Veckobrev 2019

Svenska lärare: Stopp nu räcker det

Den 18 maj tar lärarkåren till gatorna i en landsomfattande manifestation för att protestera mot besparingar på skola, fritidshem och förskola. Lärarmarschen och Förskoleupproret vill väcka opinion och sätta stopp för ytterligare nedskärningar.
Lärarnas tidning external link

Ilskan växer i hela landet

I Anki Janssons kök samlas fem förskollärare för att förbereda sig. Det är en dryg vecka kvar till Förskoleupprorets och Lärarmarschens gemensamma manifestation i Stockholm.
Lärarnas tidning external link

Så påverkas du av lagändringarna

Förskollärare blir ansvariga för undervisning i förskolan och läsa-skriva-räkna-garantin blir verklighet, precis som legitimationskrav för fritidslärare. Detta är ändringarna som träder i kraft 1 juli.
Lärarnas tidning external link

Trots riksdagsbeslut – fortsatt oklart om ordningsbetyg

Riksdagen ger grönt ljus för ordningsbetyg i skolan. Men fortfarande är det inte klart om ordningsbetygen blir verklighet.
Lärarnas tidning external link

Vuxenutbildning i fokus, 18 oktober i Stockholm

Högaktuell dag för dig som undervisar inom vuxenutbildning! Under en heldag diskuteras viktiga ämnen såsom betyg, bedömning och validering, hur vuxnas lärande skiljer sig från barn och ungas, vad som händer i hjärnan när vi lär oss samt pedagogiska strategier i mötet med vuxna elever med npf.

Läs mer och boka din plats

Trygg, rolig och lite farlig

En egen utomhusyta som barnen kan förändra och sätta sina avtryck på är viktigt. Gården ska också erbjuda variation, utmaningar och en och annan farlighet, råder experterna. Samhällsutvecklingen tenderar dock att gå åt motsatt håll.
Tidningen Förskolan external link

Här går 102 elever per behörig lärare i fritidshem

Lärartätheten på Sveriges fritidshem försämrades förra året samtidigt som andelen lärare med en pedagogisk högskoleexamen sjönk till 37 procent, den lägsta siffran sedan statistiken började samlas in 1995.
Lärarnas tidning external link

Academedia lämnar kommuner med ”för låg” förskolepeng

Samtidigt som Academedia vinst stiger säger skolkoncernen att de lämnar kommuner med låg förskolepeng om ingen höjning sker. Vi signalerar att det krävs mer resurser, menar vd Marcus Strömberg.
Altinget external link

Rektorns stora oro: Fastan under ramadan slår mot elevernas betyg

Den här veckan sammanfaller den muslimska fastemånaden ramadan med grundskolans nationella prov. SVT:s rundringning till flera skolor i Göteborg visar att många skolbarn varken äter eller dricker under dagens ljusa timmar.
SVT Nyheter Väst external link

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.
Skolporten external link

”Stoppa hat, våld och hot mot skolledarna”

Ska vi kunna garantera att landets rektorer och skolchefer kan fortsätta utöva sitt samhällsviktiga uppdrag behöver de känna att de har såväl lagstiftarens som sina lokala politikers stöd i ryggen, skriver Matz Nilsson och ordförande för lokalavdelningen av Sveriges Skolledarförbund i Luleå, Ewa Lundström.
NorrbottenKuriren external link

I skolkrisen: utbildningsdirektör får miljonfallskärm

Storvretskolan blev först i Sverige att tas över av staten. Sedan blev det föräldraprotest mot nedlagda förskolor. Nu lämnar Mikael Caiman Larsson sin post som utbildningsdirektör i Botkyrka.
Lärarnas tidning external link

”Satsa på begåvade barn för välfärdens skull”

En rapport som Svenskt Näringsliv publicerar i dag visar att Sverige hade kunnat ha betydligt högre tillväxt om landets elever presterat bättre på internationella prov. Att öka andelen friskoleelever och den lärarledda undervisningen skulle höja tillväxten betydligt, skriver rapportförfattarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl.
Dagens Industri external link

”Tillväxt är inte meningen med skolan”

Meningen med det goda samhället är det goda samhället. Och poängen med att utvecklas som ung är att bli sig själv, skriver SvD på ledarplats.
Svenska Dagbladet external link

En kunskapsskola för tillväxt

En kunskapsskola för tillväxt. (pdf)
Svenskt Näringsliv external link

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Läs mer och boka din plats

Lärare från skolutvecklingsprojekt har hög kompetens om särskild begåvning

Elisabeth Mellroth belyser lärarnas perspektiv på att inkludera särskilt begåvade elever i undervisningen. När lärare får chansen att ta del av kunskap och diskutera teorier kring särskild begåvning visar de att de har kompetens att både upptäcka, stödja och bedriva undervisning som inkluderar samtliga elever, konstaterar hon.
Skolporten external link

Hög likvärdighet när matematiklärare bedömer nationella prov

Svenska mattelärare är duktiga på att bedöma nationella prov. Den slutsatsen drar Anna Lind Pantzare i sin avhandling om kvalitetsaspekter i de nationella matematikproven på gymnasiet.
Skolporten external link

Vad är matteångest?

Psykologiforskaren Marcus Lindskog har genom att mäta nummersinnet hos väldigt små barn kunnat visa att grunden för matteångest läggs tidigt i livet. Anna Palmer som utbildar förskollärare berättar om hur man jobbar med lärarstudenternas egna negativa känslor inför matte, för att undvika att de förs vidare till barnen. (webb-radio)
Utbildningsrradion external link

Renforsskolan tog bort förberedelseklasserna – skolresultaten förbättrades

Rekordmånga utlandsfödda barn har kommit till den svenska grundskolan de senaste fyra åren. Inte ens en tredjedel klarar behörigheten till gymnasiet. Men i Vindeln utanför Umeå har skolan tänkt om och tagit bort förberedelseklasserna – med positiva resultat.
Sveriges Television external link

Arbetstidsmodell minskade extraarbetet för lärarna

På Ferlinskolan i Filipstad används en arbetstidsmodell för att undvika extraarbete för lärare. ”För att få en rimlig arbetsbelastning är den här modellen viktig”, säger rektor Gun Palmqvist.
Skolvärlden external link

Pulsträning i skolan populärt men studier dissar effekterna

Många skolor har hakat på trenden med fysisk träning i skolan som till exempel pulspass för att förbättra inlärning och betyg. Men det är bara ett problem – flera färska genomgångar av forskningen bakom ger inget stöd för att det funkar.
Sveriges Television external link

Sidan publicerades 2019-05-13 14:15 av


Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet

Regeringen presenterade på fredagen sina satsningar på skolan i den budget som lämnas nästa vecka. Bland annat handlar det om fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasieskolan och digitala nationella prov.

Perspektiv: Skolvärlden måste sluta önsketänka

Allt för många rektorer önsketänker i dag om sina skolor. Betrakta hellre varje skola med realism och välj lösningar efter förutsättningarna. Det skriver Mats Alvesson, professor och organisationsforskare.

”Slopa ämnen om pengarna inte räcker”

Om pengarna inte räcker måste vi kanske slopa modersmålsundervisning och slöjd och musik, varnar rektor Linnéa Lindquist. Hon har startat Skolledarupproret.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.

Kassören tar över rektorns jobb

Pär Steen tar över Berit Öhrvalls rektorstjänst för Tankeborgen Svartlå Fria i Boden och hon tar hans plats som kassör i skolstyrelsen.