”Uttalsundervisning är intimt sammankopplad med läs- och skrivutveckling”


Tomas Riad

Hallå där, Tomas Riad, professor i nordiska språk och ledamot i Svenska Akademien. Du kommer att tala på Skolportens konferens Svenska som andraspråk.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om uttalsundervisning i kombination med läsundervisning. Uttalsundervisningen är ofta lite för avgränsad för elever som lär sig svenska som andraspråk. Man håller på med artikulation som huvudmål med uttalsundervisningen. Men snarare än att lära sig att forma läpparna till ett ”Y” så behöver nyanlända tillägna sig kontrasterna i det svenska ljudsystemet, alltså inte bara producera ett ”Y” utan man behöver kunna skilja ett ”Y” från till exempel ett ”I”, perceptuellt och vid läsning. Den processen är så att säga inte artikulatorisk utan är snarare kognitiv. För ungdomar eller vuxna som ofta kan läsa på sitt första språk så är själva lästräningen, alltså användningen av bokstäver, till stöd för att utveckla ljudkontrasterna på svenska.

Vilka svårigheter gällande uttalsundervisning upplever andraspråkslärare oftast?

– Jag vet att lärarna i genomsnitt har fått för lite utbildning i fonologi och det gör att de kan känna sig osäkra på hur de ska göra. Det är den huvudsakliga svårigheten för lärarna, menar jag. Det finns också en föreställning bland många lärare om att man inte bör korrigera uttal, vilket också kan vara ett hinder för dem.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning? 

– Jag skulle vilja att konferensdeltagarna får med sig hur viktigt uttalsundervisning är för läsutvecklingen och tvärtom. I stället för att tänka på uttalsundervisning som ett litet hörn av svenska som andraspråk som man kan ha eller mista så skulle jag vilja att de efter min föreläsning kommer kunna se hur intimt sammankopplad uttalsundervisning är med läs- och skrivutveckling.

Av John Miller

Du kan lyssna till Tomas Riad på Skolportens konferens Svenska som andraspråk den 29-30 september!

Konferensen berör bland annat:

  • Skolämnet svenska som andraspråk – omdiskuterat och komplext.
  • Funktionell grammatikundervisning ur ett andraspråksperspektiv.
  • Elevers förhållningssätt till svenska som andraspråk.
  • En vidgad uttalsundervisning.
  • Världen finns här – utbyten med sfi-elever.
  • Undervisning av nyanlända ungdomar med kort skolbakgrund.
  • Litteratur i sva-klassrummet – möten som berör.

Sidan publicerades 2022-04-21 11:31 av John Miller


Relaterat

Elever har en kluven inställning till ämnet svenska som andraspråk

Samtidigt som de uppskattar undervisningen i svenska som andraspråk upplever eleverna att det finns en negativ syn på ämnet och att de blir cementerade i sitt invandrarskap. Det visar Frida Siekkinens forskning.

Lässtrategier viktiga för att utveckla flerspråkiga elevers läsförståelse

Att arbeta med lässtrategier kan vara till stor hjälp för flerspråkiga elevers läsförståelse och kan kompensera för begränsade kunskaper i andraspråket. Det visar Anna Lindholms avhandling.

Elever i svenska som andraspråk underskattar sin ordkunskap

Elever i svenska som andraspråk har en tendens att underskatta sina ordkunskaper. Det visar Richard LaBontee som forskat om ordförråd och språkinlärning.

”Svensk skola behöver reformeras”

Det krävs en genomgripande skolreform för att svensk skola åter ska hamna i topp internationellt. Det skriver Rolf Ekelund, utbildad ämneslärare och tidigare ordförande i branschorganisationen Föreningen svenska läromedelsproducenter.

Studenter går på knäna i väntan på höjda studiemedel

Restaurangbesök och kårfester uteblir när studenter i högre grad prioriterar var det dyrbara studiemedlet spenderas. I väntan på att bidrag och studielån höjs är det många studenter som undrar hur de ska klara sig ekonomiskt till slutet av månaden.

Författaren: ”Google borde betala för att få vara i skolan”

Författaren Andreas Ekström varnar för att techjättarna fått för stor makt i samhället. ”Google borde betala för att svenska elever lär sig använda företagets tjänster i skolan. Värdet för detta är gigantiskt”, säger han.

Tidigare elev på Angeredsgymnasiet: Skolan spelar viktig roll i arbetet mot heder

På Angeredsgymnasiet har frågan om heder funnits på schemat i över två decennier. Shayan Faraj har gått på skolan och tror att den spelar en extra viktig roll i arbetet mot heder. ”I segregerade områden tror jag att man möter på det svenska samhället mest i skolan”, säger hon.

Risk för betygsinflation när lärare får ökad makt

Från och med skolstarten i höst är det ett nytt betygssystem som gäller i landets grund- och gymnasieskolor. Det betyder att lärare fått större frihet när de sätter betyg på sina elever, vilket välkomnas av en del. Men forskare och lärare varnar för att det kan leda till ännu mer betygsinflation.

Barn och elever från Ukraina – Att skapa trygghet är det viktigaste

Många barn och vuxna kommer till Sverige med anledning av kriget i Ukraina. Förskolor och skolor tar nu emot barn och elever därifrån. Vad är då viktigt att tänka på?

Utmaning att motivera ukrainska elever i svensk skola

Falkenberg erbjuder undervisning till alla barn i kommunen som flytt från Ukraina. Men även om det flesta accepterat erbjudandet är inte alltid motivationen på topp. ”De funderar mycket och kanske inte är så motiverade att lära sig svenska språket om man ändå inte ska stanna”, säger Madelene Lundström samordnare för nyanlända i Falkenbergs kommun.

Ny rapport visar: Fyra av fem ukrainska barn går i svensk skola

En ny rapport från Skolverket visar att fyra av fem ukrainska barn i åldrarna 6-17 som tagits emot av kommunerna går redan i eller har sökt plats på en svensk skola.

Rektorn i Kiruna om skolkrisen: Som en slumrade vulkan

Skolkrisen i Kiruna kommun har inte bara lokala orsaker, det säger Siv-Britt Mangi, som är rektor på Vittangi skola – där man just nu kämpar med att lösa bemanningen, efter ett fackligt skyddsstopp förra veckan. Rektorn tror att de problem som skolan i Kiruna brottas med – är långt ifrån unika för kommunen

Stor andel ukrainska barn inskrivna i svensk skola

Fyra av fem ukrainska barn i åldern 6–17 år som tagits emot av kommunerna går eller har sökt plats i svensk skola. Totalt går drygt 6 100 elever i skolan. Det visar en ny lägesbild från Skolverket.

Skolinspektionen: Elever måste få visa att de tycker om någon

Den kristna friskolan, Fokusskolan i Nyköping, får kritik av Skolinspektionen för att skolan har haft en regel som säger att elever inte ska vara ihop med någon så att det syns under skoltid.Enligt Skolinspektionens beslut från i somras, och som P4 Sörmland har tagit del av, stämmer regeln inte överens med de författningar som gäller för skolornas uppdrag om gestalta och förmedla individens frihet och integritet.

Därför prisas läraren Carolines arbete i utsatta områden

Caroline Hatcher jobbar i ett område som polisen klassar som särskilt utsatt. ”Vi har en strid ström av elever som kommer och lämnar med kort varsel”.

Forskaren: Röd tråd mellan besparingar och våld i skolan

Det går en röd tråd mellan stress, utbrändhet och nedbemanningar till att oftare bli utsatt för våld. ”Det kan kanske vara så illa att de besinningslösa attackerna är lite som toppen på ett isberg, att det är den yttersta konsekvensen av dålig arbetsmiljö och besparingar i skolan,” säger kriminologen Sofia Wikman.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Barn på flykt
  Skolportens magasin nr 4/2022.

TEMA: Barn på flykt

INTERVJU: Anna Karlefjärd, forskare, intervjuas "Stärk lärarna med friare kurs- och läroplaner så får vi rättvisare betyg!" TEMA: Barn på flykt. Hur tar skolan bäst emot barn som är på flykt från krig eller naturkatastrofer? Forskarna menar att det gäller att ta tillvara på tidigare erfarenheter.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan
  Maria Hulth

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Läs mer och boka din plats!
Namn och Nytt
Monika Wahlstedt ny rektor för Tärnsjö skola

Monika började sin tjänst som rektor för Tärnsjö skola före midsommar och är egentligen inte ny utan tillbaka i Heby kommun efter sju år.

Ny rektor för Hägerneholms rektorsområde

Daniel Palm är ny rektor för Hägerneholms rektorsområde. Här kan du läsa mer om honom och vad han ser mest fram emot i sin nya roll.

Nya rektorer på Storfors tre skolor

Från och med höstterminen har Storfors tre skolor nya rektorer. ”Det känns som att vi har väldigt bra förutsättningar inför det kommande läsåret med en riktigt god stämning och höga ambitioner”, säger skolchef Annelie Izindre.

Läs fler Namn och Nytt
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

”Revansch” – därför blev Guldäpplekandidaten lärare

Årets tre finalister är korade. Andreas Enström, är förstelärare i digitalisering på Skapaskolan i Huddinge, Martin Howe, förstelärare på mellanstadiet, Paradisskolan Borlänge och Pernilla Andersson, lärare på ekonomiprogrammet, Eksjö gymnasium. En av dem får Guldäpplet 2022.

Förskolan som vunnit gastronomipris

Diana Roik är inte bara skolledare på Stora Hammars skola i Höllviken. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort.

Vinnarna av “Årets elevhälsoförbättrare” utsedda

Nu är årets vinnare av “Årets Elvevhälsoförbättrare” utsedda. Juryn hade en väldigt svår uppgift att välja en vinnare bland alla bra bidrag som kom in. Årets vinnare blev Åsa Bankert och Malin Jisander Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun.

Läs fler
Nyhetskategorier