Hoppa till sidinnehåll
Skolportens magasin

Skolan är ingen ö

Publicerad:14 februari
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman. Foto: Johan Marklund 

Det som händer i omvärlden utanför skolan sipprar ofta in i klassrummet. Under förra året gav koranbränningar i Sverige upphov till både frågor och oro bland barn och unga. Och när Hamas attackerade Israel den 7 oktober blev Israel–Palestinakonflikten om möjligt ännu mer laddad. Vissa lärare fick skjuta den ordinarie undervisningen åt sidan för att hantera de starka känslor som terrorattacken och det efterföljande kriget mellan Israel och Hamas i Gaza väckte hos många elever.

Att arbeta med laddade och kontroversiella frågor, som exempelvis Israel–Palestinakonflikten, är en del av skolans demokratiuppdrag. Men det är ingen lätt uppgift – och det finns en risk att lärare undviker svåra frågor i undervisningen eftersom de är rädda för konflikter eller för att de saknar verktyg och strategier. Det visar en granskning från Skolinspektionen från år 2022. Läs mer om hur man som lärare kan arbeta med kontroversiella frågor i undervisningen i nya numret av Skolportens magasin.

I det här numret har vi också intervjuat Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet och en av världens främsta autismforskare. Han har tillsammans med kollegor utvecklat programmet Skolkontakt som ska hjälpa barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 1/2024 – ute nu!

Skolporten nr 1/2024.

Tema: Kontroversiella frågor i undervisningen

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev