Ytterligare 1,5 miljarder till skolan

Regeringen satsar ytterligare 1,5 miljarder kronor under 2018 för att förbättra kunskapsresultaten och öka jämlikheten i skolan. ”Det kan handla om fler anställda lärare eller att man drar ner på klasstorleken,” säger statsminister Stefan Löfven till SVT.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2017-06-18 20:01 av Susanne Sawander


Relaterat

Här införs totalförbud mot mobiler i skolan

Frankrike inför ett totalförbud mot mobiltelefoner i skolorna. Utbildningsminister Jean-Michel Blanquer beskriver telefonerna som en fråga om ”folkhälsan”. Läs hela artikeln här!

Oroande siffror från SCB: 79 000 lärare saknas år 2035

SCB presenterar idag siffror som visar att 2035 kommer vi i Sverige att sakna 79 000 lärare. Lärarbristen är en helt avgörande fråga för vårt samhälle. Den kan ingen politiker blunda för. Läs hela artikeln här!

Lärare varnas efter rasistiska incidenter

En lärare i Stockholmsområdet varnas av Skolinspektionen. Läraren ska bland annat ha påtalat att han ser det som okej att använda n-ordet. På en direkt fråga från en elev ska han även ha svarat ”Ja, jag är rasist”, något som spelades in. Läs hela artikeln här!

Lönelyft för förskollärare i Malmö

I Malmö har många förskollärare valt att jobba i förskoleklass för att få upp lönen. Nu vill kommunen minska lönegapet för att stoppa flykten. 2018 får de 350 lägst betalda förskollärarna ett lönelyft på mellan 400 och 3000 kronor. Läs hela artikeln här!

Var tredje barnskötare: bemanningen riskfyllt låg för barnen

Allt fler barnskötare anser att bemanningen på förskolan är så låg att det innebär en risk för barnen varje vecka eller mer. Det visar nya siffror från Kommunals medlemsundersökning som släpps i en ny rapport idag. Läs hela artikeln här!

Trygga famnar sökes! – Barnskötarnas roll i framtidens förskola

Rapporten visar att barnskötarna i stort är positiva till sina förutsättningar att ge barnen en god omvårdnad. (pdf) Läs hela artikeln här!

Gustav Fridolin deltar i seminarium om barnskötarens roll i framtiden

Måndagen den 11 december presenterar Kommunal rapporten Trygga famnar sökes! – Barnskötarnas roll i framtidens förskola vid ett seminarium i Stockholm. Utbildningsminister Gustav Fridolin är på plats för att diskutera förskolans behov i dag och i framtiden. Läs hela artikeln här!

Undersökning visar: Sexuellt ofredande på skoltid

Sextrakasserier drabbar både flickor och pojkar på skolorna i Norrbotten. Det berättar eleverna själva i den nya elevhälsoundersökningen som Region Norrbotten presenterade i dag. Läs hela artikeln här!

Låg säkerhet på skolbussar: ”Inte bra”

Varje kommun bestämmer själva hur höga krav som ställs på skolskjutsen. På en skala 0-10 ställer Torsås kommun ”0” på säkerheten av linjetrafik. Läs hela artikeln här!

Stockholmselever screenas för läs- och skrivsvårigheter

Alla lågstadieelever i Stockholm stads skolor ska testas med ett digitalt verktyg som bygger på artificiell intelligens (AI). Förhoppningen är att inget barn med läs- och skrivsvårigheter ska falla mellan stolarna. Läs hela artikeln här!

Trots ökad skolgång i världen – hälften av barnen kan inte läsa

Världens regeringar måste ta större ansvar för att barn lär sig något i skolan, skriver FN-organet Unesco i en rapport om lärandekris i skolan. Trots att nio av tio barn i världen börjar i skolan kan mer än hälften inte läsa när de gått ut fjärde klass, varnar Världsbanken. Läs hela artikeln här!

Så mår eleverna i Norrbotten

I dag presenteras undersökningen som visar hur eleverna i Norrbotten mår. Att känna sig ledsen och stressad har blivit vanligare. Läs hela artikeln här!

Skoleleder: Juleafslutning behøver ikke foregå i kirke

Formanden for Skolelederforeningen mener, at man på den enkelte skole selv beslutter, hvordan julen markeres. Läs hela artikeln här!

Løkke kritiserer aflysning af julegudstjeneste på folkeskole

Lars Løkke mener, at skole i barndomsbyen Græsted bør genoverveje beslutning om at droppe julegudstjeneste. Läs hela artikeln här!

Skole sløjfer julegudstjeneste og skaber debat i Gribskov

Langtfra alle er enig i en skoles beslutning om at droppe juletradition med at gå i kirke i december. Läs hela artikeln här!

Friskoler får højere tilskud end nogensinde før

Øget tilskud giver mulighed for at sige ja til elever med særlige behov på friskoler, vurderer forening. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 5/12!

Nytt nr ute 5/12!

Tema: Inkludering. Stor intervju med Gloria Ray Karlmark. Prova på-pris: 2 nr/99 kr!

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste 30 dagarna

Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen. Läs hela artikeln här!

Skolforskningsinstitutets chef avgår i protest

Lena Adamson, chef för Skolforskningsinstitutet, har begärt entledigande från sitt uppdrag från 1 februari 2018. Skälet: bristande stöd från regeringen. Läs hela artikeln här!

Från forskning till handfasta tips om NPF i klassrummet

Det kan vara svårt att hitta vägen till en mer inkluderande skola.  Beteendevetaren Linda Jensen har omvandlat ny aktuell forskning till hundratals handfasta tips för lärare hur man skapar en lyckad skolgång för elever med ADHD och autism. Läs hela artikeln här!

Skolinspektionen: Sexuella trakasserier i skolan

Tusentals elever har berättat om sina upplevelser under #tystiklassen och #räckupphanden. Här kan du läsa om vad som gäller i skolan och vad Skolinspektionen gör. Läs hela artikeln här!

”Som lärare ska man trolla med knäna”

En undersökning om skolans arbete med extra anpassningar och särskilt stöd. Enligt skollagen har elever i årskurs 7–9 som utretts för särskilt stöd, och bedömts vara i behov av det, rätt att få sådant stöd. Läs hela artikeln här!