Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Publicerad:2021-05-25
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Klara Härgestam.

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

– Rädsla för att hålla muntliga framföranden bottnar i djupa instinkter som har med människans flocktillhörighet att göra. Att prata inför sin egen klass innebär att man lämnar gruppen som man normalt sett är del av. Det här kickar igång kroppens signaler om att vi är i fara. Att känna ångest för att prata inför grupp är oerhört vanligt och alltså helt normalt.

Går det att överlista kroppens överlevnadsinstinkter?

– Ja absolut. Vi kan lära kroppen att de här situationerna inte är farliga. Det görs genom att stegvis öva och träna på att stå inför grupp. På kursen kommer jag att delge tips och övningar kring detta.

Har lärare, som är vana att tala inför grupp, särskilt svårt att förstå talrädsla?

– Jag tycker det. När jag undervisar lärare i retorik och de själva ska tala inför den egna gruppen får de ofta en aha-upplevelse och helt annan förståelse för talrädsla. Förståelse och kunskaper är en nyckel för att kunna stötta sina elever på rätt sätt.

Av Susanne Sawander

Klara Härgestams kurs 

Trygga talare i svenska 
Med Klara Härgestam

Tiden tycks inte alltid räcka till för att hinna förbereda eleverna för att hålla muntliga framföranden. I den här kursen får du effektiva verktyg och gott om konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och skapar mod och lust att vilja tala. Du får kunskap om hur eleverna blir tryggare i gruppen, i sig själva och i värderingen av sin prestation vid muntliga framföranden. Kursintyg ingår!

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i företagsekonomi!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev