Hoppa till sidinnehåll
Internationellt

Så skapar du verkliga kommunikativa situationer i engelskundervisningen

Publicerad:2022-02-09
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller
Sara Bruun Foto: Lina Arvidsson

Hallå där, Sara Bruun, språklärare och utvecklingsstrateg. Du kommer att tala på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag ska tala om hur jag använder mig av autentisk kommunikation med digitala verktyg och skönlitterärt läsande i min engelskundervisning. Arbetssättet går ut på att eleverna får i uppgift att läsa en bok vars innehåll de sedan diskuterar på engelska via digital kommunikation med andra klasser runt om i världen. Metoden gör eleverna mer motiverade att läsa böcker och skickligare på att använda engelska språket eftersom de upplever att det finns ett syfte mer än att bara arbeta i textbook och workbook. Eleverna måste leta upp ord de inte kan för att kunna kommunicera med den andra klassen. Det går inte annars. Det sporrar dem i deras språkinlärning. Det är den stora skillnaden i jämförelsen med vanlig språkundervisning, menar jag.

– Jag kommer att visa konkreta och tydliga exempel på hur jag arbetar och hur man kommer i gång med arbetssättet. Men det går inte att använda sig av metoden i vilken klass som helst, det kommer jag att resonera en del kring. Vissa klasser är helt enkelt stökigare än andra.

Vilka krav ställer arbetssättet på läraren? Och vad kan upplevas som utmanande?

– Man måste våga ta språnget. Det kan upplevas som lite läskigt att öppna upp klassrummet för lärare från andra länder. Man behöver ha lite ordning på sin klass. Är du osäker i ditt ledarskap så kan det känns skrämmande. Det ställer också krav på din digitala kompetens. Du behöver kunna hantera att ha igång exempelvis Google Meet och ha en klass fysiskt i rummet och rådda med allt samtidigt. Den digitala kompetensen bland lärarna har dock utvecklats jättemycket i om med pandemin.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Att lärarna får med sig modet att våga prova att ge sig ut i världen med sina elever. Jag hoppas att de ska våga använda digitala verktyg så att alla elevers röster i klassrummet kan bli hörda. Jag vill också att deltagarna får med sig konkreta teman som de kan omsätta i praktiken redan nästa arbetsdag. Börjar man jobba så här går man inte tillbaka. Det är så mycket roligare.

Av John Miller

Du kan lyssna till Sara Bruun på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Undervisa om interkulturell kompetens och sociala koder.
  • Öka den autentiska kommunikationen med digitala verktyg.
  • Meningsbyggnadspedagogik som förbättrar elevernas skrivförmåga.
  • Förebygg och avhjälp talrädsla och talovillighet i engelska.
  • Ett språk i förändring – om engelskans utveckling och roll som lingua franca.
  • Utbilda dina elever att bli skickligare skribenter med enkla metoder.
  • Projekt som höjer den källkritiska kompetensen i engelska.
  • Medveten och fördjupad ordförrådsträning – hur går det till?
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev