2020-03-16 12:24  4 Dela:

Veckobrev 1020

”Samband mellan lärande och studiero”

Mobilförbud i klassrummen och flytt av hotfulla elever. Det är några av åtgärderna som kan bli aktuella för att öka studieron i svenska skolor.
Svenska Dagbladet external link

Forskaren om trygghetsutspelet: ”Våldet har inte eskalerat”

Regeringen har tillsatt en utredning om trygghet och studiero i skolan. Men pedagogikprofessor Johannes Lunneblad tror inte att större befogenheter är vad lärarna eftersöker. ”Man behöver färre obehöriga kollegor och färre rektorsbyten”, säger han.
Skolvärlden external link

Nationell plan för trygghet och studiero

Nationell plan för trygghet och studiero. (pdf)
Utbildningsdepartementet external link

”Så blir skolan bättre med lärarassistenter”

Lärarbristen behöver hanteras på många sätt. En åtgärd är att avlasta lärarna så att de kan fokusera på kärnuppdraget – att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen. Nu presenterar vi därför en utredning om hur lärare kan avlastas av lärarassistenter och andra yrkesgrupper, skriver Peter Fredriksson, Skolverket.
Aftonbladet external link

Kritiken efter Skolverkets utredning om lärarassistenter

”Staten ger med ena handen, kommunerna tar bort med den andra”, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning external link

Utredning om hur lärare kan avlastas

Redovisning av uppdrag om att ta fram stödmaterial för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärare. (pdf)
Skolverket external link

Elevhälsan får inte vara hur klen som helst

Elever ska inte behöva vänta orimligt länge på att få träffa sjuksköterska, kurator eller läkare. Regeringen vill skärpa reglerna så att elevhälsovården får en acceptabel lägstanivå.
Svenska Dagbladet external link

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan i Stockholm.
Lärarnas tidning external link

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.
Lärarnas tidning external link

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

​Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset Priset delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg .
Sveriges Skolledarförbund external link

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun

Sveriges Skolledarförbund JK-anmäler Skurups kommun. (pdf)
Sveriges Skolledarförbund external link

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten?

Bryter Skurups kommun mot yttrandefriheten? Hör Skolledarförbundets Matz Nilsson och Loubna Stensåker-Göransson (M), Skurups utbildningsnämnd. (webb-radio)
Sveriges Radio external link

Alla rektorer i Skurup enade mot slöjförbud

Rektorn Mattias Liedholm har gått ut med att han inte kommer att implementera Skurups planerade slöjförbud. Nu ställer sig samtliga rektorer i kommunen bakom.
Svenska Dagbladet external link

Skurup om slöjförbud: ”Strider inte mot lagen”

Ett slöjförbud i skolan strider inte mot lag eller författning, bedömer Skurups kommunstyrelse.
Aftonbladet external link

Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm

Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.

Läs mer och boka din plats

”Extra arbetsbelastning när elever stannar hemma”

Skolkoncernen Academedia skräddarsyr lösningar för lärare som varit i Italien, men på de flesta kommunala skolor är det verkstad som vanligt. Sportlovet är inne på sin slutfas, och oron för Corona-smittan riskerar att öka med hemvändande lovfirare.
Lärarnas tidning external link

Skolor hanterar coronaviruset olika

Efter Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer vad gäller skolor och coronasmittan så agerar nu skolor på olika sätt. Redan i fredags skickade Karlbergsgymansiet i Åmål ut information till alla elever inför dagens skolstart.
Sveriges Radio external link

Folkhälsomyndigheten: Man måste följa skolplikten

Sportlovet är slut i Mellansverige och under måndagen återgår tusentals till skolan. Ett antal skolor uppmanar elever som befunnit sig i riskområden för coronaviruset att stanna hemma – något som väcker kritik från Folkhälsomyndigheten.
Sveriges Radio external link

Experternas svar – om lärarnas oro för corona

Oron för det fruktade coronaviruset är stor bland många lärare, rektorer och förskollärare nu när tusentals barn och ungdomar kommer tillbaka efter sportlovet. Här svarar Lärarförbundets Hans Flygare, arbetsmiljöexpert, och Camilla Brown, enhetschef avtal och juridik, på några av de vanligaste frågorna.
Lärarnas tidning external link

Oro för sämre skolkvalitet i var tionde kommun

Det blir mindre pengar för många skolor i år, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Och var tionde kommun i undersökningen befarar att kvalitén i skolan kommer försämras.
Sveriges Television external link

Ny statistik: Sverige satsar minst pengar i Norden på läromedel

Sverige lägger i snitt 650 kronor på läromedel per elev – vilket är minst i hela Norden. Det visar ny statistik från Läromedelsföretagen.
Skolvärlden external link

Slöjd, 7-8 maj

Ta del av föreläsningar om den reviderade kursplanen och vilka följder förändringarna innebär för dig som lärare, hur du kan arbeta språkutvecklande i slöjden med nyanlända samt tankar kring hur du kan arbeta med digitala verktyg i slöjden. Du får också veta mer om hur du hanterar problemskapande beteenden i slöjdsalen och hur du kan arbeta med att slöjd för en hållbar utveckling. Det blir intressanta och givande dagar, välkommen!

Läs mer och boka din plats

Var fjärde femteklassare saknar studiero

I flera elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren vittnar drygt var fjärde femteklassare om att de saknar studiero i skolan. Mer än hälften uppger att andra elever stör ordningen i klassrummet.
SVT Nyheter Blekinge external link

4 av 5 av Tibros skolelever: Andra elever stör ordningen

På Ransbergsskolan utanför Tibro uppger var femte elev i årskurs fem att de inte har studiero. Fyra av fem säger att andra elever stör ordningen i klassrummet. Det är ganska typiska värden i Skolinspektionens enkät även i den lilla idylliska skolan på landet.
SVT Nyheter Väst external link

Behöriga lärare, goda relationer och planerade lektioner ger studiero

Christopher Granberg, är rektor på en skola som i jämförelse med många andra lyckats bra med att skapa studiero. ”Ett av framgångsrecepten är att följa upp hur undervisningen går, och fundera över vad vi kan förbättra på skolan”, säger han.
SVT Nyheter Dalarna external link

Blekingelärarna om studiero: ”Finns hörselkåpor och skärmskydd i klassrummet”

Enligt de elevundersökningar som Skolinspektionen gjort de senaste åren saknar var fjärde femteklassare studiero i skolan. På Rosenfeldtskolan i Karlskrona försöker lärarna anpassa studiemiljön efter varje elevs behov – med hörselkåpor, skärmskydd och musik som hjälpmedel.
SVT Nyheter Blekinge external link

Fler ska få fjärrundervisning

För att ge fler elever, framför allt i glesbygden, möjlighet att få undervisning av behöriga lärare beslutar regeringen nu att fler ämnen som NO, SO, matte och teknik ska kunna erbjudas på distans via en dator.
Sveriges Radio external link

Nödvändiga förslag om fjärrundervisning

Regeringen föreslår nu lagändringar som innebär utökade möjligheter till fjärrundervisning. SKR välkomnar förslaget som är ett steg i rätt riktning.
SKR external link

”Vi-och-dem” präglar konflikter i historieklassrummet

Andreas Mårdh har undersökt historieämnets politiska dimension både i skolan och i högerpopulistiska kommentarsfält. Resultaten visar att när konflikter uppstår i historieklassrummet sker de på ett särskilt sätt som skapar ett ”vi-och-dem” mellan eleverna.
Skolporten external link

Strategier ökar elevers förmåga att lösa matematikproblem

Elever som får träna på olika problemlösningsstrategier blir bättre på att lösa matematiska problem. Dessutom fokuserar de mindre på ”rätt svar” – i stället fylls klassrummet av diskussioner kring problemlösning, visar Éva Fülöps praktiknära forskning. 
Skolporten external link

”Inkludering handlar om ett förhållningssätt”

Lärmiljön ska vara inkluderande säger skollagen, en fråga som är komplex. Under tre år har deltagarna i Ifous forsknings- och utvecklingsprogram ”Inkluderande lärmiljöer” undersökt området. Den nya kunskapen har inneburit en förändring av praktiken.
Ifous external link

Inger Fält: Stöd eller styrning?

Stöd och styrning är begrepp som ofta används i kontakten mellan huvudman och förskola. Men hur tolkas dessa begrepp och vad betyder stöd och styrning för respektive part, undrar Inger Fält, förskollärare, lärare och rektor.
Skola och samhälle external link

Sidan publicerades 2020-03-16 12:24 av


Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Södertäljes skolor och förskolor får priset Guldtrappan 2020

  Södertälje ligger i framkant när det gäller den digitala skolutvecklingen. Nu vinner kommunen utmärkelsen Guldtrappan.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny rektor vid Linköpings universitet

  I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

  Anna Örjebo slutar som skolchef

  Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

  Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

  Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

  Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

  Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.