Skolportens Dagsbrev 2020-01-08

Etableringsstopp kan strida mot grundlagen

Att införa ett etableringsstopp för religiösa friskolor kan strida mot grundlagen. Det är slutsatsen i den utredning om konfessionella friskolor som lämnats över till regeringen. Enligt överenskommelsen mellan regeringen, L och C ska ett etableringsstopp införas och trots osäkerheten om det är förenligt med grundlagen, vill Anna Ekström (C) att regeringen går vidare med det löftet.
Sveriges Television external link

”Beslut att korta trötta elevers skoldag tas allt för lättvindigt”

Beslut om att förkorta skoldagen tas alltför lättvindigt trots att det kan få allvarliga konsekvenserna för eleven. Anpassad studiegång kan leda till att eleven lämnar grundskolan utan fullständig utbildning och utan behörighet till gymnasieskolans nationella program. Sverige måste kunna bättre än att plocka bort elever från skolan, skriver Malin Gren Landell, psykolog.
Dagens Nyheter external link

”Avgå Anna Ekström – för vår skolas skull”

Anna Ekström (S), motarbetas konstant. Den främsta käpphästen heter Annie Lööf (C). Centerns idoga värnande av marknadsstyrningen där i princip vem som helst får driva skola har drivit frågan så långt att minsta lilla kritik mot etableringen av friskolor och vinster i välfärden möts av tillrättavisningar, skriver Alexander Skytte, lärare, m.fl.
Aftonbladet external link

Här hittar du fler nyheter!


external link

Sidan publicerades 2020-01-08 14:47 av


Konferenser
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Du och din lön – Med aktuell lönestatistik för skolledare 2020

Du och din lön 2020 baseras på den löneenkät som 77 procent av Sveriges Skolledarförbunds yrkesverksamma medlemmar med e-post svarade på i höstas. (pdf)

Årets lönestatistik klar – Lönerna för Sveriges rektorer ökade 4,3 procent

Lönerna för Sveriges rektorer ökade med 4,3 procent 2019. En skolledare i Sverige tjänar i snitt 54 900 kronor i månaden. Bäst lön har rektorerna i Stockholm, 60 600 i månaden, lägst löner finns i Dalarna där medellönen är 50 100.

Likvärdighet: ”Snart har vi två parallella skolsystem”

Flera av punkterna i januariavtalet handlar om skolan. Men inte om den växande segregationen som tillsammans med lärarbristen, den bristande likvärdigheten och nedskärningarna är en av den svenska skolans ödesfrågor.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Voff, vilken lärare!

Denice Sverla på Ekeby­hovs grund­särskola, Ekerö, fick priset Årets inspiratör på Lärargalan och hyllas av sina elever. En del av äran går till hennes två medarbetare, hundarna Sid och Dis.

Språklärare med höga krav prisas

Kent Fredholm, lärare på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, blev årets mottagare av Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning.

Läraren Susanna får pedagogiskt pris

Susanna Mikaelsson jobbar som lärare på Maserskolan i ”mottagningsklassen”, alltså den klass där alla nya svenska elever hamnar. Och nu får hon ta emot Borlänge kommuns pedagogiska pris.

Här är vinnarna av Hédi Frieds lärarstipendium 2020

Fredagen den 24 januari delades Hedi Friéd lärarstipendium ut till Hanna Ankarberg Lagergren och Margareta Ekdahl.

Läraren Olle Linton prisas för sitt arbete mot nazism

Gymnasieläraren Olle Linton tilldelas Stockholmare mot nazisms årliga civilkuragepris. Han menar att skolan har en viktig roll när det kommer till att motverka nazism

Läs fler
Namn och Nytt

Erfaren skolledare tar över som utbildningschef

Thomas Larsson blir ny utbildningschef i Nordanstigs kommun efter Eva Fors som går i pension vid vårterminens slut.

Torsten Flemming ny utbildningsdirektör

Torsten Flemming, grundskolechef på Region Gotland, får uppdraget att leda utbildnings- och arbetslivsförvaltningen framöver.

Klart med ny chef för utbildningsförvaltningen

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fattat beslut om att utse Charlotte Johansson till ny chef för utbildningsförvaltningen i Partille kommun.

Isabel Smedberg Palmqvist föreslås bli nytt skolborgarråd

I början av året meddelade Lotta Edholm att hon lämnar sitt uppdrag som skolborgarråd i Stockholms stad. Nu meddelar Liberalernas lokala valberedning att de vill se Isabel Smedberg Palmqvist som efterträdare.

Johan Dietrichson blir ny skolchef

Rekryteringen av ny skolchef i Surahammars kommun är klar. Den 8:e januari 2020 tillträdde Johan Dietrichson som chef för barn- och bildningsförvaltningen.