2019-09-05 10:04  602 Dela:

Skolportens magasin nominerat till Publishingpriset

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

”Jag är otroligt glad och stolt över att Skolportens magasin för andra året i rad är nominerat till Publishingpriset! För oss är det viktigt att våra läsare i skolans värld tycker att innehållet är relevant men också att formen är tilltalande, och det här känns som ett kvitto på det”, säger Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten.

Karin Skagerberg, Vetenskapsmedia, är magasinets redaktör och Christian Sabe, Content Innovation, står för grafisk form.

Vinnare meddelas den 5 november under en prisutdelning på Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm.

Läs mer om alla nominerade till Publishingpriset 2019 här.

Sidan publicerades 2019-09-05 10:04 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-11 14:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Språkinriktad undervisning kräver tid för reflektion

För att kunna ge elever med svenska som andraspråk såväl stöd som utmaning behöver lärare tid till reflektion kring den egna undervisningen. Det konstaterar Maria Rubin i sin avhandling om språkinriktad ämnesundervisning.

Skolor i utsatt område stängs – elever flyttas

Nu är det klart: Elever från skolor i ett utsatt område i Trollhättan ska bussas till andra skolor i staden för att bryta segregationen. Den styrande majoriteten i staden ställer sig bakom förslaget att stänga Frälsegårdsskolan och delar av Kronan.

”Låt oss nyansera bilden av ersättningen till friskolorna”

När 85 procent ersättning till friskolorna gällde var det även tillåtet med elevavgifter, men jag antar att avgifter inte ingår i förslaget från dem som vill återinföra den gamla ordningen. Varför ska en elev straffas genom att få lägre skolpeng bara just för hen väljer en friskola, frågar Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton.

Vinnare av Guldäpplet 2020: Lärare som utvecklar och förnyar undervisningen med nytänkande och digitala arbetsformer

Fem lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering, dessutom mottog hela Sveriges lärarkår pris för sitt arbete under pandemin, på digitala Guldäpplets dag.

”Låt kommunerna slippa leka skola och låt staten ta över”

I tider av lärarbrist, dålig ekonomi och ökad segregation är det viktigare än någonsin att politiken fattar beslut som ger oss förutsättningar att åstadkomma positiva förändringar. I en redan pressad situation har pandemin ytterligare bidragit till att öka belastningen på lärarna, skriver Gunnar Valinder, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Göteborg.

Trollhättan stänger skolor för att motverka segregation

För att bryta skolsegregationen i Trollhättan stänger kommunen två skolor och eleverna där ska bussas till andra skolor. Det meddelade Trollhättans styrande rödgröna majoritet på en pressträff idag.

Karantänhot hänger ständigt över tyska elever

En elev testas positivt för covid-19 – och hela klassen skickas hem i två veckor. Det är verklighet för skolbarn i tyska München, som får ont i huvudet av att gå runt i munskydd om dagarna.Trots det tycker många elever att Tyskland har valt rätt väg.

Långsiktighet ger resultat

I Enköping gäller kontinuitet i stället för spektakulära utspel. Glöm ”Quick fix.” Satsa i stället på det magiska mötet mellan elev och lärare. Det säger Anders Härdevik, verksamhetschef inom grundskolan i Enköping.

Lärarfacken: Vi känner inte samhällets stöd

Regeringen och samhället ger inte det stöd som krävs för att lärare ska känna sig trygga att undervisa om demokrati och yttrandefrihet. Det säger de svenska lärarfacken som nu kräver ett starkare rättskydd för lärare.

Religionsläraren vägrar backa för hot och hat

Gymnasieläraren Björn Westerström har blivit dödshotad av en elev med starka antisemitiska åsikter. Men att backa från diskussioner om hatstrukturer i klassrummet är otänkbart för honom. ”Det vore jättefarligt. Då skapar vi en sorts tolerans för hatstrukturerna”, säger han.

LR kräver bättre arbetsvillkor för vuxenlärare

En fungerade vuxenutbildning är viktigare än någonsin, men det är också där lärarna har det tuffast. Det menar Lärarnas Riksförbund som nu har inlett en satsning för att förbättra arbetsvillkoren och stoppa utbildning på entreprenad.

”Skyhögt över snittet när det gäller att få ut ungdomar i jobb”

”Det som särskiljer oss från andra skolor är bland annat att vi tillsammans med företag inom olika branscher tar fram och erbjuder de utbildningar som behövs. Det gör våra elever framgångsrika – och innebär att vi ligger skyhögt över rikssnittet när det gäller att få ut ungdomar i jobb efter avslutad skolgång”. Det säger Jan Vikström, grundare och styrelseordförande för Lärande.

Friskolornas riksförbund lämnar sitt remissvar till utredningen Gemensamt ansvar – en modell för planering och dimensionering av gymnasial utbildning

En statlig planmodell för gymnasieskolan löser tyvärr inte problemet att ungdomar är ointresserade av yrkesprogrammen. Förbundet instämmer i utredningens problembild att för få elever söker yrkesprogrammen och att det finns sämre förutsättningar för elever som inte når behörighet till de nationella programmen. Det är djupt oroande att drygt en fjärdedel av gymnasieeleverna inte tar examen och att yrkesutbildningarna inte är tillräckligt attraktiva samt att många av dem inte har en tillräcklig arbetslivsanknytning.

Dramatisk ökning av snusande gymnasietjejer

Användandet av snus har ökat dramatiskt bland gymnasietjejer. Det visar Stockholmsenkäten där 9 500 elever har svarat på frågor. Och experter varnar nu för att det vita snuset är beroendeframkallande.

”Skickliga lärare ska inte till förorterna, de är redan där”

Ett fenomen finner jag väldigt lustigt. Ni vet det där med att det finns de som tror det går att flytta ”extra skickliga” lärare till utsatta områden och överösa dem med pengar så kommer skolresultaten att skjuta i höjden? Det är totalt orimligt. Det skriver läraren Alexander Skytte i ett blogginlägg.

Konferenser

Förändringar av höstens konferenser

På grund av rådande läge övergår samtliga höstens konferenser till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information. Läs mer här.

SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
KONFERENS
Så hanterar du utmanande personalsamtal
  Foto: Marcus Gustafsson

Så hanterar du utmanande personalsamtal

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Han ska tala om strategier som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal, och vad rektorer bör undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare.

Läs mer
Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt

Tillsättningen av rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun är nu klar

Nu är rekryteringen till rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun avslutad och följande personer kommer att tillträda tjänsten som rektor i något av Trelleborgs nio nya rektorsområden.

Rektor invald i nationell styrelse

På dagens förbundsförsamling har rektor Martin Hellström blivit invald som styrelseledamot i Sveriges universitets- och högskoleförbunds, SUHF, styrelse för perioden 2021-2023.

UHR:s tidigare gd blir ny utbildningsordförande hos IVA

Karin Röding blir ny ordförande för Utbildning och forskning vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

Rektor på Allbo lärcenter får lämna sin tjänst

Rektorn på Allbo lärcenter i Alvesta Daniel Söderberg får lämna sin tjänst efter att ha varit rektor där sedan 2013.

Skolchef Fredric Norlin slutar i Kristinehamns kommun

Efter snart åtta år som skolchef på skolförvaltningen i Kristinehamns kommun meddelar Fredric Norlin under måndagen att han nu går vidare till ett nytt uppdrag på Region Värmland och därmed avslutar sin anställning i Kristinehamn.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Vinnare av Guldäpplet 2020: Lärare som utvecklar och förnyar undervisningen med nytänkande och digitala arbetsformer

Fem lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering, dessutom mottog hela Sveriges lärarkår pris för sitt arbete under pandemin, på digitala Guldäpplets dag.

Nya Läraren nominerad igen – till europeiskt kommunikationspris

Nya Läraren, webbplatsen och magasinen, är nominerad – igen. Den här gången till ett av Europas tyngsta kommunikationspris. Dubbelt upp, till och med.

Sverige lärare tilldelas Guldäpplets Särskilda pris 2020

”Under vårterminen 2020 ställdes skolan inför extraordinära utmaningar. Vi har sett ett fantastiskt arbete i skolor för att hantera en svår och osäker situation som vi aldrig varit med om förut”, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Läs fler
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier