Självregleringsförmågans betydelse för lärande

Karin Brocki, professor och universitetslektor i psykologi

Karin Brocki.

Hallå där, Karin Brocki, professor och universitetslektor i psykologi. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Gymnasieelever i behov av särskilt stöd.

Vad ska du prata om?

– Jag ska föreläsa om mitt forskningsområde inom psykologi som handlar om självregleringsförmåga ur ett utvecklingsperspektiv från spädbarnsåldern till tonåren. Med självregleringsförmåga menar man förmågan att medvetet kontrollera tankar, känslor och beteende för att uppnå ett mål i framtiden. Den är avgörande för hur väl man ska lyckas med skolarbete, men också i livet generellt. Jag ska också prata om relationen mellan självregleringsförmåga och medieanvändning och hoppas kunna presentera en analys av resultaten från en ny studie inom detta område.

Varför är det här viktigt?

– Självregleringsförmåga är starkt kopplad till mental hälsa. Särskilt vanliga funktionsnedsättningar som exempelvis adhd har stor påverkan på hur man fungerar i skolan socialt men också vad gäller själva skolarbetet. Det är därför viktigt att redan från början förstå vad som påverkar förmågan och hur vi kan hjälpa och stötta elever som har problem med självreglering.

Du kan lyssna till Karin Brocki på Skolportens konferens om Gymnasieelever i behov av särskilt stöd 7-8 november 2019 i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Specialpedagogens roll i skolutveckling – från kunskap till förändring
  • Handledare i skolkontext – vilka olika former av makt och följder finns?
  • Hur fungerar ungdomars generella hjärnutveckling och hur bör undervisningen organiseras för att bäst bemöta eleverna?
  • Självregleringsförmåga och beteendeproblem – från förskoleåldern till tonåren
  • Identifiera och undervisa särskilt begåvade elever
  • Räknesvårigheter och dyskalkyli
  • Kognitiva och metakognitiva strategier för språkutveckling

 

Sidan publicerades 2019-10-07 08:43 av John Miller


Relaterat

Gymnasielärare i psykologi, 6 februari

En konferensdag som ger dig både teoretiska och praktiska perspektiv på psykologiämnet! Under dagen berör vi ämnen som vad psykologiämnet är och varför ser det ut som det gör, hur psykologiämnet vara till nytta i framtiden, prokrastinering, formativ undervisning och bedömning i psykologiämnet samt hur vi kan bli kvitt rädslor genom att lära av andra. Superspännande dag, välkommen!

Gymnasieelever i behov av särskilt stöd, 7-8 nov i Stockholm

Ta del av föreläsningar om språkutveckling, ungdomars generella hjärnutveckling, självreglering och beteendeproblematik samt specialpedagogens roll! Vi erbjuder en givande mix av forskningsbaserade föreläsningar och praktiska erfarenheter med fokus på elever i svårigheter under gymnasietiden. Välkommen!

”Slår undan benen på ett av de mest fungerande delarna i kulturlivet”

Kulturskolerådet i Sverige reagerar nu kraftigt mot Skolinspektionens invändning på att Gislaved inte får bedriva musikskoleundervisning under lektionstid.  

Hälften av kommunerna i Gävleborg klarar inte årets skolbudget

Kostnaderna för skolan har ökat kraftigt de senaste åren. Läget är ansträngt i flera kommuner i Gävleborg, visar en granskning som P4 Gävleborg gjort.

Fortsatt sparande i många av länets grundskolor

Nio av 13 kommuner i länet spår att de måste spara i grundskolan nästa år. Det svarar de i en enkät som Sveriges Radio skickat ut.

Hälften av kommunerna i Gävleborg klarar inte årets skolbudget

Kostnaderna för skolan har ökat kraftigt de senaste åren. Läget är ansträngt i flera kommuner i Gävleborg, visar en granskning som P4 Gävleborg gjort.

Brittiska universitet hamstrar i skuggan av Brexit

Brist på utrustning för forskning, uteblivna forskningsmedel från EU och minskade möjligheter för forskare och studenter att röra sig över gränserna. Brittiska universitet kartlägger effekterna av Brexit – och förbereder sig.

8 av 10 tjejer upplever machokultur på bygg­utbildningar

Åtta av tio tjejer på gymnasiets byggprogram upplever en machokultur, enligt en ny Sifoundersökning. Och många menar att lärarna inte gör tillräckligt när någon kränks.

Så lyckades niorna i ditt barns skola i Stockholm

I våras lämnade 9.740 elever i Stockholm årskurs 9. 89 procent av dem hade gymnasiebehörighet.

SPSM: Skillnaderna mellan extra anpassningar och särskilt stöd

Hur ska man som lärare skilja på extra anpassningar och särskilt stöd? Specialpedagogiska skolmyndigheten reder ut.

Här får eleverna stöd i tre steg

Gränsen mellan extra anpassningar och särskilt stöd är flytande och individuell, men likväl något som många lärare funderar över.

Universitets och högskolor bör ta vetenskapligt stöd i arbetet mot sexuella trakasserier

Lärosätena anser att den akademiska strukturen och kulturen är de största hindren i arbetet mot sexuella trakasserier. UHR:s studie visar att varje lärosäte bör utgå från den egna organisationen och tillgänglig forskning när de ska tackla problemen.

Högskolan i Halmstad drabbas av nya fusket med spökskrivare

En ny form av systematiskt fusk har upptäckts på Högskolan i Halmstad. Med hjälp av spökskrivare på internet kan studenter mot betalning beställa hemtentor hos virtuella uppsatsfabriker.

Tidslinje: 7 viktiga årtal i lärarförbundens historia

I dag kom beskedet att två lärarförbund kan komma att bli ett. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ska se över möjligheten att bilda en ny organisering för Sveriges lärare. De två stora fackorganisationerna har en historia av sammanslagningar och splittringar. Här är de viktigaste milstolparna – från 1880 till idag!

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

För att kunna ta beslut om skolans värld, måste man känna till lärares vardag, menar Lärarnas Riksförbund. Inför Skolans dag skuggade därför 17 politiker lärare runt om i Sverige. Skolvärlden tog rygg på en av dem, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Ny rapport från dialog med skolchefer visar på behov av mer stöd och samverkan

Under våren har skolmyndigheterna Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket och Skolinspektionen varit på turné i landet och haft dialoger med skolchefer för att förtydliga det stöd vi ger och få en bättre bild av behoven ute i verksamheterna.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Nyhetsbrev
Häng med i nyhetsflödet

Häng med i nyhetsflödet

Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter varje dag. Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Anna Ekström om kommunernas besparingar: ”Allvarligt”

Utbildningsminister Anna Ekström ser allvarligt på svaren i Ekots enkät som visar att en stor andel av landets kommuner sparar på skolan. Det är ett kommunalt ansvar, men staten kan hjälpa till, säger hon.

”För att lösa lärarbristen måste skolans styrning ändras i grunden”

Ska vi komma till rätta med lärarbristen måste vi ändra skolans styrning i grunden. Det skriver Linnéa Lindquist, rektor för Hammarkullsskolan och initiativtagare till Skolledarupproret.

Utbildningspolitiska ställningstaganden från Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har djup kunskap om och bred erfarenhet av hur skolan fungerar ur en mängd perspektiv. Följande områden har förbundsstyrelsen valt att lyfta fram som de största utmaningarna för en hög kvalitet i förskolan och skolan i framtiden.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.