2020-04-07 14:46  1 Dela:

Skolportens Grundskolebrev april

8 berättelser från skolan: Så påverkar corona oss varje dag

Coronapandemin håller Sverige i ett hårt grepp. Skolans värld är starkt påverkad. Från gymnasiet och uppåt drivs undervisningen på distans. Förskola och grundskola är öppna och många lärare gör hjälteinsatser för att verksamheten ska fungera.
Lärarnas tidning external link

Betygsforskaren: Så påverkar corona kunskapsinlärningen

Mer distansundervisning, inställda nationella prov och klassrum som gapar tomma.  Många oroas just nu över hur coronaviruset kommer att påverka elevernas kunskaper. ”Om situationen kvarstår till sommaren så kommer det bli tufft att bedöma eleverna lika rättvist”, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik.
Skolvärlden external link

Utbildningsministern: Håll inte barnen hemma

Den höga frånvaron i skolan drabbar de mest utsatta eleverna hårdast. Men finns inga medicinska skäl ska oroliga föräldrar inte hålla sina barn hemma, säger Anna Ekström (S). Däremot ger hon inte besked om ifall föräldrar som själva tillhör riskgrupper bör låta sina barn gå till skolan eller inte.
Svenska Dagbladet external link

Hamid & Maria-podcasten: Så kommer corona förändra skolan

Lärarnas tidnings nya podd Hamid & Maria tar pulsen på skoldebatten och livet i Lärarsverige. I senaste avsnittet siar man om framtidseffekterna för skolan när coronakrisen lagt sig.
Lärarnas tidning external link

Giesecke: ”Man ska inte vara särskilt orolig”

Medan en stor del av övriga samhället stänger ner och går över till att jobba från soffan, ska lärarna hålla skola och förskola öppna. ”Vi får signaler om att skolorna dräneras på kringresurser”, säger Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning external link

Karl Johan skolan tvingas lägga om undervisning

40 procent av lärarna är sjuka på Karl Johan skolan i Örebro och friskolan måste nu hitta alternativ till hur undervisningen ska genomföras. Redan idag har skolan både fjärrundervisning och undervisning i skolan.
SVT Örebro external link

Hon har ett ”startkit” för distansundervisning i grundskolan

Läraren Mia Kempe har tagit fram en planering och ett ”startkit” att skicka med eleverna hem ifall distansundervisning blir ett faktum.
Skolvärlden external link

Coronaviruset – frågor och svar utifrån skollagstiftningen

Här hittar du svar på frågor om vad som gäller enligt skollagen och andra skolförfattningar med anledning av spridningen av coronaviruset och covid-19.
Skolverket external link

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda”

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.
Skolporten external link

Källkoll corona

Vi följer erfarna journalister som arbetar med att sortera i de mängder av information som väller över oss i denna historiska tid. Syftet är att ge unga människor redskap och medvetenhet, så att de lättare kan tolka och navigera i informationsflödet i en tid av pandemi och infodemi.
UR external link

Elever uppmanas sköta extrastädning under corona

Två grundskolor i Uppsala har uttalat att eleverna kan utföra städning under coronapandemin. ”De säger att elever kan torka av borden för att säkra extrastädningen”, säger huvudskyddsombudet Ingela Grehn, Lärarförbundet.
Lärarnas tidning external link

Så jobbar mattelärare i Japan

”Jag använder samma metod som jag själv hatade!” Så säger ofta svenska mattelärare, enligt matematikforskaren Yukiko Asami Johansson. Hon har doktorerat på skillnaden mellan svenska och japanska mattelärare.
Tidningen Grundskolan external link

Undervisning i naturen väcker elevers intresse för växter och miljöfrågor

Elever som får vara i ute i naturen får ett ökat intresse för träd och växter och ett större engagemang för miljöfrågor. Det visar Margaretha Häggströms forskning om barns relationer till skogsmiljöer.
Skolporten external link

Periodiska systemet på nytt sätt

Utomjordingar, nya spännande upptäckter och en hel vägg täckt av grundämnen. För att väcka elevernas nyfikenhet och lust att lära tog Mats Lantz ett nytt grepp om det periodiska systemet.
Tidningen Grundskolan external link

Han öppnar skolan för samhället utanför

En idéspruta som låter barnen tävla i curling med PRO, träffa den lokala karateklubben eller se en snickare gå på spik. Men när Mattias Henriksson, Årets lärare i fritidshem, tänker på sin egen skoltid, minns han en liten grabb som ofta var frustrerad.
Tidningen Grundskolan external link

Lärlabbet : Hälsofrämjande arbete i skolan

Hur kan hälsa få en naturlig plats i skolvardagen? Läraren Mark Siegbahn på Drottninghögsskolan i Helsingborg satte hälsa i fokus och det ledde till att bråket minskade betydligt.
Utbildningsradion external link

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!
Skolporten external link

Fokus på forskning!

Forskning har alltid varit en viktig del av Skolportens bevakning. Årligen intervjuar vi drygt 110 forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap samt publicerar deras avhandlingar på webben.
Skolporten external link

”Glädjebesked att bli favorit”

Skolporten har genom utmärkelsen Skolportens favorit lyft fram en lång rad forskare som disputerat inom utbildningsvetenskap. Vi har frågat några av dem vad utmärkelsen har betytt för dem och för Skolsverige.
Skolporten external link

Forskare sågar idén om tidigare betyg

L vill ha tidigare betyg eftersom de menar att det ökar elevernas motivation att lära sig. Men det stämmer inte enligt en av landets ledande forskare på betyg. ”Det man ser i forskningen är att betyg i tidigare åldrar har negativ effekt på elevernas lärande och motivation. Det finns egentligen inget stöd alls för att […]
SVT Nyheter Småland external link

Tidigare betyg kan införas – blandade känslor på Rosenfeldtsskolan

Regeringen föreslår att rektorer själva ska få välja om de vill införa betyg från årskurs 4, i stället för årskurs 6 som i dag. Förslaget har fått massiv kritik och på Rosenfeldtsskolan i Karlskrona är känslorna blandade.
SVT Nyheter Blekinge external link

Elever och personal nöjda: ”Man vet vad som krävs”

En av de totalt 14 skolor som har infört betyg från årskurs fyra ser flera positiva effekter. Inte minst har betygen lett till ett ökat engagemang hos barnens föräldrar. Ändå är rektorn tveksam till att det är en modell som passar alla skolor.
SVT Nyheter Småland external link

Kalix: ”Vi har full koll på vilka elever som inte når målen”

En av kommunerna som getts möjlighet att yttra sig över förslaget på betyg från årskurs fyra är Kalix och där är man inte imponerade över det.
SVT Nyheter Norrbotten external link

Rektor: ”Vi ska locka fram deras nyfikenhet – inte kontrollera dem”

Bollnäs kommun är positivt inställda till det utvidgade regeringsförslaget som går ut på att rektorer på skolor under en begränsad tidsperiod får välja om de ska sätta betyg från och med fjärde klass i stället för från sjätte klass.  
SVT Gävleborg external link

Därför säger Falkenberg nej till betyg i årskurs 4

Regeringens förslag möter kritik runt om i landet – och i Falkenberg säger man bestämt nej.
SVT Nyheter Halland external link

Nationella proven ställs in

Skolverket avser att ställa in vårens nationella prov i svenska grund- och gymnaiseskolor, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Anledningen är det rådande läget med coronaviruset covid-19.
Sveriges Radio external link

Här suddas gränsen ut mellan mjuk och hård slöjd

I Torvallaskolan i Östersund har slöjd­lärarna skippat uppdelningen av slöjdämnet. Ämnet heter slöjd kort och gott och lärarna jobbar tillsammans.
Tidningen Grundskolan external link

Musiklärare, improvisera mera!

Få lärare använder sig av improvisation i sin musikundervisning. Trots att fördelarna är många. Genom sin forskning hoppas Christina Larsson kunna bidra till att improvisationen får mer plats i klassrummen och på lärarutbildningarna.
Tidningen Grundskolan external link

Talis 2018: Svenska lärare mindre stressade än OECD-kollegor

Nästan varannan högstadielärare i Sverige är stressad – men det ligger under OECD-snittet. ”Det är bekymmersamt, men många yrken upplever stress, säger Tomas Matti, Skolverket.
Lärarnas tidning external link

TALIS 2018 delrapport 2: Internationell studie om lärares och rektorers arbete

Över 90 procent av rektorerna är nöjda med sitt arbete. Nästan lika många rektorer anger också att fördelarna med yrket tydligt uppväger nackdelarna. Dessutom ökar andelen lärare som fått återkoppling och samarbetar. Men undersökningen visar också att många lärare och rektorer är stressade, framförallt på grund av administration. Det visar den andra delrapporten av TALIS […]
Skolverket external link

TALIS 2018 – delrapport 2

TALIS är en internationell studie som fokuserar på hur yrkesvardagen ser ut för lärare och rektorer i grund- och gymnasieskolan. I TALIS 2018 deltog 555 svenska skolor i låg- och mellanstadiet, högstadiet samt i gymnasieskolan. Totalt deltog 48 länder/regioner från hela världen. (pdf)
Skolverket external link

Mobbad på jobbet – så får du hjälp

Forskning visar att det finns tydliga samband mellan jobbmobbning, psykisk ohälsa, långa sjukskrivningar och till och med självmord. Men vad är mobbning? Och vad kan man göra?
Tidningen Grundskolan external link

Så blir lärarnas arbetsmiljö bättre

Ett forskarteam har hjälpt skolor att förbättra arbetsmiljön med lyckat resultat. En framgångsfaktor är att avsätta tid och engagera hela skolans personal, enligt Lydia Kwak, docent i hälsofrämjande arbete vid Karolinska Institutet.
Forskning och framsteg external link

5 000 kr i löneskillnad mellan skolor i samma kommun

Lojala, erfarna och välutbildade lärare som stannar länge på sin arbetsplats ska premieras lönemässigt. Samma sak gäller lärare som arbetar i skolor i socialt utsatta områden. Trots det skiljer det 5 000 kronor mellan två skolor i Malmö.
Skolvärlden external link

Forskaren som vet vad elever behöver för trivas

Lärare vill ha tydligare ramar för att ingripa mot stöket. Men vad behöver eleverna för att trivas i skolan? Det vet forskaren Ylva Odenbring.
Chef & Ledarskap external link

Ministern om skolan: Alla beslut kan leda fel i det här läget

Vårterminen kommer att förlängas för att elever ska klara att ta examen och få godkända betyg, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).  Sverige är ett av få länder som fortfarande har sina grundskolor öppna.  ”Jag kan inte peka på något visst ställe i smittkurvan när vi stänger fler skolor”, säger hon.
Dagens Nyheter external link

Betygen sätts utan stöd av nationella prov

Coronakristen göra att de nationella proven ställs in. Betygen måste du sättas utifrån vanliga prov, redovisningar och inlämningsuppgifter. ”Våra lärare får ett instrument mindre för betygssättning, Men vi Lund känner oss trygga med att betygssättningen kommer att fungera precis som vanligt”, säger Serene Rosberg, verksamhetschef för grundskoleverksamheten i Lund.
P4 Malmö external link

Här är betygen bäst och sämst i Sverige

Snittbetyget för Sveriges niondeklassare ser olika ut i länen. Enligt Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund, är de ökande skillnaderna oroväckande.
Aftonbladet external link

Tre av tio grundskolelärare obehöriga

Andelen behöriga lärare i grundskolan fortsätter att sjunka och är nere på 70,1 procent. Det betyder med andra ord att tre av tio lärare inte har formell kompetens för sitt uppdrag.
Aftonbladet external link

Glesbygdsskolor mer sårbara än skolor i tätorten

Under en tioårsperiod (1991-2010) så lades det ner 490 skolor i Sverige. Cirka 80 procent av dessa hade ett elevunderlag med färre än 100 elever. 25 procent hade färre än 25 elever. Men hur nedläggningarna påverkade elevernas fortsatta utbildning finns det inga studier om. Och just bristen på forskning i ämnet gör att debatten om […]
SVT Nyheter Västerbotten external link

Knepen som lär eleverna mer

I boken Supermetoderna presenteras fem effektiva inlärningsmetoder utifrån den senaste forskningen.
Tidningen Grundskolan external link

Lärlabbet : Att motverka stress hos eleverna

Många elever känner sig stressade av skolan. Men det finns enkla åtgärder som kan minska skolstressen. På Stureskolan i Boden har man under perioder läx- och provförbud och i klassrummet är tydlighet ett ledord.
Utbildningsradion external link

Lektionstips på minuten : Hur kan du upptäcka stress hos dina elever?

Många elever känner sig stressade och till och med förskolebarn har symtom på stress. Men hur märks det att barn och elever är stressade? Här får du tips på några saker att vara uppmärksam på.
Utbildningsradion external link

Lärlabbet : Fysisk aktivitet i undervisningen

Fysisk aktivitet under skoldagen kan både minska konflikter och göra eleverna mer koncentrerade på lektionerna. På Bäckahagens skola i Stockholm finns rörelse med under hela skoldagen.
Utbildningsradion external link

Jessicas klassrum blir bilverkstad

Ilska, frustration eller spirande kreativitet. I Jessica Leandersson Wemans klassrum är alla känslor tillåtna. ”Väcker vi känslor som lärare så får vi delaktiga elever,” säger hon.
Tidningen Grundskolan external link

Rapp digitalisering i coronas fotspår

Östersunds grundskollärare förbereder eleverna för digital distansundervisning. ”Digitaliseringen som skulle ta så lång tid, den går på två dagar”, säger grundskolechefen Anna Örjebo Amelin.
Lärarnas tidning external link

Jensen grundskola fjärrundervisar högstadiet i Uppsala

Grundskolorna ska hållas öppna – men Jensen i Uppsala gick över till fjärrundervisning i torsdags från årskurs sex. ”Vi hade så mycket personal frånvarande”, säger grundskolechef Mats Rosén.
SVT Nyheter Uppsala external link

Nära var tredje elev borta från skolan

Som en konsekvens av coronaviruset har frånvaron bland elever i grundskolan ökat rejält. Under förra veckan var i snitt omkring 30 procent av eleverna borta från skolan i Värmlands två största kommuner. Nu jobbar både Arvika och Karlstad med utbildning på distans för att inte eleverna ska halka efter för mycket.
SVT Nyheter Skåne external link

Grundskolorna övergår till distansundervisning

Alla grundskolor i Haninge kommun övergår till distansundervisning på eftermiddagen, enligt uppgifter till Expressen.Enda undantaget är årskurs nio.”Grundskolorna har mindre bemanning än vanligt”, står det i ett utskick som Expressen tagit del av.
Expressen external link

Solnas höstadieskolor stänger efter påsken

Alla högstadieelever i Solnas kommunala skolor kommer att få fjärrundervisning efter påsklovet. Det skriver tidningen Mitt i. Drygt en tredjedel av personalen är sjukskrivna. Solna stad drar också in förskola för barn till föräldralediga under resten av april.
P4 Stockholm external link

För sent och för lite visar granskning

Lärarna är obekväma, har för lite kunskap om hbtq och svårt att hantera kontroversiella frågor. Det är knepigt att undervisa om sex och samlevnad, visar en granskning. Förslag finns dessutom på att området ska döpas om till sexualitet och relationer.
Tidningen Gymnasiet external link

”Inte konstigare än att prata ekosystem”

Ta upp skillnad mellan porr och verklighet, säga så många ord som möjligt för könsorganen och ge filmtips. Tre lärare och en kurator berättar om undervisning i sex och samlevnad.
Tidningen Gymnasiet external link

Slår hål på fördomar

Anna-Karin Fridolfssons sex- och samlevnads­undervisning väcker många aha-upplevelser. Hon låter sina elever granska olika påståenden som kan tyckas självklara, eller som vi människor slänger ur oss utan att tänka på vilka fördomar de förmedlar.
Tidningen Gymnasiet external link

Myter om kroppen lever kvar

Förr handlade sexualundervisningen främst om fortplantning. Nu är den betydligt bredare. Innebär det att eleverna vet allt om sina kroppar? Nej, enligt RFSU, som tycker att skolan bör bli bättre på att koppla ihop fakta med kunskaper om relationer.
Tidningen Gymnasiet external link

Från moralism till sexualupplysning

Det var hårda bud i början av 1900-talet. Onani var förkastligt och farligt, homosexualitet en sjukdom och sex före äktenskapet – big no no. Först 1977 fick lärare lov att vara neutral i fråga om sex före äktenskapet.
Tidningen Gymnasiet external link

Waldorfpedagogik i praktiken

Leif Tjärnstig har i sin avhandling studerat hur waldorflärare tänker, handlar och förstår undervisningen i klassrummet.
Skolporten external link

Många unga vittnar om utsatthet

Erfarenheter hos barn och unga i form av sexuella övergrepp, våld, bevittnat våld eller känslomässig försummelse har koppling till hög skolfrånvaro. Det visar Johan Melander Hagborgs avhandling om hur utsatthet påverkar utvecklingen i de tidiga tonåren.
Skolporten external link

Sidan publicerades 2020-04-07 14:46 av


Konferenser
Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

Skolportens magasin

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

Läs mer här
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Kartläggning: Behovet av sommarskola ökar i år

Distansundervisning, ökad frånvaro och ökad psykisk ohälsa. Skälen är många till att sommarskolorna väntas bli fyllda i sommar. Läraren har kartlagt sommarskolebehoven i pandemins Sverige.

Östersunds rektorer larmar om ohållbara budgetkrav

Rektorerna i Östersund har gått samman och skriver i ett öppet brev att nedskärningarna som krävs för att få ihop kommunens budget inte är hållbara. Mest drabbade blir elever i behov av särskilt stöd.

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen, skriver debattörerna.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris: ”Hedrande”

Läraren Annika Sjödahl prisas för sitt jobb i klassrummet. Hon och tre andra lärare tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

Skåneskolor prisas för internationella projekt

Lillstjärnans förskola i Malmö och Liljeborgsskolan i Trelleborg – de är vinnarna av årets svenska eTwinning-priser. Skolorna belönas av Universitets- och högskolerådet (UHR) för framgångsrika digitala samarbeten med skolor i andra länder. Priset: presentkort för inköp av teknik till nya digitala projekt.

Årets yrkeslärare hyllar självständigt yrke

Yrket som lastbilschaufför kan fortfarande uppfattas som ett ensamt arbete. Men icke. Det är en förlegad bild av transportbranschen, anser Sandra Petersson som har utnämnts till Årets yrkeslärare.

Läs fler
Namn och Nytt

Ny rektor vid Linköpings universitet

I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

Anna Örjebo slutar som skolchef

Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.

Frida Landgren ny barn- och utbildningschef

Nu är det klart att Frida Landgren blir ny chef för barn- och utbildningskontoret. Frida tillträder sin nya tjänst efter sommaren. Fram till dess är Gunnel Weinz fortsatt tillförordnad chef för kontoret.