Skolporten hyllar 1000:e forskaren

Katarina Ribaeus, forskare vid Karlstads universitet, skrev den tusende doktorsavhandlingen som publicerats på Skolportens webbsida.
– Vad roligt att det blev just min avhandling! Det känns roligt att bli uppmärksammad när man lagt ner så mycket arbete, säger Katarina Ribaeus.

Katarina Ribaeus

Katarina Ribaeus blev den tusende forskaren att publiceras på Skolportens sajt.

Katarina Ribaeus är utbildad förskollärare och började sin doktorandtjänst vid institutionen för pedagogiska studier för sju år sedan.

Hon disputerade den 4 april med avhandlingen ”Demokratiuppdrag i förskolan”, och uppvaktades av Skolporten på disputationsdagen med en blombukett och en gåva med skolpaket från Unicef.

Hur känns det att vara klar med avhandlingen?

– Det känns väldigt skönt, och jag är så glad att det blev en text!

Hennes forskning handlar om hur förskollärarna arbetar med frågeställningar om demokrati i förskoleverksamheten, och om barnens reaktioner på detta.

Demokratiuppdrag i förskolanResultatet visar att det finns en brist på analys av det demokratiska arbetet i förskolan. Pedagogerna anser att uppdraget är viktigt, men de brottas med tidsbrist och verktyg för att omsätta mål till handling.

– Jag visar att personalen på förskolan trots detta försöker möjliggöra barns inflytande och delaktighet, det vill jag gärna lyfta, säger Katarina Ribaeus.

Men det är viktigt att barnen inte bara har inflytande, utan att arbetet med delaktighet också gör skillnad här och nu, menar hon.

– Idag är det så starkt fokus på kunskap i skolan och förskolan och då får kunskap lätt en överordnad roll. Men demokrati är ett övergripande uppdrag, säger Katarina Ribaeus och påpekar att frågan om demokrati trots allt är det som förskolans nya läroplan inleds med.

För elva år sedan publicerades den första avhandlingen på Skolportens webbplats. Det var Elisabet Nihlfors studie ” Skolchefen i skolans styrning och ledning”.

Sedan år 2006 har företaget Skolporten systematiskt bevakat skolforskning och intervjuat omkring 110 forskare om året.

– De som väljer att forska om något så viktigt som förskola och skola förtjänar att hyllas som hjältar, säger Per Reinolf, vd för Skolporten.

– Nu när den tusende disputationen äger rum vill vi självklart fira det lite extra mycket!

 Moa Duvarci Engman

Sidan publicerades 2014-04-14 14:15 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-06-11 17:21 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Pedagogisk dokumentation möjliggör förändring i förskolan

Många blir lämnade ensamma med sitt utvecklingsarbete på förskolor. Cheferna behöver stötta pedagogerna genom att låta dem få läsa in sig på nya teorier och använda dem i sitt arbete, menar Ingela Elfström som forskat om pedagogisk dokumentation.

Så kan organisationen stödja förändring på förskolan

Karin Alnervik har analyserat hur förskolepersonal på fyra olika förskolor minns ett förändringsarbete där det funnits motsättningar som behövt lösas efterhand. Det går inte att prata fram en förändring, säger hon, man måste börja göra på nya sätt – då förändras också ens tankar.

”Jag fortsätter bygga på de mjuka värdena”

Många har åsikter hur skolan ska arbeta för att bli den skola vi en gång var; oavsett att samhället och vår vardag har förändrats. Så mycket tyckande om dagens skola. Konstigt nog har jag inte samma uppfattning, skriver läraren Åsa Bergqvist.

M föreslår riktade adhd-tester i utanförskapsområden – får kritik

Moderaterna föreslår adhd-test till alla femåringar i utanförskapsområden. Syftet är att fler ska medicineras och färre ska hamna i gängkriminalitet, uppger Expressen. ”Jag tror att det är en svår väg att gå. Ska ett sådant test bli effektivt måste det göras i alla områden”, säger Lisa Thorell som forskar om adhd vid Karolinska institutet.

”Sluta låtsas att du företräder elever lärare och föräldrar, Hamilton”

Ulla Hamilton skriver att svensk skoldebatt handlar om många saker men sällan om eleverna som går i skolan och deras föräldrar. Det är enbart av omtanke om elever och lärare som jag, och många med mig kämpar för en mer likvärdig skola, skriver skoldebattören Linnea Lindquist.

”Nytt skolpengssystem måste utgå från rätten att välja”

Kommunernas beräkningar av skolpengen är otydliga och godtyckliga, visar Riksrevisionens rapport. Den konstaterar också att regeringens förslag inte löser de likvärdighetsproblem som finns. Men skolpengssystemet kan förbättras. Det behövs en ny opartisk utredning om skolans finansiering, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

”Nedskärningar i skolan kommer att göra Göteborg otryggare”

Arbetet mot våld och psykisk ohälsa börjar i skolan. Jag ser hur både killar och tjejer går under i Göteborgs skolor och inte får hjälp. Trots det fortsätter nedskärningarna i våra skolor. I stället vill vi satsa mer på skolan och föreslår att dubbla personalen som arbetar inom elevhälsan i alla missgynnade områden, skriver Teysir Subhi (Fi).

Andelen utbildad personal minskar i förskolan

Andelen utbildade lärare utgör en allt mindre del av svensk skola. Det beror främst på att gruppen ”annan pedagogisk personal” har växt explosionsartat i grundskolan de senaste åtta åren. I förskolan är trenden densamma – om än inte lika tydlig.

Nina Rungs nya bok ska hjälpa lärare med sexualundervisningen

Från och med i höst ska sex – och samlevnadsundervisningen bli annorlunda i skolan. Nina Rung, genusvetare och kriminolog har skrivit boken Sexualitet, samtycke och relationer tillsammans med ämneslärare Erik Bäckström som ska hjälpa lärare att navigera det nya ämnet. ”Jag tror på riktigt att vi kan få en helt annan värld om vi skulle göra det som står i den nya läroplanen”, säger Nina Rung.

”Ingen skola ska komma undan med bristande kvalitet”

Det finns ingen anledning att snåla på skolan, men debatten bör handla om hur vi säkerställer kvaliteten hos både kommunala och fristående skolor. Låt valet 2022 bli tidpunkten då de ideologiska skygglapparna rivs av, skriver Kajsa Kettil på ledarplats.

”Politiker, lyssna på din rektor!”

Hur gör vi likvärdighet i praktiken? Det var titeln på debatten i Almedalen där förutsättningarna för rektorer och huvudmän var i fokus. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Lärarförbundet Skolledare, betonade att de lokala politikerna och huvudmännen måste bli bättre på att lyssna på sina rektorer.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Liberalerna vill satsa 700 miljoner om året på fler speciallärare

Liberalerna tror att summan kan ge 1 000 speciallärare till i den svenska skolan. “Det finns så många elever som behöver ha en speciell undervisning för att knäcka koden i att läsa räkna och skriva”, säger Johan Pehrson. Men det är brist på speciallärare så frågan är om det då räcker med pengar till fler tjänster.  

Lärarfacket kritiserar partierna: För stort fokus på vinster i skolan

Lärarnas riksförbund är kritiskt till att den politiska debatten i för hög utsträckning handlar om friskolornas vinster.”Det man glömmer är ju att stora delar av Sverige är det här en icke-fråga. Just den bristande likvärdigheten är ett jättestort problem mellan stad och landsbygd”, säger ordföranden för LR, Åsa Fahlén.  

Fritt fram att ställa bebisarna i skolkön

Det bidrar till att barn födda sent på året missgynnas. Det gäller även nyinflyttade och de som saknar information om hur köerna fungerar. Det ökar segregationen. Men C, M, KD, L och SD står på sig. Redan på BB ska du kunna ställa ditt barn i friskolekön, skriver Aftonbladet på ledarplats.

Regeringen tillsätter en utredning om hur säkerheten i skolan kan förbättras

Skolan ska vara en trygg och säker plats för alla, men under de senaste åren har det skett ett antal grova våldsdåd i skolor i Sverige. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska utreda och lämna förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
 ”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”
  Ulf Fredriksson

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Mats Strandler blir ny rektor på Björkhagens skola

När Björkhagens skola i Stockholm öppnar efter sommarlovet är det med en ny rektor på plats. Han har bland annat varit rektor på Eklidens skola i Nacka kommun och startat Viktor Rydbergs skola i Fisksätra.

Ny chef för division Utbildning

Nu är det klart att Peter Ekedahl, som är nuvarande gymnasiechef och rektor på Nyköpings gymnasium, efterträder Inger Fransson som divisionschef för division Utbildning.

Ny rektor: Kvarnbyskolan har en viktig plats i mitt hjärta

Liza Lundgren är ny rektor på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Hennes erfarenheter från uppväxten i Chile och från arbete som lärare på flera olika skolor i Sverige påverkar Lizas engagemang och ledarskap.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier