Så kan man undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor

Annalotta Dessen Jankell

Lotta Dessen Jankell

Hallå där, Lotta Dessen Jankell, doktorand i geografididaktik samt lärarutbildare och lärare i geografi. Du kommer att tala på Skolportens konferens Geografi.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om utmaningarna för lärare att jobba med samband i geografi och få ihop helheten så att eleverna förstår hur människa och natur är integrerade på olika platser på jorden. Om man undervisar om exempelvis klimatförändringar så handlar undervisningen om att eleverna ska lära sig om olika klimatprocesser, men det handlar också om mänskliga verksamheter. Utmaningen är ofta att få ihop helheten. Jag kommer att tala om hur man framgångsrikt kan lära elever systemtänkande som ett sätt att få ihop både helhet och delar genom en systemgeografisk sambandsvävsmodell som jag i min forskning tillsammans med lärare tagit fram. Konferensdeltagarna kommer att lära sig grundreglerna för modellen och få tillfälle att skapa sin egen sambandsväv kring något som de undervisar om.

Hur har eleverna upplevt att jobba med modellen och har den bidragit till ökad förståelse?

– Eleverna har varit positiva. En del av dem förstår det här direkt och de tycker att modellen varit till hjälp redan från början medan andra inledningsvis uppfattade den som en tankekarta och hade lite svårt att förstå hur de skulle skapa orsakssambanden. Med hjälp att modellen får eleverna djupare kunskaper. Det blir ett sätt att analysera komplexa frågor. Varenda samband som de ska skapa kräver att de börjar fundera på vad som händer när det ena påverkar det andra.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig ett konkret sätt att jobba med samband i form av integrerade system. Jag hoppas också att föreläsningen bidrar till att öppna upp för en diskussion kring arbetet med systemperspektiv och systemtänkande inom geografiämnet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Lotta Dessen Jankell på Skolportens konferens Geografi den 24 mars!

Konferensen berör bland annat:

  • Att bedöma geografi – fokus på det nationella provet
  • Den nya ämnesplanen för gymnasiet ­– hur påverkas undervisningen?
  • Grundskolans kursplan i geografi – från Lgr 11 till Lgr 22
  • Undervisning om komplexa hållbarhetsfrågor
  • Geografiskt tänkande och frågedriven undervisning som didaktisk potential för lärares planering

 

 

 

 

 

 

Sidan publicerades 2023-01-17 08:02 av John Miller


Relaterat

Engelska för högstadiet och gymnasiet

Välkommen på konferens om engelskundervisning på högstadiet och gymnasiet! Innehållet passar även dig som arbetar inom vuxenutbildningen. Ta del av ny didaktisk forskning och få inspirerande verktyg för undervisningen. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 16 februari.

Förenklad framställning av hållbar utveckling i läromedel

I läromedel framställs hållbar utveckling utifrån en tydlig mansnorm som osynliggör konflikter. Det konstaterar Elin Biström som undersökt hur hållbar utveckling beskrivs i tryckta läromedel.

Inbyggda intressekonflikter i geografiämnets kursplan

Processen bakom kursplanen i ämnet geografi är komplex och konfliktfylld. Det visar David Örbring som också undersökt hur geografilärare i årskurs 7-9 beskriver och uppfattar kursplanen.

En halv miljard i koncernbidrag skickades till Engelska skolans ägarbolag

Engelska skolan har skickat en halv miljard kronor i bidrag till ägarbolagen i koncernen. Pengarna, som kommer från skolpeng och bidrag, har bland annat gått till räntekostnader på 200 miljoner kronor.  

Läraren Sam flydde regimen i Syrien, nu undervisar han sjätteklassare i Sverige om yttrandefrihet

Under februari-mars pågår Fria ordets dag runtom på landets skolor. Jag själv kommer att medverka för att berätta om mina erfarenheter och varför det är så viktigt att alla skolbarn i Sverige ges möjligheten att reflektera kring demokrati och yttrandefrihet, skriver Sam Edward, reporter på P4 Kronoberg.

”E-boken är ett bra komplement”

Nu kan man låna e-böcker via Cirkulationsbiblioteket som har cirka 200 titlar för högstadiet och gymnasiet i katalogen. På Norra Reals gymnasium har lärare och elever funnit både fördelar och nackdelar med e-böckerna.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Gunilla Winberg är ny rektor för Sickla rektorsområde i Nacka

Efter tio år som skolledare i Nacka kommun antar nu Gunilla Winberg utmaningen att bli rektor för Sickla rektorsområde. Därmed får hon strategiskt ansvar för två grundskolor, en grundsärskola, tre förskolor och Modersmålsenheten i Nacka.

”Att arbeta mot rasism i skolor kan vara känsligt” – har antirasismkurser för lärare någon inverkan?

Antirasismkurser ska hjälpa lärare och annan personal i skolorna att ingripa aktivt mot rasism eller diskriminering i skolorna. Men har kurserna någon effekt på vardagen i skolan?

Skolors arbete med lärande för hållbar utveckling

I granskningen har Skolinspektionen bedömt i vilken utsträckning elever ges delaktighet och inflytande över frågor som berör hållbar utveckling. Vi har också bedömt i vilken utsträckning rektorerna styr och organiserar skolorna så att lärande för hållbar utveckling präglar utbildningen i sin helhet. (pdf)

Svårt med känsliga ämnen i skolan – ”Måste lära känna eleverna”

Sexuell läggning, klimatkrisen och politiska ideologier är exempel på teman som är ämnesrelevanta – och samtidigt kan vara laddade att prata om i klassrummet. Ett förändrat debattklimat och en förändrad lärarroll kan vara två skäl till att elever går miste om viktiga lärarledda samtal.

Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare

Denna proposition innehåller förslag till ändringar i skollagen som innebär att det införs ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare inom skolväsendet. Syftet är att utveckla undervisningens kvalitet, stärka professionerna, öka yrkenas attraktionskraft och därigenom öka likvärdigheten i utbildningen för eleverna. (pdf)

Särskilt begåvade barn får ofta problem i skolan

Fyraåriga Teddy Hobbs sätter fokus på särbegåvade barn som nybliven medlem i Mensa. I varje klassrum i Sverige kan det finnas upp till två barn med särskild begåvning. Hör Lisa Agerbaek, mamma till en särbegåvad son, och Mara Westling Allodi, professor i specialpedagogik. (webb-radio)

”Så kan du få C:s skolpolitik på rätt köl, Muharrem Demirok”

Centerpartiet har en gyllene chans att lägga om sin skolpolitik på ett sätt som skulle vinna starkt stöd hos lärarkåren. Det skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges lärare.

Utbildningsminstern: ”Det är för stökigt i svenska klassrum”

Det måste bli lättare för lärare att slänga ut elever som stör på lektionerna. Det säger utbildningsminister Mats Persson efter SVT Nyheter Västs rapportering om läraren Hans Olofsborg som blev av med jobbet efter att ha tagit en elev i armen.

Diamant Salihu om våldsvågen i Stockholm: ”En otroligt illojal miljö”

I helgen inträffade flera allvarliga händelser och gripanden i och runt Stockholm. En 15-årig pojke sköts till döds i en restaurang i Skogås centrum, i ännu ett dåd som misstänks vara kopplat till den gängkriminella våldsvågen.  

Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Skolportens konferenser
Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre
  Emma Leifler

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Namn och Nytt
Gunilla Winberg är ny rektor för Sickla rektorsområde i Nacka

Efter tio år som skolledare i Nacka kommun antar nu Gunilla Winberg utmaningen att bli rektor för Sickla rektorsområde. Därmed får hon strategiskt ansvar för två grundskolor, en grundsärskola, tre förskolor och Modersmålsenheten i Nacka.

Vikarierande generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten

Aurora Lindberg tillträdde som vikarierande generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten den 20 januari 2023.

Ny skolchef för grundskolan

Susanne Englund är Eskilstuna kommuns nya skolchef för grundskolan och grundsärskolan. Hon har tidigare arbetat som chef och ledare inom utbildningsverksamhet i 22 år.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Kommunfullmäktige firade 2022 års pedagogiska pristagare

Anna-Lena Peredo, Li Zettermark, Maria Baum, Monica Junefelt och Birgitta Eklund Selander är 2022 års pedagogiska pristagare. De firades på kommunfullmäktiges möte 30 januari.

Två skolor vinner EU-tävling

Holavedsgymnasiet i Tranås och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har vunnit varsin plats till Euroscolaprogrammet.

Guldäpplet-vinnaren: Så maxar ni era digitala verktyg i vardagen

2022 var Martin Howe i Borlänge kommun en av tre som tilldelades lärarpriset Guldäpplet. I arbetet fokuserar Martin Howe på inkludering och tillgänglighet, där han försöker öka elevers måluppfyllelse genom digitala verktyg. Voister har pratat med pristagaren.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier