Skolporten hyllar 1000:e forskaren

Katarina Ribaeus, forskare vid Karlstads universitet, skrev den tusende doktorsavhandlingen som publicerats på Skolportens webbsida.
– Vad roligt att det blev just min avhandling! Det känns roligt att bli uppmärksammad när man lagt ner så mycket arbete, säger Katarina Ribaeus.

Katarina Ribaeus

Katarina Ribaeus blev den tusende forskaren att publiceras på Skolportens sajt.

Katarina Ribaeus är utbildad förskollärare och började sin doktorandtjänst vid institutionen för pedagogiska studier för sju år sedan.

Hon disputerade den 4 april med avhandlingen ”Demokratiuppdrag i förskolan”, och uppvaktades av Skolporten på disputationsdagen med en blombukett och en gåva med skolpaket från Unicef.

Hur känns det att vara klar med avhandlingen?

– Det känns väldigt skönt, och jag är så glad att det blev en text!

Hennes forskning handlar om hur förskollärarna arbetar med frågeställningar om demokrati i förskoleverksamheten, och om barnens reaktioner på detta.

Demokratiuppdrag i förskolanResultatet visar att det finns en brist på analys av det demokratiska arbetet i förskolan. Pedagogerna anser att uppdraget är viktigt, men de brottas med tidsbrist och verktyg för att omsätta mål till handling.

– Jag visar att personalen på förskolan trots detta försöker möjliggöra barns inflytande och delaktighet, det vill jag gärna lyfta, säger Katarina Ribaeus.

Men det är viktigt att barnen inte bara har inflytande, utan att arbetet med delaktighet också gör skillnad här och nu, menar hon.

– Idag är det så starkt fokus på kunskap i skolan och förskolan och då får kunskap lätt en överordnad roll. Men demokrati är ett övergripande uppdrag, säger Katarina Ribaeus och påpekar att frågan om demokrati trots allt är det som förskolans nya läroplan inleds med.

För elva år sedan publicerades den första avhandlingen på Skolportens webbplats. Det var Elisabet Nihlfors studie ” Skolchefen i skolans styrning och ledning”.

Sedan år 2006 har företaget Skolporten systematiskt bevakat skolforskning och intervjuat omkring 110 forskare om året.

– De som väljer att forska om något så viktigt som förskola och skola förtjänar att hyllas som hjältar, säger Per Reinolf, vd för Skolporten.

– Nu när den tusende disputationen äger rum vill vi självklart fira det lite extra mycket!

 Moa Duvarci Engman

Sidan publicerades 2014-04-14 14:15 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-06-11 17:21 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Pedagogisk dokumentation möjliggör förändring i förskolan

Många blir lämnade ensamma med sitt utvecklingsarbete på förskolor. Cheferna behöver stötta pedagogerna genom att låta dem få läsa in sig på nya teorier och använda dem i sitt arbete, menar Ingela Elfström som forskat om pedagogisk dokumentation.

Så kan organisationen stödja förändring på förskolan

Karin Alnervik har analyserat hur förskolepersonal på fyra olika förskolor minns ett förändringsarbete där det funnits motsättningar som behövt lösas efterhand. Det går inte att prata fram en förändring, säger hon, man måste börja göra på nya sätt – då förändras också ens tankar.

Deltagarna positiva till Skolportens webbkonferenser

"Tids- och resurssparande.” "Äntligen kunde jag delta på ett sätt som passar mitt liv." Deltagarna på Skolportens webbkonferenser är positiva, visar utvärderingar.

”Vi är körda om inte skolsystemet ändras”

Linnea Lindquist är rektor på kommunala Hammarkullsskolan i Göteborg och har tillsammans med bland annat tankesmedjan Balans lyckats börja vända opinionen i skoldebatten. Dessa debattörer menar att det inte handlar om att vara emot valfrihet i skolan, utan mot ett system som på ett dramatiskt sätt håller på att dra isär samhället, skriver Aftonbladet på ledarplats.

Skoladministratör sparkas – skapade kaos på några veckor

Efter bara några veckor på det nya jobbet började skoladministratören anställa och sätta lön på egenrekryterade vikarier – utan rektors vetskap.Två månader senare, med en mängd felbeslut och en polisanmälan om urkundsförfalskning i bagaget, får administratören nu sparken.  

Så gick det till när svensk skolstatistik suddades ut

Plötsligt blev skolornas resultat och elevuppgifter hemliga. Det beskrivs som en katastrof för den svenska skolan. Ingen är nöjd. Så hur kunde det ske? DN kan nu berätta om besluten, misstagen – och tillfälligheterna – som ledde fram till att den svenska skolstatistiken hemligstämplades.

Antalet skrivande vid högskoleprovet kan begränsas

Regeringen möjliggör nu för Universitets- och högskolerådet att kunna införa en 19-årsgräns för deltagande i högskoleprovet samt att kunna besluta om ett tak för antalet provskrivare om det behövs av smittskyddsskäl.  

”Skolpengen feltänkt – så kan den fasas ut”

Politiken behöver bita i det sura äpplet och inse att skolpengssystemet var feltänkt från början. Den extrema etableringsfrihet som systemet skapat är osund, skriver Erik Söderlind, advokat och specialist inom konkurrensrätt.

Nej till offentlighetsprincip för friskolor: ”Ett hån mot lärare”

Vänsterpartiets förslag om att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen röstades ner i riksdagens utbildningsutskott. Fem av åtta partier röstade nej till förslaget. ”Jag tycker det är absurt att lärare och elever ska förknippas med affärshemligheter”, säger Daniel Riazat (V).

”Ta inte skärmen från barnen – sitt med och vägled istället”

Dagens barn uppfostras inte längre bara av sina vårdnadshavare utan även av det som finns tillgängligt på nätet. Att sitta vid surfplattan blir elevens enda mål. De ser inte längre fotbollsspelarnas talang eller sångerskans insats på Youtube. De ser vad som ger mest likes och drömmer om att en dag uppnå likesantalet själva”, skriver läraren Elin Bengtsson.

Jaara Åstrand: ”Hela förskolan behöver ses över”

Obligatorisk förskola är att börja i fel ände. Det menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som vill se en större utredning om förskolans villkor.

Otydliga riktlinjer skapar oro på förskolan

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer får friska barn vara på förskolan – om hämtning och lämning kan ordnas på ett säkert sätt. Men förskolelärare är oroliga att de kan bli coronasmittade.

”Låt skolan vara utan glastak”

Att alla barn har samma rättigheter och är lika mycket värda går knappast att invända emot. Men när det handlar om hur elever antas till olika skolor verkar plötsligt vissa barn vara mer värda än andra, beroende på om de kan bidra till ökad mångfald eller inte, skriver Henrik Barva på ledarplats.

”Föräldrar och skola kan göra olika bedömningar kring barns behov”

Antalet anmälningar till Skolinspektionen om brist i särskilt stöd i skolan har ökat med 10 procent i Skåne de senaste fem åren. Grundskoledirektören Anders Malmquist menar att det rör sig om fall där föräldrarna och skolan gör olika bedömningar kring barnets behov.

Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren och skolpolitikern

De lokala råden har nu gällt i Uppsala län i över en månad, och ska fortsätta göra det till den 13 december. Samtidigt som man sett att råden gett effekt och att smittkurvan planar ut i Uppsala, så ökar belastningen på sjukvården. En verksamhet som fortsätter nästan som vanligt är skolan. Detta trots att regeringen förra veckan gav gymnasieskolor större möjlighet att använda distansundervisning. Vilka frågor vill du ställa om coronaläget och om skolan?

Könsnormer ska brytas i förskolan – all personal får utbildning

Alla som jobbar med förskolebarn i Rinkeby och Kista ska lära sig mer om hur man kan bryta normer bland flickor och pojkar. Utbildningen är en del i arbete mot hedersproblematik och är en konsekvens av att stadsdelen tidigare fått kritik för att inte göra tillräckligt för att motverka hedersrelaterat förtryck.

Konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.Högt betyg till webbkonferenser

Flera deltagare vittnar om att Skolportens webbkonferenser fungerar bra eller till och med bättre än fysiska konferenser. Hör mer i filmen nedan.
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
KONFERENS
Hur hanterar man kontroversiella åsikter i klassrummet?
  Christer Mattsson

Hur hanterar man kontroversiella åsikter i klassrummet?

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet och lektor i pedagogik, ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik för gymnasiet. Han kommer att tala om hur skolan bäst bemöter elever med extrema åsikter.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fortbildning
Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

När coronakrisen slog till i Sverige ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser – en lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad. "En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt", säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

Läs hela artikeln
Namn och Nytt

Ny bildningschef i Region Kalmar län

Carl Sundbring tillträder som bildningschef den 1 december med ansvar för länets fyra folkhögskolor.

Josefine Fälth är ny ordförande för Sveriges Elevkårer

Sveriges Elevkårers kongress har utsett Josefine Fälth till ny ordförande för Sveriges största ungdomsorganisation.

Begler säger upp sig – går till friskolekoncernen

Nu säger Ann-Marie Begler upp sig för att ta plats i friskolekoncernens styrelse.Begler, tidigare chef för Försäkringskassan och Skolinspektionen, ville stanna kvar i regeringskansliet – men när regeringen sa nej till att ha Academedia som bisyssla, valde Begler att lämna sitt uppdrag.

Årets Skolledarpris – Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge

Grattis till rektor Semira Vikström, Visättraskolan i Huddinge som i dag tilldelas Sveriges Stora Skolledarpris i samband med Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg.

Han satte SKR på kartan

Nätverk för skolchefer, mer skolforskning, men framför allt att Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har blivit en viktig aktör i den svenska skoldebatten. Så kan Per-Arne Andersson summera sina dryga tolv på SKR.

Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
Utmärkelser

Sofie Johansson är länets bästa lärare

Sofie Johansson i Håbo kommun är årets lärare i Uppsala län 2020. I motiveringen menar eleverna att Sofie underskattar hur bra hon är som lärare. Och att hon till och med får de mindre engagerade eleverna att tycka plugget är kul.

Sofie Johansson utsedd till årets lärare i Uppsala län

Vid lärargalan 2020 delas pris för årets lärare ut. Årets lärare i Uppsala län delas av Sofie Johansson, vid Västerängsskolan, och Jenny Eklund vid Engelska skolan.

Ewa från Lidköping är Årets lärare i Västra Götaland

Ewa Sunnercrantz, högstadielärare på Rudenschöldskolan i Lidköping, har utsetts till Årets lärare i Västra Götalands län.

Läs fler
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
Nyhetskategorier