Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 0320

Publicerad:2020-01-15
West Art
Redaktör:West Art

Göteborgs rektorer får experthjälp med besparingarna

Göteborg satsar på att expertcoacha rektorer som har underskott i budgeten. ”Det är klart att jag behöver hjälp”, säger rektor Else-Marie Hallqvist.
Lärarnas tidning

Etableringsstopp kan strida mot grundlagen

Att införa ett etableringsstopp för religiösa friskolor kan strida mot grundlagen. Det är slutsatsen i den utredning om konfessionella friskolor som lämnats över till regeringen. Enligt överenskommelsen mellan regeringen, L och C ska ett etableringsstopp införas och trots osäkerheten om det är förenligt med grundlagen, vill Anna Ekström (S) att regeringen går vidare med det löftet.
Sveriges Television

Kritik mot utredningen: ”Religionsfobi som kan få katastrofala följder”

Lärarnas tidning har samlat olika röster om förslaget.
Lärarnas tidning

Nya religiösa friskolor i Sverige

Hör Anna Ekström (S), Lars Arrhenius, regeringens utredare och Gudrun Brunegård (KD). (webb-radio)
Sveriges Radio

Rektor kritisk till skärpta krav på religiösa friskolor

Rektorn på en skola med kristen värdegrund är kritisk.
P4 Stockholm

Nya regler för skolor med konfessionell inriktning

Nya regler för skolor med konfessionell inriktning. (pdf)
Utbildningsdepartementet

Konferenser vt20

”Proffsigt och med kvalitet rakt igenom!” Vi på Skolporten är stolta över goda vitsord och betyg från våra utvärderingar! Nu är vårterminens alla konferenser bokningsbara och vi erbjuder såväl ämnesspecifika som mer allmänna utbildningsdagar. Testa oss gärna, vi har höga krav på oss själva att hålla den kvalitetsnivå du som deltagare ställer! Boka nu – välj faktura 2019 eller 2020.

Läs mer och boka din plats

Elever på semester utan lov riskerar böter

En vecka in på vårterminen är alla elever inte tillbaka från semestern. Riksrevisionen rekommenderar böter. ”Det här är återkommande varje termin,” säger rektor Malin Thunström.
Skolvärlden

SPSM: Så bör skolor arbeta för att stärka närvaron

Under den senaste tiden har frågan om problematisk skolfrånvaro varit ett hett ämne i skoldebatten. SPSM:s rådgivare Helene Fägerblad ger tips på vad skolor bör göra för att möta omfattande frånvaro och främja närvaro.
Skolvärlden

Expert: Porrfilter är dyrt och verkningslöst

Ett sätt att rädda en generation från att växa upp med våldsam porr som sexualkunskap. Eller ett dyrt men lönlöst sätt att försöka stoppa barn från att se porr? Frågan om de så kallade ”porrfiltren” i svenska skoldatorer splittrar experterna.
Aftonbladet

Sociala medier sprider kritik mot lärare

Lärare som hängs ut av elever, föräldrar som hatar på skolan och rektor och elever som kränker varandra. Stöket är ett arbetsmiljöproblem – och det eskalerar och sprids i sociala medier. Det har lärare och rektorer på två svenska skolor fått erfara.
Lärarnas tidning

Lärare kan behöva tåla mer nätkränkningar än andra

Rättsläget är inte solklart när det gäller kränkningar på nätet. ”Domstolarna dömer olika vid kränkningar. Vissa menar att lärare ska tåla mer än andra”, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.
Lärarnas tidning

Skolverket om digitala prov

2022 ska de nationella proven vara digitala, vilket kommer att ge mer rättvisa resultat och på sikt minska lärarnas arbetsinsats. Men tiden är knapp och för att lyckas krävs ett tätt samarbete med landets 6 000 skolor. Det menar Mattias Larsson, CIO på Skolverket.
Voister

”Skolan misslyckas i ett antal avseenden”

Skolan misslyckas med sin uppgift som social utjämnare. Det säger Per Molander som leder regeringens jämlikhetskommission i Ekots lördagsintervju.
Sveriges Radio

Växande problem: Elever byter skola med kort varsel

Att elever byter skola med kort varsel är ett växande problem som riskerar att drabba elever med funktionsnedsättningar särskilt hårt.
Sveriges Radio

”Förväntan håller uppe motivationen”

Anna Tebelius Bodin är pedagog, föreläsare och författare, och utbildad vid Harvard universitet. Hon ska tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i vår.
Skolporten external link

Pisa och Timss ger en begränsad bild av svenska elevers matematikkunskaper

Man kan inte använda resultaten rakt av från internationella kunskapsmätningar för att dra slutsatser om de svenska elevernas kunskaper i matematik, visar Samuel Sollerman i sin avhandling.
Skolporten

Synen på elevinflytande varierar mellan skolor

Elevinflytande tar sig olika uttryck och kan värderas eller förstås på olika sätt beroende på vilka utbildningsideal som lyfts fram. Det konstaterar Linda Eriksson som beskrivit och analyserat elevinflytande som didaktisk praktik, utifrån vad som sker i undervisningen.
Skolporten

Poddagogen #3: Eric Larsson om skolor med elitprägel

I Poddagogen #3 berättar Eric Larsson om skolor med elitprägel, vad dessa skolor innebär och deras roll i skolsystemen, utifrån sin avhandling. (webb-radio)
Poddagogen

Deras forskning föreslår hur framtidens skolor ska byggas

Dagens skolmiljöer kräver ofta en del förbättringar. Didaktikforskarna Anneli Frelin och Jan Grannäs har deltagit i Ifous projekt ”Bygga skola” med syfte att utforska hur dagens skolor fungerar i praktiken.
Högskolan i Gävle

5 saker du gör – som skapar konflikter

Ditt ledarskap kan vara orsaken till oro och konflikter på arbetsplatsen, även om det inte är meningen från din sida. Här är fem vanliga misstag – och vad du kan göra i stället.
Chef

Use 6 leadership pillars to empower teachers

6 leadership pillars to empower teachers.
Middleweb

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer