Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd


Karolin Wagner

Hallå där, Karolin Wagner, slöjd- och hantverkslärare på Innovitaskolan i Landskrona. Du kommer att tala på Skolportens konferens Slöjd.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om hur jag aktivt arbetar för att inspirera mina elever till att nå en högre måluppfyllelse. Jag försöker hitta slöjduppgifter som ligger nära deras intressen. Det kan handla om exempelvis undersökande uppgifter eller problemlösning. Jag kommer visa hur jag anpassar uppgifterna utifrån den elevgruppen jag har och hur jag leker in lärandet i de yngre åldrarna. Deltagarna kommer att få konkreta exempel och tips på hur jag gör och vad som fungerar för mig.

Vad kan vara svårt med att inspirera och motivera elever?

– Elever idag är så lustfyllda och lärarna måste hela tiden vara på tårna för att fånga deras intresse. Många gånger upplever jag att om eleverna inte känner att undervisningen ligger på deras nivå, så tappar de intresset. Därför är det viktigt att differentiera undervisningen så att alla elever kan ta del av kunskaperna, att man har anpassat uppgifterna utifrån den elevgruppen man har.

Vilken är den mest påtagliga förändringen som skett med slöjdundervisningen de senaste åren?

– Det första jag kommer att tänka på är att eleverna inte har den finmotorik som de hade för några år sedan. Vissa saker som jag tidigare gjorde i min undervisning redan i årskurs 4, kan jag inte göra idag. Generellt har eleverna sämre finmotorik än tidigare. Det kanske har att göra med de senaste årens digitalisering, exempelvis att barn inte längre skriver lika mycket med penna utan med dator eller annat som förr utvecklade deras finmotorik. Samtidigt har digitaliseringen förhöjt slöjdämnet på många sätt med flera nya verktyg och tekniker.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning? 

– Jag hoppas att deltagarna får med sig ett nytt sätt att tänka på sin slöjdundervisning och känner ”Åh, det här ska jag prova”. Jag ser gärna att slöjdlärarna inspireras att börjar planerar undervisningen utifrån sina elevgrupper så att eleverna tycker slöjdämnet är intressant och roligt.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolin Wagner på Skolportens konferens Slöjd den 20-21 september!

Konferensen berör bland annat:

  • Slöjdämnets kursplan i Lgr22 – vad innebär förändringarna?
  • Slöjd som ett ämne – undervisning i helklass med två pedagoger.
  • Slöjddidaktik möter specialpedagogik.
  • Kommunikation i slöjdundervisningen – instruktionens betydelse för lärandet.
  • Estetiska dimensioner som didaktiskt verktyg i slöjd.
  • Hur kan vi motivera och inspirera elever i slöjden?
  • Slöjdundervisning med nyanlända elever.
  • Hållbar utveckling i slöjdämnet.

 

Sidan publicerades 2022-05-11 15:57 av John Miller
Sidan uppdaterades 2022-05-12 15:40 av John Miller


Relaterat

Olika förhållningssätt till kursplanen bland slöjdlärare

Det finns två sätt att som slöjdlärare förhålla sig till kursplanen, visar Åsa Jeansson. Den ena gruppen tolkar ämnet utifrån ett traditionellt perspektiv med hantverkskunnandet i fokus. Den andra gruppen lägger upp undervisningen utifrån läroplanens kunskapskrav.

Rolighetsetiketten döljer lärandet i slöjdämnet

Slöjdämnet innehåller viktiga nycklar till hur känslor – både lust och olust – hänger ihop med lärande. Det menar Stina Westerlund, som har forskat om elevers upplevelser av textilslöjd.

Mer kreativitet med videofilmer i slöjden

Lugnare klasser och mer tid för kreativa processer. Resultaten blev enbart positiva när slöjdlärarna Mikaela Assmundsson och Emelia Pierrou på Myrsjöskolan i Nacka införde videobaserade instruktionsfilmer i slöjden.

Elever lär sig inte slöjdens ämnesspråk

Elever snappar inte med självklarhet upp slöjdens ämnesspråk. Och att kasta in digitala hjälpmedel, som att flippa klassrummet, hjälper inte, konstaterar språklärarna Laila Guvå och Maria Stevanovic.

Biologi

Välkommen på konferens i Biologi för högstadiet och gymnasiet! Kunniga föreläsare ger dig som undervisar i biologi eller naturkunskap ämnesfördjupning, ny didaktisk forskning och inspirerande verktyg för undervisningen. Delta i Stockholm den 26–27 september eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 3–21 oktober. Innehållet kan också passa för vuxenutbildningen. JUST NU! Boka-tidigt-pris 3 995 kr ex. moms gäller t.o.m 30 juni!

Ledare: Höj statusen på yrkesprogrammen!

Det kommer att saknas 300 000 yrkesutbildade i Sverige år 2035. Samtidigt har ungas intresse för att gå en gymnasial yrkesutbildning sjunkit. I nya numret av Skolportens magasin intervjuas bland annat forskaren Per-Åke Rosvall, som menar att vi måste höja statusen för yrkesprogrammen.

”Uttalsundervisning är intimt sammankopplad med läs- och skrivutveckling”

Tomas Riad ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska som andraspråk. Han kommer att tala om vidgad uttalsundervisning.

Nationella läsveckan: Behovet av lättläst språk ökar i Finland – i världen kan var sjunde vuxen inte läsa alls

773 miljoner vuxna kan idag inte läsa. Det låter kanske mycket, men siffran minskar hela tiden, vilket bådar gott för både jämlikheten i världen och en minskad fattigdom. Läskunnighet är nämligen viktigare än du tror.

Varför är kunskap om arter viktig?

Ebba Lisberg Jensen ska föreläsa på Skolportens konferens Biologi. Hon kommer att tala om ekologisk läskunnighet och artkunskapens plats i biologiundervisningen.

Ledare: Läsning för demokrati

I ett demokratiskt samhälle är förmågan att läsa och skriva ett grundläggande fundament. Här har skolan och skolbiblioteket en bärande roll. Det skriver Moa Duvarci Engman, chefredaktör för Skolportens magasin, i en ledare.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd
  Karolin Wagner

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolin Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Anna Prochazka ny rektor för Nordic International School Karlstad

Till hösten tillträder Anna Prochazka som ny rektor för Nordic International School Karlstad. Hon kommer närmast från Norrstrandsskolan där hon varit rektor sedan oktober 2020.

Svalövs kommun och chefen för sektor utbildning har träffat en överenskommelse om att gå skilda vägar

Svalövs kommun och utbildningchefen Hans Dahlqvist är överens om att gå skilda vägar och detta sker i största samförstånd.

Han blir skolledare i Rinkeby – igen

Hans Ovsjö blir ny rektor på Knutbyskolan i Rinkeby i Stockholm. Han kommer närmast från Nälstaskolan och har tidigare bland annat arbetat på Rinkebyskolan. Den egna skoltiden var inte enbart positiv och efter några jobbiga skolår blev högskoleprovet en räddning.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Arbetet bakom journalistpriset – ”Lärarna offer för systemfel”

Här är bakgrunden till att Skolvärldens reporter PeKå Englund fick Fackförbundspressens journalistpris för sitt dokument om skolattacken i Eslöv.

Förskolepris till Örebrorektor

Jenny Eriksson, rektor för förskolorna Almby och Södra gården i Örebro tilldelas Förskoletidningens utmärkelse Årets förskolekraft 2022.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier