Skolportens magasin nominerat till Publishingpriset

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

”Jag är otroligt glad och stolt över att Skolportens magasin för andra året i rad är nominerat till Publishingpriset! För oss är det viktigt att våra läsare i skolans värld tycker att innehållet är relevant men också att formen är tilltalande, och det här känns som ett kvitto på det”, säger Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten.

Karin Skagerberg, Vetenskapsmedia, är magasinets redaktör och Christian Sabe, Content Innovation, står för grafisk form.

Vinnare meddelas den 5 november under en prisutdelning på Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm.

Läs mer om alla nominerade till Publishingpriset 2019 här.

Sidan publicerades 2019-09-05 10:04 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-11 14:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Språkinriktad undervisning kräver tid för reflektion

För att kunna ge elever med svenska som andraspråk såväl stöd som utmaning behöver lärare tid till reflektion kring den egna undervisningen. Det konstaterar Maria Rubin i sin avhandling om språkinriktad ämnesundervisning.

”Friskolor finns till för alla elever”

Vi tar emot elever av olika bakgrund och utmaningar i livet. Vi har fantastiska lärare som engagerar sig för att ge alla elever god utbildning utifrån elevernas egna förutsättningar. Roth är varmt välkommen att besöka någon av våra skolor. Då kommer hon troligen att träffa sina medlemmar, eftersom vi har många från Lärarnas Riskförbund i vår verksamhet, skriver Veronica Rörsgård och Jens Eriksson, AcadeMedia, i ett svar till Rebecca Roth.  

Assadregimen attackerar åtta skolor – fyra dog och tiotals skadades

”Jag är ledsen att min lärare dödades. Han var jättesnäll”. Det säger 15-årige Mohammed Alhussen till DN, en timme efter att syriska stridsflygplan attackerade hans skola och dödade tre lärare och en elev.

Wiman: Förlust för svensk skola om elevens val tas bort

Jag blir orolig när jag ser att elevens val kanske ska plockas bort. Jag tänker att det är ett ämne som har missförståtts, som har behandlats styvmoderligt, urvattnats och bortprioriterats. Det är inte lärarnas fel. Det skriver läraren Maria Wiman i en krönika.

”Vad bestämmer en lärares status?”

För mig är läraryrket ett statusyrke, oavsett vilka ämnen du har eller i vilken skolform du undervisar. Och andra delar av arbetsmarknaden ska vara mycket glada om de lyckas anställa en lärare för att leda och lära ut på deras arbetsplats. Vad upplever du att läraryrket har för status och vad påverkar statusen? Det skriver läraren David Haas i ett blogginlägg.

Oro för sämre skolkvalitet i var tionde kommun

Det blir mindre pengar för många skolor i år, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Och var tionde kommun i undersökningen befarar att kvalitén i skolan kommer försämras.

Ändring av uppdraget att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade insatser för barn och unga samt förlängd tid för uppdraget

Uppdraget till Statens skolverk och Socialstyrelsen om att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade insatser för barn och unga (U2017/01236/GV) ändras på så vis att det inom ramen för uppdraget dessutom ska riktas särskilda insatser mot dels riskgrupper bland barn och unga i socialt utsatta områden, dels barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

Digital kompetens i svenskundervisningen

Hej Jenny Edvardsson, förstelärare i Kristianstads kommun och adjunkt i svenska vid Högskolan Kristianstad. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Fortbildning för dig som undervisar i svenska. Vad ska du prata om?

En tredjedel av skolorna saknar rutiner för introduktion av nyanställda

Alla nyanställda lärare har rätt till introduktion – trots det uppger runt en tredjedel av lärarna i Skolinspektionens enkät att det saknas rutiner för att introducera och handleda nyblivna kolleger.

”Samhällsgemenskap för alla”

Det finns en avgjord skillnad mellan invandring och integration. Debatten måste, med en mycket stram migrationspolitik som grund, nu mer komma att handla om integration. Nyanlända måste ges nycklar för att bli en del av samhällsgemenskapen. Att prioritera skolan och språket är avgörande. Det skriver tre kristdemokratiska politiker.

”Sluta hymla, ni tjänar era pengar på låg lärartäthet”

Jörgen Stenquist, vice VD för Internationella Engelska Skolan, tar verkligen i när han påstår att jag staplar felaktiga och allvarliga anklagelser på varandra angående IES verksamhet och etableringar. Vilka felaktigheterna är, står det dock inget om i Jörgen Stenquists replik, skriver Sten Svensson från Nätverket för en likvärdig skola.

Organisering och erbjudande av utbildningsplatser för vissa nyanlända invandrare

I januari 2018 infördes det arbetsmarknadspolitiska programmet etableringsinsatser för nyanlända invandrare med kort utbildning i syfte att underlätta och påskynda deras etablering i arbets- och samhällslivet. Vi har genomfört en kartläggning av den kommunala vuxenutbildningens erbjudande av utbildning till dessa elever.

Nya siffror: var fjärde lärare i kommunen utsatt för hot och våld

Nya siffror visar att antalet sjukskrivningar orsakade av hot och våld i skolan ökar. I Eskilstuna är var fjärde lärare drabbad – och värst är det i de lägsta årskurserna. ”Vi kan se ett samband med nedskärningarna”, säger Cecilia Rahbeck Nöhr, Lärarförbundet.

Anette tog ledigt för att jobba som lärare i Thailand

Att jobba utomlands är både utvecklande och utmanande, tycker Anette Söderberg som tillbringar läsåret på den svenska skolan på Koh Lanta i Thailand. ”En stor vinst är att jag blivit ännu tryggare som lärare”, säger hon.

Forskare: ”Svårt för vissa elever att motsvara förväntningarna”

Johan Skytteskolan i Älvsjö får kritik av forskare. Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, och menar att så kallade konceptskolor kan vara utmanande för elever.

Konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Facket står på rektorns sida: “Skurup bryter mot grundlagen”

Nu får rektorn i Skurup, Mattias Liedholm starkt stöd av Sveriges skolledarförbund. ”Det händer allt oftare att lokalpolitiker lägger sig i, men Skurup är ett av de värre fallen”, säger Matz Nilsson som är förbundsordförande.

”Vi måste ha bråttom för barnens skull”

Kvalitet i skolans värld behöver inte kosta en massa pengar, hävdar Nordanstig kommuns nye utbildningschef Thomas Larsson. Däremot får förbättringarna inte ta för lång tid. ”Barn kan inte tänka i femårsperspektiv när det gäller utveckling”, säger han.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nytt skolborgarråd

Under onsdagen har Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nominerats till skolborgarråd i Stockholms stad. Hon kommer att väljas formellt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 2 mars.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Prisad lärare: ”Glesbygdsskolorna glöms bort”

Josefin Öberg, som är lärare i Fredrika skola, Åsele kommun, har nyligen mottagit Helgepriset. Här berättar hon om priset, om hur det är att vara lärare på glesbygden och arbetets förutsättningar.

Hovslättslärare bäst i Sverige

Biologiläraren Anders Elm som arbetar på Hovslättsskolan utanför Jönköping är en av Sveriges bästa lärare. Senare i vår kommer han att få ta emot Kungliga Vetenskapsakademiens pris under en högtidlig ceremoni på konserthuset i Stockholm.

Nytänkande lärare prisas av Vetenskapsakademien

Fyra lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen verksamma i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Sollentuna, belönas nu av Vetenskapsakademien. De fyra har genom nya idéer och entusiasmerande arbete väckt elevernas intresse för matematik, fysik, biologi och NO.

Karlskogabördig kan bli årets rektor

Maria Lilja från Karlskoga kan utses till årets rektor vid skolledargalan nästa vecka. Hon är rektor för förskolorna i Vivalla i Örebro, som haft en positiv utveckling på senare år.

 Hon kan bli ”årets unga skolledare”

Johanna Linder är biträdande rektor på Polhemsskolan, ansvarig för teknikprogrammet. Hon har blivit nominerad till titeln ”årets unga skolledare” i Sverige.

Läs fler
Namn och Nytt

Mikael Källarsson blir chef för Eskilstunas kulturskola

Nu är det klart vem som blir chef för kulturskolan i Eskilstuna. Mikael Källarsson tillträder tjänsten i mitten av maj, men kommer även innan dess finnas med i utvecklingsarbetet av kulturskolan och i tillsättning av nya tjänster.

Han föreslås som ny rektor i Linköping

Jan-Ingvar Jönsson, professor i medicinsk cellbiologi, föreslås som ny rektor för Linköpings universitet.

Ulrika Kragner blir ny biträdande förvaltningschef för barn- och utbildning

Nu är det klart vem som blir ny biträdande förvaltningschef på barn- och utbildning i Skara kommun. Ulrika Kragner tillträder tjänsten under våren och blir ett viktigt komplement i nuvarande ledningsgrupp.Hon kommer senast från Jönköpings kommun.

Thomas Persson fortsätter som generaldirektör

I maj 2014 tillträdde Thomas Persson jobbet som generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan. Nu har regeringen beslutat att förlänga hans förordnande med tre år till.

Skolchef slutar – får en miljon i avgångsvederlag

Filipstads skolchef Jan-Erik Andrén slutar med omedelbar verkan.