Så kan man undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor

Annalotta Dessen Jankell

Lotta Dessen Jankell

Hallå där, Lotta Dessen Jankell, doktorand i geografididaktik samt lärarutbildare och lärare i geografi. Du kommer att tala på Skolportens konferens Geografi.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om utmaningarna för lärare att jobba med samband i geografi och få ihop helheten så att eleverna förstår hur människa och natur är integrerade på olika platser på jorden. Om man undervisar om exempelvis klimatförändringar så handlar undervisningen om att eleverna ska lära sig om olika klimatprocesser, men det handlar också om mänskliga verksamheter. Utmaningen är ofta att få ihop helheten. Jag kommer att tala om hur man framgångsrikt kan lära elever systemtänkande som ett sätt att få ihop både helhet och delar genom en systemgeografisk sambandsvävsmodell som jag i min forskning tillsammans med lärare tagit fram. Konferensdeltagarna kommer att lära sig grundreglerna för modellen och få tillfälle att skapa sin egen sambandsväv kring något som de undervisar om.

Hur har eleverna upplevt att jobba med modellen och har den bidragit till ökad förståelse?

– Eleverna har varit positiva. En del av dem förstår det här direkt och de tycker att modellen varit till hjälp redan från början medan andra inledningsvis uppfattade den som en tankekarta och hade lite svårt att förstå hur de skulle skapa orsakssambanden. Med hjälp att modellen får eleverna djupare kunskaper. Det blir ett sätt att analysera komplexa frågor. Varenda samband som de ska skapa kräver att de börjar fundera på vad som händer när det ena påverkar det andra.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig ett konkret sätt att jobba med samband i form av integrerade system. Jag hoppas också att föreläsningen bidrar till att öppna upp för en diskussion kring arbetet med systemperspektiv och systemtänkande inom geografiämnet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Lotta Dessen Jankell på Skolportens webbkonferens Geografi 30 mars – 26 april!

Konferensen berör bland annat:

  • Att bedöma geografi – fokus på det nationella provet
  • Den nya ämnesplanen för gymnasiet ­– hur påverkas undervisningen?
  • Grundskolans kursplan i geografi – från Lgr 11 till Lgr 22
  • Undervisning om komplexa hållbarhetsfrågor
  • Geografiskt tänkande och frågedriven undervisning som didaktisk potential för lärares planering

 

 

 

 

 

 

Sidan publicerades 2023-01-17 08:02 av John Miller
Sidan uppdaterades 2023-02-08 10:10 av John Miller


Relaterat

Förenklad framställning av hållbar utveckling i läromedel

I läromedel framställs hållbar utveckling utifrån en tydlig mansnorm som osynliggör konflikter. Det konstaterar Elin Biström som undersökt hur hållbar utveckling beskrivs i tryckta läromedel.

Inbyggda intressekonflikter i geografiämnets kursplan

Processen bakom kursplanen i ämnet geografi är komplex och konfliktfylld. Det visar David Örbring som också undersökt hur geografilärare i årskurs 7-9 beskriver och uppfattar kursplanen.

Projekt med läsande förebilder nu också i Örebro

Projektet Läsa äger, där gymnasieungdomar agerar läsande förebilder för barn på fritidshem, finns redan på ett tjugotal orter i Sverige – i sommar startar också projektet i Örebro. Målet är att öka intresse för läsning och minska sommarlovstappet.

”Ska vi ha ’tyst i klassen’ – eller gå den humanistiska vägen?”

”Ska vi bakåt i tiden till den bekväma ”tyst i klassrummet”-modellen? Eller ska vi behålla humanism genom att utveckla en metodik som tränar till ansvar och samarbete?”, skriver John Steinberg, fil dr i pedagogik och författare.

”Jag vill få eleverna att överprestera”

Han är rektor på Rågsveds grundskola och vill att alla elever ska ha en bra skola – särskilt de som bor i socioekonomiskt utsatta områden. ”Min målsättning är att våra elever ska överprestera år efter år. Då kan jag känna mig stolt. Vi klarade det för första gången förra året, säger han.

Sparkrav i skolan stoppas i Uppsala kommun

De sparkrav som har varit på skolor i Uppsala kommun kommer att stoppas, meddelar Liberalerna och Socialdemokraterna under en presskonferens på onsdagen. ”Det är väl rimligt”, säger läraren Helena Lundström på Valsätraskolan där sparkraven lett till nedskärningar i personalen. Slopade sparkrav är en del av ett större samarbete mellan Liberalerna och Socialdemokraterna i Uppsala.

Regeringen utvidgar uppdraget om ett nationellt professionsprogram

Regeringen utvidgar uppdraget till Skolverket om ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Det innebär bland annat att Skolverket ska lämna förslag om hur professionsprogrammet kan innehålla ett fördjupande kursutbud för rektorer som med tiden kan ingå i en magister- eller masterexamen i skolledarskap.

”Vinstdrivna skolor”

Jag är ärligt talat så less och trött på att vi låter skattepengar flöda ut till rika skolägare. Pengar som ska gå till våra barn och deras utbildning, inte rätt in i rika människors plånböcker. Det skriver Ida Larsson på ledarplats.

Christer Sturmark: Därför gick digitaliseringen i skolan fel

Det var ett ödesdigert misstag att ta bort papper och penna som arbetsverktyg i skolan. Givetvis ska datorer finnas där, men digitaliseringens genomförande har slagit fel. Det skriver Christer Sturmark, förläggare och medlem i svenska it-kommissionen på 1990-talet.

”Med frihet under ansvar vill fler vara lärare”

Att locka tillbaka utbildade lärare som sökt sig till en annan arbetsplats än skolan, är ett effektivt sätt att hantera lärarbristen. Statistiska centralbyrån, SCB, har frågat legitimerade lärare som arbetat minst två år i skolan varför de lämnade och vad som skulle kunna få dem att återvända, skriver NWT:s Ledarredaktion.

”Här byter facket strategi i kampen för lärarnas löner”

Efter fyra brutna överläggningar med kommunen om årets lönehöjningar tar Sveriges Lärare saken i egna händer – och vänder sig direkt till politiken. ”Arbetsgivarens förslag är inte seriöst. Så nu tar vi fram ett förslag åt dem”, säger Charlie Jarl, Sveriges Lärare.

Bilderboken – så mycket mer än småbarnsläsning

Agneta Edwards, litteraturpedagog och författare, är aktuell med en bok som ska hjälpa lärare att använda sig mer av bilderböcker i undervisningen.

”Nu bromsar vi digitaliseringen i skolan och satsar på läroböcker”

Idag ser vi hur bristande läsförmåga förminskar många barns livschanser i Sverige. Denna utveckling måste brytas. Om detta råder det sannolikt inte några delade meningar politiskt i dag. Men vi måste tyvärr konstatera att det som gjorts av tidigare regeringar inte har varit tillräckligt, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) och skolminister Lotta Edholm (L).

Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan

Läs Skolportens intervju med Thomas Nygren, professor i didaktik. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Betyg och bedömning och kommer att tala om den digitala skolan.

Så kan yngre elevers läsinlärning stärkas

Skolminister Lotta Edholm (L) vill att fler barn blir bokslukare. ”Att väcka lusten att läsa och skriva är ett av era viktigast uppdrag”, sa hon till alla lärare och lärarstudenter som deltog i Specialpedagogiska skolmyndighetens webbinarium om läs- och skrivinlärning.

Wiman: Det vore uppfriskande med lite smärtsam ärlighet

Prata inte om historiska satsningar och vikten av att lägga pengar på skolan samtidigt som vi serverar vatten och bröd, dränerar skolan genom aktieutdelningar och jobbar oss sjuka, skriver läraren Maria Wiman i krönika.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan
  Thomas Nygren. Foto: Mikael Wallerstedt

Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan

Läs Skolportens intervju med Thomas Nygren, professor i didaktik. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Betyg och bedömning och kommer att tala om den digitala skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Namn och Nytt
Ankie Almroth är ny verksamhetschef för förskolan

Hon har ofta besökt Uppsala kommuns vackraste granne, med sin roslag och sina vackra kulturmiljöer. Nu skaffar hon sig ytterligare anledning att åka till Östhammars kommun. I maj börjar Ankie Almroth sitt nya jobb här, som verksamhetschef för förskolan.

Jenny Ögren klar som ny skolchef i Nynäshamn

Det är nu klart att Jenny Ögren blir kommunens nya skolchef för grundskolan och grundsärskolan, som snart byter namn till anpassad grundskola.

Johanna Djurberg Malm ny kulturchef i Norrtälje kommun

Ny kulturchef i Norrtälje kommun blir Johanna Djurberg Malm. Hon har bakgrund som både konstnär och formgivare och kommer senast från Stiftelsen Stenebyskolan där hon varit rektor och verksamhetschef.

Läs fler Namn och Nytt
Utmärkelser

Lena på Paulinska skolan i Strängnäs är årets ”Min lärare”

När Lilla Aktuellt kom på besök för att överraska Lena Sjöblom anade hon ingenting. Av över 3 000 nomineringar från hela landet var hon den som fick ta emot Lilla Aktuellts pris som årets ”Min lärare” för 2023.

Förskolorna prisas för viktiga naturinsatser – hit går prispengarna

I Götene kommun prisas förskolorna med både ära och cash. GULLD-fonden delar årligen ut medel till någon som vill förverkliga sin idé om hållbara insatser i biosfärområdet. Pengarna kommer bland annat gå till en härlig utflykt för barnen.

Marie Gustafsson är Sveriges Bästa Lärare 2023

Sydsvenska Handelskammarens årliga utmärkelse ”Sveriges Bästa lärare” går i år till Marie Gustafsson från Vendestigens Skola i Djursholm. ”Det är med stor glädje och tacksamhet som jag tar emot priset för Sveriges bästa lärare. Jag känner mig hedrad!”

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier