Skolportens Dagsbrev 2019-08-30

Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.
Sveriges Radio external link

Elever kan tvingas söka om till sin skola

En grundskola i Huddinge kräver godkänt antagningsprov i bild och sång för att elever som redan går på skolan ska få fortsätta. Skolinspektionen ska nu för första gången pröva hur skollagen ska tolkas i frågan och kommer inom kort med ett vägledande beslut.
Sveriges Radio external link

LAB-experten: Vi måste bredda bilden av lågaffektivt bemötande

I den omtalade rättsprocessen där BEO driver frågan om skadestånd i fallet som rör en lärare som ingripit fysiskt mot en elev finns också en debatt om lågaffektivt bemötande. Verksamhetspedagogen Jennie Linde arbetar hårt för att bredda bilden av den omstridda metoden.
Skolvärlden external link

Här hittar du fler nyheter!


external link

Sidan publicerades 2019-08-30 14:46 av


Konferenser
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Forskare: Förstelärare har förbättrat kvaliteten i skolan

Förändringen i skolan där särskilt yrkesskickliga lärare kan bli så kallade förstelärare har förbättrat kvaliteten i skolan. Den slutsatsen dras i en ny forskningsrapport från regeringens utvärderingsmyndighet IFAU.

Skolor blundar för elever med omfattande frånvaro

Många föräldrar har hört av sig till Kalla Fakta och vittnat om att deras barn har fått full närvaro – trots att de inte har varit i skolan. Det innebär att antalet hemmasittare kan vara långt fler – och att de som inte går till skolan kan fortsätta vara hemma utan konsekvenser eller hjälp från skolan. Här berättar Wendy Pokorny, mamma till Liam och Kerstin Wersäll om den maktlöshet föräldrarna hamnar i. (webb-tv)

Camilla Hedlund ny verksamhetschef för utbildning

Arbetet med tillsättning av ny verksamhetschef för utbildning i Norsjö kommun är nu avslutat och Camilla Hedlund har fått tjänsten. Camilla kommer närmast från arbete som rektor för Bolidenskolan.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

 Hon kan bli ”årets unga skolledare”

Johanna Linder är biträdande rektor på Polhemsskolan, ansvarig för teknikprogrammet. Hon har blivit nominerad till titeln ”årets unga skolledare” i Sverige.

Film om fylla fick juryns pris

Filmen ”berör genom dramaturgi och kreativt visuellt berättande”. Det var juryns motivering när tvåorna på Campeon Frigymnasium vann den årliga tävlingen Prata om alkohol.

Kungl. Vitterhetsakademien belönar berömvärda språklärare

Språklärarna Petra Lindberg Hultén, Kent Fredholm och Mia Smith är årets mottagare av Kungl. Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning inom skolväsendet.

Årets Förskolekraft 2020 utses idag

Idag tilldelas Maria Johansson, förskollärare i Huddinge kommun, utmärkelsen Årets Förskolekraft 2020. Det nyinstiftade förskolepriset delas ut av Malin Malmström, chefredaktör för Förskoletidningen.

Voff, vilken lärare!

Denice Sverla på Ekeby­hovs grund­särskola, Ekerö, fick priset Årets inspiratör på Lärargalan och hyllas av sina elever. En del av äran går till hennes två medarbetare, hundarna Sid och Dis.

Läs fler
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
Namn och Nytt

Alvesta anställer ny utbildningschef

Alvesta kommun har utsett en ny utbildningschef. Det blir Marit Persson, som idag är chef för avdelningen för likvärdighet och analys på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun.

Camilla Hedlund ny verksamhetschef för utbildning

Arbetet med tillsättning av ny verksamhetschef för utbildning i Norsjö kommun är nu avslutat och Camilla Hedlund har fått tjänsten. Camilla kommer närmast från arbete som rektor för Bolidenskolan.

Tre frågor…

…Peter Stenberg som i mars blir ny vd för Riksföreningen Teknikcollege Sverige. Han är idag rektor för Edströmska gymnasiet i Västerås.

Jan Strid går vidare till ny tjänst

Den 31 mars lämnar Jan Strid sitt uppdrag som chef för skolförvaltningen i Karlskoga kommun. Han går vidare till en ny tjänst som senior rådgivare på kommunstyrelsens ledningskontor.

Utbildningschefen har sagt upp sig

Mikael Wallström slutar sitt arbete som utbildningschef i Oxelösunds kommun – ett drygt år efter att han tillträdde.