Hoppa till sidinnehåll
Gymnasieskola

Så kan studieavbrott från gymnasiet minskas

Publicerad:2012-06-12
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller

En ny rapport från SKL visar att det går att minska studieavbrotten från gymnasiet. Några av strategierna är bra bemötande i skolan, tydliga mål och betoning på resultat samt att eleverna går på rätt utbildning.

Igår presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) studien ”Motverka studieavbrott”. SKL har studerat kommunala gymnasieskolor med få studieavbrott för att hitta gemensamma faktorer och goda exempel på hur man arbetar för att motverka avbrutna gymnasiestudier.

– Vi har tittat på statistik vad gäller elever som gått i skolan under 2005-2007 och följt upp vad som hänt med dem. Vi frågade oss om det finns några gemensamma saker för skolor som klarar det här bättre än andra, berättade Per Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Moniqa Klefbom, projektledare på SKL, är den som arbetat mest med rapporten. Hon presenterade fem framgångsfaktorer som hon funnit för att få eleverna att fullfölja studierna utan avbrott. Dessa är:

1. På framgångsrika skolor bemöter skolpersonalen eleven på ett positivt och förtroendefullt sätt, man tror på elevernas förmåga och betraktar dem som unika och likvärdiga individer

2. Tydliga mål och betoning på resultat gör skillnad för hur skolor lyckas med eleverna. Av stor vikt är att skolorna analyserar avbrott och genomför åtgärder för att elever ska klara av sina utbildningar.

3. Att eleverna går de gymnasieprogram som de känner starkt för och är motiverade att gå.

4. Kvalitet genom samarbete och delaktighet är också en gemensam framgångsfaktor på skolorna där personal lär av varandra och elever är delaktiga i utvecklingsarbetet samt att god samverkan med arbetslivet finns.

5. Den femte framgångsfaktorn handlar om förmågan att upptäcka och tillgodose elevers behov. Skolorna som intervjuas har rutiner och system för att tidigt upptäcka individuella behov. Det finns en stark betoning på närvaro i skolan. Här har elevhälsan en viktig roll för att kunna se helheten i elevernas situation.

Maria Stockhaus, ordförande för SKL:s utbildningsberedning, deltog också i seminariet. Hon anser att resultaten och de goda exemplen i SKL:s rapport bör spridas ut över landet så att kommunerna får kunskap om vad de kan göra för att minska studieavbrotten på gymnasiet.

– I slutändan handlar det om att har man inte gymnasieutbildning med sig, så är det mycket svårare att få ett jobb. Vi måste hjälpas åt för att få ner ungdomsarbetslösheten, sade hon.

Se hela seminariet 

Läs rapporten här

Text: John Miller

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev