Vad händer om inget görs åt skolsegregationen?

Hallå där, Linnea Lindquist! Ska din debattbok ”En tickande bomb. En bok om skolsegregation” läsas som ett remissvar på likvärdighetsutredningen?

– Ja, det var min tanke. Vi diskuterar så mycket på systemnivå, men jag vill få in elevperspektivet. Hur påverkar segregationen elevernas skolgång? Problemet är inte vinsten som friskolorna gör, utan hur vinsterna skapas. Skolkoncernerna tillåts expandera väldigt snabbt nu. Det blev inte som man tänkte år 1992 när reformen infördes. I dag får friskolorna ersättning för ett uppdrag som de inte har, det vill säga kommunens utbudsansvar. Dessutom behöver skolvalet ses över. Men förslagen i utredningen är ett steg i rätt riktning mot en mer likvärdig skola.

Hur ser det ut på Hammarkullsskolan i Göteborg där du är rektor?

– De flesta eleverna är födda i Sverige, men de vistas i en miljö där svenska är ett minoritetsspråk och där de inte träffar elever med annan bakgrund. Därför lär de sig inte korrekt svenska utan får bara ett basordförråd, vilket i sin tur leder till att de får svårare att klara av skolan.

Vilka är de främsta problemen med skolsegregationen?

– Barnens uppväxtvillkor blir helt annorlunda. Om man jämför till exempel de som växer upp i Hammarkullen med dem som växer upp i Billdal, här i Göteborg, så är livslängden 5–7 år kortare i Hammarkullen. Det beror på låg utbildningsgrad, fattigdom och dålig hälsa. Vi har byggt in i systemet att vissa elever inte klarar skolan och väljer fel väg. Det är ett problem som kommer att öka och det är därför som titeln på min bok är En tickande bomb. En bra skolgång är det bästa vaccinet mot utanförskap.

Vad kommer att hända om inget görs?

– Skolsegregationen, klyftorna och motsättningarna kommer att fortsätta öka. Marknaden kommer till slut att ha köpt upp fler skolor och expanderat befintliga. Kommunerna kommer bara att ha kvar några få skolor med väldigt stora problem. Se på Trollhättan exempelvis – där gör de om skolstrukturen eftersom den inte är ekonomiskt hållbar. Det leder till att eleverna inte får gå i skola där de bor, vilket bland annat påverkar relationer. Det måste ske en förändring, annars är vi körda.

Av Mari Edman


Artikeln är publicerad i Skolporten nr 1/2021, ute 11 februari!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

PSST. Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-02-10 09:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Hur blir man en bra ledare i klassrummet?

Trygghet, tydlighet och goda relationer är otroligt viktiga förutsättningar för lärares ledarskap, menar Jonas Nilsson, aktuell med boken Handbok i klassrumsledarskap som han skrivit med skolforskaren Martin Karlberg.

Hur förebygger skolan kränkningar?

I en ny bok beskriver Ylva Odenbring, forskare vid Göteborgs universitet, hur lärare och skolledare kan förebygga våld i skolvardagen. "Framför allt behövs fler vuxna i skolan och fler vuxna som rör sig i korridorerna", säger hon.

Afghanistankännaren: Folkligt stöd för flickors skolgång

Idag är det på dagen ett år sedan talibanernas maktövertag i Afghanistan. Terese Cristiansson, Mellanösterkorrespondent för TV4 Nyheterna, är på plats i Afghanistan och säger att många av talibanernas löften om ett modernare styre, inte har hållits – inte minst vad gäller kvinnors utbildning. Anders Fänge, Svenska Afghanistankommittén, säger dock att det sannolikt finns ett folkligt stöd för att flickor ska få gå i skolan.

Friendsrapporten 2022 – 10 år av barnens röster!

Årets Friendsrapport bygger på tusentals vittnesmål från barn och unga som berättar om hur de har det i svenska skolor runt om i Sverige. Det är även ett unikt underlag för analys och trender av trygghetssituationen i svenska skolor under mer än ett decennium. (pdf)

Kravet: Inför psykisk hälsa på schemat

Efter snart 200 år av fysisk hälsa på schemat är det hög tid att ämnet psykisk hälsa införs i skolan, menar psykologen Siri Helle. ”Varannan 15-åring upplever psykiska besvär och var åttonde elev lämnar grundskolan utan godkända betyg”, säger hon.

Flera nya reformer träder i kraft när skolan börjar

I samband med att det nya läsåret börjar träder ett flertal nya reformer i kraft. Det handlar bland annat om en utökning av lovskolan, att alla elever i grundskolans årskurs 4–9 får extra studietid och om flera lagändringar som ska öka tryggheten och studieron i skolan. Måndagen den 15 augusti höll skolminister Lina Axelsson Kihlblom en pressbriefing för att informera om förändringarna.

Insändare: ”Föräldrar måste ta reda på hur barnen har det i skolan”

Genom att själva närvara några skol­dagar kan föräldrarna uppleva stämningen i klassrummet och på rasterna.

”Svenska skolan kan lära av den italienska”

Jag är fullständigt övertygad om att mindre skolor med färre elever men med mer disciplin och ja, faktiskt ett och annat krav ger plus plus i slutändan och att svenska skolan behöver en rejäl uppgradering, skriver Nina Campioni.

Ny statistik: Särskolepersonal råkar ut för flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro

Personal inom särskola är de som relativt sett rapporterar mest arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakat av hot och våld. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Debatt mellan Pehrson och Stenevi om förskoleplikt för barn med bristfällig svenska

L vill införa förskoleplikt för tvååringar med bristfälliga svenskkunskaper. Föräldrarna till barnen ska erbjudas språkförskolor – och om de vägrar ska socialtjänsten sättas in. ”Att använda dem som ett hot i den politiska retoriken är förödande för den tillit vi behöver bygga mellan föräldrar och myndigheter, säger Märta Stenevi (MP), i en debatt.

Ändringar i hur betyg ska sättas och nya allmänna råd

Från den 1 juli 2022 gäller ändringar i skollagen med nya bestämmelser för betygssättning. De nya bestämmelserna ska leda till att betygen bättre speglar elevernas kunskaper. Skolverket tar samtidigt fram nya allmänna råd om betyg och prövning. Här kan du läsa om vad ändringarna innebär för olika skolformer.

Trenden i skolan bekymrar, vikarierna verkar bli fler: ”Bandet mellan lärare och elev oerhört viktigt för resten av livet”

Det är svårt att rekrytera skolpersonal inför hösten, inte bara i södra Finland utan hela Svenskfinland. Beklagligt och förvånande, säger professor, då undersökningar pekar åt det motsatta: att de behörigas antal ökar

I höst inleds porr- och relationsutbildning i skolan

Undervisningen om sex- och samlevnad byter namn till ’sexualitet, samtycke och relationer’. Enligt debattören och genusvetaren Nina Rung gynnar kunskap om bra kontra dåliga förhållanden de unga. ”Det här påverkar eleverna på riktigt i resten av livet”, säger hon

Ny undersökning: Individanpassade och aktuella läromedel viktigast för lärare

Att läromedel är aktuella och går att individanpassa är de viktigaste faktorerna för att undervisningen ska bli så bra som möjligt. Det visar en ny undersökning bland lärare i hela landet, genomförd av kunskaps- och läromedelsföretaget NE. Samtidigt visar andra undersökningar att flera skolor använder läromedel som upplevs som daterade av både elever och lärare.

Rädda Barnen: Ungefär varannan flicka går i skolan

Ett år efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan är situationen för de afghanska barnen värre än någonsin. Det framkommer i en ny rapport från Rädda Barnen.

”Sluta låtsas att du företräder elever lärare och föräldrar, Hamilton”

Ulla Hamilton skriver att svensk skoldebatt handlar om många saker men sällan om eleverna som går i skolan och deras föräldrar. Det är enbart av omtanke om elever och lärare som jag, och många med mig kämpar för en mer likvärdig skola, skriver skoldebattören Linnea Lindquist.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan förskolan stötta barn på flykt
  Erica Mattelin

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Mats Strandler blir ny rektor på Björkhagens skola

När Björkhagens skola i Stockholm öppnar efter sommarlovet är det med en ny rektor på plats. Han har bland annat varit rektor på Eklidens skola i Nacka kommun och startat Viktor Rydbergs skola i Fisksätra.

Ny chef för division Utbildning

Nu är det klart att Peter Ekedahl, som är nuvarande gymnasiechef och rektor på Nyköpings gymnasium, efterträder Inger Fransson som divisionschef för division Utbildning.

Ny rektor: Kvarnbyskolan har en viktig plats i mitt hjärta

Liza Lundgren är ny rektor på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Hennes erfarenheter från uppväxten i Chile och från arbete som lärare på flera olika skolor i Sverige påverkar Lizas engagemang och ledarskap.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier