Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

Tema Arbetsmiljö: ”Nu hinner jag lyfta blicken och följa upp”

Publicerad:2017-09-27
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Bildningschefen Olle Isaksson och Juanita Eklund, rektor på Fuxernaskolan, är överens om att coachning och delat ledarskap har varit bra för rektorerna i kommunen Lilla Edet. Foto: Emelie Asplund

Höstterminen år 2015 införde Lilla Edet en helt ny ledningsorganisation. I samband med det började bildningschefen Olle Isaksson och biträdande förvaltningschefen Anders Nordgren att systematiskt coacha skolledarna.

– Det är människorna i en organisation som är viktigast. Ibland förlitar man sig alldeles för mycket på systemen. Då går det åt mycket tid till redovisningar, som inte gynnar vårt grunduppdrag, säger Olle Isaksson.

Coachningen sker i enskilda samtal, där skolledarna har fått i läxa att redogöra för hur de vill att deras enheter ska se ut om tre eller fem år. Samtidigt tar de lärdom av varandra på chefsmöten och ledardagar.

Grundtanken är att man ska fokusera på ett fåtal tydliga mål – ett så kallat önskat läge. Då faller också en del av de övriga arbetsuppgifterna bort, menar Olle Isaksson.

– Väldigt många aktörer ställer krav på skolan. Men vi som är närmast verksamheten ska inte bara göra saker för andra, utan vi måste också ha en idé och tanke om vad vi vill göra själva.

Den nya organisationen innebar att ledningssidan stärktes och att delat ledarskap infördes på flera skolor. För Junita Eklund, rektor på Fuxernaskolan årskurs F-6 och Ryrsjöskolan, har det lett till att hon har fått mer tid att analysera vad som behöver förbättras.

Lärarna har till exempel kunnat få fortbildning på IKTområdet, vilket har förbättrat elevernas prestationer. Man har också satt igång med samarbeten och utbyten mellan lärare, så att de inte ska behöva tackla alla problem själva bakom en stängd klassrumsdörr.

– En rektor måste initiera och följa upp. Jag har fått möjlighet att göra det, säger hon.

Hon tycker att coachningen har fått henne att lyfta blicken från allt som måste lösas i stunden, vilket har gjort henne tydligare och mer effektiv. Nu vet alla lärare vilka övergripande mål som ska prioriteras.

Hon har också kunnat bolla frågor om hur hon ska hantera den egna arbetsbelastningen och fördela ansvarsområdena med biträdande rektor.

– Det har gett otroligt mycket. Det är inte någon som berättar för mig vad jag ska göra, utan jag måste komma fram till det själv. Det är det som coachning handlar om.

Junita Eklund upplever att förändringarna har gjort det lättare att behålla och rekrytera lärare. Det bekräftas av en TT-undersökning från i våras, som visar att Lilla Edet är en av få kommuner i Sverige där både lärartätheten och lärarbehörigheten ökar.

Men enligt Olle Isaksson stämmer inte den bilden längre, eftersom antalet barn i kommunen har ökat kraftigt utan att skolorna har blivit kompenserade för det.

Samtidigt pekar han på att elevernas meritvärden och behörighet till gymnasiet är de högsta som Lilla Edet någonsin har haft, även om de fortfarande är svaga i jämförelse med många andra kommuner.

– Det säger att vi har gjort något som är bra. Kunde vi bara få bättre förutsättningar är jag övertygad om att vi skulle kunna nå riktigt bra resultat, säger Olle Isaksson.

OLLE ISAKSSONS & JUNITA EKLUNDS BÄSTA TIPS FÖR SKOLLEDARE:
  • Se till att rektorerna har coachande chefer.
  • Jobba mot ett önskat läge med få men distinkta mål.
  • Delat ledarskap för rektorer är A och O.

 

Av Staffan Eng

Foto Emelie Asplund

Denna artikel publicerades ursprungligen i magasin Skolporten nr 5/2017. Bli prenumererant!

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev