Skolportens magasin nominerat till Publishingpriset

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

”Jag är otroligt glad och stolt över att Skolportens magasin för andra året i rad är nominerat till Publishingpriset! För oss är det viktigt att våra läsare i skolans värld tycker att innehållet är relevant men också att formen är tilltalande, och det här känns som ett kvitto på det”, säger Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten.

Karin Skagerberg, Vetenskapsmedia, är magasinets redaktör och Christian Sabe, Content Innovation, står för grafisk form.

Vinnare meddelas den 5 november under en prisutdelning på Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm.

Läs mer om alla nominerade till Publishingpriset 2019 här.

Sidan publicerades 2019-09-05 10:04 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-11 14:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Språkinriktad undervisning kräver tid för reflektion

För att kunna ge elever med svenska som andraspråk såväl stöd som utmaning behöver lärare tid till reflektion kring den egna undervisningen. Det konstaterar Maria Rubin i sin avhandling om språkinriktad ämnesundervisning.

Synpunkter på skolan – mycket att vinna på att huvudmannens ansvar synliggörs

Skolans huvudmän bör synas mer och ta ett större ansvar för arbetet med synpunkter som riktas till skolan. Allt pekar på att här finns mycket att vinna. För rektorer och lärare kan det underlätta, klargöra och ge stöd. För elever kan det innebära en snabbare återkoppling, skriver Helén Ängmo, Skolinspektionen.

NO-klubb ska sprida lust bland eleverna

Genom Teach for Sweden (TFS) har Gottorpskolan fått in mycket spetskompetens i NO-ämnena. Några av TFS-lärarna har startat en NO-klubb för eleverna efter skoltid för att dra nytta av och använda den kompetensen. ”Det bygger inte på att vara bäst i NO, man ska bara tycka att det är kul att undersöka saker”, säger Christer Wingren, en av NO-lärarna.

Svar: ”Chockerande att lärare får pistol riktad mot huvudet”

Det måste bli lättare att stänga av och omplacera elever som hotar andra elever eller lärare. Vi måste göra upp med kränkthetskulturen i skolan, skriver Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Klagomål mot utbildningen – Huvudmäns organisation och tillvägagångssätt

Elever bör få hjälp så nära sin skola som möjligt eftersom det främst är där det finns kunskap om elevens situation. Det är därför viktigt att skolhuvudmän har tydliga rutiner för klagomålshantering så att skolpersonal och rektor får goda förutsättningar att hantera såväl enklare frågor som mer komplexa ärenden effektivt. (pdf)

Nytt innovativt skolmaterial om Förintelsen

Raoul Wallenberg Academy lanserar det nya skolmaterialet “Story Keepers — För historien vidare” inför Förintelsens minnesdag. Materialet Story Keepers laddas ner som en app och innehåller berättelser av överlevande från Förintelsen. Det är designat och utvecklat med innovativ teknik för att fånga och behålla elevernas intresse.

Lättare för akademiker att skola om till lärare

Förslag om ökad kvalitet i lärarutbildningarna och att göra det lättare för akademiker att skola om sig till lärare ska minska lärarbristen i Sverige.

Tegnell: ”Snar återgång till vanlig grundskola”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det snart är dags för vanlig grundskola igen. Om lärarnas covid-kritik mot Folkhälsomyndigheten svarar han: ”Vi mörkar ingenting. Jag tycker inte att lärare behöver vara oroliga alls”.

Moderaterna kräver att lärare prioriteras i vaccineringen

Moderaterna vill prioritera lärare och skolpersonal i vaccineringen mot Covid-19 och låta dem vaccineras direkt efter riskgrupper och sjukvårdspersonal för att skolorna ska kunna hållas öppna.

Fridolin: För många skolbibliotek används inte

På regeringens uppdrag utreder Gustav Fridolin just nu hur alla elever i Sverige ska få en likvärdig tillgång till skolbibliotek. Han tror att det krävs skarpare lagstiftning för att nå dit. I dag lägger han fram utredningen för regeringen.

Förslag om bättre lärarutbildning och fler lärare på remiss

Kvaliteten i lärarutbildningarna ska fortsätta öka och det ska bli enklare för akademiker att ställa om till läraryrket. Nu remitteras en rad förslag för högre kvalitet, fler lärarledda timmar på lärarutbildningarna och en helt ny utbildning för akademiker som vill skola om sig till lärare.

IT-snurren: Skolor tvingas betala för att ta del av egen data

Smarta IT-system och digitala plattformar ska underlätta lärares och andras arbete. På många håll är det precis tvärtom. Ibland får skolorna till och med betala extra avgifter till IT-företagen för att kunna använda uppgifter som skolorna själva matat in i systemen.

”Ett Foodora för skolan”

Marknaden för privatundervisning har ökat kraftigt det senaste decenniet. Så även i Sverige. Föga förvånande har inte alla familjer råd att köpa tjänsterna. Det mest skadliga med utvecklingen, bortsett från den uppenbara jämlikhetsaspekten, är att det förstärker synen på att skolan ligger inom servicesektorn, skriver Petter Sandgren, gymnasielärare och lektor i pedagogik vid Stockholm universitet.  

Första veckan med distansundervisning: ”Finns fördelar med det här”

Första veckan med distansundervisning är avklarad i Sandvikens kommun. En situation som inte är helt lätt för lärare och elever. Men Mikael Ståhllien, lärare på Norrsätraskolan, ser också de positiva delarna med den här typen av undervisning.  

Förlorade lektioner skapar utbildningsskuld på coronadrabbade skolor

När skolor behövt stänga eller ställa in lektioner på grund av covid-19 har det i vissa fall inneburit förlorade studietimmar för eleverna. Det här har gett upphov till ett nytt uttryck: utbildningsskuld. Och det blir huvudmannens uppgift att betala tillbaka den.  

Konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.Högt betyg till webbkonferenser

Flera deltagare vittnar om att Skolportens webbkonferenser fungerar bra eller till och med bättre än fysiska konferenser. Hör mer i filmen nedan.
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu

Nytt nr ute nu

Tema: Nationella prov. Intervju: Forskaren Maria Jarl vill ge mer makt åt professionen.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
KONFERENS
Hur kan man tänka kring kritiskt tänkande inom yrkesämnena?
  Mattias Nylund

Hur kan man tänka kring kritiskt tänkande inom yrkesämnena?

Mattias Nylund, universitetslektor, Göteborgs universitet, ska föreläsa på Skolportens konferens Lärare i yrkesämnen. Han kommer att tala om hur man kan tänka kring kritiskt tänkande på yrkesprogram.

Läs mer
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fortbildning
Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

När coronakrisen slog till i Sverige ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser – en lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad. "En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt", säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

Läs hela artikeln
Namn och Nytt

Rekryterar skolchef från Lidköping

Ulf Karlsson, som i flera år haft ledande befattningar inom gymnasieskolan i Lidköping har rekryterats till posten som VD för friskolan Olinsgymnasiet med verksamhet i Skara och Götene, och framöver kanske också i Falköping.

Hon blir rektor för nya Realgymnasiet i Borlänge

Hösten 2021 startar Lärande i Sverige AB upp ett nytt Realgymnasium i Borlänge. Rektor för skolan blir Maria Hag, som tillträder sin tjänst i april 2021.

Mats Strandler ny rektor för Viktor Rydbergs skola Fisksätra

Den kommunala rektorn Mats Strandler har efter en gedigen rekryteringsprocess anställts som ny rektor för Viktor Rydbergs skola Fisksätra, verksamhetsstart hösten 2021.

Michael Deubler blir rektor för Medåkers Friskola

Styrelsen för Medåkers Friskola ekonomisk förening är mycket glada över att få välkomna Michael Deubler till tjänsten som rektor på Medåkers Friskola i Arboga.

Malmö universitets rektor får tre år till

Kerstin Tham föreslås till rektor för Malmö universitet under ytterligare tre år.

Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
Utmärkelser

Raija Ikonen är årets rektor

Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta, har utsetts till årets rektor i Stockholms stad.

Hyllat lärarlag sprider tips och arbetssätt

Ett lärarlag på Observatorielundens skola fick nyligen utmärkelsen Årets lärarlag 2020. Det goda samarbetet i lärarlaget har bland annat lett till att flera av lagets modeller och arbetssätt – till exempel schema för fritidsplaneringen – har spridit sig över hela skolan.

Dibber Rullen särskola får Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2020

Även i år får en friskola Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola – Dibber Rullen särskola i Solna. ”När nu Rullen särskola får utmärkelsen igen, blir de ett lysande exempel på att kvalitetsarbete handlar om ständiga förbättringar”, konstaterar Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Läs fler
Nyhetskategorier