Hoppa till sidinnehåll
Forskning

Skolporten hyllar 1000:e forskaren

Publicerad:2014-04-14
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Katarina Ribaeus, forskare vid Karlstads universitet, skrev den tusende doktorsavhandlingen som publicerats på Skolportens webbsida.
– Vad roligt att det blev just min avhandling! Det känns roligt att bli uppmärksammad när man lagt ner så mycket arbete, säger Katarina Ribaeus.

Katarina Ribaeus
Katarina Ribaeus blev den tusende forskaren att publiceras på Skolportens sajt.

Katarina Ribaeus är utbildad förskollärare och började sin doktorandtjänst vid institutionen för pedagogiska studier för sju år sedan.

Hon disputerade den 4 april med avhandlingen ”Demokratiuppdrag i förskolan”, och uppvaktades av Skolporten på disputationsdagen med en blombukett och en gåva med skolpaket från Unicef.

Hur känns det att vara klar med avhandlingen?

– Det känns väldigt skönt, och jag är så glad att det blev en text!

Hennes forskning handlar om hur förskollärarna arbetar med frågeställningar om demokrati i förskoleverksamheten, och om barnens reaktioner på detta.

Demokratiuppdrag i förskolanResultatet visar att det finns en brist på analys av det demokratiska arbetet i förskolan. Pedagogerna anser att uppdraget är viktigt, men de brottas med tidsbrist och verktyg för att omsätta mål till handling.

– Jag visar att personalen på förskolan trots detta försöker möjliggöra barns inflytande och delaktighet, det vill jag gärna lyfta, säger Katarina Ribaeus.

Men det är viktigt att barnen inte bara har inflytande, utan att arbetet med delaktighet också gör skillnad här och nu, menar hon.

– Idag är det så starkt fokus på kunskap i skolan och förskolan och då får kunskap lätt en överordnad roll. Men demokrati är ett övergripande uppdrag, säger Katarina Ribaeus och påpekar att frågan om demokrati trots allt är det som förskolans nya läroplan inleds med.

För elva år sedan publicerades den första avhandlingen på Skolportens webbplats. Det var Elisabet Nihlfors studie ” Skolchefen i skolans styrning och ledning”.

Sedan år 2006 har företaget Skolporten systematiskt bevakat skolforskning och intervjuat omkring 110 forskare om året.

– De som väljer att forska om något så viktigt som förskola och skola förtjänar att hyllas som hjältar, säger Per Reinolf, vd för Skolporten.

– Nu när den tusende disputationen äger rum vill vi självklart fira det lite extra mycket!

 Moa Duvarci Engman

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev