Vad har lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmet?

Ann Pihlgren

Ann S Pihlgren. Foto: Jimmy Eriksson.

Hej, Ann S Pihlgren, fil. dr i pedagogik. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om fritidshemmet i höst. Vad ska du prata om?

– Bland annat om vad förtydligandet av lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmen. Konkret om var vi befinner oss nu men också om hur vi tar fritidshemmet in i framtiden. Jag kommer att visa en rad exempel på hur lärande inom fritidshemmet aktivt kan stötta elevernas möjlighet nå målen.

Du som har en överblick, hur har det förstärkta lärandeuppdraget påverkat fritidshemmen?

– Det är ett brett spektrum – det finns fritidshem som kommit jättelångt med att stärka sitt lärandeuppdrag, både på ett systematiskt och organisatoriskt plan. På andra håll har man inte ens börjat. Stor del av problemen handlar om brist på kompetens och utbildade fritidslärare och här behöver både skolledare och politiker trycka på.

Du kan lyssna på Ann S Pihlgren på Skolportens konferens om fritidshemmet den 10-11 oktober i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Fritidshemmets samtida uppdrag – en heldag med föreläsningar och gruppdiskussioner ledd av Ann S. Pihlgren.
  • Hur ska fritidshemmets lärandeuppdrag tolkas i teori och praktik?
  • Vad behövs för att skapa en kvalitativ och intressant undervisning på fritidshemmet?
  • Vilka faktorer behöver vi utveckla i fritidshemmet för att stärka kvaliteten?
  • Hur kan man skapa en lyckad rastverksamhet?
  • Lågaffektivt bemötande – hur kan man hantera och förebygga problemskapande beteenden?
  • Fritidshem som frivillig men pliktfylld verksamhet.

Sidan publicerades 2019-05-28 11:35 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-06-18 14:15 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Naturvetenskap i förskolan, 21 november i Stockholm

Välkommen till en konferens där vi djupdyker i naturvetenskapen men med fokus på små barns lärande! Ta del av föreläsningar om lärande för hållbar utveckling, hur vardagen kan förklara fysikaliska fenomen, hur vi kan göra barn delaktiga i naturvetenskapliga samtal samt hur barn kan förstå naturvetenskap med stöd av digitala verktyg.

Fritidshemmet i fokus, 10-11 oktober i Stockholm

I takt med att fritidshemmets lärandeuppdrag har förtydligats har planering och uppföljning av undervisningen på fritidshemmet hamnat i fokus. Det förändrade uppdraget ställer krav på en förändrad praktik. Välkommen till en fördjupande konferens där vi fokuserar på fritidshemmets samtida uppdrag. På konferensen får du ta del av aktuell forskning och goda exempel från praktiken.

Patrik, 15, har inte varit i skolan på 10 månader

I oktober är det ett år sedan 15-årige Patrik satte sin fot i skolan. Utan sin assistent blev skolan för jobbig, och det var då Ulricehamnsfamiljen tog upp kampen mot skolan som kritiserats av skolinspektionen tre gånger. ”Jag trodde inte att det kunde vara så här i samhället – att man inte får någon hjälp”, säger mamma Eva.

Stockholm stad har infört porrfilter i skolan – trots kritik

Stockholms stad har smugit in porrfilter på sina skoldatorer – trots att filtrena är omdebatterade.

Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm får ny rektor

Anna Alvring, co-dirigent i Rönninge Show Chorus, blir i september ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm.

Skolinspektion stänger friskola i Stockholm

Skolinspektionen har beslutat att inte ge en friskola i södra i Stockholm tillstånd att fortsatt driva skolverksamhet.

10 000 kronor extra till förstelärare i utanförskapsområde

Förstelärare i utanförskapsområden får från och med i höst lönepåslag med totalt 10 000 kronor i månaden – en höjning från dagens 5 000 kronor. Det har regeringen beslutat.

Hur vet vi det? Vetenskaplig grund i fokus

Det är viktigt att få fram nya pedagogiska verktyg för att utveckla skolan. Vi vill självklart förändra och göra bättre. Jag som många andra följer gärna diskussioner om nya metoder och arbetssätt som är aktuella. Men alla som arbetar i skolan har också ett ansvar att ställa kritiska frågor. ”Hur vet vi det?” – har kommit att bli en allt viktigare fråga i skolors utvecklingsarbete, skriver Helén Ängmo, Skolinspektionen.

Preliminära betygsresultatet: Fortsatt ökning i Stockholms stad

Den positiva betygstrenden håller i sig. För tredje året i rad ökar niornas genomsnittliga slutbetyg i Stockholm stads kommunala grundskolor, enligt det preliminära resultatet*.

Skolledare i Stockholm åtalas för sexuella övergrepp på elever

En högt uppsatt ledare på en skola i Stockholms innerstad står åtalad för flera fall av sexuella övergrepp på elever. Han misstänks även för övergrepp under sin tid som anställd på andra skolor i Stockholm.

7 av 10 lärare vill inte ha ordningsomdöme i skolan

Sju av tio lärare är tveksamma, eller mycket tveksamma, till att ordningsomdömen skulle bidra till att minska stöket i skolan. Det visar en ny undersökning som Lärarförbundet har tagit fram.

Klart: Mer grönt och mindre kött i Stockholms skolor

Stockholms stad har klubbat en ny matstrategi för stadens verksamheter. Det handlar bland annat om att styra över till mer vegetarisk mat och närodlade råvaror

Tusentals förskolepedagoger demonstrerade i Stockholm

Tusentals förskolepedagoger och lärare marscherade under lördagen genom Stockholm i protest mot vad de anser är den ohållbara situationen på många förskolor i landet.

Ny skolrankning: Sämsta och bästa kommunerna i Stockholms län

Nacka, Salem och Vallentuna är bäst bland Stockholms kommuner i Lärarnas riksförbund nya skolrankning.

Färre elever får särskilt stöd i Stockholms stad

Allt fler elever behöver extra stöd i skolan – men allt färre får den. I Stockholm får bara 3,8 procent av eleverna särskilt stöd, betydligt färre än riksgenomsnittet. Nu har Stockholms stad anmälts till Skolinspektionen för brott mot skollagen.

Ökad frånvaro i Stockholms grundskolor

Antalet grundskoleelever i Stockholm med hög frånvaro har ökat med 28 procent på bara ett år. Det visar statistik från utbildningsförvaltningen som Dagens Nyheter har tagit del av.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Heta skolutredningar presenteras i höst – se alla här

Stora skolpolitiska frågor som riksdagspartierna strider om är under statlig utredning. Under hösten ska flera av dessa redovisas.

”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

Våra barn är värda bättre än det sätt som svensk skolpolitik förts på. Det är dags för en förändring och en ny omskakning av skolväsendet i Sverige. Men den här gången i en rationell och förnuftig riktning, skriver skolexperten Per Kornhall.

Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

Under tisdagen startar 150 gymnasieelever i Göteborg sin utbildning – som kommer att bestå av tre terminers undervisning. Det är första försöket någonsin i Sverige.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier