Varför mår allt fler barn och ungdomar sämre?


Christian Rück

Hallå där, Christian Rück, professor i psykiatri och författare till boken Olyckliga i paradiset – varför mår vi dåligt när allt är så bra? (2020). Du kommer att tala på Skolportens konferens Psykologi.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om vad det är som gör att den psykiatriska diagnosen har fått en sådan framträdande plats i vårt moderna samhälle. Jag kommer också att ta upp varför vi inte mår bättre trots alla framsteg inom områden som till exempel livslängd, frihet och välfärd.

Varför ökar antalet barn och ungdomar som behandlas för psykisk ohälsa?

– Det stämmer att antalet som får behandling ökar. Det finns flera förklaringar varför det är så. Bland annat handlar det om hur skolan fungerar idag och att kraven på eleverna har förändrats. Det leder till att en del barn i högre grad får funktionsproblem, det funkar inte riktigt för dem och att man då behöver en diagnos. Det kan också vara så att man faktiskt ser lite annorlunda på saker idag, att man bedömer samma problem på ett annat sätt än man gjort tidigare och att definitionen av val av olika diagnoser förändrats över tid, vilket lett till att fler räknas in.

Hur kan skolan bli bättre på att stötta barn och ungdomar som har de här problemen?

– Det är många barn och ungdomar som ska fungera tillsammans och i allmänhet försöker skolan erbjuda en trygg och förutsägbar plats för alla elever. En diagnos har varit ett väldigt tydligt sätt att få hjälp på. Även om man borde få hjälp oavsett en diagnos eller inte, så tror jag i praktiken att en diagnos har varit oerhört viktig för att kunna få olika typer av stöd. Det är lite olycklig att insatserna varit kopplade till en diagnos. Men jag tror att skolan har förändrats på denna punkt och blivit lite bättre.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

–Jag vill förmedla att det är viktigt att förstå och fundera över problem, svårigheter och det mänskliga lidande som man möter i livet, hur man ska tänka om det och vad man ska göra. Jag tänker att det idag, i väldigt hög grad, är en medicinsk diagnos som vi ser som en förklaring och att vi har problem att förstå lidande och vad vi ska göra om det inte är en diagnos. Att sätta lidandet i ett sammanhang och förstå hur det har förändrats över tid och hur det påverkas av våra förväntningar och föreställningar om livet och hur vi tolkar olika upplevelser, tror jag är värdefullt.

Av John Miller

Du kan lyssna till Christian Rück på Skolportens konferens Psykologi den 7 oktober!

Konferensen berör bland annat:

  • Ämnesbetygsreformen – hur påverkas psykologiämnet?
  • Att planera psykologikurserna – fokus, upplägg och examinationer.
  • Varför mår vi så dåligt när allt är så bra? Reflektion kring den psykiska ohälsan i Sverige.
  • Tydliggörande pedagogik i psykologiklassrummet – så kan lärmiljön anpassas för alla elever.
  • Psykopati – verkligheten bortom myten.

Sidan publicerades 2022-05-20 09:37 av John Miller
Sidan uppdaterades 2022-06-14 11:09 av John Miller


Relaterat

Frustration över att inte kunna inkludera elever med beteendeproblem

Lärare känner sig ofta frustrerade över att inte kunna inkludera elever med beteendepropblem. Men problemen tillskrivs ändå eleverna, konstaterar Ulrika Gidlund i sin avhandling.

Specialpedagogik eller barn i behov av särskilt stöd?

Jag önskar att det kunde bli en utmanande och innehållsrik diskussion om barn i behov av särskilt stöd, och om förskolans förhållningssätt till specialpedagogik, säger forskaren Eva Siljehag. Förskolan ska inte per automatik ta över ett specialpedagogiskt tänk från skolan.

Specialpedagogik i förskolan

Skolportens konferens för dig som möter barn i behov av särkilt stöd i förskolan. Ta del av föreläsningar om b.la. barn på flykt och specialpedagogisk dokumentation. Delta i Stockholm 17–18 nov eller via webbkonferensen 28 nov–12 dec. JUST NU! Boka-tidigt-pris: 3 995 kr ex. moms t.o.m. 30 september.

Källkritik

Skolportens konferens i källkritik för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Aktuella föreläsare ger dig som är lärare, bibliotekarie eller rektor kunskap om ny forskning och praktiska verktyg att använda. Delta i Stockholm 13 okt eller på webbkonferensen 18 okt–4 nov.

”Är jorden platt?” – Så vill läraren Jenny lära elever om källkritik

I en tid där ”fake news” och dålig källkritik breder ut sig i sociala medier så är det viktigare än någonsin med ett naturvetenskapligt arbetssätt i skolan. ”Vi ska kunna genomföra ett experiment på skolan och komma fram till samma resultat som en forskare annars är det något fuffens”, säger läraren Jenny Jansson.

API för skolenhetsregistret

Från och med januari 2023 tar Skolverket över insamling till och förvaltning av skolenhetsregistret från Statistikmyndigheten SCB. Du som i dag använder dig av SCB:s API kommer att behöva göra vissa justeringar för att från årsskiftet få åtkomst till skolenhetsregistret. Det är därför bra om din organisation redan nu kontrollerar att ni kan hämta uppgifterna i Skolverkets API.

EU-medel ska bättra källkritik på Kumlaby skola

Kumlaby skola i Kumla kommun har beviljats EU-medel på 8 518 euro för ett projekt om digitalisering. Några av målen är att skolans elever ska bli bättre på källkritik på nätet och lära sig mer om vilket ansvar som finns när de skapar innehåll själva i sociala medier.

Ledare: Dra nytta av lärdomarna

Under flyktingvågen år 2015 tog Sveriges skolor och förskolor emot tusentals nyanlända barn, främst från Syrien. Därför har vi nu, när många barn och unga kommer från Ukraina till Sverige, möjlighet att använda oss av de erfarenheter och lärdomar vi fick då. Det konstaterar experter i Skolportens temaartikel om barn på flykt.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Kräv detta innan simning med barn

Bedömer du att säkerheten är för dålig vid simning och bad på din skola? Kräv då en skriftlig beordran från din chef och att det görs en riskanalys innan du går i väg med eleverna. Det rådet ger arbetsmiljöexperten Hans Flygare på Lärarförbundet.

”M sätter utländska barn i barack utanför skolan”

Väsby Nya Gymnasium i Upplands Väsby norr om Stockholm har varit en framgångssaga. Här har nyanlända snabbt lärt sig svenska och integrerats i samhället. Men sedan två veckor är det slut med det. Den moderatstyrda kommunen har nämligen flyttat de utländska eleverna till en barack på andra sidan pendeltågsspåren, skriver Aftonbladet på ledarplats.

Skolan ett politiskt slagfält inför valet – ”jag är besviken”

Riksdagspartiernas utspel haglar allt tätare i takt med att valdagen den 11 september närmar sig. I skolfrågan har det bland annat handlat om vinstförbud, språktester, ordningskontrakt och adhd-screening. Frågor som enligt Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén inte löser skolans problem.

Källkoll valet

En programserie om källkritik. Journalisterna och viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner tar sig an valet 2022. Är allt du ser och läser om valet verkligen sant? Hur granskar man fakta i den politiska debatten? Tillsammans med olika gästexperter tittar Åsa och Jack närmare på valrörelsen.

”Det finns en otrolig potential i att arbeta med bildberättande”

Läs vår intervju med Frida Marklund, lektor i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild vid Umeå universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Bild i grundskolan. Hon kommer att tala om bildberättande.

Så lär du dig alla nya namn snabbt

Ny termin och många nya namn att lära sig. Ofta till och med hundratals. Här ger läraren Martin Nilsson, VM- och SM-mästare i minne, sina bästa tips för hur du snabbt lägger alla nya namn på minnet.

Terminsstart: Du vet att du är lärare när…

Sommarsemestern är förpassad till minnet och Skolvärlden kommer med en ny gif-lista. Känner du igen dig eller dina kollegor i någon av de här situationerna?

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Barn på flykt
  Skolportens magasin nr 4/2022.

TEMA: Barn på flykt

INTERVJU: Anna Karlefjärd, forskare, intervjuas "Stärk lärarna med friare kurs- och läroplaner så får vi rättvisare betyg!" TEMA: Barn på flykt. Hur tar skolan bäst emot barn som är på flykt från krig eller naturkatastrofer? Forskarna menar att det gäller att ta tillvara på tidigare erfarenheter.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan
  Maria Hulth

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Läs mer och boka din plats!
Namn och Nytt
Förskolan som vunnit gastronomipris

Diana Roik är inte bara skolledare på Stora Hammars skola i Höllviken. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort.

Shaju Kohinoor är ny rektor för Skuru-Duvnäs rektorsområde i Nacka

Nackas kommunala skolor och förskolor välkomnar Shaju Kohinoor till tjänsten som rektor för Skuru-Duvnäs rektorsområde. Som rektor för rektorsområdet blir han strategiskt ansvarig för den pedagogiska utvecklingen i fyra skolor och fem förskolor.

Lämnar Boxholm för Tranås

Conny Oskarsson, tidigare skolchef i Boxholm, är ny verksamhetschef för grundskolan i Tranås kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Förskolan som vunnit gastronomipris

Diana Roik är inte bara skolledare på Stora Hammars skola i Höllviken. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort.

Vinnarna av “Årets elevhälsoförbättrare” utsedda

Nu är årets vinnare av “Årets Elvevhälsoförbättrare” utsedda. Juryn hade en väldigt svår uppgift att välja en vinnare bland alla bra bidrag som kom in. Årets vinnare blev Åsa Bankert och Malin Jisander Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun.

Årets finalister till lärarpriset Guldäpplet utsedda: Lärare som gör undervisningen angelägen

Ett hundratal lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2022. Bland dessa har juryn utsett årets tre finalister, som presenterades i samband med ett digitalt event på onsdagen.

Läs fler
Nyhetskategorier