Skolportens grundare och vd, Per Reinolf, har gått bort

Per Reinolf

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom.

”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Per Reinolf grundade år 2000 bolaget Skolporten, där affärsidén var att bevaka och förmedla forskning och nyheter om skolan. Idag består Skolporten av ett antal produkter som riktar sig till förskolans och skolans lärare och ledare.

Per Reinolf var en entusiastisk entreprenör med stort engagemang för lärarkåren och utvecklingen av den svenska skolan. Utöver Skolporten grundade han även företagen Arete Akademi och Ifous.

För Per Reinolf stod alltid de unga, barnen och deras möjligheter till god utbildning i fokus.

I den senaste intervjun med honom i Lärarnas tidning i januari i år, säger han:

”Jag brinner för det här, det är inte vilken verksamhet som helst. Skolporten är en verkstad som levererar varje dag. Det är vi stolta över”.

Per Reinolf kommer att vara mycket saknad av familj, vänner och kollegor.


Minnesord: Per Reinolf

(DN.SE 2018-10-05)

Entreprenören och företagaren Per Reinolf, Nacka, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 67 år. Närmast anhöriga är döttrarna Lisa och Ebba, systrarna Lena och Pia samt bonusbarnen Cia och Christian.

Med rötterna i den småländska företagsamheten, med kunskap, envishet och hårt arbete, med engagemang, värme och chosefrihet – så tog sig Per Reinolf an sin livsuppgift – att bidra till att göra den svenska skolan lite bättre för lärares och elevers skull.

Det var under åren på kommunförbundet under 1990-talet som Per Reinolf kom i kontakt med skolfrågorna och hans engagemang för lärares pedagogiska uppdrag och elevers rätt till kunskaper väcktes. Långt innan någon annan gjorde det, såg han behovet av att göra svensk pedagogisk forskning tillgänglig för lärare, skolledare och skolhuvudmän som har ambitionen att hålla sig uppdaterade inom det utbildningsvetenskapliga området.

Som ett resultat av detta skapade han Skolporten år 2000, en plattform för nyhets- och forskningsbevakning. Några år senare grundade han Ifous – ett fristående forskningsinstitut som bedriver FoU-arbete där lärare och skolledare arbetar tillsammans med forskare inom områden som har betydelse för det dagliga arbetet i klassrummet. De senaste åren var Per även engagerad i arbetet för lärares professionsutveckling i företaget Arete Akademi.

Pers betydelse för att spridning av forskningsbaserad kunskap och för att få igång forskningssamverkan som utgår från lärares och skolledares behov kan inte nog betonas. Hans idérikedom och förmåga att omsätta idéerna i praktisk handling har imponerat på många.

Per var ingen överordens man. För honom var det mer verkstad än snack. Utan åthävor och med en pragmatisk inställning tog han sig an det mesta med inställningen att allt går att lösa. Som chef/styrelseordförande var han stöttande och gav stort utrymme för eget ansvar samtidigt som han förväntade sig resultat. Han älskade att skoja och småprata med medarbetarna och hade alltid nära till skratt. Det skrattet kommer vi att sakna. Vi har förlorat en vän och Sverige har förlorat en drivkraft för skolutveckling.

Marie-Hélène Ahnborg, vd Ifous

Birgitta Hartzell, vice vd Skolporten

 

Sidan publicerades 2018-09-12 13:41 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2018-10-22 20:36 av Moa Duvarci Engman


Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fortbildning för dig som undervisar i
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
In memoriam
Skolportens grundare och vd har gått bort

Skolportens grundare och vd har gått bort

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom. ”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Sambedömning
  Nytt nr ute nu!

Tema: Sambedömning

Ligger skolans likvärdighetsproblem i betygssättningen – och stavas lösningen i så fall sambedömning? Dessutom: Intervju med den amerikanska ekonomiprofessorn Eric Hanushek, som inte skräder orden när det gäller lärarkvalitetens betydelse för elevernas resultat.

Köp digitala lösnummer!
Missade du?
Tema: Arbetsmiljö

Tema: Arbetsmiljö

Missade du vårt temabrev om arbetsmiljö? Här kan du läsa ikapp!

Till temabrevet
Nyhetskategorier
Aktuella arbetsgivare
Ny fokussida
Idrott och hälsa

Idrott och hälsa

Vi har samlat nyheter, rapport, forskning och mycket mer inom ämnet idrott och hälsa på en och samma sida. Välkommen in!

Till Idrott och hälsa
Mest läst senaste veckan

”Den fria läsningen kan bli en social hävstång”

Den fria läsningen skulle leda till social mobilitet  och föräldrarnas utbildningsnivå eller bakgrund skulle inte längre ha samma betydelse, skriver läraren Jenny Edvardsson.

Ojämlik digitalisering i skolor

Det är stora skillnader i den digitala undervisningen på länets skolor, enligt lärare och Skolverket. Det trots att digitaliseringen står inskriven i läroplanen från och med den här terminen.

Ingen tid för rast i lärarnas schema

En granskning av Malmölärarnas scheman visar att över hälften av grundskolorna bryter mot arbetstidslagen. ”De har inga inlagda raster och för lite tid till lunchen”, konstaterar Johan Åström, huvudskyddsombud för LR Malmö.

Saudiska kungahuset sponsrar svensk friskola

Saudiska intressen letar sig in i Sverige – med syfte att sprida en extrem tolkning av islam. SvD kan nu berätta om en friskola i Örebro som fått miljonbidrag direkt från det saudiska kungahuset.

Lärare som begått brott mot elever har fått behålla legitimationen

Lärare som kränkt, eller till och med begått brott mot elever, kan behålla sin lärarlegitimation och fortsätta att arbeta inom skolan.

Fortbildning

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver läroplanens innehåll ska läraren även kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i undervisningsämnet men även praktiska exempel presenteras.

Läs mer och boka plats