Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Publicerad:2022-09-08
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller
Maria Hulth

Hallå där, Maria Hulth, genusvetare och etnolog. Du kommer att tala på Skolportens konferens Elevhälsa 1-2 december.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om hur olika normer påverkar oss och våra möten med andra. Och hur vi med små medel kan skapa ett bemötande där alla känner sig inkluderade.

–Många gånger så skapar vi olika villkor för elever utan att vi tänker på det. Jag kommer att ge exempel på hur vi bemöter elever på ett ojämlikt sätt och visa konferensdeltagarna hur man i stället kan göra för att undvika sådant som minoritetsstress och känslan av att inte vara självklar och inkluderad.

Hur ser det ut i dagens skola när det gäller normmedvetenhet? 

– Det har hänt mycket när det gäller de här frågorna, vilket är jätteroligt att se. Men det finns fortfarande otroligt många normer som man missar. Vi vet att elever med exempelvis HBTQI-bakgrund inte känner sig självklara i skolan och att det i högsta grad är en folkhälsofråga. Lärarna vill förstås eleverna väl, men det händer att man ändå råkar säga saker eller bemöta elever på ett sätt som gör att de känner sig exkluderad eller inte vågar komma ut och vara sig själv. Många ungdomar väljer att komma ut som HBTQI-personer efter att de slutat skolan och det handlar om att skolan fortfarande inte är tillräckligt inkluderande, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

–Jag vill att deltagarna ska få med sig en aha-upplevelser kring de här frågorna, och en kunskap om hur enkelt det kan vara att skapa ett inkluderande bemötande i skolan. Jag hoppas också att de ska känna sig peppade till att faktiskt vara med och förändra den här världen till att alla kan få vara med och känna sig inkluderade.

Av John Miller

Du kan lyssna till Maria Hulth på Skolportens konferens Elevhälsa 1-2 december!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Nuläge och utmaningar i elevhälsan
  • Hjärnsmart kommunikation – hur samarbetar vi bättre på hjärnans villkor?
  • Känner sig alla lika mycket värda? Värdegrund och normmedvetenhet i praktiken
  • Barn som far illa och skolans möjligheter att förebygga, upptäcka och agera
  • Hur hanterar unga motgångar?
  • En skola för alla – med eller utan diagnos
  • Bemötande och förhållningssätt i mötet med barn med erfarenheter av krig och flykt
  • Att vända frånvaro till närvaro

 

 

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev