SYV: Bilden av många yrken behöver breddas

Foto: Sara Engström

Hej, Sofia Rasmussen, du är omvärldsanalytiker och ska föreläsa på Skolportens konferens för studie- och yrkesvägledare.

Vad ska du prata om?

– Bland annat om hur man kan få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska! Mer övergripande om hur studie- och yrkesvägledare kan arbeta för att kombinera ungdomars värderingar och framtidsplaner med arbeten i bristbranscher. Våra omvärldsanalyser visar att dagens ungdomar vill ha ett arbete där de kan få utvecklas, vara kreativ och växa som människor. Typiska bristyrken hittar man inom välfärden, delar av industrin, restaurangnäringen och it-branschen. Som studie- och yrkesvägledare gäller det att kombinera de värden som ungdomar sätter högt med dessa yrken.

Det låter som ett omöjligt uppdrag?

– Absolut inte, det handlar snarare om att studie- och yrkesvägledare behöver lyfta fram fler aspekter än de rent sakliga kring arbetsuppgifter, arbetstider och lön. Det är givetvis viktigt, men bilden av många yrken behöver breddas. För visst kan man få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska, känna att man bidrar till något meningsfullt som programmerare. Jag kommer att prata och ge tips om hur studie- och yrkesvägledare kan göra för att matcha ihop ungdomars värderingar och syn på framtiden med branscher som behöver arbetskraft.

Du kan lyssna på Sofia Rasmussen på Skolportens konferens för dig som är studie- och yrkesvägledare den 14-15 mars i Göteborg.

Konferensen berör bland annat:

  • Hur kan samverkan och ansvarsfördelning kring prao se ut?
  • SYV och lärare – samarbete i praktiken
  • Frånvaro och skolavhopp – hur kan vi arbeta med eleverna i riskzonen?
  • Framtidens arbetsmarknad och den unga generationens arbetslivsvärderingar
  • Vikten av normkritisk vägledning
  • Studie – och yrkesvägledning av nyanlända –  när teori och etik möter praktik
  • Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning – resultaten presenteras
  • Vägledningssamtal i fokus – så kan vi stödja elever till självständiga och väl underbyggda studie- och yrkesval

Susanne Sawander

 

Sidan publicerades 2018-11-08 13:25 av Hedda Lovén


Relaterat

Skolan måste rusta unga för dagens arbetsliv

Det tar längre tid för dagens unga att hitta sin plats i arbetslivet än det gjorde förr. Lena Lidström har undersökt hur ungas etablering formas i Sverige. Övergången från skola till arbetsliv är en jobbig process för många unga idag, menar hon.

Många vet inte vad de vill

För gymnasiets avgångselever finns ett gigantiskt informationsutbud när det gäller deras framtida studie- och karriärsval. Frances Hultgren har sett hur och i vilken grad ungdomarna använder informationen. Något som delvis hänger ihop med deras egna intressen och vilket stöd de har hemifrån.

Krav: Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare

Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare och sätt ett maxtak för antal elever per vägledare. Det föreslår Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och Sveriges elevråd SVEA för att höja yrkets status. ”Man måste värdesätta kompetensen mer”, säger LR Studs ordförande Mimmi Rönnqvist.

”Matcha utbildningar mot arbetsmarknadens behov”

Det finns en rad indikationer på att dagens högskolepolitik inte levererar. Åtta av tio studenter ger sig in i högre studier för att få ett jobb – men många får inte ett kvalificerat jobb eller det jobb de hoppades på, skriver Fredrik Voltaire, Almega, och Malin Påhls Hansson, Saco studentråd.

”Examenslån lösning när studenter valt fel”

För många studenter räcker inte studiemedlet hela vägen till examen, på grund av fel val av utbildning i början av studierna. Alla parter kan vinna på att det införs ett examenslån, skriver Malin Påhls Hansson och Nils Karlsson, Saco studentråd.

”Unga måste börja jobba tidigare i livet”

Svenska studenter tar ut examen först vid 30 års ålder – mycket senare än studenter i andra OECD-länder. Det får som följd att de kommer mycket senare ut på arbetsmarknaden och tappar värdefulla intjänande år till pensionen, skriver Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia, och Malin Påhls Hansson, ordförande, Saco studentråd & sammankallande av Unga Pensionsgruppen

”Uppvärdera yrkeshögskolan”

Vi behöver en ny syn på utbildning. Det är dags att släppa in yrkeshögskolan i finrummet, skriver Simon Palme, Centerstudenter, och Malin Påhls Hansson, Saco Studentråd.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Läs mer
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen på yrkesprogram i gymnasieskolan

Studie- och yrkesvägledningen har en central roll i att ge elever förutsättningar att kunna fatta viktiga beslut om framtida studier och yrkesliv. I denna rapport har Skolinspektionen granskat studie- och yrkesvägledningen i undervisningen på yrkesprogram i gymnasieskolan. (pdf)

”Bara Sverige svenska skolavslutningar har”

Skolan ska vara icke-religiös. Men skolavslutningen kan äga rum i kyrkan. Det är väl bara i ett sekulärt land som Sverige som inte ens kyrkan ses som en religiös boning, skriver Dagens Samhälles Margit Silberstein i en kommentar.

”Tystnaden efter Pisa är oroväckande”

Hanteringen av OECD-rapporten kan sägas avslöja en brist på förmåga till självprövning hos Sveriges högsta utbildningspolitiska och administrativa ledning, skriver Inger Enkvist, professor emerita i spanska.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

De prisas av kommunen för sin pedagogik

Både Årets lärare och Årets arbetslag finns på Hjärupslundsskolan i Staffanstorp.

Sex skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019 för digital skolutveckling

Sex skolhuvudmän, med olika förutsättningar och storlek, kommunala så väl som fristående, visar nu hur svenska skolor möter utmaningarna med utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. För sitt arbete har de nu tilldelats kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019.

Lista: Här är alla elever och lärare som fick skolutmärkelser i Södertälje

Hela 19 utmärkelser delades ut till elever och lärare i Södertälje för deras insatser i skolan. Här listar vi alla som fick årets utmärkelser.

Världens bästa lärare finns i Borrby – hyllas i tv: ”Så mycket känslor”

Olof Jönsson är inte vilken lärare som helst. Han är världens bästa. Åtminstone om man ska tro hans elever som nominerat honom till Lilla Aktuellt:s ”Min lärare”. I veckan överraskades han av filmkameror i klassrummet och på fredagsförmiddagen fick han se sig själv på tv.

Pris till Ystads utbildning i marinpedagogik

Med diplom och en oljemålning prisades på fredagen den marinpedagogiska verksamheten på Marietorps naturskola

Läs fler