Så organiserar du undervisningen i svenska som andraspråk

Linda Castell, föreläsare och utvecklingskonsult.

Hålla där, Linda Castell, föreläsare och utvecklingskonsult. Du ska tala på Skolportens konferens Svenska som andraspråk.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att ha mycket fokus på själva organisationen av ämnet svenska som andraspråk. Den ska handla om vad lagstiftningen säger om ämnet och vad det faktiskt innebär för organisationen i praktiken. Den kommer även ta upp konkreta tips om hur man avgör behov och hur undervisningen kan organiseras. Jag kommer dessutom att beröra utmaningar och framgångsfaktorer för att ge en så bred bild som möjligt.

Organiseringen av svenska som andraspråk verkar komplicerat. Varför är det så?

– Trots att svenska som andraspråk har varit ett eget ämne sedan 1995 så är det ett område som upplevs som ganska diffust. Jag tror att många upplever lagstiftningen som svårtolkad och det har gjort att det känns svårt att organisera undervisningen. Det har i sin tur lett till att inte tillräckligt många har utbildat sig i ämnet. Och det har ytterligare påverkat problematiken kring just organisation då få har tillräckliga kunskaper.

– Jag tror även att ämnet som sådant, syfte och mål, har upplevts otydligt och därför varit starkt ifrågasatt som även det påverkat synen på ämnet och därmed även organisationen.

Kommer de nya kursplanerna att göra organiseringen enklare?

– Både och, skulle jag vilja säga. Det blir enklare på så sätt att det blir tydligare att svenska som andraspråk verkligen måste vara ett eget ämne och organiseras med en behörig lärare i ämnet. Det blir lättare för undervisande lärare då ändringen medför förtydliganden som kommer underlätta planering och genomförande.

– Rätten att undervisas i svenska som andraspråk, inte bara bedömas enligt kursplanen i ämnet kommer göra det svårare att organisera svenska och svenska som andraspråk i samma klassrum i och med de nya kursplanerna.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna känner att de fått med sig både konkreta tankar och idéer om hur de faktiskt kan organisera svenska som andraspråk på ett så framgångsrikt sätt som möjligt. Jag hoppas också att jag kan locka någon att vidareutbilda sig till lärare i ämnet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Linda Castell på Skolportens konferens Svenska som andraspråk den 14-15 september 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • Hur kan sva-undervisningen organiseras utifrån de nya kursplanerna?
  • Hur avgör vi om en elev bör läsa svenska som andraspråk eller inte?
  • Skolinspektionens granskning av svenska som andraspråk åk 7-9 – vad visar resultatet?
  • Så utvecklar du din förmåga att kommunicera på ett pedagogiskt sätt med flerspråkiga elever.
  • Utveckling av flerspråkiga elevers läsning med hjälp av lässtrategier.
  • Vad är svårt för somalisktalande som ska lära sig svenska, och varför?
  • Språkappar på mobiltelefonen – hur kan de användas i sva-undervisningen?
  • Genrepedagogik i praktiken – konkreta verktyg med hjälp av cirkelmodellen

Sidan publicerades 2021-05-11 12:03 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Svenska som andraspråk Webbkonferens

Ta del av sju föreläsningar om bland annat lässtrategier, genrepedagogik och organisationen av sva-ämnet utifrån de nya kursplanerna. Välj om du vill delta i Göteborg eller på webbkonferensen med samma innehåll. Föreläsningarna riktar sig till lärare i grundskola och gymnasium.

Sfi i fokus Webbkonferens

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom sfi. Intressanta föreläsningar om bl.a bedömning, hur språkundervisning på arbetsplatsen kan fungera, hur vi utvecklar elevers digitala kompetens och vilken effekt språkstödjare kan ha. Välkommen!

Elever har en kluven inställning till ämnet svenska som andraspråk

Samtidigt som de uppskattar undervisningen i svenska som andraspråk upplever eleverna att det finns en negativ syn på ämnet och att de blir cementerade i sitt invandrarskap. Det visar Frida Siekkinens forskning.

Ojämlik bedömning av andraspråksinlärare på flerspråkiga skolor

Bedömningen på flerspråkiga skolor är inte jämlik eftersom elever får olika tillgång till språket. Det visar Helena Reierstam som menar att lärare behöver få bättre förutsättningar för bedömning av andraspråksinlärare.

Lågt intresse för tidiga betyg – bara 24 skolor ska införa

Från och med i höst kan de skolor som vill införa betyg för elever i årskurs 4, men av närmare 5 000 skolor är det bara 24 som kommer att göra det. Det här visar en ny sammanställning från Skolverket.

”Stoppa flytten av våra rektorer i sommar”

Sommaren står för dörren, men för oss präglas den av osäkerhet och en stark oro inför hösten. Detta efter att Grundskoleförvaltningen beslutat att byta ut alla utom en i vår skolledning, skriver Cecilia Fant och Malin Wikhede, lärare på Bergums skola.

Startar skolor med avgifter: ”Skickat brev till 430 diplomater”

På skolföretaget Steam education holding AB:s hemsida finns bilder på leende barn som lutar sig fram över laptops. Kruxet är att bilderna kommer från bildbyråer. Än så länge finns nämligen inga klasser, anställda eller elever. Men vd:n Alaa Hanna har ansökt om att starta avgiftsbelagda skolor i ett 20-tal svenska kommuner, från Göteborg till Gävle.

”Skolorna måste ta digitalt ansvar”

Det krävs förbättrad resurstilldelning till skolor så att alla elever har tillgång till tekniken som behövs, skriver Henrik Szabo, generalsekreterare på Läxhjälpen och Niclas Eriksson, vd för Elgiganten.

”Säpos tappra strid mot antidemokratiska skolor”

Svart komik uppstår när Säkerhetspolisen framstår som räddaren i nöden för barn som hamnat i klorna på skolprivatiseringens värsta avarter, skriver Jan Guillou.

Föräldrar oroliga över stängning av Al-Azharskolorna: ”Barnen förlorar kompisar”

26 föräldrar har skrivit under ett öppet brev till Skolinspektionen, där de är emot stängningen av Al-Azharskolorna i Örebro. Totalt berörs 177 elever på de två skolorna. ”Vi vet inte hur det blir i framtiden och vi är mycket oroliga”, säger Ali Abdi Mohamed, som har barn på skolorna.

Betygen blev inte sämre av distansundervisning

Distansundervisningen under det senaste året verkar inte ha påverkat betygen för de gymnasieelever som tog studenten nu i juni. Avgångselevernas snittbetyg var varken bättre eller sämre än vad samma årskull presterat de senaste fem åren, visar en jämförelse.

Kidnappade läraren lämnar Göteborg: ”Känner mig inte välkommen”

Läraren Neda från Lövgärdesskolan kidnappades och misshandlades svårt förra sommaren i samband med en gängkonflikt. Efter att polisen la ner fallet så slutade också månader av dödshot för Neda och hon trodde att livet skulle återgå till det vanliga.  

Sänkt avgift för prövning ska underlätta för gymnasieelever som drabbats av pandemin

Covid-19 pandemin har fått negativa konsekvenser för gymnasieelever. I vårändringsbudgeten för 2021 föreslog regeringen därför en tillfällig sänkning av avgiften för att genomgå prövning för högre betyg för de elever som slutfört sin gymnasieutbildning under 2020 eller 2021. Nu blir förslaget verklighet.

Förbunden överens: Så planeras för ny organisering av Sveriges lärare

Facken är överens om att gå vidare med planerna på en ny facklig organisering inom utbildningssektorn. Men också om en egen organisation för skolledare inom ramen för en gemensam federation.

Kommunala skolor läggs ner – Emmy, 13, tvingas byta skola för andra gången

Över 500 barn tvingas byta skola till hösten när två kommunala högstadier och mellanstadier läggs ner i Solna. Nedläggningarna har blivit startskottet på ett föräldrauppror mot det blågröna styrets skolpolitik som många menar gynnar friskolorna. Politikerna menar att kritiken är en ”konspirationsteori”.

”Skolan kan rädda unga från skuldfällan”

För att rädda fler unga undan skuldfällan krävs mer fokus på privatekonomi i skolundervisningen. Men det krävs också politiska åtgärder mot överskuldsättningen, skriver Gabriella Göransson, vice vd och kreditinformationschef, UC.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Få grepp om programmering
  Mikael Tylmad

Få grepp om programmering

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Läs mer
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

André Andersson ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse

Vid Stockholms Stadsmissions styrelsemöte den 17 juni utsågs André Andersson till ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse.

Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Utmärkelser

19-åriga Yousra motverkar rasism på skolan – får utmärkelse

19-åriga Yousra El Mourabit har arbetat mot rasism för att fler elever ska känna sig inkluderade på Södra latin, bland annat genom People of color-föreningen. Hon är en av fem unga personer nu som får utmärkelsen Ungt kurage från Raoul Wallenberg Acadmy för att hon agerar för ett medmänskligare samhälle.

Prisad lärare gör biologin levande

Biologiläraren Henrik Toresson har prisats av Vetenskapsakademien. Dels för sitt underhållande arbete med minnestekniker. Men också för sitt effektiva sätt att ställa om till distansundervisning.

Sex pedagoger prisade av kommunen

Några av pedagogernas viktigaste egenskaper är att få individerna att känna trygghet, nyfikenhet för lärande och att få de att växa och nå sina mål. De har de sex pedagogerna som nu är korade till Årets pedagog i Sigtuna lyckats med.

Läs fler
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer