Vad har lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmet?

Ann Pihlgren

Ann S Pihlgren. Foto: Jimmy Eriksson.

Hej, Ann S Pihlgren, fil. dr i pedagogik. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om fritidshemmet i höst. Vad ska du prata om?

– Bland annat om vad förtydligandet av lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmen. Konkret om var vi befinner oss nu men också om hur vi tar fritidshemmet in i framtiden. Jag kommer att visa en rad exempel på hur lärande inom fritidshemmet aktivt kan stötta elevernas möjlighet nå målen.

Du som har en överblick, hur har det förstärkta lärandeuppdraget påverkat fritidshemmen?

– Det är ett brett spektrum – det finns fritidshem som kommit jättelångt med att stärka sitt lärandeuppdrag, både på ett systematiskt och organisatoriskt plan. På andra håll har man inte ens börjat. Stor del av problemen handlar om brist på kompetens och utbildade fritidslärare och här behöver både skolledare och politiker trycka på.

Du kan lyssna på Ann S Pihlgren på Skolportens konferens om fritidshemmet den 10-11 oktober i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Fritidshemmets samtida uppdrag – en heldag med föreläsningar och gruppdiskussioner ledd av Ann S. Pihlgren.
  • Hur ska fritidshemmets lärandeuppdrag tolkas i teori och praktik?
  • Vad behövs för att skapa en kvalitativ och intressant undervisning på fritidshemmet?
  • Vilka faktorer behöver vi utveckla i fritidshemmet för att stärka kvaliteten?
  • Hur kan man skapa en lyckad rastverksamhet?
  • Lågaffektivt bemötande – hur kan man hantera och förebygga problemskapande beteenden?
  • Fritidshem som frivillig men pliktfylld verksamhet.

Sidan publicerades 2019-05-28 11:35 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2019-09-24 09:38 av Ebba Reinolf


Relaterat

Naturvetenskap i förskolan, 21 november i Stockholm

Välkommen till en konferens där vi djupdyker i naturvetenskapen men med fokus på små barns lärande! Ta del av föreläsningar om lärande för hållbar utveckling, hur vardagen kan förklara fysikaliska fenomen, hur vi kan göra barn delaktiga i naturvetenskapliga samtal samt hur barn kan förstå naturvetenskap med stöd av digitala verktyg.

Arbetet med jämställdhetsintegrering i högskolan

Den 3 oktober träffade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, rektorer från universitet och högskolor som omfattas av regeringens uppdrag om jämställdhetsintegrering. Under åren 2016-2019 har universitet och högskolor haft ett särskilt uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering och nu när det uppdraget går ut ville Matilda Ernkrans lyssna in lärosätenas tankar och idéer inför beslut om ett fortsatt uppdrag.

Hela reportaget: Elever på Västerskolan i Hässleholm lär sig prata om psykisk ohälsa

Eleverna i klass 8B på Västerskolan i Hässleholm lär sig prata om psykisk ohälsa och självmord genom en särskild utbildningsinsats. Hässleholm är en av hittills sex kommuner i Skåne som testar metoden för att förebygga självmord.

Problem för BTH – antagna struntar i utbildningen

Tisdagen är sista dagen för att ansöka till högskola och universitet. Men många antagna kommer aldrig att gå sin utbildning. Ett problem som vi dragits med under en lång tid menar BTH:s prorektor.

”Besparingarna i skolan kommer att kosta vår framtid”

Att kommuner drar ner på skolan innebär långsiktigt en samhällsrisk. Politikerna måste våga satsa på dagens unga och prioritera vår utbildning, inte minst för kommunernas utveckling, skriver Leo Gerdén, ordförande Sveriges elevråd.

Elever på Västerskolan i Hässleholm lär sig prata om psykisk ohälsa

Eleverna i klass 8B på Västerskolan i Hässleholm lär sig prata om psykisk ohälsa och självmord genom en särskild utbildningsinsats. Hässleholm är en av hittills sex kommuner i Skåne som testar metoden för att förebygga självmord.

Säkra kemisalar – så gör man i Tyresös skolor

Tyresö kommun har ökat säkerheten och minskat stressen för sina kemilärare. Starten var en gemensam utbildning för lärare och skolledare.

Skarpnäcks skola redovisar rekordbetyg – för tredje året i rad

Niondeklassarnas betyg i Skarpnäcks skola hade legat under genomsnittet i flera år. Men för tre år sedan vände det. Nu slår skolan sitt eget rekord – både när det kommer till meritvärde och antal elever med gymnasiebehörighet – för tredje året i rad.

Allt vanligare med mobilförbud i skolorna

2021 ska en ny lag börja gälla som reglerar mobiler i klassrummen. Men redan nu har majoriteten av grundskolorna i Sörmland infört ett mobilförbud. ”Jag tycker att vi hjälper eleverna att hantera det enorma flöde som finns i våra mobiltelefoner”, säger Stefan Enjebo, rektor på Europaskolan Rogge.

Rektorer: Lag om mobilförbud i klassrummet kommer ha liten påverkan

2021 planeras en ny lag börja gälla som ska innebära mobilförbud i klassrummen. Men många skolor har redan beslutat om mobilförbud i sina skolors ordningsregler och tror inte att en ny lag kommer att påverka dem.

Stora förändringar inom skolan i Ånge kommun

Även Ånge kommun planerar stora förändringar inom skolverksamheten. Enligt en färsk utredning föreslås skolor i den östra delen av kommunen att bantas eller läggas ner. Förslaget innebär bland annat att högstadieelever från Torpshammar, Fränsta och Ljungaverk flyttas till Minervaskolan i Ånge tätort. Det betyder fyra-fem mils resa till skolan för elever i Torpshammar.

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

”Stärk säkerheten i förskolorna”

Säkerheten i Borås stads förskolor är ojämn. Ibland är det alltför lätt att ta sig in på området eller i värsta fall röva bort ett barn, skriver sverigedemokrater.

Kräver åtgärder mot kränkning i skola

Barn- och elevombudet kräver att Norrköpings kommun vidtar åtgärder i arbetet mot kränkande behandling efter skolanmälan.

Flera protester mot besparingar i skolan: ”Det räcker nu”

Under helgen hålls demonstrationer mot besparingar i skolan på flera håll i landet, bland annat på Sergels torg i Stockholm på söndagen.

De marscherar i protest mot skolnedskärningar

Pedagoger, rektorer och föräldrar samlas i protestmarscher på tolv orter i helgen. Orsak: de har fått nog av nedskärningar i skolan.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Ett ben i varje båt

Kan man tjäna två herrar samtidigt? Det är vad en rektor måste göra. Som kommunal tjänsteman med staten som uppdragsgivare har man ett ben i varje båt – och det är långt ifrån alltid de ligger jämsides. Chef & Ledarskap tar ett grepp om rektorn som sitter i kläm.

Utbildningspolitiska ställningstaganden från Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har djup kunskap om och bred erfarenhet av hur skolan fungerar ur en mängd perspektiv. Följande områden har förbundsstyrelsen valt att lyfta fram som de största utmaningarna för en hög kvalitet i förskolan och skolan i framtiden.

”För att lösa lärarbristen måste skolans styrning ändras i grunden”

Ska vi komma till rätta med lärarbristen måste vi ändra skolans styrning i grunden. Det skriver Linnéa Lindquist, rektor för Hammarkullsskolan och initiativtagare till Skolledarupproret.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.