Så kan spansklärare öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens


Jenny Morales Ruíz

Hallå där, Jenny Morales Ruíz, doktorand i spanska, Stockholms universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Spanska.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om hur spansklärare kan öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i klassrummen. Kursplanen säger att genom undervisningen ska lärarna ge eleverna förutsättningar att utveckla förmågan att anpassa sitt språk till olika situationer och sammanhang. Och det går hand i hand med att också reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang där språket används. Men det är inte ett lätt uppdrag. Det beror bland annat på att kursböckerna innehåller väldigt lite material om hur vi kan utveckla elevernas pragmatiska kompetens. Det blir då lärarens jobb att hitta material, att anpassa materialet till elevernas nivå och bedöma elevernas pragmatiska kunskapsnivå. Jag kommer att visa konferensdeltagarna olika exempel på hur man kan jobba från olika forskningsstudier om språkundervisning som jag har arbetat med.

Vad innebär det att vara interkulturellt kompetent?

– För en elev som lär sig ett annat främmande språk innebär det att veta vad som ska sägas, och hur det ska sägas till en viss person i ett specifikt sammanhang på det här språket. Det är viktigt att lära sig att anpassa sitt språk till de olika sociokulturella normerna. Det är nyckeln till en lyckad kommunikation, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att konferensdeltagarna blir inspirerade, att de får med sig ett nytt sätt att tänka på sin språkundervisning och vågar prova nya idéer om hur man kan undervisa om pragmatik i klassrummet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jenny Morales Ruíz på Skolportens konferens Spanska 20-21 oktober!

Konferensen berör bland annat:

  • Workshop om E.P.I. – den internationella metoden som ger mer dynamisk språkundervisning.
  • Öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i spanska.
  • Hur står det till med kvaliteten? Skolinspektionen granskar undervisningen i moderna språk.
  • Relationer, kreativitet och elevinflytande som höjer motivationen i spanskgruppen.
  • Vad kan spanskundervisningen lära av sfi? Ta del av inspirerande verktyg och metoder.
  • Så skapar du en mer effektiv grammatikundervisning och prioriterar rätt.
  • Latinamerika bortom klichéerna – SVTs utrikeskorrespondent ger uppdaterade kunskaper.

Sidan publicerades 2022-06-14 11:18 av John Miller


Relaterat

Undervisa i engelska med digitala verktyg

Flexibel digital kurs med Sara Bruun! I den här kursen får du information och råd om hur du kan jobba med digitala verktyg på ett målinriktat, autentiskt och kreativt sätt i engelska. Flexibel start, tydligt upplägg och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Många läser språk men stor skillnad mellan kön och klass

De moderna språkens kris förefaller vara på väg att vända, aldrig har så många elever läst språk i grundskolan. Men det finns stora skillnader, både regionalt, mellan kön och sociala klasser, visar Josefine Krigh i sin avhandling.

Spanskans tempus tar olika lång tid att lära

Svenskspråkiga elever har betydligt svårare att lära sig använda spanskans imperfekt jämfört med dess preteritum. Som lärare i de latinska språk finns därför skäl att fokusera på hur just imperfekt fungerar, menar forskare Fernando López Serrano.

Källkritik

Skolportens konferens i källkritik för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Aktuella föreläsare ger dig som är lärare, bibliotekarie eller rektor kunskap om ny forskning och praktiska verktyg att använda. Delta i Stockholm 13 okt eller på webbkonferensen 18 okt–4 nov.

Bamse och Skalman lär de yngsta om källkritik i Arbetets museums nya miljonsatsning

Nu sjösätter Arbetets museum ett nytt projekt med fokus på källkritik för de allra yngsta skolbarnen. Med hjälp av Bamse och 3 miljoner kronor från Postkodstiftelsen ska museet skapa en vandringsutställning som turnerar till folk- och skolbibliotek runt om i landet.

Lärare, motorcyklar och grundskoledirektör Lee Orberson i nytt poddavsnitt

Som barn var Lee Orberson en lugn och tyst kille i klassrummet. Numera är han grundskoledirektör i Stockholms stad. På fritiden laddar han batterierna med roadracing. I senaste avsnittet av Skolpodden i Stockholm berättar han mer om allt detta.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Kornhall & Netz: Med professor Jan O. Jonsson om integration

Jan O. Jonsson är professor i sociologi vid Stockholms universitet. Vad menar han med att integrationen bland unga är både långt bort och nära? Och vilken roll spelar skolan för integrationen? Lyssna på skolpodden Kornhall & Netz. (webb-radio)

Lärarförbundet vill se större satsning: ”Rätt inriktning men för lite”

Regeringen föreslog under torsdagen ökade satsningar för fler speciallärare i skolan med 600 miljoner kronor nästa år, 900 miljoner under 2024 och en miljard 2025. Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund menar att detta är ett steg i rätt riktning men att det är alldeles för lite.

Får ansvar för Stockholms nya förskoleförvaltning

Alexandra Matsson (V) blir borgarråd med ansvar för Stockholms stads nya förvaltning för förskolan, tänkt att starta under 2023. Förvaltningens fokus blir att skapa bättre förutsättningar i förskolan och göra den mer likvärdig över hela staden.

Gitarrhjälten rockar loss i klassrummet

I somras spelade W.A.S.P. på Skansen i Stockholm och snart kommer det en gång så kontroversiella hårdrocksbandet till Sverige igen. Då är gitarristen Douglas Blair med som vanligt, han som också brinner för att hjälpa musiklärare att inspirera skolungdomar.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Läsexperten: ”Vi måste vara mer nyfikna”

Föreläsaren, läraren och författaren Anne-Marie Körling håller med i Skolinspektionens kritik – lärare pratar för lite om elevernas egen läsning. – Och när det gäller läsning så måste vi sätta i gång – vi får pilla bort något annat, säger hon.

Alla elever i fokus för årets lärarlag på Kungsholmens gymnasium

NH-laget på Kungsholmens gymnasium får utmärkelsen Årets lärarlag på gymnasiet av Stockholms stad. Lärarlaget prisas bland annat för sitt arbete med att ha utvecklat olika verktyg till stöd både för högpresterande elever och elever med stora utmaningar.

Går från börsnoterad skolkoncern – till skolminister

Lotta Edholm (L) gick från skolborgarråd i Stockholm till styrelsen i en börsnoterad skolkoncern – och nu till skolminister. Edholm äger aktier för över 90 000 kronor i koncernen. ”Nu avgår jag givetvis med omedelbar verkan från det uppdraget”, säger den nya skolministern till SVT.

Här läser de en bok i veckan

Varje måndagsmorgon inleds med att samtliga elever på Ekens skola i Stockholm har en läslektion. Lusten och upplevelsen står i centrum på skolan där eleverna utan problem kan läsa en bok i veckan.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Elevhälsa
  Skolportens magasin nr 5/2022.

TEMA: Elevhälsa

INTERVJU: Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna via vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare. TEMA: Elevhälsa. Svenska elever mår allt sämre. Samtidigt har likvärdigheten inom elevhälsan minskat. Hur kan skolan arbeta mer förebyggande och främjande med de ungas psykiska hälsa?

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”
  Maria Refors Legge

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Ny rektor på Färsingaskolan i Sjöbo.

Ulrica Falck Skolchef i Sjöbo kommun, går in som tillfällig rektor på Färsingaskolan. Hon kommer dela sin skolchefsroll med detta nya uppdrag.

Hon är ny ordförande för Elevernas riksförbund

Elevernas riksförbunds medlemmar har röstat fram en ny förbundsstyrelse, som tillträder vid årsskiftet. Maja Sjögren blir ny förbundsordförande.

Mathias Bengtsson ny ledamot i utbildningsutskottet

Mathias Bengtsson är ny utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han har en bakgrund som skolpolitiker i Gagnefs kommun och representerar Dalarnas län i riksdagen.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

”Ungdomarna är vår framtid”

Eleverna är framtiden. Och geografiämnet handlar om vår överlevnad. Katrin Bienzle Arruda, lärare på Globala gymnasiet, vet precis varför hon står i klassrummet varje dag. I våras fick hon pris med kunglig glans.

Årets yrkeslärare ser till att alla elever trivs på Stockholms hotell- och restaurangskola

I 35 år har yrkesläraren Jan Sahlin sett till att nybakade studenter är redo att gå ut i arbetslivet inom konditoribranschen.yrkesläraren. Nu hyllas Jan Sahlin med att tilldelas utmärkelsen Årets yrkeslärare.

Anna och Jan är Årets yrkeslärare!

Årets yrkeslärare i Sverige 2022 är utsedda. Vinnarna är Anna Toft Mellerot, på hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg samt Jan Sahlin, på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier