Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen


Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare.

Hallå där, Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare. Du ska tala på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Det här blir en föreläsning där vi kommer att titta närmare på digital kompetens för sfi-elever. När jag är ute och föreläser märker jag att lärare oftast vill veta vilken appar man ska använda. Jag kommer istället att fokusera på hur man lär ut och lära sig att navigera i den digitala världen.

– Våra elever läser sfi för att de ska klara av att vara funktionellt vuxen i vårt samhälle. Jag anser att digital kompetens innebär att vara digitalt funktionell i vardagslivet, skolan, arbetslivet och kanske vid fortsatta studier. Man behöver kunna hantera digitala texter, kunna skicka och dela. Man behöver också kunna söka och hantera och ta till sig digital information.

– Jag kommer i min föreläsning att visa goda exempel på digital kompetens och hur man kan utveckla sfi-elevens digitala litteracitet. Jag kommer också att tala om vad som gör dig till en digitalt kompetent sfi-lärare.

Hur ser utmaningen ut när det kommer till att utveckla sfi-elevers digitala litteracitet?

– Utmaningen är mindre idag än den var tidigare. Vi vet att väldigt många sfi-elever har en smartphone. Att utveckla den digitala litteraciteten i sig är inte längre någon särskild utmaning då alla idag besitter en viss grad av litteracitet. Däremot är det inte alla sfi-elever som kan hantera en dator. Vi behöver alltså inte bara titta på den digitala färdigheten utan också på digitala enheter, hur skiljer sig en dator från en smartphone och så vidare.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Min förhoppning är att lärarna skickar över bollen till sin rektor för att organisatoriska förutsättningar skapas så att lärare får den kompetens de behöver för att kunna ge sina elever digitala kompetens. Det som ligger mig varmast om hjärtat är att skolan hittar ett sätt för hur man ska göra det här.

Av John Miller

Du kan lyssna till Annsofie Engborg på Skolportens konferens Sfi i fokus den 5-6 oktober 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • KLIVA-utredningen – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom sfi.
  • Språkundervisning på arbetsplatsen – samarbete mellan sfi och yrkesutbildningar.
  • Så kan vi utveckla vår egen och elevernas digitala kompetens.
  • Hur kan språkappar bidra till sfi-undervisningen?
  • Svenskan och somaliskan – fler likheter än du kanske tror.
  • Läs- och skrivundervisning på spår 1 – aktuell forskning och praktiska verktyg
  • Bedömning på sfi – vilka funktioner fyller den?
  • Språkstödjare i sfi-undervisningen – vilka effekter får det?

Sidan publicerades 2021-06-15 13:35 av John Miller


Relaterat

Sfi-studenter anpassar språket efter testsituationen

Maria Rydell har i sin avhandling utforskat synen på språklig kompetens hos vuxna sfi-studerande. Vuxnas andraspråksinlärning är ett laddat område rent ideologiskt. Att bli bra på det nya landets språk har ett starkt symboliskt värde, konstaterar hon.

Komplext uppdrag att vara lärare på sfi

Att vara lärare inom sfi är ett komplext uppdrag. Utöver att lära sig svenska, behöver många elever även lära sig att läsa och skriva. Det påverkar lärarnas yrkesidentitet, konstaterar Helena Colliander.

Radarparet får barnen att blomma

”Jag känner mig modig och trygg när jag läser för Bailey. Han rättar inte mig när jag gör fel och blir alltid glad när han träffar mig.” Så har flera barn uttryckt sig när de har utvärderat sina lektioner med läshunden Bailey och specialläraren Cecilia Bergqvist.

Dags för beslut om Sveriges Lärare: ”Full av positiva känslor”

Efter flera års förberedelser är det dags för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Skolledarförbundets respektive kongress att rösta om en helt ny facklig ordning för lärare och rektorer. ”Äntligen”, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Skånska skolungdomar ska få lära sig mer om Auschwitz

20 000 skolungdomar i Skåne får snart chansen att lära sig mer om koncentrationslägret Auschwitz. Nästa helg öppnar en prisbelönt vandringsutställning om lägret från andra världskriget på Malmömässan. På utställningen finns originalföremål från lägret, bland annat en tågvagn som transporterade fångar, säger Petra Kuritzén som är projektledare på Event in Skåne.

Ny satsning – 60 lärare ska bli bättre på att lära ut språk

Simrishamns kommun gör en satsning på att kompetensutveckla personal inom skola och förskola under hösten. 30 lågstadielärare och 30 förskollärare ska bli ännu bättre på att lära ut svenska. Utbildningarna är ett led i den språksatsning som kommunen gör.

Nyanlända elever, artisten som älskade fritis och första tiden som lärare

Ett nytt avsnitt av Skolpodden i Stockholm finns ute nu. Liz Berg på START Stockholm berättar om arbetet med nyanlända elever. Artisten Lova pratar om sin skoltid. De hyllade lärarna i panelen blickar tillbaka och pratar bland annat om kex, saft och att det inte är helt fel att göra fel. (webb-radio)

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Varför mår allt fler barn och ungdomar sämre?
  Christian Rück

Varför mår allt fler barn och ungdomar sämre?

Christian Rück ska föreläsa på Skolportens konferens Psykologi . Han kommer att tala om varför vi mår så dåligt när allt är så bra.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Pauline Broholm Lindberg slutar som skolchef

Barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm Lindberg slutar efter sommaren. Hon har arbetat i Halmstads kommun i 30 år i flera olika roller.

Anna Prochazka ny rektor för Nordic International School Karlstad

Till hösten tillträder Anna Prochazka som ny rektor för Nordic International School Karlstad. Hon kommer närmast från Norrstrandsskolan där hon varit rektor sedan oktober 2020.

Svalövs kommun och chefen för sektor utbildning har träffat en överenskommelse om att gå skilda vägar

Svalövs kommun och utbildningchefen Hans Dahlqvist är överens om att gå skilda vägar och detta sker i största samförstånd.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Lågstadielärare tilldelas Svenska Akademins svensklärarpris

Anna Brännström och Gunilla Lundström lärare åk 13 i Svensbyn och Böle får ta emot Svenska Akademins svensklärarpris 2022. De har i sin yrkesroll stimulerat intresset för läsning. Arbetssättet har entusiasmerat och engagerat elever, vårdnadshavare och kollegor i de två skolorna.

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Arbetet bakom journalistpriset – ”Lärarna offer för systemfel”

Här är bakgrunden till att Skolvärldens reporter PeKå Englund fick Fackförbundspressens journalistpris för sitt dokument om skolattacken i Eslöv.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier