Skolporten hyllar 1000:e forskaren

Katarina Ribaeus, forskare vid Karlstads universitet, skrev den tusende doktorsavhandlingen som publicerats på Skolportens webbsida.
– Vad roligt att det blev just min avhandling! Det känns roligt att bli uppmärksammad när man lagt ner så mycket arbete, säger Katarina Ribaeus.

Katarina Ribaeus

Katarina Ribaeus blev den tusende forskaren att publiceras på Skolportens sajt.

Katarina Ribaeus är utbildad förskollärare och började sin doktorandtjänst vid institutionen för pedagogiska studier för sju år sedan.

Hon disputerade den 4 april med avhandlingen ”Demokratiuppdrag i förskolan”, och uppvaktades av Skolporten på disputationsdagen med en blombukett och en gåva med skolpaket från Unicef.

Hur känns det att vara klar med avhandlingen?

– Det känns väldigt skönt, och jag är så glad att det blev en text!

Hennes forskning handlar om hur förskollärarna arbetar med frågeställningar om demokrati i förskoleverksamheten, och om barnens reaktioner på detta.

Demokratiuppdrag i förskolanResultatet visar att det finns en brist på analys av det demokratiska arbetet i förskolan. Pedagogerna anser att uppdraget är viktigt, men de brottas med tidsbrist och verktyg för att omsätta mål till handling.

– Jag visar att personalen på förskolan trots detta försöker möjliggöra barns inflytande och delaktighet, det vill jag gärna lyfta, säger Katarina Ribaeus.

Men det är viktigt att barnen inte bara har inflytande, utan att arbetet med delaktighet också gör skillnad här och nu, menar hon.

– Idag är det så starkt fokus på kunskap i skolan och förskolan och då får kunskap lätt en överordnad roll. Men demokrati är ett övergripande uppdrag, säger Katarina Ribaeus och påpekar att frågan om demokrati trots allt är det som förskolans nya läroplan inleds med.

För elva år sedan publicerades den första avhandlingen på Skolportens webbplats. Det var Elisabet Nihlfors studie ” Skolchefen i skolans styrning och ledning”.

Sedan år 2006 har företaget Skolporten systematiskt bevakat skolforskning och intervjuat omkring 110 forskare om året.

– De som väljer att forska om något så viktigt som förskola och skola förtjänar att hyllas som hjältar, säger Per Reinolf, vd för Skolporten.

– Nu när den tusende disputationen äger rum vill vi självklart fira det lite extra mycket!

 Moa Duvarci Engman

Sidan publicerades 2014-04-14 14:15 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-06-11 17:21 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Pedagogisk dokumentation möjliggör förändring i förskolan

Många blir lämnade ensamma med sitt utvecklingsarbete på förskolor. Cheferna behöver stötta pedagogerna genom att låta dem få läsa in sig på nya teorier och använda dem i sitt arbete, menar Ingela Elfström som forskat om pedagogisk dokumentation.

Så kan organisationen stödja förändring på förskolan

Karin Alnervik har analyserat hur förskolepersonal på fyra olika förskolor minns ett förändringsarbete där det funnits motsättningar som behövt lösas efterhand. Det går inte att prata fram en förändring, säger hon, man måste börja göra på nya sätt – då förändras också ens tankar.

Rapport: Säkerhetsarbetet på Malmöskolor skärpt sedan lärarmorden

Säkerhetsarbetet på Malmös gymnasieskolor har skärpts sedan lärarmorden, det skriver Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i sin rapport efter skolattacken. Det rör sig bland annat om utbildningar för att hantera pågående dödligt våld och att skolorna nu ska göra löpande riskbedömningar om hot och våld.

Eleverna äter mer på Norrtullskolan – högre efterfrågan på mat

På Norrtullskolan har man sett att eleverna äter betydligt mer i skolmatsalen – och under höst och vinter har skolan fått beställa hem mer mat. ”Det går åt 10 kilo mer mat om dagen”, säger kocken Maria Axelsson.

Här är de tre största riskfaktorerna för psykisk ohälsa hos unga

Magnus Werner har tidigare jobbat inom psykiatrin och har egna erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa och suicidtankar. Nu ger han föreläsningar om sin egen återhämtningsresa. Han följde arbetet med elevernas hälsodagbok på nära håll. ”Jag tror att det viktigaste är att den här boken är inte skriven av någon vårdpersonal utan av målgruppen själva”, säger han.

Alexander Skytte: Jag har ställt vuxenkrav på mina elever

Efter denna dag har det fått mig att tänka till lite. Ställer jag för höga krav på mina elever, krav de inte kan leva upp till? skriver Alexander Skytte i en krönika.

”Så kan du få C:s skolpolitik på rätt köl, Muharrem Demirok”

Centerpartiet har en gyllene chans att lägga om sin skolpolitik på ett sätt som skulle vinna starkt stöd hos lärarkåren. Det skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges lärare.

Anställda samtidigt – så enades rektor och specialpedagog

Specialpedagog Joakim Brauer och rektor Joanna Forslund började samtidigt på sina jobb på grundskolan Pops Academy grundskola i Stockholm – här berättar de om ett samarbete från scratch.

Många kränkningar anmäls: ”Har blivit bättre på att uppmärksamma”

Över femtusen kränkningar anmäldes på för- och grundskolor i norra och östra Skåne förra året – en ökning på över tusen jämfört med året innan. Hässleholms skolchef Niklas Persson tror att det nya digitala rapporteringssystem som flera kommuner infört de senaste åren kan vara en bidra.

Styret i Stockholms stad: Sätt in förebyggande åtgärder i förskolan

För att fånga upp dom som riskerar att att hamna i kriminalitet behövs förebyggande arbete redan på förskolan. Det menar de som styr i Stockholm stad. Men skeptiker undrar om kompetensen finns för det och om förskolepersonalen är beredd på ansvaret.

Skolpersonal ska bli skyldig att lämna information om barn till polisen

Skolpersonal och andra som tar hand om barn ska bli skyldiga att lämna uppgifter om unga till polisen. Att bryta sekretessen mellan polismyndigheten och t ex socialtjänst eller skola är en av de viktigaste punkterna för att stoppa det eskalerande våldet, menar flera personer vi pratat med inom polisen.

Bruun: Jag vill slippa se elever som ”glopluggar”!

”Gloplugga” är motsatsen till att ta strukturerade anteckningar, gärna för hand, och hålla fokus på inlärningen. Jag menar att 90 procent av ungdomarna idag ”glopluggar.” Jag har absolut ingen evidens bakom uttalandet utan det är helt baserat på min egen, vänners och kollegors erfarenhet. Jag tror dock att om vi frågar ungdomar hur de gör när de pluggar till ett prov eller en läxa svarar de nog att de ”glopluggar”, skriver SAra Bruun i en krönika.

”Skrämmande att vuxna vill att vi ska ange barn i förskolan”

Som förskollärarstudent får jag hela tiden höra hur viktigt det är att låta barnen utvecklas och bli omhändertagna. Därför gör det mig mörkrädd att det finns vuxna som vill att vi som arbetar i förskolan ska ange papperslösa barn, i strid mot barnkonventionen, skriver förskollärarstudenten Elliot Andersson.

Jaara Åstrand: Så ska vi få stopp på tystnadskulturen

Politikerna måste ta sitt ansvar och agera mot tystnadskulturen i skolan. Det menar Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand. ”Jag är förfärad över vad som pågår”, säger hon.

Så många skolledare arbetar övertid

Som skolledare vilar ansvaret över både verksamheten och eleverna tungt. Men samtidigt brister tiden – frågan om skolledarnas egen arbetsmiljö tycks vara bortglömd. ”Vi har ett livsviktigt samhällsuppdrag. Hur kan skolledare inte vara Sveriges viktigaste chefsjobb, det är en fråga man kan ställa sig”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar
  John Löwenadler

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Namn och Nytt
Vikarierande generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten

Aurora Lindberg tillträdde som vikarierande generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten den 20 januari 2023.

Ny skolchef för grundskolan

Susanne Englund är Eskilstuna kommuns nya skolchef för grundskolan och grundsärskolan. Hon har tidigare arbetat som chef och ledare inom utbildningsverksamhet i 22 år.

Klart med ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen

Svenjohan Davidson blir ny förvaltningschef på bildningsförvaltningen. ”Jag är jätteglad över att vi nu är klara med rekryteringsprocessen och ser fram emot att få välkomna Svenjohan i vår”, säger kommundirektör Gisela Öst.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Kommunfullmäktige firade 2022 års pedagogiska pristagare

Anna-Lena Peredo, Li Zettermark, Maria Baum, Monica Junefelt och Birgitta Eklund Selander är 2022 års pedagogiska pristagare. De firades på kommunfullmäktiges möte 30 januari.

Två skolor vinner EU-tävling

Holavedsgymnasiet i Tranås och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har vunnit varsin plats till Euroscolaprogrammet.

Guldäpplet-vinnaren: Så maxar ni era digitala verktyg i vardagen

2022 var Martin Howe i Borlänge kommun en av tre som tilldelades lärarpriset Guldäpplet. I arbetet fokuserar Martin Howe på inkludering och tillgänglighet, där han försöker öka elevers måluppfyllelse genom digitala verktyg. Voister har pratat med pristagaren.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier