Hoppa till sidinnehåll

Skolportens Grundskolebrev december

Publicerad:2020-01-13
Susanne Sawander
Redaktör:Susanne Sawander

Skolporten Jobb: Söker du ny karriär?


external link

Ett glädjebesked för den svenska skolan. Resultaten från den senaste Pisa-undersökningen visar att svenska elever presterar bättre än föregående mätning. Samtidigt ökar skillnaderna mellan de bäst och de sämst presterande eleverna.
Sveriges Television

Estland ligger kvar, Finland fortsätter nedåt och Turkiet är årets raket.
Lärarnas tidning

I denna rapport ges en övergripande bild av de svenska resultaten från Pisa 2018 (pdf).
Skolverket

Pisachefen: ”Sverige är på rätt väg”.
Sveriges Radio

”Pisa for dummies”. Vill du förstå hur den svenska skolan faktiskt mår utifrån Pisa-resultaten? Läs den här guiden!
Grundskoletidningen

Pisaundersökningen visar oerhört glädjande resultat. Men den är samtidigt en väckarklocka: Sverige har den mest ojämlika skolan i Norden, skriver Anna Ekström (S).
Dagens Nyheter

Radikala grepp behövs för att förbättra skolans likvärdighet, skriver ordföranden för Lärarnas Riksförbund, Åsa Fahlén.
Dagens Samhälle

Så fort resultaten i PISA börjar förbättras blåser politikerna faran över och slutar att satsa på skolan. Det lär straffa sig i framtida Pisa-studier, skriver Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning

Det är glädjande att kunskapsresultaten fortsätter att öka. Samtidigt ser vi att likvärdigheten mellan skolor brister, skriver Fredrik Malmberg, Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Specialpedagogiska skolmyndigheten

Skolporten konferens: SO i fokus, 28-29 januari i Göteborg

Två dagar fulla med inspiration och kunskap för dig som undervisar i SO. Ta bland annat del av föreläsningar om prov- och bedömningspraktik i SO-ämnena, historiebruk, att arbeta med kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen, digital källkritik och geografiundervisning utifrån ett ”doing geography-perspektiv”.

Läs mer och boka din plats här!

”Bibeln ska inte försvinna ur undervisningen. Nationalsången ska inte förbjudas. Lyrik och dramatik ska inte skrotas”, säger Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning.
Lärarnas tidning

Anna Ekström poängterar att förslaget från Skolverket med de kritiserade omformuleringarna endast är ett utkast.
Expressen

Självklart är det är så att nationalsången är en viktig del av det vi svenskar har gemensamt och något som ska fortsätta tillhöra vårt kulturarv. Men det är inte samma sak som att detta ska skrivas oss lärare på näsan, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Aftonbladet

På mångkulturella Rosendalsskolan i Linköping sjunger man nationalsången på skolavslutningen. Klara Svensson, musiklärare på skolan, tycker att det är viktigt att barnen känner till den svenska nationalsången och får möjlighet att lära sig den i skolan.
Lärarnas tidning

I Skolverkets förslag om förändrade kursplaner har en formulering om nationalsången tagits bort från musiklektionerna i lågstadiet – något som kritiseras av bland andra Kristina Axén Olin (M). Skolverket å sin sida menar att det är självklart att låten kommer att läras ut ändå.
Sveriges Television

I idrott och hälsa upplever högstadieungdomar med funktionsnedsättning att de har lägre tillit till sin kompetens och sämre förutsättningar att delta än klasskamraterna. Karin Bertills, lärarutbildare och doktorand inom handikappvetenskap, har forskat i ämnet.
Högskolan i Jönköping

Elever med blindhet är en mycket liten grupp som oftast går i den vanliga grundskolan. Kompetensutveckling för alla som verkar runt dessa elever är helt avgörande för att de ska klara kunskapsmålen, visar Kim de Verdiers avhandling.
Specialpedagogiska skolmyndigheten

Riksrevisionens rapport om grundsärskolans kunskapsuppdrag. Skrivelsen innehåller regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Grundsärskolans kunskapsuppdrag – styrning, stöd och uppföljning.
Utbildningsdepartementet

UR Samtiden: Fokus på grund- och gymnasiesärskolan. Vad innebär en intellektuell funktionsnedsättning (IF) och hur påverkar den inlärningen (webb-tv)?
Utbildningsradion

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.#skolporten #skola #förskola #skolforskning
Till undersökningen external link

Sju av tio mellanstadieelever anser att de har fått undervisning i skydd mot kränkningar på internet. Men bara 47 procent vet hur de ska skydda sig mot kränkningar. Det visar en rapport från Internetstiftelsen.
Skolvärlden

Barnen och internet 2019. Sammanfattning av rapporten.
Internetstiftelsen

Högstadieelever som får en egen dator genom skolan får varken bättre eller sämre studieresultat än andra. Det visar en ny rapport från IFAU. Däremot finns tendenser till ökade resultatskillnader mellan barn till föräldrar med olika utbildningsnivå.
Forskning.se

Mer sociala barn och större trygghet på grundskolan i Arjeplog. Det blev resultatet sedan man införde mobilförbud för ett och ett halvt år sedan (webbradio).
P4 Norrbotten

Elever i årskurs 5 har blivit alltmer negativa till skolarbetet på senare år och en av fem flickor i årskurs 5 känner sig rädda för andra elever. Studieron har också försämrats bland de yngre eleverna. Det visar Skolinspektionens nya Skolenkät.
Lärarnas tidning

Majoriteten elever känner sig trygga i skolan men en tredjedel upplever problem med studiero. Skolinspektionens Helén Ängmo kommenterar resultaten från Skolenkäten 2017-2018.
Skolinspektionen

Resultat från Skolenkäten 2017-2018 (pdf).
Skolinspektionen

Premiär för Poddagogen!

De första avsnitten av podcasten Poddagogen som görs av Janne Kontio och Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten finns nu att lyssna på.
Poddagogen external link

Ingångslönen för svenska grundskolelärare ökar nästan mest i Europa. Men fortfarande ligger lärarkåren i Sverige långt efter de länder där lärarna tjänar mest, visar en ny rapport från EU-kommissionen.
Lärarnas tidning

Löneskillnaden: 49 000 kronor. Stavros Louca är Sveriges högst avlönade förstelärare. Det skiljer 49 000 kronor på en heltidslön mellan honom och försteläraren Anna Söderberg.
Tidningen Grundskolan

Botkyrkas förstelärarlöner är näst högst i landet. Förstelärarna utses externt, vilket skapar mindre avundsjuka bland kollegorna.
Tidningen Grundskolan

Gustav Fridolin, utbildningsminister 2014–2019: ”Det borde ha funnits tydligare kriterier för vem som kan bli förstelärare från början”.
Tidningen Grundskolan

Skolporten konferens: Fortbildning för dig som undervisar i svenska, 19-20 mars

Två koncentrerade dagar för dig som undervisar i svenska på högstadiet eller gymnasiet! Ta del av föreläsningar om bland annat likvärdig bedömning av läsförståelse, grammatiska verktyg som utvecklar elevernas texter, källkritik, genvägar för elevaktiv retorikundervisning samt strategier för framgångsrik skrivundervisning.

Läs mer och boka din plats här!

I Stockholmsförorten Bredäng finns en av huvudstadens mest utsatta skolor. ”Trots att vi har andra förutsättningar än grannskolorna har vi varit bestämda att göra det bästa av situationen och höja våra elevers resultat”, säger Kristina Tranetoft, biträdande rektor på Bredängsskolan.
Sveriges Television

Flera språk i undervisningen hjälper elever med svag svenska. ”Om man då kopplar ihop de här språken via transspråkande så blir det mycket lättare för eleverna att hänga med i undervisningen”, säger Gudrun Svensson, forskare vid Linnéuniversitetet.
Sveriges Radio

Specialpedagogerna trodde inte det var sant. Lästestet visade att det fanns barn på deras skola som var analfa­beter­ – trots att de hade gått flera år i skolan. Det blev startskottet för ett omfattande arbete som i slutändan lyckades vända en skola i kris.
Specialpedagogik

Fokus på språkförståelse, fler anställda kuratorer och anpassad undervisning när eleven ser ut att inte klara målen. Det är några av de åtgärder som varit avgörande för Hagsätraskolan, där elevernas resultat förbättrats avsevärt. Även statliga bidrag har underlättat.
SVT Nyheter Stockholm

Ännu en av av de 73 punktern i Januariavtalet, som regeringen, Centern och Liberalerna står bakom, har prickats av. Det gäller central rättning av skolans nationella prov.
Sveriges Radio

Lärare vill ha tydligare riktlinjer för nationella prov.
Sveriges Radio

Betyg i sjätte klass stressar särskilt flickor, enligt en undersökning från Umeå universitet. 
Sveriges Radio

På Slättenskolan i Norrahammar söder om Jönköping pågår ett projekt där femteklassarna lär sig hantera olika typer av våld och problematiska situationer.
SVT Nyheter Småland

”Ska jag gasa eller bromsa?” är ett nytt material baserat på forskning och beprövad erfarenhet om hjärnskakning hos barn och unga, och är riktat till skolan och elevhälsan. Materialet från Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft beskriver symtom och svårigheter när det gäller barn med hjärnskakning, samt ger konkreta förslag på åtgärder.
Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Elever i årskurs 9 behöver känna tillit till andra människor och vara trygg i skolan, det visar en rapport från Region Örebro län. Att sova tillräckligt och att vara fysiskt aktiv är också faktorer som bidrar till ett bra mående.
Sveriges Television

Skolporten konferens: Fortbildning för dig som undervisar i engelska, 17-18 mars i Stockholm

Fördjupande konferens om att undervisa i engelska. Ta del av föreläsningar om aktiva klassrumssamtal, att stötta och utveckla elever med dyslexi och språkstörning, att förbättra likvärdigheten gällande bedömning av muntlig förmåga, engelska som tredje språk – så kan du arbeta med heterogena grupper samt mycket mer! Ta ett eget språkbad, många föreläsningar sker på engelska!

Läs mer och boka din plats här!

Att ge kamratrespons stärker det egna skrivandet, visar Jessica Berggrens forskning i ämnet engelska.
Skolporten

”Skolvalet påverkar hela utbildningssystemet”. Om man på allvar vill minska segregationen i utbildningsväsendet så finns det verktyg att ta till. Det menar Elisabet Olme som forskat om skolvalets konsekvenser på grundskolenivå.
Skolporten

Att arbeta med textsamtal i NO-undervisningen är komplext. Det konstaterar Jenny Uddling som i sin forskning belyser både möjligheter och begränsningar till språk- och kunskapsutveckling som erbjuds under textsamtalen i fysikklassrummet.
Skolporten

Begreppet demokrati är i hög grad kopplat till idéer om mänskliga rättigheter och en outtalad ”svenskhet”. Det konstaterar Ami Cooper som också pekar på att det läggs ett stort ansvar på skolan att producera demokratiska medborgare.
Skolporten

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer