Virus-pandemin: Kommuner portar barn från förskolan

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel.

Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen.

Men vi vill också gärna tipsa om en artikel om hur förskolans personal kan tänka kring att skapa mer fysisk rörelse och aktivitet hos barnen. Läs gärna om hur Barnhagens förskola i Uppsala gör, och inspireras av deras tabata-pass med bildstöd!

Läs hela förskolebrevet här!


VI HAR FLERA KOSTNADSFRIA NYHETSBREV!

Att prenumerera på något av Skolportens nyhetsbrev är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring nyheter, forskning och skolutveckling. Som prenumerant får du även våra temabrev. Självklart är det kostnadsfritt.

Bli prenumerant här!

 

Sidan publicerades 2020-03-26 09:22 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda”

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

”Lek är en bra social träning”

Ett forskningsprojekt på Grebyskolans fritidshem gav både samsyn och utvecklad lek. Läs artikeln ur senaste numret av Skolportens magasin här.

Utmaningar med undervisning på distans i Komvux

Elever som studerar inom den kommunala vuxenutbildningen har påverkats negativt av undervisning på distans under pandemin. Det gäller särskilt elever inom sfi som får det svårt när tillfällena att träna svenska med lärarna och andra elever minskar. Samtidigt är det mycket som fungerat väl under pandemin.

Först tar vi Sverige – sedan resten av Norden

Åbo Akademi vill växa och kastar i första hand blickarna mot Sverige, men på sikt vill man expandera också i övriga Norden. Konkret handlar det till att börja med om en klasslärarutbildning i Sverige. Att det är lärarutbildningen som går i spetsen för expansionsplanerna beror inte bara på att den finska lärarutbildningen håller internationell toppklass.

Studie: Svenska barn mår bättre än de i ”lockdown”-länder

Svenska barn upplever att de mår bra – jämfört med barn i länder som stängt ner stora delar av samhället. Det visar en ännu inte publicerad internationell studie som bland annat fyra forskare vid Umeå universitet ligger bakom.

Lärarförbundet: Därför är det omöjligt att förhindra alla bråk

Skolgårdsbråket med sexåringar i Mölndal, som fångats på film, är inte förvånande. Det menar Andrea Meiling, Lärarförbundet i Göteborg. Hon menar att liknande bråk hade kunnat inträffa på vilken svensk skolgård som helst, och att alla bråk inte går att förhindra.

Hur har du det? En rapport om ungas psykiska mående

I denna rapport har vi försökt ta reda på om unga överhuvudtaget berättar för någon om när de inte mår bra, vad är det som gör att de i så fall väljer att berätta, och vad är de som utgör hinder? Rapporten baseras på en enkätstudie där 1073 ungdomar mellan 15-25 från hela Sverige svarade. (pdf)

M: Tuffare disciplin och tydligare krav är ett steg på vägen till en likvärdig skola

Ha förväntningar på att barnen ska lyckas i skolan. Ställ krav på disciplin, ansvarstagande och ett tydligt ledarskap. Behåll det fria skolvalet, skriver 12 moderata kommunpolitiker.

Nu lanserar Skolporten digitala kurser med flexibel start!

Nu lanserar Skolporten digitala kurser som ger både fördjupning och konkreta verktyg att ta med i den egna praktiken. Först ut är programmering i matematik, cirkelmodellen i svenska och metoder för att eleverna ska bli trygga att tala inför grupp. Dessutom ett helt kurspaket för att stötta nya lärare.

Skolor anklagas för radikal vänsterkultur

Ord som flicka, pojke, mamma och pappa bör undvikas. Självtest för att utvärdera barns ”nedärvda rasism”. Undervisning om att det inte finns något rätt eller fel i matematik. När privatskolorna på Manhattan ändrar inriktning rasar föräldrar mot läroplaner som de menar indoktrinerar elever i en radikal vänsterkultur.

Hur kan man använda Cirkelmodellen?

Pär Sahlin, lärare och läromedelsförfattare, håller i Skolportens digitala kurs Cirkelmodellen - introduktion. Han går igenom grunderna för arbetssättet och visar bland annat hur han använder Cirkelmodellen i sin egen undervisning.

Få grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering på högstadiet.

Skolverket positivt till betald lovskola: ”Man har tänkt till”

Landskrona stads initiativ att i år erbjuda betald sommarskola till avgångselever som riskerar att inte bli godkända välkomnas av Skolverket. ”Kommuner och enskilda huvudmän behöver ju titta på sin organisation: ’vad kan vi göra för att stimulera och de här bidragen ska hamna rätt’. Och då tänker jag att man tänkt till här att det här kan vara ett sätt att få de här som behöver lovskola att faktiskt delta”, säger Sofie Lundkvist, enhetschef för statsbidrag på myndigheten.

”Folkbildningen – en skola i demokrati”

Fusk med bidrag måste ovillkorligen rensas bort, men kritiken får inte leda till att väl fungerande studieförbund och folkhögskolor tvingas att lägga ner. Det finns inga andra aktörer som skulle kunna ersätta dem, skriver Peter Örn, ordförande för kommittén Demokrati 100 år – samling för en stark demokrati.

Viktigt att stärka barns språkutveckling

Utredningen om fler barn i förskolan har förslag som kan förbättra språkutvecklingen. Men brist på legitimerade förskollärare och utbildade barnskötare gör förslagen svåra att förverkliga.

FHM: Vaccinera barn är inte prioriterat

Smittspridningen är stor bland elever och lärare på skolor runt om i Sverige. Men att vaccinera barn och ungdomar kommer långt ned i prioriteringsordningen, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju: Mer läsning lyfter eleverna i alla ämnen i skolan – inte bara i svenska. Möt Jenny Edvardsson! Stort tema: Skolmisslyckanden.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens digitala kurser
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Maria Wiman prisbelönt lärare, debattör och författare, leder Skolportens digitala kurser för nya lärare. Här förmedlas mycket av den tysta kunskap som inte lärs ut på lärarutbildningen och som erfarna lärare tar för givet.

Skolporten
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Eino Örnfeldt – ny generaldirektör med erfarenhet från högskoleområdet

”Min bild av Universitets- och högskolerådet är att det är en väl fungerande myndighet som sedan starten fått en allt tydligare profil som en myndighet.” Det säger Eino Örnfeldt, UHR:s nya generaldirektör från och med den 3 maj.

Marie Blomberg blir ny skolchef

Marie Blomberg heter den nya skolchefen i Härnösand. Hon jobbar nu som skolchef i Dorotea kommun och börjar sin nya tjänst i Härnösand i början av augusti.

Inger Ashing ny ordförande för Folkbildningsrådet

Inger Ashing har valts till ny ordförande för Folkbildningsrådet. Hon är sedan två år tillbaka ledamot i styrelsen och tar över ordförandeskapet efter Catharina Håkansson Boman.

Läs fler Namn och Nytt
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Utmärkelser

Nytt pris till skolklasser som skildrat pandemilivet för framtiden

För första gången delar UR och Nordiska museet ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden. Årets vinnare är klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen och klass 5 A på Rörsjöskolan i Malmö. Insamlingen Mitt liv har så här långt genererat 1326 inskickade bidrag och alla dessa sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar.

Fyra lärare fick pris i ceremoni på The Factory

Vinnarna av Sollentuna Lärarpris 2020 är utsedda, och de som vann första pris fick på måndagen delta i en ceremoni på the Factory. Lärarpriset delas ut varje år i kategorierna hållbarhet, digitalisering och tillgänglighet, plus ett pris där eleverna själva har nominerat kandidater.

Haninge kommun vinner nationellt pris för säkra och trygga skolvägar

Haninge kommun har tilldelats priset GuldTriangeln av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Läs fler
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer