Virus-pandemin: Kommuner portar barn från förskolan

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel.

Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen.

Men vi vill också gärna tipsa om en artikel om hur förskolans personal kan tänka kring att skapa mer fysisk rörelse och aktivitet hos barnen. Läs gärna om hur Barnhagens förskola i Uppsala gör, och inspireras av deras tabata-pass med bildstöd!

Läs hela förskolebrevet här!


VI HAR FLERA KOSTNADSFRIA NYHETSBREV!

Att prenumerera på något av Skolportens nyhetsbrev är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring nyheter, forskning och skolutveckling. Som prenumerant får du även våra temabrev. Självklart är det kostnadsfritt.

Bli prenumerant här!

 

Sidan publicerades 2020-03-26 09:22 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Specialpedagogik i förskolan, 1-2 oktober i Stockholm

Konferensen för dig som är specialpedagog med ansvar för förskoleverksamheter. Ta del av föreläsningar om selektiv mutism hos barn, lekgrupper för barn som har svårigheter med lek och samspel, hur systematisk språklek i förskolan kan förebygga läs- och skrivsvårigheter samt att handleda specialpedagogiska frågor i förskolans värld. Välkommen!

Engelska för låg- och mellanstadiet, 26-27 okt i Stockholm

Äntligen en konferens för lärare i engelska för lägre åldrar! Ta del av föreläsningar om bl.a. hur du skapar en kommunikativ engelskundervisning, digitala verktyg för ett internationellt klassrum, nationella provet i engelska för årskurs 6 – bakgrund, innehåll och bedömning samt hur du kan arbeta med skönlitteratur för yngre elever.

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda”

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

”Lek är en bra social träning”

Ett forskningsprojekt på Grebyskolans fritidshem gav både samsyn och utvecklad lek. Läs artikeln ur senaste numret av Skolportens magasin här.

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!

Skolportens historia

I år är det 20 år sedan Per Reinolf grundade företaget Skolporten.

Skolsjuksköterskor kritiska till omplaceringen: ”Det finns en stor oro”

Av de drygt 30 skolsjuksköterskor som jobbar inom Eskilstuna kommun ska drygt 20 börja arbeta på vård- och omsorgsförvaltningen på grund av cronasituationen. Beslutet fattades av kommunen och flera skolsjuksköterskor är oroliga, bland annat över vad som kommer att hända med skoleleverna.  

Distansundervisning: Risk för förlorad termin

Elever som kämpar med språksvårigheter och bristande tillgång till digital teknik riskerar att halka ännu längre efter när undervisningen bedrivs på distans. ”Det riskerar att bli en förlorad termin”, säger ämnesläraren Jörgen Krüsell.

Halverad sjukfrånvaro hos distanselever

Fler elever än vanligt är med på lektionerna i gymnasiet nu när undervisningen sker på distans och eleverna jobbar hemifrån på grund av coronaviruset. Sjukfrånvaron i gymnasiet har i snitt halverats de senaste dagarna. Det visar siffror som gymnasiechef Åsa Ridne i Linköpings kommun tagit fram. ”Detta hade vi inte förväntat oss”, säger hon. ”Det här är väldigt intressant, här finns mycket att lära för oss.”

Virus-pandemin: Kommuner portar barn från förskolan

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel. Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen. 

När skolan flyttar hem : Hur ser en skoldag hemma ut?

Nu är det upp till många föräldrar att se till så att skolarbetet blir gjort. Hur får jag mitt barn att plugga istället för att spela dataspel? Hur lång är en lektion? Och hur mycket lärare måste jag bli? När skolan flyttar hem tar hjälp av en erfaren lärare och får råd av en familj i Italien som är inne på sin femte vecka med skola hemma. (webb-tv)

Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser

Sedan den 1 juli 2019 gäller bestämmelser i skollagen om en garanti för tidiga stödinsatser. Syftet med garantin är att elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd ska få det så tidigt som möjligt och att stödet utformas efter varje elevs behov. Rätt stöd i rätt tid!

Här är bara 25 procent av barnen i förskolan

Storstäder som Stockholm och Malmö bygger nu upp centrala rapporteringssystem för att få överblick på frånvaron på förskolor, fritids och grundskolor. På fredagen var bara 25 procent av alla inskrivna barn närvarande på Malmös förskolor – men 66 procent av personalen.

Jämlikhet fördjupar relationerna

Klockan är 8.30 och vi är på väg ut. Jag hör mina kollegor prata med barnen om vilka kläder som behövs. Det är kallt ute, ser ni på taket att det är vitt? Det är för det är frost där. Vi behöver alla ha tjock mössa och tjocka vantar på oss så att vi inte fryser.

Gymnasieskola på nätet en risk för elever på språkintroduktion

Elever som lever gömda och elever som har många syskon och svårt med studiero. Nu ska de också gå i skolan hemifrån på grund av corona-hotet. Maria Gustavsson är lärare på introduktionsprogrammet. ”Jag tror att vi kommer att tappa elever”, säger hon till Lärarnas tidning.

En miljard barn påverkas av skolstängningar – vad lär vi oss?

Regeringen har nu gjort det möjligt att stänga svenska för- och grundskolor. Om så sker kan det bli en nyttig läxa för ett utbildningsväsende som kämpat med digitaliseringen av skolan, skriver Karin Svanborg-Sjövall, Timbro..

Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 2/2020 – ute 6 april

Skolportens magasin

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer här
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Skolporten 20 år
Det började med ett fax

Det började med ett fax

Konferenser, magasin och ett forskningsinstitut. Följ med på Skolportens resa sedan starten år 2000!

Läs mer
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Kostnadsfria digitala läromedel

Många elever i Sverige undervisas nu på distans. Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag är att ge alla elever möjligheten att nå sina studiemål, och erbjuder därför sina digitala läromedel kostnadsfritt till och med sista juni.

Sammanställd information om situationen hos huvudmän inom riktade insatser med anledning av Corona-krisen

Med syftet är att bidra till myndighetens bild av läget i skolan med anledning av den situation som råder och för att öka Skolverkets möjlighet att kunna svara på frågor om läget i landet har medarbetare som arbetar med riktade insatser tagit kontakt med drygt 100 huvudmän och skolor. (pdf)

8 berättelser från skolan: Så påverkar corona oss varje dag

Coronapandemin håller Sverige i ett hårt grepp. Skolans värld är starkt påverkad. Från gymnasiet och uppåt drivs undervisningen på distans. Förskola och grundskola är öppna och många lärare gör hjälteinsatser för att verksamheten ska fungera.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Här är enda skolan i Östergötland som fått Skolverkets utmärkelse

Kättinge skola i är den enda i Östergötland som jobbar med Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling”. Utmärkelsen stöttar och förbättrar skolans arbete med en hållbar utveckling som ska genomsyra all undervisning i såväl, ekonomi, sociala förhållanden, som miljö.

5 tips – så blir du bra på matte

Tycker du matte är tråkigt? Eller kanske har svårt att begripa hur mycket du än försöker? Prisade matematikläraren Daniel Carlsson vid Linköpings universitet ger här fem tips på vad du kan tänka på.

Han får Sveriges största lärarpris

Matematikläraren Daniel Carlsson blir den första mottagaren av Ingemars lärarpris som, med sin prissumma på en halv miljon kronor, blir Sveriges största.

”Det gäller att fånga de roliga stunderna”

Med ett brinnande intresse för naturkunskap och historieberättande som bidragande orsaker utsågs Maria Johansson nyligen till Årets förskolekraft 2020. Ett pris som gjorde henne förvånad, men också väldigt rörd.

Johanna Hallberg är Årets pedagog i Trelleborg 2020

Johanna Hallberg har tilldelats utmärkelsen Årets pedagog i Trelleborg 2020 av bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M) och utbildningschef Sofia Henderup Larsson. Johanna Hallberg arbetar som fritidspedagog på Serresjöskolan.

Läs fler
Namn och Nytt

Jörgen Norström blir ny avdelningschef för grundskolan på Gotland

Jörgen Norström, nuvarande rektor för Gråboskolan i Visby, kommer att tillträda tjänsten som avdelningschef för grundskolan den 1 juni 2020.

Olinsgymnasiets nya rektorer – ”drömvärvningar”

Olinsgymnasiet växer och stärker upp ledningsorganisationen med nya rektorer. Från augusti blir Olof Lindblad rektor för Olinsgymnasiet Skara och Thomas Roos blir rektor för Olinsgymnasiet campus Götene.

Nya chefer på kulturskolan och Kulturhuset Najaden

Nu är två rekryteringar av ledare inom kulturen i Halmstads kommun klara. Ny rektor för Halmstads kulturskola blir Henrik Martén, och Marcus Lundberg tillträder som chef för enhet Upplevelser, där bland annat Kulturhuset Najaden ingår.

Jan Strid blir kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen

Charlotte Olsson slutar som verksamhetschef för grundskolan i Karlskoga den 23 juni. I och med detta så har kommundirektör Johan Harryson och Jan Strid gemensamt beslutat att Jan Strid stannar kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen tillsvidare.

Ny Arbetsmarknads- och utbildningschef i Boden

Magnus Åkerlund, nuvarande skolchef i Bodens kommun, ska leda den nya arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Bodens kommun.