Hoppa till sidinnehåll
Skolportens magasin

Skolan är ingen ö

Publicerad:2024-02-14
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman. Foto: Johan Marklund 

Det som händer i omvärlden utanför skolan sipprar ofta in i klassrummet. Under förra året gav koranbränningar i Sverige upphov till både frågor och oro bland barn och unga. Och när Hamas attackerade Israel den 7 oktober blev Israel–Palestinakonflikten om möjligt ännu mer laddad. Vissa lärare fick skjuta den ordinarie undervisningen åt sidan för att hantera de starka känslor som terrorattacken och det efterföljande kriget mellan Israel och Hamas i Gaza väckte hos många elever.

Att arbeta med laddade och kontroversiella frågor, som exempelvis Israel–Palestinakonflikten, är en del av skolans demokratiuppdrag. Men det är ingen lätt uppgift – och det finns en risk att lärare undviker svåra frågor i undervisningen eftersom de är rädda för konflikter eller för att de saknar verktyg och strategier. Det visar en granskning från Skolinspektionen från år 2022. Läs mer om hur man som lärare kan arbeta med kontroversiella frågor i undervisningen i nya numret av Skolportens magasin.

I det här numret har vi också intervjuat Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet och en av världens främsta autismforskare. Han har tillsammans med kollegor utvecklat programmet Skolkontakt som ska hjälpa barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 1/2024 – ute nu!

Skolporten nr 1/2024.

Tema: Kontroversiella frågor i undervisningen

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg till din undervisning. Delta på plats i Stockholm 2–3 oktober eller via webbkonferensen 13 oktober–3 november! Konferensen riktar sig till lärare i grundskolan och gymnasiet, och kan även vara av intresse för dig som arbetar inom vuxenutbildningen.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
2–3 okt

Tematiska projekt i fritidshemmet

I den här kursen som leds av Ann S. Pihlgren får du konkreta verktyg för att arbeta med tematiska projekt i fritidshemmet. Flexibel start, tillgång i 6 månader med avslutande kursintyg. Pris 749 kr ex. moms. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–6