Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

John Löwenadler

John Löwenadler

Hallå där, John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om trender i engelsk och svensk akademisk läsförståelse. Jag kommer att utgå från min studie i vilken resultaten på högskoleprovets läsförståelsedelar i engelska och svenska mellan åren 2012 och 2018 undersökts. Det är samma provtagare som gör båda delarna och därmed kan man titta på hur trenderna ser ut. Jag kommer också att tala om tänkbara orsaker till de här trenderna och vad som ligger bakom mönstren som man kan se och hur de kan tolkas.

Vad överraskade dig mest med studiens resultat?

– Jag skulle säga att det som förvånade mig mest var att nedgången i svensk läsförståelse och uppgången i engelsk läsförståelse var så kraftiga. Jag blev inte så överraskad över att läsförståelsen i engelska skulle gå upp, men däremot så kan man ju fundera över att det handlade om akademisk engelska. Det finns ju en bild av att det främst är vardaglig engelska som ungdomar blivit bättre på. Men det här visar att det inte bara är det utan att det även handlar om mer avancerad engelska. Det är förstås både roligt och intressant.

– Trenden att läsförståelse i svenska går ned var också ganska kraftig och möjligen kan man tycka att det var förvånande i relation till Pisa-resultatet som inte visade motsvarande trend på samma sätt. Kanske är det så att ungdomar exponeras allt mindre för just akademisk svenska?

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att lärarna får med sig en fördjupad förståelse när det handlar om olika aspekter av läsförståelse. Jag hoppas också att de får med sig nya tankar och idéer om hur skolans undervisning i engelska och svenska kan förhålla sig till och komplettera det som eleverna får med sig utanför skolan på bästa sätt.

Av John Miller

Du kan lyssna till John Löwenadler på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet 16–17 mars 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Att undervisa i heterogena grupper – hur utmanar vi alla elever på rätt nivå?
  • Effektiv ordinlärning – forskning och förslag för klassrummet.
  • Praktisk workshop om engagerande skrivundervisning.
  • Skönlitteraturens roll i engelskundervisningen.
  • Afrikansk litteratur för klassrummet.
  • Spel i språkundervisningen – inte bara underhållning.
  • Uttalsundervisning på högstadiet och gymnasiet – varför och hur?
  • Sämre på svenska men bättre på engelska? Trender i läsförståelse bland svenska tonåringar

 

 

 

 

 

Sidan publicerades 2023-01-23 11:39 av John Miller


Relaterat

Språkinlärning förnyas av digitala medier

Digitala medier ger nya förutsättningar för ungas språkinlärning. Det konstaterar Sylvi Vigmo, som studerat den språkliga aktiviteten hos gymnasieelever som gör film på engelska. New Spaces for Language Learning. A study of student interaction in media production in English,heter avhandlingen.

”Gränsen är nådd för vad skolans personal mäktar med”

Vi är föräldrar från hela staden och vi är alla djupt oroade för våra barn och deras klasskamraters vardag och skolgång. Vi vet att det redan idag är svårt för grundskolorna i Göteborg att nå skollagens mål och krav. Många av oss har barn som inte får det stöd som de behöver och har rätt till, barn som inte är trygga på raster och på fritids, som inte trivs i skolan och som inte går ut nian med fullständiga betyg, skriver tjugo föräldrar till skolbarn i Göteborg.  

”Att Handels sätter ner foten hjälper inte de andra högskolorna”

Med ett betygssystem som det svenska är det inte konstigt att Handelshögskolan vill införa egna antagningsprov. Men det räddar inte de andra högskolorna, skriver DN på ledarplats.

Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan

Läs Skolportens intervju med Thomas Nygren, professor i didaktik. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Betyg och bedömning och kommer att tala om den digitala skolan.

”Mycket sannolikt” att Handels inför antagningsprov

Närmare var fjärde betygsantagen student på Handelshögskolan kommer från gymnasieskolor med misstänkta glädjebetyg. Nu är det ”mycket sannolikt” att skolan inför särskilda test för alla som kommer in på betygskvoten. ”Just nu litar jag inte på betygen,” säger rektor Lars Strannegård.

Dadgostar: ”Regeringen yxar ner resurserna till skolan och vuxenutbildningen”

Nedskärningarna inom skolan och bristen på bostäder slår extra hårt mot de som bor i Järvaområdet. Anledningen är att invånarna här är så unga. Det sa Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiledaren, när hon besökte Järvaveckan.

Debatt: Rörelseaktiviteter får inte ersätta idrottsundervisningen

Protestera när idrottsundervisning ersätts av aktivitet i klassrum. Det är fel när lärare åläggs att undervisa i ett ämne de inte har utbildning för, skriver Ingegerd Ericsson, docent i idrottsvetenskap.

Förödande effekter av för stora klasser: ”Finns en smärtgräns”

Många skolklasser är större än lärarna anser att de borde vara, visar nya data som Sveriges Lärare samlat in. Och ju större klassen är, desto fler elever behöver extra ­anpassningar och särskilt stöd.

Få män från yrkesprogram läser vidare efter gymnasiet

De flesta som läser vidare efter gymnasiet har läst på ett högskoleförberedande program. Bland dem läser de flesta en högskoleutbildning. Det är relativt få män med examen från ett yrkesprogram som läser vidare efter gymnasiet. Men bland de som läser vidare är det lika vanligt att läsa yrkeshögskola som en högskoleutbildning.

”Betygsinflationen är inte som du tror”

I skoldebatten påstås ofta att friskolor sätter glädjebetyg för att locka elever. I verkligheten är det dock svårt att hitta stöd för att så är fallet – de studier som sägs indikera detta tillåter sällan att man drar några säkra slutsatser om skillnader mellan olika huvudmän, skriver Erik Lakomaa, EHFF Handelshögskolan i Stockholm.

Fullt av pikar när Andersson (S) och Pehrson (L) möts i debatt: ”Du hade fått F”

Regeringen gör de största satsningarna på skolan på över 30 år, menar Johan Pehrson. Men det är en uträkning som Magdalena Andersson inte skriver under på.

”Känner du dig också blåst av Centerpartiet?”

Centerpartiet har vänt i frågan om vinster i skolan, men det var faktiskt Annie Lööf som först sa att de borde kunna begränsas. Det skriver Susanna Kierkegaard på ledarplats.

Framtidens lärare vill ha läromedel – En undersökning om lärarstudenters inställning till läromedel i sin kommande yrkesutövning.

Resultatet visar tydligt att lärarstudenter tycker läromedel är viktigt, och något de vill ha i sina framtida klassrum. De ser det som ett viktigt redskap i sin egen undervisning, men ser även att läromedlen hjälper elever att klara skolan. Detta är i linje med vad lärare, elever, vårdnadshavare och kommunpolitiker har svarat i tidigare undersökningar. (pdf)

”Skolministerns nya yrkesskola – ett hot mot grundskolan?”

Skolministern har öppnat för en ny typ av yrkesskola. Det ska bli en yrkesskola med mycket tydligare praktisk inriktning och mindre av teori, där det som hon kallar ”de här teoretiska kunskaperna från grundskolan” inte blir lika viktiga. Det sista är viktigt eftersom det frångår den mer allmänna skrivningen i Tidöavtalet. Där finns ett stycke om en ny yrkesutbildning med, men det står inget om att den ska rikta sig till elever utan gymnasiebehörighet. Det är illavarslande, skriver Johan Enfeldt i LO-bloggen.

”Varför behöver många skolor göra besparingar?”

Den senaste tiden har jag fått ett stort antal frågor från media om besparingar i skolan. Vad är det som gör att kommuner behöver göra nedskärningar? Det skriver Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.  

”Löjeväckande att alla ansvariga skyller ifrån sig om nedskärningarna”

Göteborgs högst ansvariga politiker skriver att det inte är barnen som ska betala för krisen. Ändå kommer de att få göra just det. De skriver att de delar lärarnas, elevernas och föräldrarnas oro. De skriver att vi måste göra uppoffringar, men att det inte är barnen som ska betala för det. Ändå kommer de att få göra just det, skriver läraren HP Tran.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan
  Thomas Nygren. Foto: Mikael Wallerstedt

Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan

Läs Skolportens intervju med Thomas Nygren, professor i didaktik. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Betyg och bedömning och kommer att tala om den digitala skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Förskolorna prisas för viktiga naturinsatser – hit går prispengarna

I Götene kommun prisas förskolorna med både ära och cash. GULLD-fonden delar årligen ut medel till någon som vill förverkliga sin idé om hållbara insatser i biosfärområdet. Pengarna kommer bland annat gå till en härlig utflykt för barnen.

Marie Gustafsson är Sveriges Bästa Lärare 2023

Sydsvenska Handelskammarens årliga utmärkelse ”Sveriges Bästa lärare” går i år till Marie Gustafsson från Vendestigens Skola i Djursholm. ”Det är med stor glädje och tacksamhet som jag tar emot priset för Sveriges bästa lärare. Jag känner mig hedrad!”

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Läs fler
Namn och Nytt
Ester Alavei går in som tillförordnad utbildningsdirektör

Efter att Sofie Lindén meddelat att hon slutar i kommunen är det nu klart att det blir Ester Alavei som går in som tillförordnad utbildningsdirektör.

Ny förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun

Rachel Törnell är namnet på kommunens nya chef för barn- och utbildningsförvaltningen (BUF). ”Det känns spännande och inspirerande”, säger hon.

Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier