Hoppa till sidinnehåll
Rasism

Viktigt att välja rätt angreppssätt i arbetet mot rasism

Publicerad:2017-04-24
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Emma Arneback är lektor i pedagogik vid Örebro universitet.

Hallå Emma Arneback, lektor i pedagogik vid Örebro universitet. Du ska tillsammans med din kollega Jan Jämte, lektor i samhällskunskap, föreläsa på Skolportens konferens om att bemöta och förebygga främlingsfientlighet och rasism i skolan.

Vad ska ni prata om?

– Om vad rasism är och hur den kan ta sig i uttryck i skolan. Synen på rasism är ofta ganska snäv, de flesta kopplar det till något som ideologiskt organiserat. Men rasism måste förstås utifrån ett bredare perspektiv, risken är annars att man missar rasistiska uttryck och strukturer. Vi ska även prata om hur skolor kan arbeta utifrån olika perspektiv, exempelvis normkritiskt, relationellt eller demokratiskt. Skolor ser så oerhört olika ut, därför är det viktigt att kartlägga den egna verksamheten och utifrån det välja rätt perspektiv och angreppssätt.

Hur ser kunskapsnivån om rasism ut i skolorna?

– Väldigt olika. Det finns skolor som arbetar systematiskt och strukturerat sedan många år, andra har inte ens funderat på ämnet. Ofta finns det en eller ett par eldsjälar som driver de här frågorna. Ibland har de skolledningen med sig, ibland inte. Vad som vanligtvis saknas är insikt om att rasism inte kan avgränsas till enskilda elever, utan också är en strukturell fråga som vi alla är en del av.

Ämnet kräver långsiktighet – men finns det något konkret som skolpersonal kan göra för att motverka rasism i skolan?

– Vi vill trycka på att varje skola måste utgå från sin unika verksamhet, och välja arbetssätt som är lämpligt för just dem. Det finns inga givna sätt att motarbeta rasism, en skola på landsbygden måste sannolikt arbeta utifrån andra perspektiv och med andra strategier än storstadsskolan.

Läs mer & boka plats

Susanne Sawander

 

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev