att man känner sig mindre osäker och mer som en av de viktigaste stöttepelarna i samhället när man tar emot de här barnen. Jag tror att en av det viktigaste sakerna vi kan göra är att rusta förskollärarna för att kunna ta emot dem på ett bra sätt. Lyckas förskola och skola, så lyckas också andra inom till exempel BUP, menar jag.

Av John Miller

Du kan lyssna till Erica Mattelin, på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan 17-18 november!

Konferensen berör bland annat:

  • Barn på flykt – så kan förskolan ta emot på bästa sätt.
  • Att växa upp i en digital värld – så påverkas barns lärande och kommunikation.
  • Aggressivitet hos barn­ ­– vilka tecken är viktiga att uppmärksamma?
  • Föräldraskapsstöd i förskolan – aktuell forskning om hur det kan genomföras.
  • Dokumentation kring barn i behov av särskilt stöd i förskolan – vilket innehåll och vems ansvar?
  • APERS – ett skattningsinstrument för anpassning av lärmiljön för barn med autism.
  • Barn som far illa ­– förskolans möjligheter att förebygga, upptäcka och agera

Sidan publicerades 2022-08-01 11:01 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2022-08-08 10:46 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vanliga liv vanligt bland flyktingbarn

Diskussionen kring flyktingbarn är ofta fokuserad på trauman. Men många flyktingbarn växer upp och lever fullt normala liv. Mottagandet, de första skolåren och vänner med liknande erfarenheter är viktiga för flyktingbarnens identitetsskapande, visar Ulrika Wiggs avhandling.

Rektor i förskolan Webbkonferens

Välkommen till Skolportens fortbildning för rektorer i förskolan. Ta del av forskning som rör förskolan samt utvecklas i din roll som ledare. Delta i Stockholm den 2–3 februari 2023 eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 9 februari–2 mars.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

”Kunskap om lagar ger stöd vid granskning”

Juridiken styr i princip hela förskolans verksamhet utan att man kanske tänker på det. Med mer kunskap i förskolejuridik blir det lättare för rektor och pedagoger att förutse och bedöma rättsliga situationer i vardagen, skriver juristen Maria Refors Legge.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Hur kan man tänka kring undervisningen i litteraturhistoria?

Läs vår intervju med Jonas Johansson gymnasielärare och universitetsadjunkt, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet. Han kommer att tala om undervisningen i litteraturhistoria.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Insändare. ”Minska grupperna i förskolan så att vi hinner lära barn svenska”

De flesta kommuner struntar i att följa de statliga rekommendationerna om högst 16 barn på tre anställda i förskolan. Minska barn grupperna så att vi hinner lära barn svenska, skriver förskoleläraren Maria Eberson Skjefstad.

”Det finns en otrolig potential i att arbeta med bildberättande”

Läs vår intervju med Frida Marklund, lektor i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild vid Umeå universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Bild i grundskolan. Hon kommer att tala om bildberättande.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Värna barns sexualitet i förskolan

Säg att du upptäcker två barn som drar ner byxorna och står och tittar på varandra på förskolan. Detta sker i ett litet lekrum, där det även sitter ett yngre barn som inte verkar bry sig. Hur gör du då? Vad säger du?

Ledare: Höj statusen på yrkesprogrammen!

Det kommer att saknas 300 000 yrkesutbildade i Sverige år 2035. Samtidigt har ungas intresse för att gå en gymnasial yrkesutbildning sjunkit. I nya numret av Skolportens magasin intervjuas bland annat forskaren Per-Åke Rosvall, som menar att vi måste höja statusen för yrkesprogrammen.

Hur kan man jobba med de globala målen i fysikundervisningen?

Ingela Bursjöö ska föreläsa på Skolportens konferens Fysik. Hon kommer att tala om hur man kan arbeta med de globala målen i fysikundervisningen.

Ledare: Tänka matematik

Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång. Årets första nummer av Skolportens magasin har tema matematik.

Hur kan man tänka kring språkriktighet i svenskundervisningen?

Lena Lind Palicki ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för gymnasiet och högstadiet. Hon kommer att tala om språkriktighetsfrågor i svenskundervisningen.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Elevhälsa
  Skolportens magasin nr 5/2022.

TEMA: Elevhälsa

INTERVJU: Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna via vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare. TEMA: Elevhälsa. Svenska elever mår allt sämre. Samtidigt har likvärdigheten inom elevhälsan minskat. Hur kan skolan arbeta mer förebyggande och främjande med de ungas psykiska hälsa?

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!
  Inga Oliynyk

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Åke Svensson blir ny utbildningschef i Svalövs kommun

Åke Svensson har varit tf utbildningschef sedan 18:e maj och har bland ett stort antal sökande blivit utvald att leda utbildningssektorn i framtiden.

Sista förbundsmötet – så ser ledningen ut i nya Sveriges Lärare

Det nya fackförbundet för Sveriges lärare tar form. Här är personerna som ska leda det nya förbundet.

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd. Charlotta kommer närmast från tjänsten som VD för Ystads teater och tillträder sin tjänst 1 mars 2023.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Nu är det klart – de här personerna har Nackaborna röstat fram till utmärkelsen Lära

I dag tillkännagav Nacka kommun de sex mottagarna av Lära – utmärkelsen för att uppmärksamma och hylla inspirerande pedagoger som är anställda vid Nackas förskolor eller skolor. Pristagarna har blivit framröstade av Nackaborna under hösten.

Biträdande rektor hyllar Årets lärare i fritidshem

Johanna Erlén på Talavidskolan i Jönköping blir Årets lärare i fritidshem. ”Vi är så stolta och det var självklart att nominera henne”, säger biträdande rektor Malin Axelsson.

Årets lärare i fritidshem korad

Johanna Erlén på Talavidskolan i Jönköping har utsetts till Årets lärare i fritidshem 2022. Priset delades ut på Fritidshemmens rikskonferen. Tanken med utmärkelsen är att uppmärksamma och lyfta fram fritidshemsverksamhet med hög kvalitet.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier