Veckobrev 1020

”Samband mellan lärande och studiero”

Mobilförbud i klassrummen och flytt av hotfulla elever. Det är några av åtgärderna som kan bli aktuella för att öka studieron i svenska skolor.
Svenska Dagbladet external link

Forskaren om trygghetsutspelet: ”Våldet har inte eskalerat”

Regeringen har tillsatt en utredning om trygghet och studiero i skolan. Men pedagogikprofessor Johannes Lunneblad tror inte att större befogenheter är vad lärarna eftersöker. ”Man behöver färre obehöriga kollegor och färre rektorsbyten”, säger han.
Skolvärlden external link

Nationell plan för trygghet och studiero

Nationell plan för trygghet och studiero. (pdf)
Utbildningsdepartementet external link

”Så blir skolan bättre med lärarassistenter”

Lärarbristen behöver hanteras på många sätt. En åtgärd är att avlasta lärarna så att de kan fokusera på kärnuppdraget – att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen. Nu presenterar vi därför en utredning om hur lärare kan avlastas av lärarassistenter och andra yrkesgrupper, skriver Peter Fredriksson, Skolverket.
Aftonbladet external link

Kritiken efter Skolverkets utredning om lärarassistenter

”Staten ger med ena handen, kommunerna tar bort med den andra”, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning external link

Utredning om hur lärare kan avlastas

Redovisning av uppdrag om att ta fram stödmaterial för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärare. (pdf)
Skolverket external link

Elevhälsan får inte vara hur klen som helst

Elever ska inte behöva vänta orimligt länge på att få träffa sjuksköterska, kurator eller läkare. Regeringen vill skärpa reglerna så att elevhälsovården får en acceptabel lägstanivå.
Svenska Dagbladet external link

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan i Stockholm.
Lärarnas tidning external link

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.
Lärarnas tidning external link

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

​Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset Priset delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg .
Sveriges Skolledarförbund external link

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun. (pdf)
Sveriges Skolledarförbund external link

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten?

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten? Hör Skolledarförbundets Matz Nilsson och Loubna Stensåker-Göransson (M), Skurups utbildningsnämnd. (webb-radio)
Sveriges Radio external link

Alla rektorer i Skurup enade mot slöjförbud

Rektorn Mattias Liedholm har gått ut med att han inte kommer att implementera Skurups planerade slöjförbud. Nu ställer sig samtliga rektorer i kommunen bakom.
Svenska Dagbladet external link

Skurup om slöjförbud: ”Strider inte mot lagen”

Ett slöjförbud i skolan strider inte mot lag eller författning, bedömer Skurups kommunstyrelse.
Aftonbladet external link

Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm

Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.

Läs mer och boka din plats

”Extra arbetsbelastning när elever stannar hemma”

Skolkoncernen Academedia skräddarsyr lösningar för lärare som varit i Italien, men på de flesta kommunala skolor är det verkstad som vanligt. Sportlovet är inne på sin slutfas, och oron för Corona-smittan riskerar att öka med hemvändande lovfirare.
Lärarnas tidning external link

Skolor hanterar coronaviruset olika

Efter Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer vad gäller skolor och coronasmittan så agerar nu skolor på olika sätt. Redan i fredags skickade Karlbergsgymansiet i Åmål ut information till alla elever inför dagens skolstart.
Sveriges Radio external link

Folkhälsomyndigheten: Man måste följa skolplikten

Sportlovet är slut i Mellansverige och under måndagen återgår tusentals till skolan. Ett antal skolor uppmanar elever som befunnit sig i riskområden för coronaviruset att stanna hemma – något som väcker kritik från Folkhälsomyndigheten.
Sveriges Radio external link

Experternas svar – om lärarnas oro för corona

Oron för det fruktade coronaviruset är stor bland många lärare, rektorer och förskollärare nu när tusentals barn och ungdomar kommer tillbaka efter sportlovet. Här svarar Lärarförbundets Hans Flygare, arbetsmiljöexpert, och Camilla Brown, enhetschef avtal och juridik, på några av de vanligaste frågorna.
Lärarnas tidning external link

Oro för sämre skolkvalitet i var tionde kommun

Det blir mindre pengar för många skolor i år, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Och var tionde kommun i undersökningen befarar att kvalitén i skolan kommer försämras.
Sveriges Television external link

Ny statistik: Sverige satsar minst pengar i Norden på läromedel

Sverige lägger i snitt 650 kronor på läromedel per elev – vilket är minst i hela Norden. Det visar ny statistik från Läromedelsföretagen.
Skolvärlden external link

Slöjd, 7-8 maj

Ta del av föreläsningar om den reviderade kursplanen och vilka följder förändringarna innebär för dig som lärare, hur du kan arbeta språkutvecklande i slöjden med nyanlända samt tankar kring hur du kan arbeta med digitala verktyg i slöjden. Du får också veta mer om hur du hanterar problemskapande beteenden i slöjdsalen och hur du kan arbeta med att slöjd för en hållbar utveckling. Det blir intressanta och givande dagar, välkommen!

Läs mer och boka din plats

Var fjärde femteklassare saknar studiero

I flera elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren vittnar drygt var fjärde femteklassare om att de saknar studiero i skolan. Mer än hälften uppger att andra elever stör ordningen i klassrummet.
SVT Nyheter Blekinge external link

4 av 5 av Tibros skolelever: Andra elever stör ordningen

På Ransbergsskolan utanför Tibro uppger var femte elev i årskurs fem att de inte har studiero. Fyra av fem säger att andra elever stör ordningen i klassrummet. Det är ganska typiska värden i Skolinspektionens enkät även i den lilla idylliska skolan på landet.
SVT Nyheter Väst external link

Behöriga lärare, goda relationer och planerade lektioner ger studiero

Christopher Granberg, är rektor på en skola som i jämförelse med många andra lyckats bra med att skapa studiero. ”Ett av framgångsrecepten är att följa upp hur undervisningen går, och fundera över vad vi kan förbättra på skolan”, säger han.
SVT Nyheter Dalarna external link

Blekingelärarna om studiero: ”Finns hörselkåpor och skärmskydd i klassrummet”

Enligt de elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren saknar var fjärde femteklassare studiero i skolan. På Rosenfeldtskolan i Karlskrona försöker lärarna anpassa studiemiljön efter varje elevs behov – med hörselkåpor, skärmskydd och musik som hjälpmedel.
SVT Nyheter Blekinge external link

Fler ska få fjärrundervisning

För att ge fler elever, framför allt i glesbygden, möjlighet att få undervisning av behöriga lärare beslutar regeringen nu att fler ämnen som NO, SO, matte och teknik ska kunna erbjudas på distans via en dator.
Sveriges Radio external link

Nödvändiga förslag om fjärrundervisning

Regeringen föreslår nu lagändringar som innebär utökade möjligheter till fjärrundervisning. SKR välkomnar förslaget som är ett steg i rätt riktning.
SKR external link

”Vi-och-dem” präglar konflikter i historieklassrummet

Andreas Mårdh har undersökt historieämnets politiska dimension både i skolan och i högerpopulistiska kommentarsfält. Resultaten visar att när konflikter uppstår i historieklassrummet sker de på ett särskilt sätt som skapar ett ”vi-och-dem” mellan eleverna.
Skolporten external link

Strategier ökar elevers förmåga att lösa matematikproblem

Elever som får träna på olika problemlösningsstrategier blir bättre på att lösa matematiska problem. Dessutom fokuserar de mindre på ”rätt svar” – i stället fylls klassrummet av diskussioner kring problemlösning, visar Éva Fülöps praktiknära forskning. 
Skolporten external link

”Inkludering handlar om ett förhållningssätt”

Lärmiljön ska vara inkluderande säger skollagen, en fråga som är komplex. Under tre år har deltagarna i Ifous forsknings- och utvecklingsprogram ”Inkluderande lärmiljöer” undersökt området. Den nya kunskapen har inneburit en förändring av praktiken.
Ifous external link

Inger Fält: Stöd eller styrning?

Stöd och styrning är begrepp som ofta används i kontakten mellan huvudman och förskola. Men hur tolkas dessa begrepp och vad betyder stöd och styrning för respektive part, undrar Inger Fält, förskollärare, lärare och rektor.
Skola och samhälle external link

Sidan publicerades 2020-03-16 12:24 av


Konferenser
Skolporten 20 år
Det började med ett fax

Det började med ett fax

Konferenser, magasin och ett forskningsinstitut. Följ med på Skolportens resa sedan starten år 2000!

Läs mer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 2/2020 – ute 6 april

Skolportens magasin

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer här
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Kostnadsfria digitala läromedel

Många elever i Sverige undervisas nu på distans. Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag är att ge alla elever möjligheten att nå sina studiemål, och erbjuder därför sina digitala läromedel kostnadsfritt till och med sista juni.

Sammanställd information om situationen hos huvudmän inom riktade insatser med anledning av Corona-krisen

Med syftet är att bidra till myndighetens bild av läget i skolan med anledning av den situation som råder och för att öka Skolverkets möjlighet att kunna svara på frågor om läget i landet har medarbetare som arbetar med riktade insatser tagit kontakt med drygt 100 huvudmän och skolor. (pdf)

8 berättelser från skolan: Så påverkar corona oss varje dag

Coronapandemin håller Sverige i ett hårt grepp. Skolans värld är starkt påverkad. Från gymnasiet och uppåt drivs undervisningen på distans. Förskola och grundskola är öppna och många lärare gör hjälteinsatser för att verksamheten ska fungera.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Här är enda skolan i Östergötland som fått Skolverkets utmärkelse

Kättinge skola i är den enda i Östergötland som jobbar med Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling”. Utmärkelsen stöttar och förbättrar skolans arbete med en hållbar utveckling som ska genomsyra all undervisning i såväl, ekonomi, sociala förhållanden, som miljö.

5 tips – så blir du bra på matte

Tycker du matte är tråkigt? Eller kanske har svårt att begripa hur mycket du än försöker? Prisade matematikläraren Daniel Carlsson vid Linköpings universitet ger här fem tips på vad du kan tänka på.

Han får Sveriges största lärarpris

Matematikläraren Daniel Carlsson blir den första mottagaren av Ingemars lärarpris som, med sin prissumma på en halv miljon kronor, blir Sveriges största.

”Det gäller att fånga de roliga stunderna”

Med ett brinnande intresse för naturkunskap och historieberättande som bidragande orsaker utsågs Maria Johansson nyligen till Årets förskolekraft 2020. Ett pris som gjorde henne förvånad, men också väldigt rörd.

Johanna Hallberg är Årets pedagog i Trelleborg 2020

Johanna Hallberg har tilldelats utmärkelsen Årets pedagog i Trelleborg 2020 av bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M) och utbildningschef Sofia Henderup Larsson. Johanna Hallberg arbetar som fritidspedagog på Serresjöskolan.

Läs fler
Namn och Nytt

Jörgen Norström blir ny avdelningschef för grundskolan på Gotland

Jörgen Norström, nuvarande rektor för Gråboskolan i Visby, kommer att tillträda tjänsten som avdelningschef för grundskolan den 1 juni 2020.

Olinsgymnasiets nya rektorer – ”drömvärvningar”

Olinsgymnasiet växer och stärker upp ledningsorganisationen med nya rektorer. Från augusti blir Olof Lindblad rektor för Olinsgymnasiet Skara och Thomas Roos blir rektor för Olinsgymnasiet campus Götene.

Nya chefer på kulturskolan och Kulturhuset Najaden

Nu är två rekryteringar av ledare inom kulturen i Halmstads kommun klara. Ny rektor för Halmstads kulturskola blir Henrik Martén, och Marcus Lundberg tillträder som chef för enhet Upplevelser, där bland annat Kulturhuset Najaden ingår.

Jan Strid blir kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen

Charlotte Olsson slutar som verksamhetschef för grundskolan i Karlskoga den 23 juni. I och med detta så har kommundirektör Johan Harryson och Jan Strid gemensamt beslutat att Jan Strid stannar kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen tillsvidare.

Ny Arbetsmarknads- och utbildningschef i Boden

Magnus Åkerlund, nuvarande skolchef i Bodens kommun, ska leda den nya arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Bodens kommun.