Skolbibliotek: ”Viktigt att ha rektors mandat”

För en lyckad skolbiblioteksverksamhet behöver rektor ge det pedagogiska mandatet för skolbibliotekarien att verka i undervisningen, säger Sofia Malmberg, som har skrivit flera böcker om skolbibliotek.

Sofia Malmberg. Foto: Oskar Omne

Sofia Malmberg har skrivit flera böcker om skolbibliotek och arbetar sedan år 2016 som samordnare för skolbiblioteken i Järfälla. Innan dess jobbade hon i tolv år som skolbibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Där såg hon till att läsa in sig på läroplanen och kursmålen och funderade sedan på vad hon kunde bidra med som bibliotekarie.

– Behövde eleverna söka information eller diskutera källkritik? Lära sig skriva referenser eller avgöra om en bild är manipulerad? Fanns samma mål i flera ämnen, och kunde jag knyta en röd tråd mellan dem? säger Sofia Malmberg.

Nästa steg blev att ta fram ett projektförslag med idéer och bolla med IKT-pedagogen. Sedan bjöd hon in lärarna och presenterade sin projektplan, komplett med förslag på lektionsupplägg, kursmål och uppföljning: ”Jag ser att eleverna behöver nå de här målen i de här ämnena, så här skulle vi kunna samarbeta.” En del var nyfikna och andra tyckte att de minsann kunde sköta sin undervisning på egen hand.

– Jag stångade mig inte blodig med dem som inte var redo för ett sådant samarbete, utan fokuserade på dem som var intresserade. Om du gör ett bra jobb kommer de andra lärarna se att måluppfyllelsen ökar och att eleverna tycker att undervisningen är spännande.

Att bli en del av arbetslagen kunde vara svårt. En del lärare undrade vad hon gjorde där – borde hon inte vara i skolbiblioteket?

– Det är viktigt att få pedagogiskt mandat från rektor. Det kan ske genom att rektor säger på personalmöten att skolbibliotekarien är en del av arbetslaget och det gemensamma arbetet med att få eleverna att nå målen. Rektor kan också fråga på medarbetarsamtalen hur, och i vilken utsträckning, läraren samarbetar med skolbibliotekarien.

När den nya läroplanen kom 2011 blev källkritik och ämnesintegrerat arbete viktigt. Sofia Malmberg deltog i arbetslagsmöten på Adolf Fredriks musikklasser för att förstå lärarnas tankar och behov och på så sätt hitta ingångar till samarbeten.

– Många lärare upplevde ämnesintegrering som nytt och svårt. De pratade om samma saker ur olika ämnesperspektiv, men de pratade inte med varandra. Jag träffade alla, och blev den som kunde knyta samman dem över ämnesgränserna.

Hon upplever att det händer något större när skolbibliotekarien och lärare arbetar tillsammans. Skolbibliotekarien har fokus på läsande, källkritik och informationssökning. Även om ämneslärarna delvis också har det, så kan de inte lägga lika mycket tid på att hålla sig à jour. Det är också viktigt att jobba tillsammans, poängterar hon – bibliotekarien ska inte hoppa in och vakta eleverna en stund med lite bokprat.

– Då tas inte din kompetens tillvara. Sträva efter att vara en del av planering, genomförande och efterarbete. Planera till exempel ett pass om informationssökning tillsammans med läraren. Vad ska eleverna ta reda på fakta om? Vilka svårigheter kan de möta? Vad ska de använda kunskaperna till? Vilka källor har de redan jobbat med?

I dag jobbar Sofia Malmberg som samordnare för skolbiblioteken i Järfälla kommun. Här finns ännu inte möjlighet att jobba strukturerat med språkutveckling och digital kompetens, i någon större utsträckning, eftersom det saknas skolbibliotekarier. Liksom i många kommuner är ekonomin ansträngd och kommunens enda skolbibliotekarie är varslad. Då sköts arbetet i stället av bibliotekspedagoger och biblioteksassistenter. Det kan vara lärare, personer som arbetstränar eller nyanlända som språktränar. Lärare har också i uppdrag att arbeta med språkutveckling och digital kompetens, men saknar skolbibliotekariernas spetskompetens, menar hon.

– Om du har en biblioteksassistent eller bibliotekspedagog, är mycket beroende av den personens kompetens och hur mycket tid den har avsatt för biblioteket. Språkutveckling kan svensklärare jobba med, men digital kompetens, med källkritik och informationssökning, brukar vara svårare, säger Sofia Malmberg.

4xTIPS TILL SKOLBIBLIOTEKARIER

x Kräv att få pedagogiskt mandat från rektor att verka i undervisningen.
x Hitta ingångar i läroplanen där du kan använda din kompetens.
x Delta i ämneslagsmöten, lektionsplanering och genomförande.
x Skapa relationer med lärare och annan personal.

Av Jennie Aquilonius


SKOLPORTEN NR 2/2020 – UTE NU!

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

För att uppmärksamma att Skolporten fyller 20 år erbjuder vi fri läsning av Skolporten nr 2/2020 samt bilagan Pedagogisk forskning!

Läs direkt på din dator här eller läs i appen Skolporten! Ladda ner den i App Store eller Google Play

Läs mer om Skolportens magasin här!

Vill du prenumerera? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!


Den årliga bilagan Pedagogisk forskning 2019 följer med Skolportens magasin till alla prenumeranter.


Du kan även köpa tryckta lösnummer av Skolporten i vår webbshop!

Sidan publicerades 2020-04-21 16:55 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Veckobrevet 14 april: Skolporten 20 år

Vi firar Skolporten som fyller 20 år! Det började med ett enkelt faxbrev till rektorer. Tanken var att göra det enkelt för skolledare att hålla sig uppdaterade med de senaste och mest relevanta skolnyheterna. Idag inkluderar Skolportens verksamhet förutom en omfattande nyhetsbevakning också forskningsbevakning och fortbildning, och vi når mer än en tredjedel av skolans personal.

Ledare: Dags för likvärdiga skolbibliotek!

Skolbibliotek kan spela en stor roll för elevers lärande, särskilt när det gäller att höja lågpresterande elevers resultat.

”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Läs Skolportens intervju med Nioosha Shams, läsambassadör. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Skolbibliotek och kommer att tala om mångspråksfokus och läsfrämjande arbete.

Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Har de digitala verktygen i skolan och förskolan gjort skillnad? En studie från IFAU för några år sedan visade att kunskapsresultaten inte påverkades alls på skolor där alla elever hade en egen dator – förutom hos elever med lågutbildade föräldrar. Där visade studien på en viss försämring av kunskapsresultaten.

Ledare: Dra nytta av lärdomarna

Under flyktingvågen år 2015 tog Sveriges skolor och förskolor emot tusentals nyanlända barn, främst från Syrien. Därför har vi nu, när många barn och unga kommer från Ukraina till Sverige, möjlighet att använda oss av de erfarenheter och lärdomar vi fick då. Det konstaterar experter i Skolportens temaartikel om barn på flykt.

”Synliggör den tysta kunskapen”

En tydlig struktur för det arbetsplatsförlagda lärandet har gett lärarna på Rönninge gymnasium i Salems kommun större möjlighet att stärka eleverna i deras yrkesroll.

Ledare: Höj statusen på yrkesprogrammen!

Det kommer att saknas 300 000 yrkesutbildade i Sverige år 2035. Samtidigt har ungas intresse för att gå en gymnasial yrkesutbildning sjunkit. I nya numret av Skolportens magasin intervjuas bland annat forskaren Per-Åke Rosvall, som menar att vi måste höja statusen för yrkesprogrammen.

Ledare: Läsning för demokrati

I ett demokratiskt samhälle är förmågan att läsa och skriva ett grundläggande fundament. Här har skolan och skolbiblioteket en bärande roll. Det skriver Moa Duvarci Engman, chefredaktör för Skolportens magasin, i en ledare.

Ledare: Tänka matematik

Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång. Årets första nummer av Skolportens magasin har tema matematik.

Ledare: Att vända en skola

När satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen var syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor samt höja kunskapsresultaten. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser av de riktade insatserna.

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?

Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet, ska tala om matematikundervisning på yrkesprogram på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Karin Berg: Motivationen som försvann

När vi återgår till en mer normal verklighet hoppas jag att vi ser skolans sociala interaktion som en av huvudnycklarna till elevernas motivation. Det skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Här är vuxenutbildningen lika viktig

I Kunskapsförbundet Väst har vuxenutbildningen samma ställning som gymnasieskolan. Man har även infört elevstöd för vuxeneleverna, trots att skollagen inte kräver det.

Ledare: En andra chans

Vuxenutbildningen har under lång tid kämpat med utmaningar som politiskt ointresse, ojämn kvalitet och brist på relevant forskning inom området. Men flera satsningar inom vuxenutbildningen är nu på gång.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier