Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

”Väldigt mycket hänger på kvaliteten på svenskundervisningen”

Publicerad:5 januari
John Miller
Skribent:John Miller
MIchael Tengberg

Hallå där, Michael Tengberg, professor i pedagogiskt arbete. Du kommer att tala på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet 6-7 februari 2024.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om undervisningskvalitet i svenskämnet. I Sverige diskuterar vi ofta resultatkvalitet, alltså sådant som elevers kunskapsnivåer, betyg och så vidare eller så pratar vi om systemkvalitet, som handlar om lärarnas utbildning, klasstorlekar eller styrformer. Men vi pratar inte så mycket om undervisningskvalitet trots att det är kvaliteten på undervisningen som väldigt mycket hänger på. Problemet är att vi vet ganska lite om detta.

– Jag kommer att utgå från ett nyligen avslutat forskningsprojekt som jag varit med i om just undervisningens utformning och kvalitet i ett stort antal högstadieklassrum. Jag ska redogöra för vad vi vet om hur svenskundervisningen ser ut och om vilka faktorer som kan kopplas till elevers kunskapsutveckling över tid.

Fanns det något som överraskade dig med forskningsstudiens resultat?

– Det som förvånade mig mest, och som jag kommer att ta upp, var de stora skillnaderna mellan olika klassrum. När vi tittar på olika kvalitetsaspekter, till exempel på den feedback som lärare ger sina elever på deras prestationer eller hur lärare modellerar strategier och tankeprocesser för eleverna, så ser vi att det är väldigt stora skillnader inte bara mellan olika skolor utan även mellan klassrum på en och samma skola, trots att lärarna kan ha planerat undervisningen tillsammans. Vi ser även stora skillnader i resultat, det vill säga hur mycket deras elevers kunskaper utvecklas över ett läsår.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna ska bli nyfikna på området undervisningskvalitet och vilka aspekter som har betydelse och att de vill ta reda på mer om kvaliteten på undervisningen på sina egna skolor. Jag vill också att de ska börja fundera över hur de kan stötta varandra kollegialt, alltså bygga system på skolan eller i kommunen för långsiktig utveckling av kvaliteten på undervisningen.

Du kan lyssna till Michael TengbergSkolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet 6-7 februari 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • Vad kännetecknar god svenskundervisning? Resultat från aktuell forskningsstudie.
  • Digitalisering av nationella prov – Skolverket informerar.
  • Kontextualiserad grammatikundervisning för ökad meningsfullhet.
  • Twice exceptional – elever med både särskild begåvning och begränsande funktionsnedsättning.
  • AI-litteracitet – utmaningar och lösningar i den digitala skolan.
  • Plagiera eller referera? Undervisa för bättre källanvändning.
  • Skönlitteratur i undervisningen – strategier för högstadiet och gymnasiet.
  • Skapa egna undervisningsfilmer för ökat lärande.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev