Så kan spansklärare öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens


Jenny Morales Ruíz

Hallå där, Jenny Morales Ruíz, doktorand i spanska, Stockholms universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Spanska.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om hur spansklärare kan öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i klassrummen. Kursplanen säger att genom undervisningen ska lärarna ge eleverna förutsättningar att utveckla förmågan att anpassa sitt språk till olika situationer och sammanhang. Och det går hand i hand med att också reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang där språket används. Men det är inte ett lätt uppdrag. Det beror bland annat på att kursböckerna innehåller väldigt lite material om hur vi kan utveckla elevernas pragmatiska kompetens. Det blir då lärarens jobb att hitta material, att anpassa materialet till elevernas nivå och bedöma elevernas pragmatiska kunskapsnivå. Jag kommer att visa konferensdeltagarna olika exempel på hur man kan jobba från olika forskningsstudier om språkundervisning som jag har arbetat med.

Vad innebär det att vara interkulturellt kompetent?

– För en elev som lär sig ett annat främmande språk innebär det att veta vad som ska sägas, och hur det ska sägas till en viss person i ett specifikt sammanhang på det här språket. Det är viktigt att lära sig att anpassa sitt språk till de olika sociokulturella normerna. Det är nyckeln till en lyckad kommunikation, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att konferensdeltagarna blir inspirerade, att de får med sig ett nytt sätt att tänka på sin språkundervisning och vågar prova nya idéer om hur man kan undervisa om pragmatik i klassrummet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jenny Morales Ruíz på Skolportens konferens Spanska 20-21 oktober!

Konferensen berör bland annat:

  • Workshop om E.P.I. – den internationella metoden som ger mer dynamisk språkundervisning.
  • Öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i spanska.
  • Hur står det till med kvaliteten? Skolinspektionen granskar undervisningen i moderna språk.
  • Relationer, kreativitet och elevinflytande som höjer motivationen i spanskgruppen.
  • Vad kan spanskundervisningen lära av sfi? Ta del av inspirerande verktyg och metoder.
  • Så skapar du en mer effektiv grammatikundervisning och prioriterar rätt.
  • Latinamerika bortom klichéerna – SVTs utrikeskorrespondent ger uppdaterade kunskaper.

Sidan publicerades 2022-06-14 11:18 av John Miller


Relaterat

DIGITAL KURS – Undervisa i engelska

Undervisa i engelska med digitala verktyg med kursledare Sara Bruun. Kursen ger dig information och råd om hur du kan jobba med digitala verktyg på ett målinriktat, autentiskt och kreativt sätt i engelska. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i 6 månader. JUST NU! Kampanjpris 749 kr ex. moms (ord.pris 996 kr ex. moms).

Många läser språk men stor skillnad mellan kön och klass

De moderna språkens kris förefaller vara på väg att vända, aldrig har så många elever läst språk i grundskolan. Men det finns stora skillnader, både regionalt, mellan kön och sociala klasser, visar Josefine Krigh i sin avhandling.

Spanskans tempus tar olika lång tid att lära

Svenskspråkiga elever har betydligt svårare att lära sig använda spanskans imperfekt jämfört med dess preteritum. Som lärare i de latinska språk finns därför skäl att fokusera på hur just imperfekt fungerar, menar forskare Fernando López Serrano.

Källkritik

Skolportens konferens i källkritik för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Aktuella föreläsare ger dig som är lärare, bibliotekarie eller rektor kunskap om ny forskning och praktiska verktyg att använda. Delta i Stockholm 13 okt eller på webbkonferensen 18 okt–4 nov.

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Skolor går samman mot hedersförtryck

Rågsveds skola ingår sedan flera år i ett projekt med andra skolor i Stockholms södra förorter. Målet? Att arbeta med normer och jämställdhet och motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

Granskning av politikernas skolaffärer: ”Verkar vara ett kompisgäng som styr”

I veckan kom en undersökning om 10-åringars bristande läsförmåga som pekar på att skillnaden mellan skolor ökar. Men hur kommer det sig då att politikerna inte får bukt med skolsegregationen? En ny bok lyfter kopplingen mellan politiker och de stora friskolekoncernerna som en förklaring. Vi gästas av Åsa Plesner, utredare tankesmedjan Balans. (webb-tv)

800 skolelever skapade hållbara innovationer av plast – här är vinnarna i vårens Plastslöjd

800 mellan- och högstadieelever i Stockholm har under våren arbetat med Plastslöjd i skolan. Nu belönas fyra Plastslöjdsprojekt med 5 000 kronor vardera till klasskassan för sina innovativa och uppfinningsrika lösningar.

”Glädjebetyg är ett gissel”

Lars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm. I en debattartikel skriver han att glädjebetyg undergräver meritokratin och tränger undan de mest lämpade studenterna. Därför överväger lärosätet att överge det nationella antagningssystemet och börja med egna antagningstester. Det skriver NWT på ledarplats.

Så påverkas unga av de osäkra tiderna – ”kommer välja trygga yrken”

Om bara några veckor tar fler än hundra tusen unga vuxna studenten. De går ut i vuxenlivet mitt i en ekonomisk kris – som ingen vet hur länge den kommer vara – och med ett krig som härjar i Europa. ”Unga vuxna präglas i dag av en oro för framtiden,” säger Anders Parment som är generationsforskare vid Stockholms universitet.

Elevhälsoarbetet stärks i skollagen

Från och med den 2 juli 2023 stärks skolans elevhälsoarbete i skollagen och det berör all personal i skolan. Här får du veta mer om vad detta innebär för din skolas gemensamma elevhälsoarbete.

”Glädjebetygen kan tvinga oss att införa antagningsprov”

Alltför många skolor sätter för höga betyg. Handelshögskolan i Stockholm överväger nu att överge det nationella antagningssystemet och i stället införa ett eget system med rödflaggning av vissa skolor, skriver rektorn Lars Strannegård.

Hundratals lärare protesterar mot nedskärningar i skolan – ”mörk framtid”

Lärare från hela landet samlades under lördagen för att visa sitt missnöje med mindre pengar till skolan. Flera hundra lärare och annan skolpersonal samlades utanför Stadshuset i Stockholm. nordnarna, fackförbundet Sveriges Lärare, menar att 12 miljarder kronor behöver skjutas till i skolsektorn.”  

Hundratals lärare i demonstration på Mynttorget: ”Nu är det nog”

Grundskolorna i Stockholms stad ser ut att gå med ett underskott på drygt en kvarts miljard kronor samtidigt som gymnasieskolornas underskott ser ut att hamna på 58 miljoner kronor. Under lördagen demonstrerade lärare och förskollärare för bättre villkor.

Tusentals lärare i protest – ”Står inför en katastrof”

Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand och ordföranden i Stockholm, Britt-Marie Selin, är nöjda med lördagens manifestation.  ”Vi riskerar ju en fullskalig katastrof i skolan, så det är glädjande att så många slöt upp och visade både sitt stöd och sin frustration,” säger Johanna Jaara Åstrand.

12 miljarder saknas – därför protesterar lärarna idag

Idag demonstrerar Sveriges Lärare i Stockholm mot den ekonomiska kollapsen i skolan. Kravet är tydligt: ”12 miljarder i omedelbar satsning”, skriver förbundsordförandena Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier