”Ska inte slöjdlärare ha ämneskunskaper längre?”

Räcker det verkligen att sy ett gosedjur och en necessär för att bli legitimerad i textilslöjd? Det är ett hån både mot lärarlyftsstudenterna och de elever de ska undervisa, skriver textilläraren Karin Eriksson.

Sidan publicerades 2018-11-23 14:32 av John Miller


Konferenser
Dags för en ny utmaning?

Skolporten behöver förstärka vår konferensavdelning och söker därför en projektledare/konferensproducent. Arbetet innebär att vara ansvarig för konferensproduktion från idé till utvärdering.

Läs mer
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fördjupning
Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?

Läs mer
Ny fokussida
Demokrati och källkritik

Demokrati och källkritik

Här samlar vi utvalda nyheter, rapporter och forskning om demokrati och källkritik, samt tipsar om lektionshandledningar och annat material som du kan ha nytta av som lärare och skolledare.

Till fokussidan
Mest läst senaste veckan

Alf Solander: Tiden är inte ett problem!

"Skolledare ska inte fångas i eviga möten på förvaltningskontor. Lärare blir inte bättre av att bindas upp i dysfunktionella processer. Vi blir inte skickligare för att vi jobbar kvällar och helger, kvaliteten blir inte högre – däremot apatin", skriver Alf Solander, rektor för Tumba Gymnasium, i en krönika.

Hejlskov Elvén efter kritiken: Skolan använder lågaffektivt bemötande fel

Lågaffektivt bemötande misstänks vara anledningen till det ökade våldet på en grundskola i Stockholm. Psykologen och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén tror att skolan använder metoden på ett felaktigt sätt. ”Vi ser ibland att man missförstår metoden och man tror att man inte får göra någonting”, säger han.

Allt fler som inte vill gå till skolan: ”Vaknar alltid med en oro i kroppen”

Antalet elever som inte kommer till skolan, som anmälts till utbildningsnämnden i Växjö kommun, har fördubblats mellan år 2017 och 2018.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Dyslexi
  Skolporten nr 1/2019 – ute nu!

Tema: Dyslexi

Tidig och mer systematisk hjälp till elever med läs- och skrivsvårigheter är insatser forskarna kan enas om. Intervjun: Möt Camilo von Greiff, ny generaldirektör för Skolforskningsinstitutet. Reportage: Nu utbildas de första lärarassistenterna inom yrkeshögskolan. Lärarpanelens val: Lärare är okritiska till entreprenöriellt lärande.

Köp digitala lösnummer!
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Hugh Jackman calls teachers the ‘real superheroes’ as he announces the final 10 for the Global Teacher Prize 2019

The top 10 finalists for the Varkey Foundation Global Teacher Prize 2019 were announced today by movie star Hugh Jackman at globalteacherprize.org. Now in its fifth year, the US$1 million award is the largest prize of its kind.

Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2019

Jenny Eklöf, universitetslektor och docent vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, tilldelas Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2019 på 30 000 kr.

Lärare: Så får du ditt barn intresserad av geografi

Lotta Rahm är lärare på Mohedaskolan och hon har utsetts till Sveriges bästa geografilärare 2018. I klippet ovan ger hon sina tre bästa tips på hur du kan få ditt barn intresserad av geografi.

Lotta på Mohedaskolan är Sveriges bästa geografilärare

Lotta Rahm är Sveriges bästa geografilärare 2018. Hon jobbar på Mohedaskolan och prisas för sitt sätt att undervisa i geografi.

Pedagogiskt pris till lärare som vill ha engagemang, utveckling och dialog tillsammans med sina studenter

Carina Sjödin, Daniel Hedin och Charlotta Hellström tilldelas pedagogiskt pris vid Mälardalens högskola.

Läs fler