2019-09-05 10:04  567 Dela:

Skolportens magasin nominerat till Publishingpriset

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör.

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

”Jag är otroligt glad och stolt över att Skolportens magasin för andra året i rad är nominerat till Publishingpriset! För oss är det viktigt att våra läsare i skolans värld tycker att innehållet är relevant men också att formen är tilltalande, och det här känns som ett kvitto på det”, säger Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten.

Karin Skagerberg, Vetenskapsmedia, är magasinets redaktör och Christian Sabe, Content Innovation, står för grafisk form.

Vinnare meddelas den 5 november under en prisutdelning på Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm.

Läs mer om alla nominerade till Publishingpriset 2019 här.

Sidan publicerades 2019-09-05 10:04 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-11 14:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Språkinriktad undervisning kräver tid för reflektion

För att kunna ge elever med svenska som andraspråk såväl stöd som utmaning behöver lärare tid till reflektion kring den egna undervisningen. Det konstaterar Maria Rubin i sin avhandling om språkinriktad ämnesundervisning.

Ministern öppnar för översyn efter SR:s granskning

Bara hälften av de lärare som undervisar i ämnet svenska som andraspråk är behöriga i ämnet och mer än en tredjedel av eleverna får inte godkänt i årskurs 9. ”Det är uppenbart att vi har problem med ämnet svenska som andraspråk”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Ökad arbetsbelastning för lärare under pandemin

Fler än 8 av 10 lärare upplever att arbetsbelastningen har ökat under coronapandemin. En enkät gjord av Lärarnas riksförbund visar att det gäller både i grundskolan och på gymnasiet. (webb-tv)

”Skolor måste kunna planera undervisningen”

Det går att räkna vårterminens kvarvarande veckor på en hand. Elever, studenter och lärare vid gymnasieskolor och läroverk avslutar terminen på samma sätt som man alltid kommer minnas den, på distans, skriver Ellen Gustafsson på ledarplats.

Utmaningar när distansundervisning fortsätter

Till följd av coronapandemin bedrivs undervisning vid skolor och universitet på distans, en förändring som ser ut att kvarstå. ”Det är ju inte jättekul att sitta ensam hemma i flera veckor och kolla in i en vägg och plugga direkt. Det var väl skönt de första dagarna men det är inte så roligt längre” säger Nora Borg som går sista året på ett gymnasium i Göteborg. Hör reportage av Mathilda Alveflo om hur elever och lärare upplever distansundervisningen.

”Det måste bli slut på besparingarna på skolan”

Staten och kommunerna måste omedelbart kraftsamla för att vidta åtgärder som säkrar både resurser, stöd och en skälig arbetsmiljö för lärare och elever. Det skriver Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén som varnar för att skolan riskerar att bli den budgetregulator som kommunerna tar till när andra satsningar får företräde.

Kommunen backar barnen tillsammans

Ystad kommun, Region Skåne och polisen har inlett ett nära samarbete med namnet ”Backa barnet” för att bli bättre på att upptäcka barn som far illa. Skolchefen Dennis Hjelmström är spindeln i nätet.

”Fjärrundervisningen har lett till betydande problem”

Sju av tio lärare uppger att utbrottet av det nya coronaviruset har gjort det svårt att lära eleverna det de ska. Det gäller särskilt lärare som gått över till digital undervisning. Riksdagen gör därför klokare i att lyssna på lärare och elever än på duon Andersson och Hamilton, replikerar Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

”Nu kraftsamlar vi för att fler elever ska klara gymnasiet”

Stora delar av det stöd som skulle ha getts till elever den här våren inte har kunnat genomföras. Med den höga arbetslöshet och långvariga ekonomiska kris som följer i coronapandemins spår måste vi tillsammans få fler elever att fullfölja gymnasieskolan, skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens Fredrik Malmberg.

Därför vore riskgruppsersättning bra för lärare

En tysk studie visar att covid-sjuka barn och vuxna har lika stora mängder virus i kroppen. Det skulle kunna vara ett mått på att barn smittar mer än man hittills trott. ”Jag tror att ersättning till riskgrupper är en bra idé,” säger experten Emma Frans.

Det fysiska mötet med eleven kan inte ersättas med Zoom

Den som tror att fjärrundervisning kan ersätta klassrumsundervisning har inte förstått någonting om hur det är att vara lärare. Det finns en dynamik i det fysiska mötet med eleverna. Ögonkontakt och möjlighet att reagera på vad som händer i klassen är en viktig del av en bra pedagogs redskap, skriver Nils Karlsson, föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist.

Satsningar ska underlätta för fler att kunna studera

Utbrottet av det nya coronaviruset har förändrat förutsättningarna på arbetsmarknaden. För att underlätta för att fler ska kunna studera föreslår regeringen ändringar i studiestartsstödet genom ett lättat arbetslöshetsvillkor och slopat fribelopp. Därutöver föreslås en satsning på fler platser vid universitet och högskolor och livslångt lärande. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Elever och lärare kritiska till distansutbildning

Distansundervisningen har skapat utmaningar för landets gymnasieelever. Enligt en studie från Skolinspektionen kan betygen påverkas av att utbildningen hålls digitalt och både lärare och elever är kritiska till kvaliteten på utbildningen.

Lärare och förskollärare under lupp för coronasmitta

Lärare och förskollärare tillhör de grupper som Folkhälsomyndigheten tittar extra på när det gäller corona-smittspridning. Det berättar statsepidemiolog Anders Tegnell för Läraren.se.

Bäddat för tjafs när bara en får komma på studentutspring

I stället för att hela släkten väntar på skolgården, kommer bara en person att få möta nybakade studenter som springer ut i Lund. ”Jag tror mamma och pappa får slåss om det”, säger blivande studenten Filip Klarström.

Konferenser
Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

Skolportens magasin

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

Läs mer här
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Kartläggning: Behovet av sommarskola ökar i år

Distansundervisning, ökad frånvaro och ökad psykisk ohälsa. Skälen är många till att sommarskolorna väntas bli fyllda i sommar. Läraren har kartlagt sommarskolebehoven i pandemins Sverige.

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen, skriver debattörerna.

Östersunds rektorer larmar om ohållbara budgetkrav

Rektorerna i Östersund har gått samman och skriver i ett öppet brev att nedskärningarna som krävs för att få ihop kommunens budget inte är hållbara. Mest drabbade blir elever i behov av särskilt stöd.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris: ”Hedrande”

Läraren Annika Sjödahl prisas för sitt jobb i klassrummet. Hon och tre andra lärare tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

Skåneskolor prisas för internationella projekt

Lillstjärnans förskola i Malmö och Liljeborgsskolan i Trelleborg – de är vinnarna av årets svenska eTwinning-priser. Skolorna belönas av Universitets- och högskolerådet (UHR) för framgångsrika digitala samarbeten med skolor i andra länder. Priset: presentkort för inköp av teknik till nya digitala projekt.

Årets yrkeslärare hyllar självständigt yrke

Yrket som lastbilschaufför kan fortfarande uppfattas som ett ensamt arbete. Men icke. Det är en förlegad bild av transportbranschen, anser Sandra Petersson som har utnämnts till Årets yrkeslärare.

Läs fler
Namn och Nytt

Ny rektor vid Linköpings universitet

I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

Anna Örjebo slutar som skolchef

Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.

Frida Landgren ny barn- och utbildningschef

Nu är det klart att Frida Landgren blir ny chef för barn- och utbildningskontoret. Frida tillträder sin nya tjänst efter sommaren. Fram till dess är Gunnel Weinz fortsatt tillförordnad chef för kontoret.