Stöd till högpresterande elever granskas: ”Fantastiskt”

Skolinspektionen ska granska hur skolor klarar att ge utmanande undervisning till högpresterande elever. ”Kunskapen om att alla elever är olika börjar sjunka in”, säger specialpedagogen Mona Liljedahl.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2018-01-11 14:41 av John Miller


Relaterat

Debatt i riksdagen om de avstängda Academedia-lärarna

Academedias kritiserade behandling av två lärare blev på torsdagen föremål för riksdagsdebatt. ”Det är jätteviktigt att det togs upp i riksdagen” säger Magnus Ekblom, en av de berörda lärarna. Läs hela artikeln här!

”Löfven och Shekarabi vänsterns marionetter”

Centerledaren Annie Lööf anser att lagförslaget om begränsning av vinstuttag i välfärden är en attack mot människors valfrihet och i praktiken innebär ett vinstförbud. ”Det är hundratusentals svenskar som berörs av detta. Nu riskerar skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet att tvingas stänga”, säger Lööf Läs hela artikeln här!

Väntat förslag om vinstbegränsning i välfärden

I dag presenterade regeringen och Vänsterpartiet en lagrådsremiss om vinstbegränsning för privata aktörer i skola och omsorg. Men inget tyder på att de kommer få igenom det i riksdagen. Läs hela artikeln här!

Regeringen och V lägger fram lagförslag om vinsttak i välfärden

Regeringen och Vänsterpartiet presenterar en lagrådsremiss om en begränsning av vinsterna i välfärden. Förlaget bygger på välfärdsutredningen som föreslog ett vinsttak för offentligfinansierade välfärdsföretag baserat. Läs hela artikeln här!

Rune Andersson om förslaget på vinsttak: Detta är ett spektakel

Mellby Gårds ordförande Rune Andersson oroas inte över regeringen och Vänsterpartiets vinstbegränsningsförslag som landar i en proposition i mars. ”Jag har slutat att uppröras av Vänsterpartiets galenskaper. Jag tror det sunda förnuftet kommer segra”, säger han. Läs hela artikeln här!

Jonas Sjöstedt: Det här är en väldigt fin dag för mig

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om en ny modell för att begränsa vinsterna i välfärdssektorn. Ett lagförslag kommer att läggas fram i riksdagen i mars och frågan ska sedan upp till omröstning innan valet. Läs hela artikeln här!

Oppositionen sågar förslaget om vinster i välfärden

Inte oväntat kritiserar oppositionen det nya lagförslaget om att begränsa vinsterna i välfärden. ”Jag vill bevara rätten att få välja – för alla”, skriver Annie Lööf (C) på mikrobloggen twitter. Men Lärarnas Riksförbund välkomnar vinsttaket. Läs hela artikeln här!

”Bra skolor går att nå – utan miljonvinster”

Inga andra länder tillåter vinstuttag i offentligt finansierade skolor, och det finns en anledning till det, menar Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S). Läs hela artikeln här!

Tomas Ramberg: Ovanligt tungt icke-beslut

Dagens lagförslag om att sätta tak på vinster i välfärden kommer visserligen att avslås av riksdagen. Men det har redan fått stora konsekvenser för oss som lever i Sverige, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Läs hela artikeln här!

Förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg totalsågas

Näringslivet, arbetsgivarorganisationerna och oppositionen totalsågar förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg. ”Jag tycker att det här är ett dåligt förslag”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Läs hela artikeln här!

”Dansen kring välfärden fortsätter”

Dansen kring välfärden fortsätter enligt vad som tycks vara en förutbestämd ritual. Regeringen presenterar förslag om att stoppa vinsterna, kritikerna varnar för konsekvenserna. Ändå vet alla att förslaget inte kommer att bli verklighet, skriver Mats Knutson, SVT, i en analys. Läs hela artikeln här!

Reaktioner på lagförslaget om vinstbegränsningar

Som väntat totalsågar näringslivet och arbetsgivarorganisationerna förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg. LO ropar: Äntligen! Läs hela artikeln här!

Klart med lagförslag på vinsttak för skolföretagen

Regeringen och Vänsterpartiet är klara med ett lagförslag för att begränsa vinster i skolan och i omsorgen. Ett tak på 7 procent av operativt kapital föreslås.  ”Vi kommer att göra det ganska ointressant för den som vill tjäna pengar att ge sig in i välfärden”, säger Jonas Sjöstedt (V). Läs hela artikeln här!

Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet

I lagrådsremissen lämnas förslag som syftar till att säkerställa att offentliga medel används till den verksamhet som de är avsedda för inom socialtjänsten och skollagsreglerad verksamhet. (pdf) Läs hela artikeln här!

Lärarnas Riksförbund välkomnar regeringens förslag om vinstbegränsning

”Skolans resurser bör gå till det de är avsedda för. Det är därför helt orimligt att skattepengar som är avsedda för skolan används till vinstutdelning genom att friskolorna snålar in på lärare och lärarlöner. Det är fullständigt oacceptabelt”, säger Åsa Fahlén ordförande Lärarnas Riksförbund. Läs hela artikeln här!

Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden

Regeringen och Vänsterpartiet har lagt fram ett lagförslag om vinstbegränsning i välfärden, trots en förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och ekonomisk expertis. ”Regeringens förslag bygger på ideologi och myter”, säger Carola Lemne, Svenskt Näringsliv. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Digitalisering
  Foto: Alex Knight/Unsplash

Digitalisering

Programmering, digitala läromedel, robotar, IT i undervisningen och mycket mer – här samlar vi allt som rör digitalisering i förskola och skola.

Till Digitalisering
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nummer!

Nytt nummer!

Tema: Inkludering. Stor intervju med Gloria Ray Karlmark. Prova på-pris: 2 nr/99 kr!

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Pax-metoden hjälper lärarna till bättre arbetsmiljö

Många lärare kämpar dagligen med dålig arbetsmiljö, stress och tidsbrist. Maria Lychnell på Gärdesskolan har lyckats skapa en bättre studiero och arbetsmiljö med hjälp av den nya arbetsmetoden Pax. Läs hela artikeln här!

SPSM: Börja med specialpedagogik i rätt ände

Specialpedagogiska insatser börjar ofta i fel ände. Det menar Linda Petersson, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Läs hela artikeln här!

Svårt att rekrytera rektorer

Det har blivit allt svårare att rekrytera rektorer och biträdande rektorer. Och en anledning som lyfts fram är att löneutvecklingen för lärare varit bra, vilket gör att färre lärare vill ta steget över till att bli chef inom skolan. Läs hela artikeln här!

Skolindustrin – hur mångfald blev enfald

Sedan 90-talet har Sverige som enda land i världen tillåtit privata ägare att plocka ut obegränsade vinster ur skattefinansierade skolor. Privata företag kan öka sina vinster genom att locka till sig de ”lättaste” eleverna och spara på personal, lokaler och utrustning. Samtidigt har skolresultaten sjunkit och klyftorna mellan elever ökat (pdf). Läs hela artikeln här!

Civilministern: De idéburna slipper omfattas av vinstbegränsningen

Omvärlden ser det svenska exemplet med kommersiella aktörer som kan göra fria vinstuttag i en offentligt finansierad skola som ett skräckexempel hävdar civilminister Ardalan Shekarabi. Snart kommer regeringens förslag om begränsning av vinsterna i välfärdsbolagen. Läs hela artikeln här!