Dela:

Skolportens Grundskolebrev juni

annons

Lärarflykt på landets skolor: En av fyra slutar varje läsår

En av fyra lärare byter jobb varje år, visar SVT:s granskning av läraromsättningen i landet. För eleverna kan det få stora konsekvenser, och värst drabbas de redan svaga eleverna.
Sveriges Television external link

En av fyra lärare byter jobb varje år enligt SVT:s granskning. Vi har varit i kontakt med lärare över hela landet för att förstå mer om varför de säger upp sig.
Sveriges Television external link

En ny studie visar att arbetshälsan är den viktigaste faktorn för att få lärare att stanna inom yrket.
Högskolan i Gävle external link

När lärare byter jobb bryts kontinuiteten för både elever och resterande lärare på en skola.
SVT Gävleborg external link

Elevernas genomsnittliga meritvärde har gått upp och läraromsättningen har gått ner på Hovsjöskolan. SVT åkte dit för att höra vad det är som får lärarna att trivas.
Sveriges Television external link

Under långa perioder var det vardag med täta lärarbyten på Hammerstaskolan i Botkyrka i Stockholm. Nu har skolan lyckats vända utvecklingen.
Sveriges Television external link

Konferens i bild för grundskolan!

Välkommen på konferens om bildundervisning i grundskolan!
Kunniga föreläsare ger dig som är bildlärare ämnesfördjupning, ny didaktisk forskning och inspirerande verktyg för undervisningen.

JUST NU! Boka-nu-pris 3 795 kr ex. moms gäller t.o.m 12 juni!

Läs mer och boka plats

Snabbguide: Det här vill politikerna göra för lärarna

Läraren.se har under två veckor bjudit in samtliga riksdagspartiers skolpolitiska talespersoner för att debattera sina viktigaste skolfrågor inför valet.
Läraren external link

Niondeklassare som godkänns först efter lovskolan i juni är överrepresenterade bland dem som sedan inte klarar gymnasiet. Det visar ny statistik från Skolverket.
Ämnesläraren external link

Underkända nior läser upp sina betyg i sommar­lovskola – och blir gymnasiebehöriga. Men 94 procent av dem ­har ingen långsiktig hjälp av satsningen.
Ämnesläraren external link

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolina Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.
Skolporten external link

Svårare att få tillbaka elever med hög skolfrånvaro efter pandemin: ”Oroande situation”

Efter pandemin har det blivit svårare att få tillbaka elever med hög skolfrånvaro i Eskilstuna. Samtidigt ökar antalet elever som inte är i skolan.
Sveriges Television external link

Extrem frånvaro på skolan – rektorn: Fruktansvärda siffror

Var tredje elev på högstadiet Veingeskolan i Laholm hade under höstterminen 2021 så hög frånvaro att kommunen klassade den som allvarligt problematisk.
P4 Halland external link

Forskningsutblick: Hur elever förstår sin skolfrånvaro

I en svensk forskningsstudie intervjuades tre pojkar och tre flickor i årskurs 9 om sina upplevelser och erfarenheter av omfattande och långvarig skolfrånvaro.
Specialpedagogiska skolmyndigheten external link

Vad är beprövad erfarenhet?

Beprövad erfarenhet kan ha minst tre olika betydelser som alla är viktiga för hur vi ska undervisa, leda och organisera skolan. Det säger Anette Jahnke, universitetslektor i pedagogik, samt projekt- och processledare vid forskningsinstitutet Ifous, som har skrivit en bok om beprövad erfarenhet i skolan.
Skolporten external link

Vad har betydelse för en lyckad integration i skolan?

Vad är viktigt när nyanlända elever ska integreras i utbildningssystemet och vad innebär egentligen en lyckad integration? Ali Osman, docent i pedagogik, förklarar.
Forskning.se external link

Flera fällor när lärare ska motverka rasism

Att skolan har ett uppdrag att motverka rasism är glasklart i alla styrdokument. Men ingenstans står det hur man gör.
Grundskolläraren external link

En skola för nyanlända?

Hur är det att komma som nyanländ till en skola i ett helt nytt land? Vilken rätt har ukrainska flyktingbarn att ens gå i skolan? Vad krävs för att undvika segregation? (webb-radio)
Dagens Arena external link

Utmaningar i arbetet med skolövergångar

Barns skolövergångar är en komplex process som påverkar lärares arbete. Det konstaterar Therese Welén i sin avhandling, som nu har valts till favorit av Lärarpanelen.
Skolporten external link

Varför pratar vi inte mer om killars dåliga betyg?

Pojkar får sämre betyg än flickor, hoppar av skolan oftare och utgör en allt mindre andel på svenska högskolor. Att pojkar slås ut redan i skolan får stora konsekvenser – ändå är insatserna små. (webb-radio)
Svenska Dagbladet external link

Lärarens relation med eleverna är utgångspunkten

Positiva relationer är det allra viktigaste, men inte det enda som behövs för att skapa studiero i klassrummet. Det behövs en hel palett av strategier menar Annika Lilja, docent vid Göteborgs universitet.
Skolforskningsportalen external link

Hur kan lärare använda sig av forskning?

Hur kan lärare använda sig av forskning för att utveckla sin profession och undervisning? Några som har stor vana av att läsa avhandlingar är Lärarpanelen. Skolporten ställde frågan till fyra av panelisterna.
Skolporten external link

Idrottslärarna Ove Axelsson och Johan Söderström på Järla skola i Nacka har skrivit en artikel om en rockad i schemaläggningen som skapar utrymme för regelbunden undervisning i friluftsliv.
Skolporten external link

Genom att skapa en stegräknare blev undervisningen både konkret och praktisk. Lärarna Christer Sjöberg och Dylan Roberts på Sigfridsborgsskolan i Nacka har skrivit en utvecklingsartikel om ett ämnesövergripande projekt inom programmering.
Skolporten external link

En interaktiv fysisk promenad gjorde det enklare för eleverna att ta in faktatung kunskap. Det visar Malin Hökby och Martin Flodkvist på Myrsjöskolan i Nacka har skrivit en artikel om minnespromenader i ämnet svenska.
Skolporten external link

God kommunikation och transparens är grundläggande för att handledare ska kunna stötta både elever och lärare vid fjärrundervisning. Det visar Fredrik Freud, lärare vid Värmdö skärgårdsskolor, i sin utvecklingsartikel.
Skolporten external link

Det tar tid för lärare att förstå hur de kan använda elevers flerspråkighet och kulturella mångfald som resurs i lärande. Den slutsatsen drar Manuela Lupsa i sin avhandling.
Skolporten external link

Elevers skrivande oftast stannar i klassrummet – de skriver för sig själva eller för att lämna in till läraren, visar Erika Sturk i sin avhandling.
Skolporten external link

Lärare behöver utveckla sitt professionella ämnesspråk för att få syn på vad barn och elever lär i matematik. Det visar Christina Svensson.
Skolporten external link

Det är viktigt att identifiera lässvårigheter hos tvåspråkiga elever, annars riskerar de att inte få rätt hjälp, visar Baran Johansson i sin avhandling.
Skolporten external link

Christian Norefalk har forskat om utbildning som en mänsklig rättighet.
Skolporten external link

Neurofeedback, att få återkoppling på vad som händer i hjärnan i realtid, kan dämpa symptom och öka inlärningsförmågan hos unga med adhd, visar John Hasslingers forskningsresultat.
Skolporten external link

Sidan publicerades 2022-05-31 15:37 av


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?
  Åsa Wikforss

Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?

Läs vår intervju med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som ska föreläsa på Skolportens konferens Källkritik. Hon kommer att tala om kunskapsmotstånd.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Annica Henrysson blir ny gymnasiechef i Skövde kommun

Annica Henrysson efterträder Bengt Stenhammar som gymnasiechef i Skövde kommun. Annica har en lång erfarenhet från olika delar av skolans verksamhet och kommer närmast från en tjänst som avdelningschef inom sektor utbildning i Mariestads kommun.

Mot nya utmaningar – ännu en chef slutar

Landskronas skolchef Fredrik Menkus Wegbratt ut ett mejl till personalen på sin förvaltning att han slutar. Detta efter blott två år på tjänsten.

Carina Högberg ny rektor på Västanviks folkhögskola

Carina Högberg är ny rektor på Västanviks folkhögskola.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Årets lärare vill vara mjuk

Lågstadieläraren Anna Rydberg har arbetat på Husbygårdsskolan i drygt 20 år. Nu prisas hon för sitt lågmälda sätt att undervisa, vilket skapar ett tryggt klimat i klassen. ”Jag vill vara en mjuk lärare som inte behöver höja rösten”, säger hon.

Rekordstort intresse för Pantresan – första pris till Bärstadsskolan i Värmland

Intresset för skoltävlingen Pantresan har varit rekordstort. Aldrig tidigare har så många skolklasser varit med och tävlat, 742 stycken. I tuff konkurrens är nu vårens vinnarklass utsedd: Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland.

Grattis Fredrika skola – årets bokväckare 2022!

Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier