Skolinspektionen: ”Vi granskar för att förbättra”

Alf Solander skriver i sin gästkrönika att han upplever att Skolinspektionen misstror lärare. Att vår verksamhet leder till inställda lektioner och att vår verksamhet inte fyller ett syfte. Vi vill därför klargöra vår roll.

Skolinspektionen granskar för att förbättra för våra elever och för att stärka skolors och skolhuvudmäns eget ansvarstagande och förbättringsarbete. Vårt arbete handlar inte om att ifrågasätta lärarprofessionen – tvärtom vet vi att det läraren gör i klassrummet är den enskilt viktigaste faktorn för bra undervisning och utbildning. Och vi har stor respekt för läraryrket!

Vårt arbete handlar om att säkerställa att eleverna får den utbildning de har rätt till. Det gör vi genom att granska skolan och det är huvudmannen – inte lärarna – vi ställer krav på när något behöver utvecklas.

Alf Solander skriver att Skolinspektionen lämnar efter sig lärare som känner sig nedvärderade och dåligt bemötta. Det är tråkigt om lärarna på Alf Solanders skola känner så. Men det är inte en bild vi känner igen oss i. Tvärtom brukar många tycka att den genomlysning vi gör av verksamheten bidrar positivt. Dessutom är det alltid huvudmannen och rektorer vi ställer krav på, inte enskilda lärare.

Vi känner inte heller igen bilden av att skolor ställer in massor av lektioner när vi är på besök. Snarare upplever vi att rektorer är bra på att planera sin verksamhet även inför våra granskningar. Vi försöker också alltid att minimera vår inverkan på pågående verksamhet. Och vi gör dessutom observationer på pågående lektioner.

Vi arbetar hårt för att vår granskning ska hjälpa skolor att utvecklas. Det är också viktigt för oss att vi ständigt förbättrar vårt arbete så att vår återkoppling ska vara användbar i det lokala förbättringsarbetet. Det finns stöd, såväl internationellt som nationellt, för att inspektion leder till förbättring. De allra flesta skolor rättar till de brister vi pekar på, och får på det sättet en tydlig skjuts i sitt eget förbättringsarbete.

Vårt fokus är alltid elevernas. Alla elever har rätt att nå så långt det är möjligt i sin utveckling. Skolinspektionen arbetar för att Sveriges skolor ska vara en plats där alla barn och elever får lika rätt till en god utbildning och kunskaper i en stimulerande miljö.

Tommy Lagergren

T.f. kommunikationschef, Skolinspektionen


Denna text är en replik på Alf Solanders gästkrönika Inspektionen utan syfte som först publicerades i Skolportens magasin nr 3/2018. 

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset: 2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2018-05-25 14:31 av Moa Duvarci Engman


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Ny rektor på Skarpatorpsskolan

Marion Sarmiento blir ny rektor på Skarpatorpsskolan i Skarpnäck. Botkyrka, Kungsholmen och Liljeholmen är några av hennes tidigare arbetsplatser.

Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier