Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 1020

Publicerad:2020-03-16
John Miller
Redaktör:John Miller

”Samband mellan lärande och studiero”

Mobilförbud i klassrummen och flytt av hotfulla elever. Det är några av åtgärderna som kan bli aktuella för att öka studieron i svenska skolor.
Svenska Dagbladet

Forskaren om trygghetsutspelet: ”Våldet har inte eskalerat”

Regeringen har tillsatt en utredning om trygghet och studiero i skolan. Men pedagogikprofessor Johannes Lunneblad tror inte att större befogenheter är vad lärarna eftersöker. ”Man behöver färre obehöriga kollegor och färre rektorsbyten”, säger han.
Skolvärlden

Nationell plan för trygghet och studiero

Nationell plan för trygghet och studiero. (pdf)
Utbildningsdepartementet

”Så blir skolan bättre med lärarassistenter”

Lärarbristen behöver hanteras på många sätt. En åtgärd är att avlasta lärarna så att de kan fokusera på kärnuppdraget – att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen. Nu presenterar vi därför en utredning om hur lärare kan avlastas av lärarassistenter och andra yrkesgrupper, skriver Peter Fredriksson, Skolverket.
Aftonbladet

Kritiken efter Skolverkets utredning om lärarassistenter

”Staten ger med ena handen, kommunerna tar bort med den andra”, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning

Utredning om hur lärare kan avlastas

Redovisning av uppdrag om att ta fram stödmaterial för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärare. (pdf)
Skolverket

Elevhälsan får inte vara hur klen som helst

Elever ska inte behöva vänta orimligt länge på att få träffa sjuksköterska, kurator eller läkare. Regeringen vill skärpa reglerna så att elevhälsovården får en acceptabel lägstanivå.
Svenska Dagbladet

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan i Stockholm.
Lärarnas tidning

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.
Lärarnas tidning

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

​Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset Priset delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg .
Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun. (pdf)
Sveriges Skolledarförbund

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten?

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten? Hör Skolledarförbundets Matz Nilsson och Loubna Stensåker-Göransson (M), Skurups utbildningsnämnd. (webb-radio)
Sveriges Radio

Alla rektorer i Skurup enade mot slöjförbud

Rektorn Mattias Liedholm har gått ut med att han inte kommer att implementera Skurups planerade slöjförbud. Nu ställer sig samtliga rektorer i kommunen bakom.
Svenska Dagbladet

Skurup om slöjförbud: ”Strider inte mot lagen”

Ett slöjförbud i skolan strider inte mot lag eller författning, bedömer Skurups kommunstyrelse.
Aftonbladet

Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm

Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.

Läs mer och boka din plats

”Extra arbetsbelastning när elever stannar hemma”

Skolkoncernen Academedia skräddarsyr lösningar för lärare som varit i Italien, men på de flesta kommunala skolor är det verkstad som vanligt. Sportlovet är inne på sin slutfas, och oron för Corona-smittan riskerar att öka med hemvändande lovfirare.
Lärarnas tidning

Skolor hanterar coronaviruset olika

Efter Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer vad gäller skolor och coronasmittan så agerar nu skolor på olika sätt. Redan i fredags skickade Karlbergsgymansiet i Åmål ut information till alla elever inför dagens skolstart.
Sveriges Radio

Folkhälsomyndigheten: Man måste följa skolplikten

Sportlovet är slut i Mellansverige och under måndagen återgår tusentals till skolan. Ett antal skolor uppmanar elever som befunnit sig i riskområden för coronaviruset att stanna hemma – något som väcker kritik från Folkhälsomyndigheten.
Sveriges Radio

Experternas svar – om lärarnas oro för corona

Oron för det fruktade coronaviruset är stor bland många lärare, rektorer och förskollärare nu när tusentals barn och ungdomar kommer tillbaka efter sportlovet. Här svarar Lärarförbundets Hans Flygare, arbetsmiljöexpert, och Camilla Brown, enhetschef avtal och juridik, på några av de vanligaste frågorna.
Lärarnas tidning

Oro för sämre skolkvalitet i var tionde kommun

Det blir mindre pengar för många skolor i år, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Och var tionde kommun i undersökningen befarar att kvalitén i skolan kommer försämras.
Sveriges Television

Ny statistik: Sverige satsar minst pengar i Norden på läromedel

Sverige lägger i snitt 650 kronor på läromedel per elev – vilket är minst i hela Norden. Det visar ny statistik från Läromedelsföretagen.
Skolvärlden

Slöjd, 7-8 maj

Ta del av föreläsningar om den reviderade kursplanen och vilka följder förändringarna innebär för dig som lärare, hur du kan arbeta språkutvecklande i slöjden med nyanlända samt tankar kring hur du kan arbeta med digitala verktyg i slöjden. Du får också veta mer om hur du hanterar problemskapande beteenden i slöjdsalen och hur du kan arbeta med att slöjd för en hållbar utveckling. Det blir intressanta och givande dagar, välkommen!

Läs mer och boka din plats

Var fjärde femteklassare saknar studiero

I flera elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren vittnar drygt var fjärde femteklassare om att de saknar studiero i skolan. Mer än hälften uppger att andra elever stör ordningen i klassrummet.
SVT Nyheter Blekinge

4 av 5 av Tibros skolelever: Andra elever stör ordningen

På Ransbergsskolan utanför Tibro uppger var femte elev i årskurs fem att de inte har studiero. Fyra av fem säger att andra elever stör ordningen i klassrummet. Det är ganska typiska värden i Skolinspektionens enkät även i den lilla idylliska skolan på landet.
SVT Nyheter Väst

Behöriga lärare, goda relationer och planerade lektioner ger studiero

Christopher Granberg, är rektor på en skola som i jämförelse med många andra lyckats bra med att skapa studiero. ”Ett av framgångsrecepten är att följa upp hur undervisningen går, och fundera över vad vi kan förbättra på skolan”, säger han.
SVT Nyheter Dalarna

Blekingelärarna om studiero: ”Finns hörselkåpor och skärmskydd i klassrummet”

Enligt de elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren saknar var fjärde femteklassare studiero i skolan. På Rosenfeldtskolan i Karlskrona försöker lärarna anpassa studiemiljön efter varje elevs behov – med hörselkåpor, skärmskydd och musik som hjälpmedel.
SVT Nyheter Blekinge

Fler ska få fjärrundervisning

För att ge fler elever, framför allt i glesbygden, möjlighet att få undervisning av behöriga lärare beslutar regeringen nu att fler ämnen som NO, SO, matte och teknik ska kunna erbjudas på distans via en dator.
Sveriges Radio

Nödvändiga förslag om fjärrundervisning

Regeringen föreslår nu lagändringar som innebär utökade möjligheter till fjärrundervisning. SKR välkomnar förslaget som är ett steg i rätt riktning.
SKR

”Vi-och-dem” präglar konflikter i historieklassrummet

Andreas Mårdh har undersökt historieämnets politiska dimension både i skolan och i högerpopulistiska kommentarsfält. Resultaten visar att när konflikter uppstår i historieklassrummet sker de på ett särskilt sätt som skapar ett ”vi-och-dem” mellan eleverna.
Skolporten

Strategier ökar elevers förmåga att lösa matematikproblem

Elever som får träna på olika problemlösningsstrategier blir bättre på att lösa matematiska problem. Dessutom fokuserar de mindre på ”rätt svar” – i stället fylls klassrummet av diskussioner kring problemlösning, visar Éva Fülöps praktiknära forskning. 
Skolporten

”Inkludering handlar om ett förhållningssätt”

Lärmiljön ska vara inkluderande säger skollagen, en fråga som är komplex. Under tre år har deltagarna i Ifous forsknings- och utvecklingsprogram ”Inkluderande lärmiljöer” undersökt området. Den nya kunskapen har inneburit en förändring av praktiken.
Ifous

Inger Fält: Stöd eller styrning?

Stöd och styrning är begrepp som ofta används i kontakten mellan huvudman och förskola. Men hur tolkas dessa begrepp och vad betyder stöd och styrning för respektive part, undrar Inger Fält, förskollärare, lärare och rektor.
Skola och samhälle

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer