Hoppa till sidinnehåll

Skolportens Grundskolebrev december

Publicerad:2022-12-07
Susanne Sawander
Redaktör:Susanne Sawander

320 000 skolröster: ”Det räcker”

Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och över 20 058 underskrifter kräver statligt ansvar och en ny skolkommission.
Läraren

Skolupprop – här får ministern över 20 000 namnunderskrifter

Skolministern fick ta emot över 20 000 namnunderskifter med krav om mer resurser, bättre arbetsmiljö, och ökat statligt ansvar.
Skolvärlden

Så drabbas lärare av tystnadskulturen

14 procent av lärarna i vinstdrivande skolor anser att arbetsgivaren ogillar fackligt medlemskap, visar en ny rapport om tystnadskulturen i skolan.
Läraren

”Tystnadskulturen bland lärare är förödande”

Vi har samlat in svar från 6 000 lärare, där var tionde uppger att de straffats för att ha påtalat brister i skolan, skriver förbundsordföranden Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand.
Dagens Nyheter

När lärare tystas En rapport om tystnadskultur inom det svenska skolväsendet

Denna rapport visar på oroande och utbredda upplevelser av tystnadskultur i skolan. Problemet är störst på vinstdrivande skolor. (pdf)
Lärarnas riksförbund

Skolportens konferens för dig som undervisar i geografi!

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i geografi på högstadiet och gymnasiet! Ta del av aktuell forskning och få inspirerande verktyg för undervisningen. Nätverka med kollegor och föreläsare från hela landet. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 24 februari.

Läs mer och boka plats

Här är känsliga frågorna många lärare undviker

Många lärare undviker att ta upp kontroversiella frågor i undervisningen för att slippa konflikter i klassrummet, konstaterar Skolinspektionen i en ny rapport.
Ämnesläraren

annons

Skolinspektionens gd svarar på lärarkritiken: ”Missvisande”

Skolinspektionens granskningar sågas av lärarkåren för att inte ta hänsyn till lärares förutsättningar, men myndighetens gd Helen Ängmo slår ifrån sig kritiken.
Altinget

Unik satsning på särskilt begåvade elever i Karlskrona: ”Jättekul”

Extra utmaningar till duktiga matteelever är inget nytt. Men Karlskrona blir först i landet med att bredda satsningen på särskilt begåvade elever till att även omfatta studier i språk och historia.
SVT Nyheter Blekinge

Digital kurs! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Raset: Läxläsandet har halverats

Eleverna lägger ner allt mindre tid på läxor. På 20 år har läxläsandet ­nästan halverats.
Läraren

De slopade läxorna – för likvärdigheten

Den som även pluggar ­hemma lär sig mer. Det ­säger ­rektor Jessica ­Grandin på Backebo­skolan. Trots det ­införde hon ­läxstopp på ­skolan för tio år sedan.
Läraren

Experterna: Så ser perfekta läxan ut

Läxor är bra. Men bara om de ges på rätt sätt. Det menar flera av de experter Läraren intervjuat.
Läraren

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.
Skolporten external link

Stora skillnader i kommunernas satsning på elevhälsan: ”Inte likvärdigt”

Väldigt många barn på få skolläkare och skolsköterskor. Så ser elevhälsan ut generellt i Sverige. Dessutom skiljer det stort mellan hur mycket kommunerna lägger på elevernas välmående.
Dagens Nyheter

Viktigt nyansera bilden av ungas mående

Glöm temadagar – det finns ingen quick fix för att främja barns psykiska hälsa. Skapa strukturer för att främja deras psykiska välbefinnande löpande, säger forskaren Sofia Kvist Lindholm.
Grundskoletidningen

Fokus på styrkor rustar eleverna

Med styrkeballonger och styrketräd lyfter eleverna på Nyhemsskolan saker som de är bra på. Lärarna utgår från positiv psykologi för att öka elevernas välmående.
Grundskoletidningen

Konferens i idrott och hälsa för låg- och mellanstadiet!

Välkommen på konferens om idrott och hälsa för låg- och mellanstadiet. Ta del av den senaste forskningen som rör idrottsundervisning och utvecklas i din yrkesroll. Möt och nätverka med kollegor och föreläsare från hela landet. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 14 februari.

Läs mer och boka plats

Skolsköterskor har lite att säga till om i sexualkunskapen

Det är lärarna som bestämmer vad som ska hända i klassrummet under sex- och samlevnadsundervisning. Detta trots att skolsköterskorna ska bidra till elevernas utbildning. Det visar ny forskning från Malmö universitet.
Malmö universitet

Förslaget: Gratis fritidshem till alla barn

Låt alla barn i åldern 6-9 få plats på fritidshem utan avgift, föreslår en utredning som lämnats till skolminister Lotta Edholm (L).
Sveriges Television

Forskaren: Det behövs en helhetssyn på eleven

Rektorn är avgörande för fritidslärarnas möjligheter att arbeta med anpassningar på fritidshemmet. Det säger pedagogikforskaren Marina Wernholm.
Fritidspedagogik

Perspektiv på fritidshemmets pedagogiska uppdrag

I en ny vetenskaplig rapport från Ifous redovisar och diskuterar forskare sina slutresultat från FoU-programmet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag.
Ifous

Poddagogen #14: Om makerspace och makerkulturer

Sophie Landwehr Sydow gästar Poddagogen och berättar om sin doktorsavhandling om så kallade makers, makerspace och makerkulturer, både i skolans värld och i andra sammanhang.
Skolporten external link

Inne i skapandets bubbla

Bildlärare Regina Arbelund vill att eleverna ska utveckla sin förståelse för bilden som kommunikationsmedel – och samtidigt få uttrycka sina egna tankar och erfarenheter konstnärligt.
Pedagog Stockholm

Långsiktig samverkan för att utveckla undervisningen

Ny forskning visar att lektionsobservationer och återkoppling kan ha stor betydelse för lärarnas långsiktiga utveckling av undervisningen.
Karlstads universitet

Fritidshemmet fångar inte upp barn i behov av stöd

Fritidshemmet behöver göra mer för att fånga upp elever som behöver extra stöd, säger Birgitta Lundbäck som undersökt hur specialpedagogiken får plats i fritidshemmets verksamhet.
Skolporten external link

Ensidig syn på nyanlända elever

Skolor betraktar nyanlända elever som en homogen grupp, snarare än enskilda elever med olika kunskaper och behov, konstaterar Denis Tajic.
Skolporten external link

Nyanlända elever förhåller sig till positionen som migrant

Nyanlända gymnasieelever upplever ett begränsat utrymme att vara någon annan än migrant i skolan. Det visar Ulrika Lögdberg i sin avhandling.
Skolporten external link

Lärarstudenter behöver diskutera bedömning i engelskämnet

Mer diskussion under lärarutbildningen om bedömning och betygssättning i engelskämnet kan stärka studenterna och skapa en mer jämlik bedömning, visar Anna-Marie Csöregh.
Skolporten external link

Ögonstyrd dator öppnar för lek och lärande

För elever med omfattande kommunikativa och motoriska svårigheter kan användningen av ögonstyrd dator förenkla såväl lek och lärande som kommunikation. Det visar Yu-Hsin Hsiehs avhandling.
Skolporten external link

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer