Så kan studieavbrott från gymnasiet minskas

En ny rapport från SKL visar att det går att minska studieavbrotten från gymnasiet. Några av strategierna är bra bemötande i skolan, tydliga mål och betoning på resultat samt att eleverna går på rätt utbildning.

Igår presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) studien ”Motverka studieavbrott”. SKL har studerat kommunala gymnasieskolor med få studieavbrott för att hitta gemensamma faktorer och goda exempel på hur man arbetar för att motverka avbrutna gymnasiestudier.

– Vi har tittat på statistik vad gäller elever som gått i skolan under 2005-2007 och följt upp vad som hänt med dem. Vi frågade oss om det finns några gemensamma saker för skolor som klarar det här bättre än andra, berättade Per Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Moniqa Klefbom, projektledare på SKL, är den som arbetat mest med rapporten. Hon presenterade fem framgångsfaktorer som hon funnit för att få eleverna att fullfölja studierna utan avbrott. Dessa är:

1. På framgångsrika skolor bemöter skolpersonalen eleven på ett positivt och förtroendefullt sätt, man tror på elevernas förmåga och betraktar dem som unika och likvärdiga individer

2. Tydliga mål och betoning på resultat gör skillnad för hur skolor lyckas med eleverna. Av stor vikt är att skolorna analyserar avbrott och genomför åtgärder för att elever ska klara av sina utbildningar.

3. Att eleverna går de gymnasieprogram som de känner starkt för och är motiverade att gå.

4. Kvalitet genom samarbete och delaktighet är också en gemensam framgångsfaktor på skolorna där personal lär av varandra och elever är delaktiga i utvecklingsarbetet samt att god samverkan med arbetslivet finns.

5. Den femte framgångsfaktorn handlar om förmågan att upptäcka och tillgodose elevers behov. Skolorna som intervjuas har rutiner och system för att tidigt upptäcka individuella behov. Det finns en stark betoning på närvaro i skolan. Här har elevhälsan en viktig roll för att kunna se helheten i elevernas situation.

Maria Stockhaus, ordförande för SKL:s utbildningsberedning, deltog också i seminariet. Hon anser att resultaten och de goda exemplen i SKL:s rapport bör spridas ut över landet så att kommunerna får kunskap om vad de kan göra för att minska studieavbrotten på gymnasiet.

– I slutändan handlar det om att har man inte gymnasieutbildning med sig, så är det mycket svårare att få ett jobb. Vi måste hjälpas åt för att få ner ungdomsarbetslösheten, sade hon.

Se hela seminariet 

Läs rapporten här

Text: John Miller

Sidan publicerades 2012-06-12 09:45 av John Miller


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
 ”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”
  Ulf Fredriksson

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Mats Strandler blir ny rektor på Björkhagens skola

När Björkhagens skola i Stockholm öppnar efter sommarlovet är det med en ny rektor på plats. Han har bland annat varit rektor på Eklidens skola i Nacka kommun och startat Viktor Rydbergs skola i Fisksätra.

Ny chef för division Utbildning

Nu är det klart att Peter Ekedahl, som är nuvarande gymnasiechef och rektor på Nyköpings gymnasium, efterträder Inger Fransson som divisionschef för division Utbildning.

Ny rektor: Kvarnbyskolan har en viktig plats i mitt hjärta

Liza Lundgren är ny rektor på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Hennes erfarenheter från uppväxten i Chile och från arbete som lärare på flera olika skolor i Sverige påverkar Lizas engagemang och ledarskap.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier