Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Vad styr människans förutsättningar?

Publicerad:2024-10-11
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Patrik Magnusson, genetisk epidemiolog och föreståndare för Svenska Tvillingregistret vid Karolinska Institutet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Psykologi den 22 november.

Sven Bölte. Fotograf: Ulf Sirborn
Patrik Magnusson.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om arv och miljö-frågan när det gäller sådant som psykologi, psykiatri och personlighet. Jag planerar att tala om forskningen som bedrivs på Svenska Tvillingregistret vid Karolinska Institutet och de kunskaper som den gett oss om arv och miljö och hur det är kopplat till människans förutsättningar och lärande.

Har arv eller miljö störst påverkan när det gäller prestation i skolan?

– Rent generellt när det gäller sådana saker som varierar mellan människor som exempelvis kroppslängd, intelligens och minnesförmåga så handlar det om en blandning av genetiska och miljömässiga faktorer. Och det är en ganska jämn fördelning, det varierar lite, ibland kan det handla om 30 procent genetik och i andra fall 70 procent genetik.

Vad kan skolan ha för nytta av bättre kunskap om arv och miljö?

– En nytta är att skolan kan undervisa eleverna om hur det faktiskt förhåller sig, att vi närmar oss en större förståelse för livet och sådant som kommer med vetenskap. Det är värdefullt för skolan och vad vi lär ut till våra barn.

– En annan nytta är förståelsen och acceptans för att människors förutsättningar inte är identiska, att vi inte är likadana blanka papper när vi föds. Skolan bör vara medveten om och öppen för att elevernas förutsättningar skiljer sig åt. Den kunskapen är viktig för hur undervisning borde utformas och vad vi accepterar som ett skolresultat, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att de som deltar vid fortbildningen får en större förståelse för vad forskningen säger om betydelsen av arv och miljö för människans förutsättningar.

Du kan lyssna till Patrik Magnusson på Skolportens konferens Psykologi den 22 november.

Konferensen berör bland annat:

  • GY25 – vad ändras i ämnesplanen för psykologi och varför? Hur kommer övergången från kursbetyg till ämnesbetyg att gå till?
  • Betydelsen av arv kontra miljö – aktuell forskning från Svenska Tvillingregistret.
  • Psykologi – ett livsnära ämne. Så utformar du undervisningen utan att inkräkta på elevernas integritet.
  • Psykisk hälsa i en digital värld – vad visar den senaste forskningen?

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer

Skolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

I den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

Läs mer och ta del av materialet här
Webbkonferens

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens webbfortbildning för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg till din undervisning. Se föreläsningarna när det passar dig mellan 13 okt och 3 nov.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
13 okt – 3 nov

Andraspråksutveckling i förskolan

I den här kursen som leds av Anniqa Sandell Ring får du konkreta verktyg för att stärka din kunskap om andraspråksutveckling i förskolan. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Fsk