Skolportens grundare och vd, Per Reinolf, har gått bort

Per Reinolf

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom.

”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Per Reinolf grundade år 2000 bolaget Skolporten, där affärsidén var att bevaka och förmedla forskning och nyheter om skolan. Idag består Skolporten av ett antal produkter som riktar sig till förskolans och skolans lärare och ledare.

Per Reinolf var en entusiastisk entreprenör med stort engagemang för lärarkåren och utvecklingen av den svenska skolan. Utöver Skolporten grundade han även företagen Arete Akademi och Ifous.

För Per Reinolf stod alltid de unga, barnen och deras möjligheter till god utbildning i fokus.

I den senaste intervjun med honom i Lärarnas tidning i januari i år, säger han:

”Jag brinner för det här, det är inte vilken verksamhet som helst. Skolporten är en verkstad som levererar varje dag. Det är vi stolta över”.

Per Reinolf kommer att vara mycket saknad av familj, vänner och kollegor.


Minnesord: Per Reinolf

(DN.SE 2018-10-05)

Entreprenören och företagaren Per Reinolf, Nacka, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 67 år. Närmast anhöriga är döttrarna Lisa och Ebba, systrarna Lena och Pia samt bonusbarnen Cia och Christian.

Med rötterna i den småländska företagsamheten, med kunskap, envishet och hårt arbete, med engagemang, värme och chosefrihet – så tog sig Per Reinolf an sin livsuppgift – att bidra till att göra den svenska skolan lite bättre för lärares och elevers skull.

Det var under åren på kommunförbundet under 1990-talet som Per Reinolf kom i kontakt med skolfrågorna och hans engagemang för lärares pedagogiska uppdrag och elevers rätt till kunskaper väcktes. Långt innan någon annan gjorde det, såg han behovet av att göra svensk pedagogisk forskning tillgänglig för lärare, skolledare och skolhuvudmän som har ambitionen att hålla sig uppdaterade inom det utbildningsvetenskapliga området.

Som ett resultat av detta skapade han Skolporten år 2000, en plattform för nyhets- och forskningsbevakning. Några år senare grundade han Ifous – ett fristående forskningsinstitut som bedriver FoU-arbete där lärare och skolledare arbetar tillsammans med forskare inom områden som har betydelse för det dagliga arbetet i klassrummet. De senaste åren var Per även engagerad i arbetet för lärares professionsutveckling i företaget Arete Akademi.

Pers betydelse för att spridning av forskningsbaserad kunskap och för att få igång forskningssamverkan som utgår från lärares och skolledares behov kan inte nog betonas. Hans idérikedom och förmåga att omsätta idéerna i praktisk handling har imponerat på många.

Per var ingen överordens man. För honom var det mer verkstad än snack. Utan åthävor och med en pragmatisk inställning tog han sig an det mesta med inställningen att allt går att lösa. Som chef/styrelseordförande var han stöttande och gav stort utrymme för eget ansvar samtidigt som han förväntade sig resultat. Han älskade att skoja och småprata med medarbetarna och hade alltid nära till skratt. Det skrattet kommer vi att sakna. Vi har förlorat en vän och Sverige har förlorat en drivkraft för skolutveckling.

Marie-Hélène Ahnborg, vd Ifous

Birgitta Hartzell, vice vd Skolporten

 

Sidan publicerades 2018-09-12 13:41 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2018-10-22 20:36 av Moa Duvarci Engman


Konferenser
Hjälp oss bli bättre!

Hjälp oss bli bättre!

Besöker du ofta Skolportens webbplats? Just nu genomför vi en användarundersökning med fokus på våra jobb- och konferenssidor. Vi skulle vara mycket tacksamma om du som besöker oss vill hjälpa till och utveckla vår verksamhet - enkäten tar inte mer än fem minuter att besvara.

Till undersökningen
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Lärares och rektors karriär
  Skolporten nr 2/2019 – ute 4 april

Tema: Lärares och rektors karriär

Hur utvecklas man som lärare? Många hoppas att det nya professionsprogrammet ska ge svar på den frågan. Intervjun: Nina Rung är kriminologen som tröttnat på skambeläggandet av tjejer i skolan. Inblick: Forskarna: Så utvecklar du din relationskompetens som lärare. Skolportens favorit: Ny avhandling om skrivdidaktik i klassrummet blev lärarpanelens val.

Läs mer här!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Våren är i antågande och just nu är det många som funderar på sin arbetssituation och möjligheten till nya utmaningar. Går du i samma tankar? Vi har samlat ett antal nyheter om lön, karriär och yrkesutveckling i ett särskilt temabrev för dig som funderar över dina karriärmöjligheter.

Till Tema Karriär
Mest läst senaste veckan

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19

I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2018/19. Skolverkets statistik om fritidshem ingår i Sveriges officiella statistik och samlas in den 15 oktober varje år av Statistiska centralbyrån på Skolverkets uppdrag. (pdf)

Lärarutbildningar måste bli ännu bättre

Många lärarutbildningar håller inte måttet fullt ut. Av 67 granskade förskollärar- och grundlärarutbildningar på 20 universitet och högskolor hittade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) brister i 32 stycken, alltså nästan hälften.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Lärande i Sverige nomineras

Friskoleföretaget Lärande i Sverige har nominerats till Guldtrappan för sitt digitaliseringsarbete. Priset delas ut till skolhuvudmän som är framträdande inom digitalisering.

Sex skolhuvudmän kandidater till Guldtrappan 2019

Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter och skolan har en viktig roll att spela för att nå denna ambition. Det var regeringens budskap när den nationella digitaliseringsstrategin för skolan antogs i oktober 2017. Utmärkelsen Guldtrappan utdelas till skolhuvudmän som arbetar framgångsrikt och långsiktigt utifrån styrdokumenten för elevers goda kunskaper, digitala kompetens och personliga utveckling i skolan. 2019 blir fjärde året för initiativet, processen och utmärkelsen Guldtrappan.

Prisade lärarens succédrag – slopar förberedelseklasser

Finns det bättre recept än förberedelseklasser för nyanlända att komma igång i svenska skolan? Prisade läraren Lligo Matson och Renforsskolan i Västerbotten tänkte om – och har redan sett positiva resultat. På köpet har svenskfödda elever fått bättre undervisning.

Priser till Lärarförbundets tidningar

Två av Lärarförbundets tidningar vann priser när Fackförbundspressen delade ut journalistpriser på torsdagen.

Skellefteå prisas för ansiktsigenkänning på skola

Skellefteå kommun har fått pris för elevregistrering via ansiktsigenkänning som testats på Anderstorps gymnasium.

Läs fler
Fortbildning
Specialpedagogik 2019
  Konferensen ges i Sthlm & Gbg våren 2019

Specialpedagogik 2019

Årets viktigaste konferens för dig som är intresserad av fördjupad kunskap inom det specialpedagogiska fältet. Du spelar en avgörande roll för elever i behov av särskilt stöd.Ta del av den senaste forskningen och nyheterna inom det specialpedagogiska fältet.

Läs mer och boka plats