Skolportens grundare och vd, Per Reinolf, har gått bort

Per Reinolf

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom.

”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Per Reinolf grundade år 2000 bolaget Skolporten, där affärsidén var att bevaka och förmedla forskning och nyheter om skolan. Idag består Skolporten av ett antal produkter som riktar sig till förskolans och skolans lärare och ledare.

Per Reinolf var en entusiastisk entreprenör med stort engagemang för lärarkåren och utvecklingen av den svenska skolan. Utöver Skolporten grundade han även företagen Arete Akademi och Ifous.

För Per Reinolf stod alltid de unga, barnen och deras möjligheter till god utbildning i fokus.

I den senaste intervjun med honom i Lärarnas tidning i januari i år, säger han:

”Jag brinner för det här, det är inte vilken verksamhet som helst. Skolporten är en verkstad som levererar varje dag. Det är vi stolta över”.

Per Reinolf kommer att vara mycket saknad av familj, vänner och kollegor.


Minnesord: Per Reinolf

(DN.SE 2018-10-05)

Entreprenören och företagaren Per Reinolf, Nacka, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 67 år. Närmast anhöriga är döttrarna Lisa och Ebba, systrarna Lena och Pia samt bonusbarnen Cia och Christian.

Med rötterna i den småländska företagsamheten, med kunskap, envishet och hårt arbete, med engagemang, värme och chosefrihet – så tog sig Per Reinolf an sin livsuppgift – att bidra till att göra den svenska skolan lite bättre för lärares och elevers skull.

Det var under åren på kommunförbundet under 1990-talet som Per Reinolf kom i kontakt med skolfrågorna och hans engagemang för lärares pedagogiska uppdrag och elevers rätt till kunskaper väcktes. Långt innan någon annan gjorde det, såg han behovet av att göra svensk pedagogisk forskning tillgänglig för lärare, skolledare och skolhuvudmän som har ambitionen att hålla sig uppdaterade inom det utbildningsvetenskapliga området.

Som ett resultat av detta skapade han Skolporten år 2000, en plattform för nyhets- och forskningsbevakning. Några år senare grundade han Ifous – ett fristående forskningsinstitut som bedriver FoU-arbete där lärare och skolledare arbetar tillsammans med forskare inom områden som har betydelse för det dagliga arbetet i klassrummet. De senaste åren var Per även engagerad i arbetet för lärares professionsutveckling i företaget Arete Akademi.

Pers betydelse för att spridning av forskningsbaserad kunskap och för att få igång forskningssamverkan som utgår från lärares och skolledares behov kan inte nog betonas. Hans idérikedom och förmåga att omsätta idéerna i praktisk handling har imponerat på många.

Per var ingen överordens man. För honom var det mer verkstad än snack. Utan åthävor och med en pragmatisk inställning tog han sig an det mesta med inställningen att allt går att lösa. Som chef/styrelseordförande var han stöttande och gav stort utrymme för eget ansvar samtidigt som han förväntade sig resultat. Han älskade att skoja och småprata med medarbetarna och hade alltid nära till skratt. Det skrattet kommer vi att sakna. Vi har förlorat en vän och Sverige har förlorat en drivkraft för skolutveckling.

Marie-Hélène Ahnborg, vd Ifous

Birgitta Hartzell, vice vd Skolporten

 

Sidan publicerades 2018-09-12 13:41 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2018-10-22 20:36 av Moa Duvarci Engman


Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Estetiska ämnen
  Skolporten nr 6/2018 – ute nu

Tema: Estetiska ämnen

Vilken plats har de estetiska ämnena i skolan? Bidrar de till bättre resultat i andra ämnen? Eller är de helt enkelt viktiga i sin egen rätt? Intervju: Tillbaka till skolan. Psykologen Malin Gren Landell brinner för att minska elevers skolfrånvaro.

Köp digitala lösnummer!
Fortbildning
Mest läst senaste veckan

Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/18 – grundrapport

Hur har barns och ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa utvecklats över tid? Vilka skillnader finns mellan flickor och pojkar samt mellan olika åldrar? Dessa frågor svarar vi på i denna rapport, som bygger på resultat från Skolbarns hälsovanor 2017/18. (pdf)

”Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen”

Den överenskommelse, som när det här skrivs kan ligga till grund för att en S/Mp-regering kan tillträda, är spännande sedd ur skolans synpunkt. Av 63 punkter rör i och för sig bara åtta skolan och de ligger nästan sist i överenskommelsen. Per Kornhall redovisar dem en efter en och ger en snabb reflektion efter varje punkt.

”Välutbildade anmäler, lågutbildade anmäls”

Kontakten mellan skolan och föräldrar ser olika ut på olika håll, visar ett forskningsprojekt i Malmö. I Vellinge anmäler föräldrarna skolan, men i utsatta områden som Rosengård är det istället skolor med omvittnade brister som anmäler föräldrarna – till Socialtjänsten. Det skriver Laid Bouakaz, skolforskare på Malmö universitet.

Ny vd för Skolporten

Birgitta Hartzell har utsetts till ny vd för Skolporten AB, hon tillträdde tjänsten den 1 januari 2019. Birgitta Hartzell har närmast haft rollen som företagets vice vd och har även under många år varit chef för Skolportens konferensverksamhet.

Skolansvar kan tas från små kommuner

Alla kommuner bör kanske inte göra allt inom välfärden. Den slutsatsen drar forskarna i SNS Konjunkturråd som publicerar sin årliga rapport i dag.

Aktuella arbetsgivare
Fortbildning
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
Nyhetskategorier