2019-09-05 10:04  577 Dela:

Skolportens magasin nominerat till Publishingpriset

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

”Jag är otroligt glad och stolt över att Skolportens magasin för andra året i rad är nominerat till Publishingpriset! För oss är det viktigt att våra läsare i skolans värld tycker att innehållet är relevant men också att formen är tilltalande, och det här känns som ett kvitto på det”, säger Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten.

Karin Skagerberg, Vetenskapsmedia, är magasinets redaktör och Christian Sabe, Content Innovation, står för grafisk form.

Vinnare meddelas den 5 november under en prisutdelning på Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm.

Läs mer om alla nominerade till Publishingpriset 2019 här.

Sidan publicerades 2019-09-05 10:04 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-11 14:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Språkinriktad undervisning kräver tid för reflektion

För att kunna ge elever med svenska som andraspråk såväl stöd som utmaning behöver lärare tid till reflektion kring den egna undervisningen. Det konstaterar Maria Rubin i sin avhandling om språkinriktad ämnesundervisning.

Tysk skolstart trots andra våg av smitta

I Tyskland börjar nu ett nytt läsår. För många elever innebär det att de går till skolan för första gången sedan i mars. Men antalet smittade av covid-19 stiger i landet och beslutet att öppna skolorna på nytt får kritik.

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Om vi lärare, istället för eleverna, fick genomgå ett prov kring bedömning och betygsättning utifrån gällande regelverk, skulle eventuella brister kunna uppmärksammas, skriver debattörerna.

Utbildningsministern öppnar för anpassad undervisning i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen har öppnat för att skolorna ska kunna anpassa undervisningen för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Men huvudansvaret lägger hon hos trafikbolagen.

Gymnasieskolor går tillbaka till undervisning på plats

I höst kommer gymnasieskolorna börja med undervisning på plats igen efter en vår av distansundervisning. Mikael Cederberg är förbundsdirektör för Jämtlands Gymnasium, han berättar att både elever och lärare velat komma tillbaka till skolan under våren.  

Lista: Det här gäller på din studieort

Efter en vår av distansplugg är det nu fritt fram för universiteten och högskolorna att öppna lokalerna för studenterna – men med restriktioner.Lärosätena har valt olika vägar inför höstterminen, från mycket till lite undervisning i lokalerna.

Elever vill tillbaka till skolan – oroliga för distansstudier i höst

Ett par elever har skrivit till Jönköpings kommun och vädjar om att inte ha distansundervisning på gymnasieskolorna i höst. De menar att det försämrar utbildningens kvalité. Men enligt kommunen planeras det för en skolstart med eleverna i skolan.

Lärarstudentpodden ger bästa tipsen till första lärarjobbet

Nypremiären av Lärarstudentpodden handlar om allra första jobbet och om hur det är att vara helt ny som lärare. Avsnittet är fullt av riktigt bra konkreta tips för färska lärare.

Pandemin ställer till det för internationella studenter

Coronavirusets utbrott ställer till det för internationella studenter vid BTH som planerar resor till och från sina hemländer. Till hösten börjar många studenter på distans från sitt hemland, för att så småningom ta sig till Blekinge. För blivande BTH-studenter i Indien kan resan innebära en stor osäkerhet.

Svår situation för rektorerna

En verksamhet som påverkats starkt av coronapandemin är skolan, och det i en situation då det redan råder brist på behöriga lärare. För många skolledare blir det tufft att försöka lösa inför hösten.

Italiens kvinnor betalar dyrt för skolstängning

Stora delar av Italien har öppnat upp – men skolorna förblir stängda till åtminstone september.Förutom att barn och ungdomar inte kan gå i skolan kan det innebära ett bakslag för landets kvinnor.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson. Hon bekymras av att det inte planeras några underlättande åtgärder inför skolstaten i höst, trots att verkligheten för skolans lärare är att arbetsmiljön många gånger redan är ansträngd och att kraven inte matchar resurserna.

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Lärarnas Riksförbund varnar för följderna av att förlänga försöksverksamheten med undantagsregler för att anställa obehöriga lärare. ”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

”Enkvists förslag är delvis redan infört”

Djupa ämnesstudier är redan ett krav för att bli lärare i naturvetenskapliga ämnen hos oss. Det skriver Björn Birgersson och Joakim Edsjö, Stockholms universitet, i en replik.

Så stor är risken för lärare att få covid-19

Det råder stora skillnader i hur stor risk olika yrkesgrupper löper att drabbas av covid-19 som kräver sjukhusvård. Störst är risken för taxichaufförer och städare. Minst är den för lärare. Det visar Folkhälsomyndighetens nya sammanställning.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Nytt stort pris för Linköpings Universitet

  Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

  Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.