Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Så kan spansklärare öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens

Publicerad:2022-06-14
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Jenny Morales Ruíz

Hallå där, Jenny Morales Ruíz, doktorand i spanska, Stockholms universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Spanska.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om hur spansklärare kan öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i klassrummen. Kursplanen säger att genom undervisningen ska lärarna ge eleverna förutsättningar att utveckla förmågan att anpassa sitt språk till olika situationer och sammanhang. Och det går hand i hand med att också reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang där språket används. Men det är inte ett lätt uppdrag. Det beror bland annat på att kursböckerna innehåller väldigt lite material om hur vi kan utveckla elevernas pragmatiska kompetens. Det blir då lärarens jobb att hitta material, att anpassa materialet till elevernas nivå och bedöma elevernas pragmatiska kunskapsnivå. Jag kommer att visa konferensdeltagarna olika exempel på hur man kan jobba från olika forskningsstudier om språkundervisning som jag har arbetat med.

Vad innebär det att vara interkulturellt kompetent?

– För en elev som lär sig ett annat främmande språk innebär det att veta vad som ska sägas, och hur det ska sägas till en viss person i ett specifikt sammanhang på det här språket. Det är viktigt att lära sig att anpassa sitt språk till de olika sociokulturella normerna. Det är nyckeln till en lyckad kommunikation, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att konferensdeltagarna blir inspirerade, att de får med sig ett nytt sätt att tänka på sin språkundervisning och vågar prova nya idéer om hur man kan undervisa om pragmatik i klassrummet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jenny Morales Ruíz på Skolportens konferens Spanska 20-21 oktober!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Workshop om E.P.I. – den internationella metoden som ger mer dynamisk språkundervisning.
  • Öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i spanska.
  • Hur står det till med kvaliteten? Skolinspektionen granskar undervisningen i moderna språk.
  • Relationer, kreativitet och elevinflytande som höjer motivationen i spanskgruppen.
  • Vad kan spanskundervisningen lära av sfi? Ta del av inspirerande verktyg och metoder.
  • Så skapar du en mer effektiv grammatikundervisning och prioriterar rätt.
  • Latinamerika bortom klichéerna – SVTs utrikeskorrespondent ger uppdaterade kunskaper.
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev