SYV: Bilden av många yrken behöver breddas

Foto: Sara Engström

Hej, Sofia Rasmussen, du är omvärldsanalytiker och ska föreläsa på Skolportens konferens för studie- och yrkesvägledare.

Vad ska du prata om?

– Bland annat om hur man kan få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska! Mer övergripande om hur studie- och yrkesvägledare kan arbeta för att kombinera ungdomars värderingar och framtidsplaner med arbeten i bristbranscher. Våra omvärldsanalyser visar att dagens ungdomar vill ha ett arbete där de kan få utvecklas, vara kreativ och växa som människor. Typiska bristyrken hittar man inom välfärden, delar av industrin, restaurangnäringen och it-branschen. Som studie- och yrkesvägledare gäller det att kombinera de värden som ungdomar sätter högt med dessa yrken.

Det låter som ett omöjligt uppdrag?

– Absolut inte, det handlar snarare om att studie- och yrkesvägledare behöver lyfta fram fler aspekter än de rent sakliga kring arbetsuppgifter, arbetstider och lön. Det är givetvis viktigt, men bilden av många yrken behöver breddas. För visst kan man få utlopp för sin kreativitet som sjuksköterska, känna att man bidrar till något meningsfullt som programmerare. Jag kommer att prata och ge tips om hur studie- och yrkesvägledare kan göra för att matcha ihop ungdomars värderingar och syn på framtiden med branscher som behöver arbetskraft.

Du kan lyssna på Sofia Rasmussen på Skolportens konferens för dig som är studie- och yrkesvägledare den 14-15 mars i Göteborg.

Konferensen berör bland annat:

  • Hur kan samverkan och ansvarsfördelning kring prao se ut?
  • SYV och lärare – samarbete i praktiken
  • Frånvaro och skolavhopp – hur kan vi arbeta med eleverna i riskzonen?
  • Framtidens arbetsmarknad och den unga generationens arbetslivsvärderingar
  • Vikten av normkritisk vägledning
  • Studie – och yrkesvägledning av nyanlända –  när teori och etik möter praktik
  • Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning – resultaten presenteras
  • Vägledningssamtal i fokus – så kan vi stödja elever till självständiga och väl underbyggda studie- och yrkesval

Susanne Sawander

 

Sidan publicerades 2018-11-08 13:25 av Hedda Lovén


Relaterat

Skolan måste rusta unga för dagens arbetsliv

Det tar längre tid för dagens unga att hitta sin plats i arbetslivet än det gjorde förr. Lena Lidström har undersökt hur ungas etablering formas i Sverige. Övergången från skola till arbetsliv är en jobbig process för många unga idag, menar hon.

Många vet inte vad de vill

För gymnasiets avgångselever finns ett gigantiskt informationsutbud när det gäller deras framtida studie- och karriärsval. Frances Hultgren har sett hur och i vilken grad ungdomarna använder informationen. Något som delvis hänger ihop med deras egna intressen och vilket stöd de har hemifrån.

Krav: Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare

Inför legitimation för studie- och yrkesvägledare och sätt ett maxtak för antal elever per vägledare. Det föreslår Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och Sveriges elevråd SVEA för att höja yrkets status. ”Man måste värdesätta kompetensen mer”, säger LR Studs ordförande Mimmi Rönnqvist.

”Matcha utbildningar mot arbetsmarknadens behov”

Det finns en rad indikationer på att dagens högskolepolitik inte levererar. Åtta av tio studenter ger sig in i högre studier för att få ett jobb – men många får inte ett kvalificerat jobb eller det jobb de hoppades på, skriver Fredrik Voltaire, Almega, och Malin Påhls Hansson, Saco studentråd.

Förlängt HÖK12 en möjlighet för bra löneutveckling för studie- och yrkesvägledare

Det kommunala avtalet HÖK12 har förlängts. För dig som är studie- och yrkesvägledare inom den kommunala skolan innebär avtalet fortsatt möjlighet till en bra löneutveckling.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fortbildning
Specialpedagogik 2019
  Konferensen ges i Sthlm & Gbg våren 2019

Specialpedagogik 2019

Årets viktigaste konferens för dig som är intresserad av fördjupad kunskap inom det specialpedagogiska fältet. Du spelar en avgörande roll för elever i behov av särskilt stöd.Ta del av den senaste forskningen och nyheterna inom det specialpedagogiska fältet.

Läs mer och boka plats
Ny fokussida
Demokrati och källkritik

Demokrati och källkritik

Här samlar vi utvalda nyheter, rapporter och forskning om demokrati och källkritik, samt tipsar om lektionshandledningar och annat material som du kan ha nytta av som lärare och skolledare.

Till fokussidan
Fördjupning
Temabrev: Dyslexi

Temabrev: Dyslexi

Missade du vårt fullmatade temabrev om dyslexi? Här kan du läsa ikapp!

Tema: Dyslexi
Mest läst senaste veckan

Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet

Den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet är hela skolväsendets handlingsplan. De 18 förslag på nationella initiativ och aktiviteter som presenteras i handlingsplanen utgår från den samlade behovsbilden och har formulerats av SKL. (pdf)

Allt fler ingripanden – sex svenska skolor stängdes

Antalet skolor med så allvarliga brister att Skolinspektionen gjort skarpa ingripanden, som att stänga skolor, har ökat. Myndigheten ser hur klyftorna mellan skolor växer, då de med störst utmaningar har svårast att rekrytera lärare.

Från plan till verkstad – #skolDigiplan

Skolväsendet står inför olika utmaningar för att kunna nyttja digitaliseringens möjligheter. Den nationella handlingsplanen pekar på flera nödvändiga insatser av nationell karaktär.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Dyslexi
  Skolporten nr 1/2019 – ute nu!

Tema: Dyslexi

Tidig och mer systematisk hjälp till elever med läs- och skrivsvårigheter är insatser forskarna kan enas om. Intervjun: Möt Camilo von Greiff, ny generaldirektör för Skolforskningsinstitutet. Reportage: Nu utbildas de första lärarassistenterna inom yrkeshögskolan. Lärarpanelens val: Lärare är okritiska till entreprenöriellt lärande.

Köp digitala lösnummer!
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Rektor i Huddinge utsedd till årets chef

Annie Lööf, Oscar Zia och Nyamko Sabuni. Men det var en gymnasierektor från Huddinge som var den stora stjärnan när tidningen Chefs årliga gala gick av stapeln på Grand Hôtel.

Årets Chef 2019: Stefan Vilkman

Modigt, strategiskt och med en tydlig vision leder han elever och personal på Östra gymnasiet i Huddinge. Rektor Stefan Vilkman har tagit det moderna ledarskapet in i skolvärlden med lysande resultat. Själv menar han att han leder genom andra. Därför är han också Årets Chef 2019!

Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris

Ulrika Wolff, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, får priset för sin mångsidiga forskning kring läs- och skrivutveckling hos barn med läs- och skrivsvårigheter.

”Politikerna måste vara modiga”

3 frågor till Hamid Zafar, tidigare rektor vid Sjumilaskolan i Göteborg, utsedd till Årets svensk av nyhets­magasinet Fokus.

Linda Forssén är årets skolledare

Applåderna från 300 skolledare ville aldrig ta slut när Linda Forssén, rektor i Trollhättan, tog emot priset ”Årets Skolledare” vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Läs fler