SKL ifrågasätter ny gymnasieutredning

Utredningsdirektivet är för snävt. Det anser Sveriges kommuner och landsting, SKL, om regeringens nya utredning om gymnasieutbildningen. ”Utredningsdirektiven borde ha en bredare ansats”, säger Kenneth Nilsson, ordförande för Utbildningsberedningen på SKL.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2018-03-13 10:30 av John Miller


Relaterat

Malmö avbryter upphandling efter sfi-fusk

Efter att två utbildningskoncerner – Academedia och Thorengruppen –erkänt sfi-fusk avbryter Malmö den upphandling av sfi-undervisning som skulle gällt från den 1 augusti. Läs hela artikeln här!

Keps-experimentet

Vi gjorde ett experiment. Vi lät utbildningsmininster Gustav Fridolin (MP) testa hur det är att ha adhd – med och utan keps. Efter bara fem minuter konstaterar han: – Det var väldigt tufft. Läs hela artikeln här!

Diskriminerings-argumentet

Om kepsen kan hjälpa elever som har svårt att sortera bort intryck från ljud och ljus, så är ju kepsförbudet i så fall diskriminering. Så lyder diskriminerings-argumentet. Läs hela artikeln här!

Adhd-argumentet

När småprat låter som skrik och gör fysiskt ont. När lysrören i klassrummet känns som blinkande stroboskop. Då kan hörselskydd och keps vara skillnaden som får en elev att orka stanna kvar i skolan. Så lyder adhd-argumentet. Läs hela artikeln här!

Hyfs-argumentet

Man tar av sig kepsen och mössan inomhus. Allt annat är ohyfsat. Och det behöver eleverna få lära sig i skolan. Så lyder hyfs-argumentet. Läs hela artikeln här!

Keps-enkäten

Är det egentligen en så stor grej med keps? Det är ju bara en huvudbonad. Men kepsen väcker starka känslor. Särskilt nu när allt fler skolor plötsligt tillåter keps i klassrummet. Läs hela artikeln här!

Skolministeriet : Osäker skolgång för barn i skyddade boenden

Omkring 3000 barn bor med sina mammor på skyddade boenden runt om i landet varje år. Möjligheten för dem att fortsätta gå i skolan under tiden ser väldigt olika ut beroende på var i landet de bor. (webb-radio) Läs hela artikeln här!

Nannaskolan har Sveriges bästa skolmat

Än en gång prisas skolmaten på Nannaskolan i Uppsala. I går kväll tilldelades de första pris i tävlingen SkolmatsGastro 2018. ”Barn vill se vad de äter”, säger kökschefen Patti Uddén. Läs hela artikeln här!

”Sverige får inte svika förortens unga”

Skolan är till för att alla elever, oavsett föräldrarnas livssituation, ska få lika möjligheter att forma ett liv i frihet. Det är både orättvist och farligt om skillnaderna mellan människor beror på något annat än ens egen vilja och förmåga. Vårt budskap är att din bakgrund ska inte avgöra din framtid, skriver Joar Forssell (LUF) och Lotta Edholm (L). Läs hela artikeln här!

Lärarförbundet antog kritiserad kommunikationsstrategi

Vid sitt senaste möte antog Lärarförbundets styrelse en ny kommunikationsstrategi. Den har fått kritik från såväl fackklubbarna på förbundet som från Svenska Journalistförbundet för att blanda samman kommunikation och journalistik. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand svarar här på kritiken. Läs hela artikeln här!

More pupils take term-time holidays, data shows

But the proportion of parents being fined for taking children out of lessons without permission falls. Läs hela artikeln här!

Hvert tredje barn med autisme magter ikke skolen

Antallet af børn med autisme, der i perioder ikke magter at gå i skole, er steget siden sidste år. Läs hela artikeln här!

Oslo-rektor slår alarm om gjengkultur

Romsås-rektor Jarle Dukic Sandven i Oslo varsler om unge gjengmedlemmer som nærmest terroriserer nærområdet og tvinger barn til å selge hasj på ungdomsskoler. Läs hela artikeln här!

Elever med hög skolfrånvaro kan ha neuropsykiatrisk diagnos

Tre av fyra elever med hög skolfrånvaro kan ha någon typ av neuropsykiatrisk diagnos. Ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Magnus Agestav tycker att specialskolor behövs och att lärarutbildningen brister. Läs hela artikeln här!

Svea: Agera för en stärkt trygghet och studiero

Vi anser att det är absolut nödvändigt att regeringen och lokalpolitiker, istället för att agera genom kortsiktiga och enkla lösningar, satsar på att stärka det förebyggande och långsiktiga arbetet för att säkra tryggheten och studieron i landets skolor, skriver Jakob Amnér, förbundsordförande Sveriges elevråd. Läs hela artikeln här!

Attending grammar school may not boost chance of good GCSE grades, study suggests

‘There appears to be little added benefit to pupils’ educational achievements from attending selective schools’. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Studie- och yrkesvägledning
  Foto: Warren Wong/Unsplash

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion för att hjälpa eleverna att göra hållbara val för sin framtid. Utöver nyheter hittar du debatt, forskning och rapporter i ämnet.

Till Studie- och yrkesvägledning
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Kontrakt svetsar ihop arbetslaget

Arbetsmiljön är pressad i förskolan. På Boo Gårds förskola har man tagit tag i problemen, bland annat med ett arbetslags­kontrakt där rutiner och regler blir tydliga för alla. Läs hela artikeln här!

Pisa: Sverige i botten på att utbilda invandrade elever

Gapet mellan invandrade och infödda elevers prestation på Pisaprovet är större i Sverige än i många andra länder, visar en ny rapport. Samtidigt är studiemotivationen hög bland invandrade elever. Läs hela artikeln här!

1.500 anställda slår larm: Vi har en förskola i kris

Nu slår 1.500 anställda i förskolan larm om en verksamhet i kris. Upproret #pressatläge vittnar om personal som går på knäna och barngrupper som bara växer. – Värsta exemplet är barngrupper med 27 barn, säger initiativtagaren Katrin Nörthen. Läs hela artikeln här!

Satsning på programmering kan falla platt till marken

I höst ska en miljon elever i grundskolan och på gymnasiet lära sig att programmera. Det har regeringen beslutat. Men satsningen riskerar att falla platt till marken. Läs hela artikeln här!

Björklund: De bästa lärarna bör tjäna 80 000 i månaden

Att lärare och poliser får högre löner är viktigare än nya stora skattesänkningar.  Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Dagens industri. ”De skickligaste ämneslärarna i Sverige borde ha löner runt 70 000-80 000 i månaden, de skickligaste rektorerna borde ligga runt 100 000 och en större grupp av lärare borde ligga runt 50 000 i månaden”. Läs hela artikeln här!

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats