SYV: Bilden av många yrken behöver breddas

Foto: Sara Engström

Hej, Sofia Rasmussen, du är omvärldsanalytiker och ska föreläsa på Skolportens konferens för studie- och yrkesvägledare.

Vad ska du prata om?

– Bland annat om hur man kan få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska! Mer övergripande om hur studie- och yrkesvägledare kan arbeta för att kombinera ungdomars värderingar och framtidsplaner med arbeten i bristbranscher. Våra omvärldsanalyser visar att dagens ungdomar vill ha ett arbete där de kan få utvecklas, vara kreativ och växa som människor. Typiska bristyrken hittar man inom välfärden, delar av industrin, restaurangnäringen och it-branschen. Som studie- och yrkesvägledare gäller det att kombinera de värden som ungdomar sätter högt med dessa yrken.

Det låter som ett omöjligt uppdrag?

– Absolut inte, det handlar snarare om att studie- och yrkesvägledare behöver lyfta fram fler aspekter än de rent sakliga kring arbetsuppgifter, arbetstider och lön. Det är givetvis viktigt, men bilden av många yrken behöver breddas. För visst kan man få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska, känna att man bidrar till något meningsfullt som programmerare. Jag kommer att prata och ge tips om hur studie- och yrkesvägledare kan göra för att matcha ihop ungdomars värderingar och syn på framtiden med branscher som behöver arbetskraft.

Du kan lyssna på Sofia Rasmussen på Skolportens konferens för dig som är studie- och yrkesvägledare den 14-15 mars i Göteborg.

Konferensen berör bland annat:

  • Hur kan samverkan och ansvarsfördelning kring prao se ut?
  • SYV och lärare – samarbete i praktiken
  • Frånvaro och skolavhopp – hur kan vi arbeta med eleverna i riskzonen?
  • Framtidens arbetsmarknad och den unga generationens arbetslivsvärderingar
  • Vikten av normkritisk vägledning
  • Studie – och yrkesvägledning av nyanlända –  när teori och etik möter praktik
  • Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning – resultaten presenteras
  • Vägledningssamtal i fokus – så kan vi stödja elever till självständiga och väl underbyggda studie- och yrkesval

Susanne Sawander

 

Sidan publicerades 2018-11-08 13:25 av Hedda Lovén


Relaterat

Rektor i fokus, 4-5 feb 2019

Konferensen för skolledare! Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Hur arbetar du strategiskt med rekrytering? Att lyckas med svåra samtal. Boka-tidigt-rabatt t.o.m. 31 dec!

Studie- och yrkesvägledare, 14-15 mars 2019

Nu finns ny möjlighet att delta på konferensen för studie- och yrkesvägledare! Ta del av föreläsningar om bl.a. samverkan och ansvarsfördelning kring prao, ungdomars arbetslivsvärderingar, samverkan för att undvika skolavhopp, studievägledning för nyanlända och vägledningssamtalets viktiga funktion. Välkommen till två dagar i Göteborg!

Skolan måste rusta unga för dagens arbetsliv

Det tar längre tid för dagens unga att hitta sin plats i arbetslivet än det gjorde förr. Lena Lidström har undersökt hur ungas etablering formas i Sverige. Övergången från skola till arbetsliv är en jobbig process för många unga idag, menar hon.

Många vet inte vad de vill

För gymnasiets avgångselever finns ett gigantiskt informationsutbud när det gäller deras framtida studie- och karriärsval. Frances Hultgren har sett hur och i vilken grad ungdomarna använder informationen. Något som delvis hänger ihop med deras egna intressen och vilket stöd de har hemifrån.

Krav: Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare

Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare och sätt ett maxtak för antal elever per vägledare. Det föreslår Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och Sveriges elevråd SVEA för att höja yrkets status. ”Man måste värdesätta kompetensen mer”, säger LR Studs ordförande Mimmi Rönnqvist.

”Matcha utbildningar mot arbetsmarknadens behov”

Det finns en rad indikationer på att dagens högskolepolitik inte levererar. Åtta av tio studenter ger sig in i högre studier för att få ett jobb – men många får inte ett kvalificerat jobb eller det jobb de hoppades på, skriver Fredrik Voltaire, Almega, och Malin Påhls Hansson, Saco studentråd.

Ny vd för Skolporten AB

Birgitta Hartzell är ny vd för Skolporten AB. Närmast kommer hon från vice vd-rollen på samma företag.

Lärare lyfte upp elev – domstol frikänner och går emot BEO

När en elev trots tillsägelse vägrade flytta sig ur en soffa som blockerade framkomligheten lyfte en lärare upp eleven. Kränkande menar BEO som krävt att Lidköpings kommun ska betala 10 000 kronor i skadestånd. Men Skaraborgs tingsrätt friar och går på kommunens linje.

Risk att färre brittiska lärare tar jobb i Sverige

Det lutar åt att alla brittiska lärare som arbetar i Sverige kommer att få stanna även efter brexit. Men kanske kommer färre att söka sig hit på sikt om rörligheten begränsas, tror läraren Karen Woodford.

Tre bud fra rektor og studerende: Sådan mindskes frafaldet på læreruddannelsen

Hver tredje lærerstuderende dropper ud, inden de som færdiguddannede når ud i klasselokalerne. Det viser nye tal, som fagbladet Folkeskolen har fået indsigt i.

Chefpsykolog efter flere sager om elevvold: Skoler bør indføre voldspolitik – ligesom med mobning

Kuno Sørensen, chefpsykolog hos Red Barnet, mener, at de danske folkeskoler bør være forpligtet til at udforme en politik for håndtering af vold mellem eleverne. Han påpeger, at vold mod lærerne tages mere alvorligt, end når det rammer børnene.

”Folkeskolens inklusion er gået for langt”

Det er på tide at gøre op med den mangeårige målsætning om at inkludere så mange børn som muligt med særlige behov i de almindelige skoleklasser.

Ofsted pledges new ranking for schools in tough areas

A school in a tough area which has great teachers and a great curriculum could be rated outstanding from September, even if pupils’ results are mediocre, says Ofsted.

Impact of social media on children faces fresh scrutiny

UK researchers study 40,000 households to explore biggest risk factors for mental health.

Ofsted plans overhaul of inspections to look beyond exam results

New guidelines will shift focus towards quality of education rather than ‘outcomes’.

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Estetiska ämnen
  Skolporten nr 6/2018 – ute nu

Tema: Estetiska ämnen

Vilken plats har de estetiska ämnena i skolan? Bidrar de till bättre resultat i andra ämnen? Eller är de helt enkelt viktiga i sin egen rätt? Intervju: Tillbaka till skolan. Psykologen Malin Gren Landell brinner för att minska elevers skolfrånvaro.

Köp digitala lösnummer!
Fortbildning
Mest läst senaste veckan

”Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen”

Den överenskommelse, som när det här skrivs kan ligga till grund för att en S/Mp-regering kan tillträda, är spännande sedd ur skolans synpunkt. Av 63 punkter rör i och för sig bara åtta skolan och de ligger nästan sist i överenskommelsen. Per Kornhall redovisar dem en efter en och ger en snabb reflektion efter varje punkt.

Så påverkas skolan av den politiska uppgörelsen

Grundskolan blir tioårig, friskolorna får fortsätta ta ut vinster och ett förstatligande av skolan utreds. S och MP bildar regering om Centerns förtroenderåd och Liberalernas partiråd säger ja – och om V lägger ner sina röster.

Botkyrka efter det unika beslutet: ”Det är tungt”

För första gången har Skolinspektionen tagit beslutet att gå in och ta över en kritiserad skola – för att säkerställa att bristerna åtgärdas. ”I det här fallet har vi missat i bedömningen”, säger Mikael Caiman Larsson, utbildningsdirektör i Botkyrka kommun.

Få ledigt från skolan – detta gäller

Skidor ska åkas, släktingar ska hälsas på, och resor till varmare breddgrader för lägre priser lockar. Anledningarna kan vara många till varför man vill att barnen ska vara lediga från skolan utanför loven, men vad säger egentligen reglerna? DN reder ut.

Så ser föräldrar på gymnasievalet

Snart är det dags för drygt 110 000 elever i årskurs nio att göra sina gymnasieval. Det är många faktorer som har betydelse för valet. De högskoleförberedande programmen verkar ha högre status än yrkesprogrammen bland föräldrarna, visar en ny undersökning.

Aktuella arbetsgivare
Fortbildning
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
Nyhetskategorier