Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

John Löwenadler

John Löwenadler

Hallå där, John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om trender i engelsk och svensk akademisk läsförståelse. Jag kommer att utgå från min studie i vilken resultaten på högskoleprovets läsförståelsedelar i engelska och svenska mellan åren 2012 och 2018 undersökts. Det är samma provtagare som gör båda delarna och därmed kan man titta på hur trenderna ser ut. Jag kommer också att tala om tänkbara orsaker till de här trenderna och vad som ligger bakom mönstren som man kan se och hur de kan tolkas.

Vad överraskade dig mest med studiens resultat?

– Jag skulle säga att det som förvånade mig mest var att nedgången i svensk läsförståelse och uppgången i engelsk läsförståelse var så kraftiga. Jag blev inte så överraskad över att läsförståelsen i engelska skulle gå upp, men däremot så kan man ju fundera över att det handlade om akademisk engelska. Det finns ju en bild av att det främst är vardaglig engelska som ungdomar blivit bättre på. Men det här visar att det inte bara är det utan att det även handlar om mer avancerad engelska. Det är förstås både roligt och intressant.

– Trenden att läsförståelse i svenska går ned var också ganska kraftig och möjligen kan man tycka att det var förvånande i relation till Pisa-resultatet som inte visade motsvarande trend på samma sätt. Kanske är det så att ungdomar exponeras allt mindre för just akademisk svenska?

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att lärarna får med sig en fördjupad förståelse när det handlar om olika aspekter av läsförståelse. Jag hoppas också att de får med sig nya tankar och idéer om hur skolans undervisning i engelska och svenska kan förhålla sig till och komplettera det som eleverna får med sig utanför skolan på bästa sätt.

Av John Miller

Du kan lyssna till John Löwenadler på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet 16–17 mars 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Att undervisa i heterogena grupper – hur utmanar vi alla elever på rätt nivå?
  • Effektiv ordinlärning – forskning och förslag för klassrummet.
  • Praktisk workshop om engagerande skrivundervisning.
  • Skönlitteraturens roll i engelskundervisningen.
  • Afrikansk litteratur för klassrummet.
  • Spel i språkundervisningen – inte bara underhållning.
  • Uttalsundervisning på högstadiet och gymnasiet – varför och hur?
  • Sämre på svenska men bättre på engelska? Trender i läsförståelse bland svenska tonåringar

 

 

 

 

 

Sidan publicerades 2023-01-23 11:39 av John Miller


Relaterat

Språkinlärning förnyas av digitala medier

Digitala medier ger nya förutsättningar för ungas språkinlärning. Det konstaterar Sylvi Vigmo, som studerat den språkliga aktiviteten hos gymnasieelever som gör film på engelska. New Spaces for Language Learning. A study of student interaction in media production in English,heter avhandlingen.

Franska

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i franska på högstadiet eller gymnasiet! Innehållet passar även dig som arbetar inom vuxenutbildningen. Ta del av den senaste forskningen som rör franskundervisning. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 18 mars.

Tyska

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i tyska på högstadiet eller gymnasiet! Innehållet passar också dig som arbetar inom vuxenutbildningen. Ta del av den senaste forskningen som rör tyskundervisningen. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 18 mars.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Elever som är exceptionella – på två sätt

Pia Rehn ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik för grundskolan. Hon kommer att tala om elever med ovanligt ojämna förmågor, så kallade 2E-elever.

Ledare: Tänka matematik

Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång. Årets första nummer av Skolportens magasin har tema matematik.

Så skapar du verkliga kommunikativa situationer i engelskundervisningen

Sara Bruun ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet. Hon kommer att tala om arbetssättet med verkliga kommunikativa situationer i engelskundervisningen.

Tyska Hanna vill lära sig svenska – men måste plugga hemifrån

Hanna Von Legat såg fram emot att plugga vid Stockholms universitet för att lära sig bättre svenska, men en dag innan resan från Tyskland kom beskedet om distansundervisning. Nu får hon studera från bostaden i Segersäng utanför Nynäshamn där hon är inneboende hos en tysk familj

Musikskapande stärker elever med särskilda behov

Per Nylén, förskollärare, musikpedagog och låtskrivare, ska föreläsa på Skolportens konferens Musik för grundskolan. Han kommer att tala om sitt musikprojekt för barn med särskilda behov.

Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen

Mikael Bruér, doktorand och författare, ska tala om historiska källor och historiebruk i undervisningen på Skolportens konferens Historia.

Ledare: Att vända en skola

När satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen var syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor samt höja kunskapsresultaten. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser av de riktade insatserna.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Karin Berg: Motivationen som försvann

När vi återgår till en mer normal verklighet hoppas jag att vi ser skolans sociala interaktion som en av huvudnycklarna till elevernas motivation. Det skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Ledare: Vikten av skolframgång

Att misslyckas i skolan är en stor förlust för den enskilda individen. Men alltför ofta läggs hela ansvaret på eleven, på föräldrarna eller på skolans personal – när det egentligen är de strukturella villkoren som behöver förändras, menar forskaren Michael Lindblad.

”Det är vi som misslyckas med vårt jobb om eleven får ett F”

På Praktiska gymnasiet Bromma arbetar man med att höja närvaron, och att få till relationer med eleverna, för att skolgången ska fungera.

Alf Solander: Under pandemin är lärarna skolans hjältar

Det är uppenbart att det är Sveriges lärare, stödpersonal och skolledare som bär skolan under coronakrisen – inte skolbyråkraterna, skriver Alf Solander, gymnasierektor, debattör och författare i en krönika för Skolporten.

Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar
  John Löwenadler

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Namn och Nytt
Vikarierande generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten

Aurora Lindberg tillträdde som vikarierande generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten den 20 januari 2023.

Ny skolchef för grundskolan

Susanne Englund är Eskilstuna kommuns nya skolchef för grundskolan och grundsärskolan. Hon har tidigare arbetat som chef och ledare inom utbildningsverksamhet i 22 år.

Klart med ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen

Svenjohan Davidson blir ny förvaltningschef på bildningsförvaltningen. ”Jag är jätteglad över att vi nu är klara med rekryteringsprocessen och ser fram emot att få välkomna Svenjohan i vår”, säger kommundirektör Gisela Öst.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Kommunfullmäktige firade 2022 års pedagogiska pristagare

Anna-Lena Peredo, Li Zettermark, Maria Baum, Monica Junefelt och Birgitta Eklund Selander är 2022 års pedagogiska pristagare. De firades på kommunfullmäktiges möte 30 januari.

Två skolor vinner EU-tävling

Holavedsgymnasiet i Tranås och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har vunnit varsin plats till Euroscolaprogrammet.

Guldäpplet-vinnaren: Så maxar ni era digitala verktyg i vardagen

2022 var Martin Howe i Borlänge kommun en av tre som tilldelades lärarpriset Guldäpplet. I arbetet fokuserar Martin Howe på inkludering och tillgänglighet, där han försöker öka elevers måluppfyllelse genom digitala verktyg. Voister har pratat med pristagaren.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier