Vad händer om inget görs åt skolsegregationen?

Hallå där, Linnea Lindquist! Ska din debattbok ”En tickande bomb. En bok om skolsegregation” läsas som ett remissvar på likvärdighetsutredningen?

– Ja, det var min tanke. Vi diskuterar så mycket på systemnivå, men jag vill få in elevperspektivet. Hur påverkar segregationen elevernas skolgång? Problemet är inte vinsten som friskolorna gör, utan hur vinsterna skapas. Skolkoncernerna tillåts expandera väldigt snabbt nu. Det blev inte som man tänkte år 1992 när reformen infördes. I dag får friskolorna ersättning för ett uppdrag som de inte har, det vill säga kommunens utbudsansvar. Dessutom behöver skolvalet ses över. Men förslagen i utredningen är ett steg i rätt riktning mot en mer likvärdig skola.

Hur ser det ut på Hammarkullsskolan i Göteborg där du är rektor?

– De flesta eleverna är födda i Sverige, men de vistas i en miljö där svenska är ett minoritetsspråk och där de inte träffar elever med annan bakgrund. Därför lär de sig inte korrekt svenska utan får bara ett basordförråd, vilket i sin tur leder till att de får svårare att klara av skolan.

Vilka är de främsta problemen med skolsegregationen?

– Barnens uppväxtvillkor blir helt annorlunda. Om man jämför till exempel de som växer upp i Hammarkullen med dem som växer upp i Billdal, här i Göteborg, så är livslängden 5–7 år kortare i Hammarkullen. Det beror på låg utbildningsgrad, fattigdom och dålig hälsa. Vi har byggt in i systemet att vissa elever inte klarar skolan och väljer fel väg. Det är ett problem som kommer att öka och det är därför som titeln på min bok är En tickande bomb. En bra skolgång är det bästa vaccinet mot utanförskap.

Vad kommer att hända om inget görs?

– Skolsegregationen, klyftorna och motsättningarna kommer att fortsätta öka. Marknaden kommer till slut att ha köpt upp fler skolor och expanderat befintliga. Kommunerna kommer bara att ha kvar några få skolor med väldigt stora problem. Se på Trollhättan exempelvis – där gör de om skolstrukturen eftersom den inte är ekonomiskt hållbar. Det leder till att eleverna inte får gå i skola där de bor, vilket bland annat påverkar relationer. Det måste ske en förändring, annars är vi körda.

Av Mari Edman


Artikeln är publicerad i Skolporten nr 1/2021, ute 11 februari!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

PSST. Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-02-10 09:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Hur blir man en bra ledare i klassrummet?

Trygghet, tydlighet och goda relationer är otroligt viktiga förutsättningar för lärares ledarskap, menar Jonas Nilsson, aktuell med boken Handbok i klassrumsledarskap som han skrivit med skolforskaren Martin Karlberg.

Hur förebygger skolan kränkningar?

I en ny bok beskriver Ylva Odenbring, forskare vid Göteborgs universitet, hur lärare och skolledare kan förebygga våld i skolvardagen. "Framför allt behövs fler vuxna i skolan och fler vuxna som rör sig i korridorerna", säger hon.

”Svensson har grovt missförstått analysen”

Sten Svensson har antingen grovt missförstått min rapport eller helt enkelt läst den slarvigt. Visst studerar jag hur de faktiska Pisa-resultaten skiljer sig åt mellan elever i fristående och kommunala skolor, skriver forskaren Gabriel Heller Sahlgren i en replik.

”SKR: Skolan är ingen isolerad ö – vem som styr gör skillnad”

Skolan brottas, liksom samhället i övrigt, med stora utmaningar. Men att flytta besluten längre från elever, vårdnadshavare och skolpersonal är inte lösningen, skriver SKR:s Mats Gerdau och Kenneth Handberg.

Projektet som får 16-åringar att läsa av lust

Det är aldrig för sent att väcka elevernas läslust. Så resonerar man i Kristianstad där alla 16-åringar får en skönlitterär bok i gåva när de börjar gymnasiet. Och det ger positiva resultat.

”Slopa inte kunskapskraven i skolan”

För att eleven ska kunna få godkänt ska dock krävas att samtliga kriterier är uppfyllda, och begreppet kunskapskrav borde därför finnas kvar, skriver Christian Carlsson (KD).

”Lagstifta om gratis mensskydd i skolan”

Skolan är elevernas arbetsmiljö och den ska vara inkluderande, jämlik och trygg. Det är omöjligt om barn oroar sig för att belasta familjens ekonomi när de behöver ett paket bindor, stannar hemma för att de inte får tag på mensskydd eller äventyrar sin hälsa för att de tvingas använda ett mensskydd för länge, skriver fem organisationer.

”Jag är väktare och eleverna är fast i min sal”

”Hos de flesta eleverna ser jag hur det glittrar till i ögonen av förväntan, de vet att det är något nytt på gång. Utan ett leende, bredbent och med armarna i kors står jag framför dörren”, skriver matteläraren Andreas Ekblad.

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om undervisningen av multiplikation och bråk.

Linn och Saras mål med praktiken: Få fler tjejer att söka teknik

Gymnasievalet närmar sig och säsongen för gymnasiemässor runt om i landet är här. Trots att andelen tjejer som söker Teknikprogrammet har ökat under de senaste åren är tjejerna fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande. Detta är något Linn Jendeby och Sara Kernen vill ändra på.

Hot och kränkningar allt vanligare i skolan

Verbala kränkningar, hot och fysiskt våld förekommer i alla åldrar på skolor i Halland, enligt en kartläggning av anmälningar till Skolinspektionen som SVT Nyheter Halland har gjort. Enligt barn- och elevombud Mårten Petersson har det blivit vanligare att elever känner sig kränkta och otrygga.

Ekenäsrektor: Det är svårt för utomstående att förstå hur vardagen fungerar i skolorna

Den ökade känslan av osäkerhet i samhället gör att eleverna bär på en allt större oro, säger rektor Maria Hatt. Hon är bekymrad över att skolpsykologernas och kuratorernas chefer i välfärdsområdet inte förstår skolvardagen.

Våld i skolorna blir allt vanligare – trötta lärare har svårt att ge det stöd utagerande elever behöver

Barn som sparkar personalen och unga som hotar med våld blir allt vanligare i skolorna i Raseborg. Det är ett tydligt tecken på att de unga mår sämre, säger lärarnas huvudförtroendeman. Han hoppas nu att politikerna tar saken på allvar och att resurser kanaliseras till rätt ställen.

Läraren Emelie: Skolan har ett stort ansvar att lära barnen vad de ska göra

Nio av tio flickor och fem av tio pojkar har fått en oönskad nakenbild skickad till sig på nätet. Det är dessutom vanligare än man kanske tror att barn skickar dessa bilder till andra barn, enligt en undersökning från barnrättsorganisationen Ecpat där nästan 13000 barn och unga deltog.

”De äger skolor – men tror inte på jämlikhet”

Den svenska skolan är ett världsunikt, extremt experiment. De reformer som skulle ge mångfald har i stället lett till att stora skolkoncerner allt hårdare segregerar elever i jakten på vinst och marknadsandelar. Förlorarna blir barnen, och i förlängningen demokratin, skriver frilansskribenten Jenny Maria Nilsson.

Lärare vittnar om hot och våld: ”En situation man inte bemästrar”

Varannan lärare i årskurserna F till 6 har utsatts för våld av elever, och sju av tio säger att de utsatts för hotfulla situationer och verbalt våld, visar en ny rapport från Lärarförbundet.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna
  Ola Helenius

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Lina Axelsson Kihlblom är ny skolminister

Sveriges nya S-regering får en ny minister: Lina Axelsson Kihlblom, känd som rektorn och skolutvecklaren som vände Ronnaskolan i Södertälje. Anna Ekström är kvar som utbildningsminister.

Tidigare Ronnarektor tar plats i regeringen

Lina Axelsson Kihlblom (S) blir ny skolminister i Magdalena Anderssons regering. Hon var tidigare rektor på Ronnaskolan och nu senast förvaltningschef i Nynäshamns kommun. Lina Axelsson Kihlblom blir också den första transpersonen i en svensk regering.

Lina Axelsson Kihlblom blir skolminister i nya regeringen

Lina Axelsson Kihlblom (S) blir skolminister i Magdalena Anderssons nya regering.  Hon är den första transpersonen att bli minister i Sverige. ”Vi ska erbjuda en bättre framtid än ett liv i kriminalitet och utanförskap”, säger Lina Axelsson Kihlblom om det nya uppdraget.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Rektor i Rågsved: Satsning på kunskap, trygghet och rörelse ger effekt

Kunskap, trygghet och rörelse. Tre ledord som blivit framgångsfaktorer på Rågsveds grundskola. Skolan fick nyligen en fin utmärkelse.

Skoltävling om ventilation engagerade landets sjätteklassare

Under hösten har Svensk Ventilation genomfört en tävling för sjätteklassare. Tävlingen gick ut på att på ett kreativt sätt beskriva luftens väg i klassrum och skola. Engagerade tolvåringar från de nordligaste till de sydligaste delarna av landet skapade videor och nu är vinnarna utsedda.

Läraren prisad i prestigetävling

Läraren tog tillsammans med Lärarförbundet brons i den prestigefyllda branschtävlingen CMA London. ”Det här är ett kvitto på att vi kan mäta oss med Europas främsta mediebolag”, säger Lärarens chefredaktör Michael Jonsson.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier