2020-03-26 09:22  208 Dela:

Virus-pandemin: Kommuner portar barn från förskolan

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel.

Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen.

Men vi vill också gärna tipsa om en artikel om hur förskolans personal kan tänka kring att skapa mer fysisk rörelse och aktivitet hos barnen. Läs gärna om hur Barnhagens förskola i Uppsala gör, och inspireras av deras tabata-pass med bildstöd!

Läs hela förskolebrevet här!


VI HAR FLERA KOSTNADSFRIA NYHETSBREV!

Att prenumerera på något av Skolportens nyhetsbrev är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring nyheter, forskning och skolutveckling. Som prenumerant får du även våra temabrev. Självklart är det kostnadsfritt.

Bli prenumerant här!

 

Sidan publicerades 2020-03-26 09:22 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Specialpedagogik i förskolan, 1-2 oktober i Stockholm

Konferensen för dig som är specialpedagog med ansvar för förskoleverksamheter. Ta del av föreläsningar om selektiv mutism hos barn, lekgrupper för barn som har svårigheter med lek och samspel, hur systematisk språklek i förskolan kan förebygga läs- och skrivsvårigheter samt att handleda specialpedagogiska frågor i förskolans värld. Välj att delta på plats eller via webben, välkommen!

Engelska för låg- och mellanstadiet, 26-27 okt i Stockholm

Äntligen en konferens för lärare i engelska för lägre åldrar! Ta del av föreläsningar om bl.a. hur du skapar en kommunikativ engelskundervisning, digitala verktyg för ett internationellt klassrum, nationella provet i engelska för årskurs 6 – bakgrund, innehåll och bedömning samt hur du kan arbeta med skönlitteratur för yngre elever. Möjlighet att delta online eller på plats!

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda”

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

”Lek är en bra social träning”

Ett forskningsprojekt på Grebyskolans fritidshem gav både samsyn och utvecklad lek. Läs artikeln ur senaste numret av Skolportens magasin här.

Skolledare under Coronapandemin – En rapport om hur skolledare upplevt våren 2020

Kantar Sifo har på uppdrag av Lärarförbundet genomfört två enkätundersökningar under Coronapandemin med syfte att kartlägga hur skolledare och lärare upplevt denna vår. (pdf)

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digitala konferenser. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

”För Malmö universitet är och förblir genusvetenskap en av många discipliner som bidrar med viktig kunskap om kön, makt och jämställdhet.”

Det utgör inte något hot mot vetenskapen att utbilda studenter, chefer och andra ledare inom högskole- och universitetsvärlden i jämställdhetsaspekter grundade på samhällsvetenskaplig forskning, skriver Kerstin Tham, rektor för Malmö universitet.

I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag

Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi, och förklarar hur det i Tyskland fungerar att bedriva friskolor som ett självklart alternativ till offentliga skolor – utan ha aktiebolag i ryggen.

”Skolpolitiken är en fars på väg mot tragedi”

En bild av att vi lärare helt förlorat kontrollen över klassrummen målas upp. Men det finns ingen av oss lärare som tror att rena eftergifter och kompisrelationer ger bättre resultat i klassrummen, skriver Jonas Nilsson.

Skellefteå utreder att ta över inlandsgymnasier

Flera inlandskommuner för diskussioner med Skellefteå kommun om de ska ta över inlandets gymnasium och elever. Bakgrunden är att inlandskommunerna tappat hälften av eleverna på tio år. Skellefteå gör nu en snabbutredning för att se vilka möjligheter som finns.

Wiman: Vi är lärare och vi bär på samhället

Så kom den till sist – blomstertiden med lust och fägring. Vi i grundskolan kommer att få vinka hejdå till våra elever som vanligt. Men ändå är verkligen ingenting som vanligt. Det skriver Marie Wiman i en krönika.

Grundskolors arbete med jämställdhet – med särskilt fokus på en trygg skolmiljö för alla elever

Rapporten redovisar resultatet av Skolinspektionens kvalitetsgranskning med inriktning mot skolhuvudmäns och skolors insatser för jämställdhet i grundskolan. Iakttagelserna och slutsatserna gäller de 21 skolhuvudmän och 29 skolor som har granskats och avser därmed inte att ge en nationell bild av förhållandena. (pdf)

”IM-programmen är mer förvaring än undervisning”

Skrota IM-programmen och inför en helt ny skolform för elever som saknar behörighet till gymnasieskolan, föreslår Lärarnas Riksförbund. Dessutom behövs satsningar i grundskolan så att fler går ut med behörighet, säger ordförande Åsa Fahlén.

Vem ska leda svensk skola?

Sveriges Skolledarförbund vänder sig ånyo till regeringen om ett särskilt rektorslönelyft. I förbundets lönestatisk framgår att ansvarsavståndet, mätt i lön och utifrån ansvar, mellan skolledare och lärare fortsätter krympa. Lärare kan till och med ha en högre lön än de skolledare som sätter deras lön. För att inte försämra rekryteringsmöjligheterna ytterligare, krävs nu en lönesatsning på rektorerna. ”Min oro för en tilltagande ledarkris har ökat efter den här våren”, skriver förbundsordförande Matz Nilsson. (pdf)

Myndigheten för yrkeshögskolan får i uppdrag att genomföra en försöksverksamhet för en snabbare väg genom yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) får nu i uppdrag att påbörja genomförandet av de satsningar på yrkeshögskolan som regeringen föreslår i vårändringsbudgeten för 2020. Budgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

”Wiks problem är en dysfunktionell ledning”

Ledningen vill pausa de estetiska linjerna på Wiks folkhögskola till hösten och skyller problemen på lärarna. Men en intern rapport beskriver en dysfunktionell ledning. För Anna-Lena Åberg, som arbetat som lärare och tillförordnad rektor på Wik, kom förslaget om pausning som en total överraskning. Efter 37 år lämnar hon nu skolan.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Södertäljes skolor och förskolor får priset Guldtrappan 2020

  Södertälje ligger i framkant när det gäller den digitala skolutvecklingen. Nu vinner kommunen utmärkelsen Guldtrappan.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny rektor vid Linköpings universitet

  I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

  Anna Örjebo slutar som skolchef

  Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

  Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

  Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

  Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

  Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.