Vad har lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmet?

Ann Pihlgren

Ann S Pihlgren. Foto: Jimmy Eriksson.

Hej, Ann S Pihlgren, fil. dr i pedagogik. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om fritidshemmet i höst. Vad ska du prata om?

– Bland annat om vad förtydligandet av lärandeuppdraget inneburit för fritidshemmen. Konkret om var vi befinner oss nu men också om hur vi tar fritidshemmet in i framtiden. Jag kommer att visa en rad exempel på hur lärande inom fritidshemmet aktivt kan stötta elevernas möjlighet nå målen.

Du som har en överblick, hur har det förstärkta lärandeuppdraget påverkat fritidshemmen?

– Det är ett brett spektrum – det finns fritidshem som kommit jättelångt med att stärka sitt lärandeuppdrag, både på ett systematiskt och organisatoriskt plan. På andra håll har man inte ens börjat. Stor del av problemen handlar om brist på kompetens och utbildade fritidslärare och här behöver både skolledare och politiker trycka på.

Du kan lyssna på Ann S Pihlgren på Skolportens konferens om fritidshemmet den 10-11 oktober i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Fritidshemmets samtida uppdrag – en heldag med föreläsningar och gruppdiskussioner ledd av Ann S. Pihlgren.
  • Hur ska fritidshemmets lärandeuppdrag tolkas i teori och praktik?
  • Vad behövs för att skapa en kvalitativ och intressant undervisning på fritidshemmet?
  • Vilka faktorer behöver vi utveckla i fritidshemmet för att stärka kvaliteten?
  • Hur kan man skapa en lyckad rastverksamhet?
  • Lågaffektivt bemötande – hur kan man hantera och förebygga problemskapande beteenden?
  • Fritidshem som frivillig men pliktfylld verksamhet.

Sidan publicerades 2019-05-28 11:35 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-06-18 14:15 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Naturvetenskap i förskolan, 21 november i Stockholm

Välkommen till en konferens där vi djupdyker i naturvetenskapen men med fokus på små barns lärande! Ta del av föreläsningar om lärande för hållbar utveckling, hur vardagen kan förklara fysikaliska fenomen, hur vi kan göra barn delaktiga i naturvetenskapliga samtal samt hur barn kan förstå naturvetenskap med stöd av digitala verktyg.

Fritidshemmet i fokus, 10-11 oktober i Stockholm

I takt med att fritidshemmets lärandeuppdrag har förtydligats har planering och uppföljning av undervisningen på fritidshemmet hamnat i fokus. Det förändrade uppdraget ställer krav på en förändrad praktik. Välkommen till en fördjupande konferens där vi fokuserar på fritidshemmets samtida uppdrag. På konferensen får du ta del av aktuell forskning och goda exempel från praktiken.

Hur vet vi det? Vetenskaplig grund i fokus

Det är viktigt att få fram nya pedagogiska verktyg för att utveckla skolan. Vi vill självklart förändra och göra bättre. Jag som många andra följer gärna diskussioner om nya metoder och arbetssätt som är aktuella. Men alla som arbetar i skolan har också ett ansvar att ställa kritiska frågor. ”Hur vet vi det?” – har kommit att bli en allt viktigare fråga i skolors utvecklingsarbete, skriver Helén Ängmo, Skolinspektionen.

Preliminära betygsresultatet: Fortsatt ökning i Stockholms stad

Den positiva betygstrenden håller i sig. För tredje året i rad ökar niornas genomsnittliga slutbetyg i Stockholm stads kommunala grundskolor, enligt det preliminära resultatet*.

Skolledare i Stockholm åtalas för sexuella övergrepp på elever

En högt uppsatt ledare på en skola i Stockholms innerstad står åtalad för flera fall av sexuella övergrepp på elever. Han misstänks även för övergrepp under sin tid som anställd på andra skolor i Stockholm.

7 av 10 lärare vill inte ha ordningsomdöme i skolan

Sju av tio lärare är tveksamma, eller mycket tveksamma, till att ordningsomdömen skulle bidra till att minska stöket i skolan. Det visar en ny undersökning som Lärarförbundet har tagit fram.

Klart: Mer grönt och mindre kött i Stockholms skolor

Stockholms stad har klubbat en ny matstrategi för stadens verksamheter. Det handlar bland annat om att styra över till mer vegetarisk mat och närodlade råvaror

Tusentals förskolepedagoger demonstrerade i Stockholm

Tusentals förskolepedagoger och lärare marscherade under lördagen genom Stockholm i protest mot vad de anser är den ohållbara situationen på många förskolor i landet.

Ny skolrankning: Sämsta och bästa kommunerna i Stockholms län

Nacka, Salem och Vallentuna är bäst bland Stockholms kommuner i Lärarnas riksförbund nya skolrankning.

Färre elever får särskilt stöd i Stockholms stad

Allt fler elever behöver extra stöd i skolan – men allt färre får den. I Stockholm får bara 3,8 procent av eleverna särskilt stöd, betydligt färre än riksgenomsnittet. Nu har Stockholms stad anmälts till Skolinspektionen för brott mot skollagen.

Ökad frånvaro i Stockholms grundskolor

Antalet grundskoleelever i Stockholm med hög frånvaro har ökat med 28 procent på bara ett år. Det visar statistik från utbildningsförvaltningen som Dagens Nyheter har tagit del av.

Anna, 11, har inte varit i skolan på två år

Anna, 11, blev som 9-åring utbränd efter att skolan inte lyckades ge henne rätt stöd. Hon har sedan dess varit hemma från skolan. ”Anna kraschade. Vi såg det komma, men inte skolan”, säger mamma Lisa.

Frånvaron ökar kraftigt i Stockholms grundskolor

Var tjugonde elev i Stockholms grundskolor var borta mer än 20 procent av skoltiden i höstas. Det handlar om 3556 elever som blivit tusen fler på bara ett år.

Skola i Stockholm stäms för diskriminering

Stockholms stad stäms för diskriminering för att en transtjej inte får byta om i tjejernas omklädningsrum på en kommunal skola. Eleven är i stället hänvisad till ett könsneutralt utrymme för ombyte.

Stockholms skolelever trivs allt sämre i skolan

I en undersökning gjord av Stockholms stad framgår att elever känner sig allt mer otrygga i skolan. Enkäten har gått ut till samtliga i årskurs 2, 5 och 8 i Stockholm, och visar bland annat att färre än hälften upplever att de kan arbeta i lugn och ro på lektionerna.

PM – Barn och personal i förskolan per den 15 oktober 2018

I den här promemorian beskrivs Skolverkets officiella statistik om barn och personal i förskolan hösten 2018. (pdf)

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Läs mer
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Den allvarsamma leken

I den reviderade läroplanen för förskolan som träder i kraft i juli i år betonas leken mer än tidigare. På förskolan Labyrinten på Värmdö tas leken på högsta allvar.

Läsa, skriva, räkna-garanti när kommunerna sparar

Från och med i höst garanteras de allra yngsta eleverna att få stöd och hjälp med svenska och matematik. Men garantin träder i kraft i tider när de flesta kommuner gör besparingar i skolan.

Yrkesutbildningar på komvux inte lika effektiva som arbetsmarknadsutbildningar

Positiva effekter på arbetsinkomsterna av yrkesutbildningar på komvux, men arbetsmarknadsutbildningar presterar bättre, visar en ny rapport från IFAU.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

De prisas av kommunen för sin pedagogik

Både Årets lärare och Årets arbetslag finns på Hjärupslundsskolan i Staffanstorp.

Sex skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019 för digital skolutveckling

Sex skolhuvudmän, med olika förutsättningar och storlek, kommunala så väl som fristående, visar nu hur svenska skolor möter utmaningarna med utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. För sitt arbete har de nu tilldelats kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019.

Lista: Här är alla elever och lärare som fick skolutmärkelser i Södertälje

Hela 19 utmärkelser delades ut till elever och lärare i Södertälje för deras insatser i skolan. Här listar vi alla som fick årets utmärkelser.

Världens bästa lärare finns i Borrby – hyllas i tv: ”Så mycket känslor”

Olof Jönsson är inte vilken lärare som helst. Han är världens bästa. Åtminstone om man ska tro hans elever som nominerat honom till Lilla Aktuellt:s ”Min lärare”. I veckan överraskades han av filmkameror i klassrummet och på fredagsförmiddagen fick han se sig själv på tv.

Pris till Ystads utbildning i marinpedagogik

Med diplom och en oljemålning prisades på fredagen den marinpedagogiska verksamheten på Marietorps naturskola

Läs fler