Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Inga Oliynyk

Inga Oliynyk

Hallå där, Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik. Du kommer att tala på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om undervisningen i ämnet idrott och hälsa utifrån ett genusperspektiv. Genom att titta på lärarens val när undervisningen sker så kan man se att genusmönster antingen bekräftas och upprätthålls eller ifrågasätts och utmanas. Jag ska visa konferensdeltagarna möjliga tillvägagångssätt som man kan använda sig av för att utmana mönstren. Jag kommer också att tala om vikten av att tänka på innehållet man väljer i undervisningen och hur lektionerna organiseras. Måste man exempelvis ha tävlingsmoment i undervisningen eller dela upp eleverna i grupper på ett visst sätt?

Hur ser svårigheten ut när det gäller att förändra genusmönster?

– Forskning visar att det är svårt att utmana etablerade genusmönster. Trots att lärarna är medvetna om mönstren så händer inte mycket i verkligheten då det är många faktorer som påverkar. I många fall saknar de tillräckliga verktyg och kunskap om hur genusmönstren kommer till uttryck för att ta sig an och utmana invanda mönster.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att lärarna får med sig nya sätt att tänka kring ämnet idrott och hälsa. Jag hoppas också att de reflekterar lite mer vad gäller själva innehållet i undervisningen och hur den organiseras för att utmana genusmönstren.

Av John Miller

Du kan lyssna till Inga Oliynyk på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet 14-15 mars!

Konferensen berör bland annat:

  • Vad ska ämnet vara? Om kursplaner, livslångt lärande och idrottsämnets framtid.
  • Nya perspektiv på friluftsundervisning med praktiska upplägg.
  • Elever med NPF och autism – så får de bättre måluppfyllelse i idrott.
  • Hantera kroppsideal och viktfrågor i en inkluderande undervisning.
  • Praktiska övningar och tekniker för att vårda din lärarröst.
  • Om daglig rörelse i skolan och hur det kan genomföras.
  • Utforma lektioner med språkutveckling, individanpassning och digitala verktyg.
  • Så kan vi hantera genusmönster och jämställdhet i idrottsundervisningen.

 

 

 

 

Sidan publicerades 2022-12-06 11:15 av John Miller


Relaterat

Tävlingsinslag i undervisningen i idrott och hälsa reproducerar genusmönster

När ämnet idrott och hälsa befrias från konkurrens och tävlingsinslag motverkas också genusmönster. Det visar Inga Oliynyk som undersökt lärares didaktiska val ur ett genusperspektiv.

Fysisk beröring okomplicerat i idrott och hälsa

De flesta elever tycker att fysisk beröring från läraren är okomplicerat och helt naturligt i ämnet idrott och hälsa. Men det finns kulturella skillnader, visar Annica Caldeborg som med sitt elevperspektiv fyller en kunskapslucka i forskningen.

Genus och prestation styr idrottsprofilerad skola

Prestation och normer om att killar är bättre än tjejer genomsyrar den idrottsprofilerade högstadieskolan. Men det finns skillnader mellan de olika idrotterna, visar Marie Larneby som följt en årskull elever på en idrottsprofilerad skola.

Banbrytande projekt till Blekinge. Nu rekryteras 15 nya medarbetare.

”Vi har fått 40 miljoner för 2023 av EU-fonden AMIF – pengar som gör att vi i Blekinge ska se till att utveckla de smartaste integrationsprocesserna som ska vara vägledande för hela landet”, säger Henrik Lövgren, Blekinge integrations och utbildningscenter, BIU och nationell projektledare för det nya projektet. BIUs förhoppning är att fler skolor i hela landet får upp ögonen för bland annat studiehandledning online på modersmål.

Skolfaktorers betydelse för elevers utsatthet för hot och våld i skolmiljö

Skolan är en av de vanligaste platserna som elever utsätts för brott på. Syftet med den här kortanalysen är att studera vilka skolfaktorer som kan påverka elevers risk att utsättas för hot eller våld i skolmiljö. (pdf)

”Sluta nedvärdera praktisk utbildning och låt branschskolorna fortsätta”

Bristen på unga med yrkesutbildning har blivit akut och företagen hittar inte folk att anställa. Genom branschskolan har vi kunnat erbjuda en yrkesutbildning av högsta kvalitet. Tragiskt nog drar Skolverket nu undan benen för branschskolorna och regeringen framstår som helt ointresserad, skriver Johan Aspelin, Golvbranschen.

Rubinen inne på tredje året

För ett par år sedan öppnade förskolan Ädelstenen avdelningen Rubinen för att erbjuda verksamhet för barn med extraordinära behov, den första avdelningen i sitt slag i Örebro kommuns regi. Vi ringde upp Lina Pettersson, tillförordnad rektor på Lundby förskolor, för att höra hur arbetet har gått. Nya lokaler, fler personal och ändrade tankar kring integrering i den större verksamheten är några saker som har förändrats.

Så agerar skolorna under våldsvågen

Flera skolor i områden där skjutningar och sprängningar inträffat arbetar på olika sätt för att få sina elever att känna sig trygga. I Solna har man sedan årsskiftet startat en ny tjänst som är till för att få barnen att känna sig trygga i skolmiljön.

”Mycket kluven till öppet hus”

Risken med öppet hus är att fokus hamnar på det yttre faktorerna, som flashiga lokaler och it-utrustning, i stället för på information om utbildningen, det eleverna har möjlighet att lära sig och framtidsutsikter. Det skriver yrkesläraren Malin Nyberg.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Frågor och svar om Letterbox – paketet som ökar barns läs- och skrivutveckling

Monica Achà Sonesson är specialpedagog i botten och nu projektledare för Letterbox Club Sverige, en insats som syftar till att öka barn i socialt utsatta situationers lust till att läsa, skriva, räkna och lära sig. Barnen som är med får hem paket fyllda med noggrant utvalda böcker, spel och pysselsaker. Vi ställde henne några frågor om Letterbox Club!

”Stoppa friskolor från att dränera kommunala skolor, Edholm”

Kommuners yttrande väger för lätt när Skolinspektionen beviljar tillstånd för nya friskoleetableringar. Det är en ohållbar ordning som kraftigt försvårar kommunernas förutsättningar att planera och dimensionera skolverksamheten, skriver Rose-Marie Carlsson (S), riksdagsledamot.

Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare

Denna proposition innehåller förslag till ändringar i skollagen som innebär att det införs ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare inom skolväsendet. Syftet är att utveckla undervisningens kvalitet, stärka professionerna, öka yrkenas attraktionskraft och därigenom öka likvärdigheten i utbildningen för eleverna. (pdf)

De ska lösa förskollärarbristen i Jämtlands län – följ med in på utbildningen i Östersund

De blivande förskollärarna på Mittuniversitet i Östersund är medvetna om den tuffa arbetsmiljön som väntar. Samtidigt värdesätter de tryggheten i att veta att de kommer att få jobb. ”Utbildningen känns helt rätt”, säger Julia Funseth.

Stjärnkocken: Så får man elever att äta den vegetariska skolmaten

Det blir allt mer vegetariskt i de skånska skolköken, men att få de vegetariska rätterna att passa barn eller tonåringar är inte det lättaste. Stjärnkocken David Gustavsson, som jobbar på Stora Hammars skola i Höllviken, blev årets skolkock 2021 och han berättar hur de gör i inslaget.

Tystnadskultur och underbemanning på svenska förskolor

För Zanna Fredberg blev livet som förskollärare inte riktigt som hon hade tänkt sig. Överfulla barngrupper och personalbrist gör att sjukskrivningarna i yrkesgruppen är bland de högsta i landet, samtidigt väljer många att byta yrke.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre
  Emma Leifler

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Med hjärtat i värdegrunden

När Ulrica Colliander var rektor för Karlbergs F–3-skola i Stockholm slopade hon ordningsreglerna och införde sex hjärtan i stället. För det fick hon priset Årets värdegrundsarbete 2021.

De prisas för sitt arbete med föräldrarna

När Malmö pedagogpris delades ut stod pedagogerna på avdelningen Junibacken på Almgårdens förskola som vinnare. Bland annat för deras fina arbete med relationer, inte bara med barnen utan även med vårdnadshavarna.

Succé för podden Förskolan!

Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards. Podden görs av de tre förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén, tillsammans med redaktören Anna Westman Swantesson.

Läs fler
Namn och Nytt
Louise Andersson blir ny rektor på gymnasiet: ”Brinner för att göra skillnad”

Andreas Ekberg har slutat som rektor på Hultsfreds gymnasium. Louise Andersson har fått jobbet som ny gymnasierektor och påbörjar sin tjänst under våren.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

Ny dansant rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan

Lena Jilg blir ny rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan. Hon kommer närmast från Järfälla kommun där hon varit rektor på Ulvsättraskolan.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Nyhetskategorier