Dela:

Veckobrev 2021

Prisad för att eleverna når gymnasiet – Helya Riazat Framtidens kvinnliga ledare

Hon har medgrundat Järvaskolan, där nära nio av tio elever går ut med gymnasiebehörighet – en betydligt högre siffra än i de kommunala skolorna i samma område. Nu belönas Helya Riazat med priset ”Framtidens kvinnliga ledare”, som delas ut av organisationen Ledarna. ”Vi har tänkt mycket utanför ramarna”, säger hon.
Dagens Nyheter external link


external link

Skolportens favorit: Så skapas skolnärvaro

Problematisk skolfrånvaro byggs upp under en längre tid och inte sällan är mobbning en bakomliggande faktor. Men det går att hitta en väg tillbaka till skolan, visar Tobias Forsells avhandling, som nu valts till Skolportens favorit.
Skolporten external link


external link

Så kan matematiklärare använda digital teknik i geometrin

Digitala verktyg kan bidra till ökad förståelse av geometri. Det visar Peter Markkanens avhandling om undervisning i geometri i grundskolan.
Skolporten external link


external link

Skollunchen spelar en viktig roll för barns matvanor

Skollunchen har stor betydelse för barns matvanor, men är också en källa till rött och processat kött. Det går att få till en skolmåltid som är klimatsmart utan att göra så stora förändringar, menar forskaren Patricia Eustachio Colombo.
Skolporten external link


external link

Gemensamma träffar stärker elever med NPF-diagnos

Gemensamma träffar för elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer minskar känslan av utanförskap. Det visar speciallärarna Helena Pålsson och Lovisa Östberg som skrivit en artikel om sitt arbete med att stärka elever med NPF.
Skolporten external link

Kritik av kritikerna

Hur gör du när en medarbetare kritiserar verksamheten, kolleger och dig som chef och samtidigt inte fungerar särskilt väl i sin roll?
Chef & Ledarskap external link

Ingrid Carlgren: Alternativa fakta frodas i skoldebatten

Kunskapsresultatens nedgång i svensk skola skylls inte sällan på en så kallad konstruktivistisk pedagogik som påstås ha införts med 1994 års läroplan. Ingrid Carlgren menar att detta inte stämmer, utan att det är en slags alternativa fakta som får styra skoldebatten. Förklaringen till den ökande användningen  av “eget arbete” i skolan kan snarare förklaras med effektiviseringar i new public managements tidevarv.
Skola och samhälle external link

26 skolor inför betyg i fyran – ”Ger en tydligare bild”

26 av landets knappt 4800 grundskolor kommer införa betyg i årskurs 4 till hösten, det framgår nu när anmälningstiden till Skolverket gått ut. 14 av de skolorna ingår i friskolekoncernen Internationella Engelska skolan.
Sveriges Radio external link

Lärare berättar: Så pressas jag att höja elevernas betyg

Läraren Azita Miakhel har pressats av påstridiga föräldrar som velat påverka hennes undervisning och betygssättning. Nu har hon fått nog av angreppen och vill se en förändring. ”Det här är en del av lärarnas vardag som inte borde finnas där”, säger hon.
Skolvärlden external link

Studie: Hälften av 1000 fjärdeklassare utsatta för sexuella trakasserier

Av 1000 västsvenska fjärdeklassare uppger hälften att de utsatts för sexuella trakasserier av andra i samma åldersgrupp vid minst ett tillfälle under en termin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. ”Vi blev förvånade över det höga antalet”, säger forskaren Andrea Valik.
SVT Nyheter Väst external link

Så kan myndigheterna nå unga hemmasittare

Samhällets aktörer måste bli bättre på att samverka kring unga som varken jobbar eller studerar, det skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i en ny regeringsrapport.
Sveriges Radio external link

Tio lärare har dömts för misshandel av elever – på ett år

Under det senaste året har tio lärare dömts i domstol efter att ha misshandlat elever i skolmiljö, det visar en kartläggning som SVT Nyheter Stockholm gjort. Och det handlar om allt från sparkar och stryptag till slag mot en 7-åring.
SVT Nyheter Stockholm external link

Sebastian misshandlades av lärare – nu ska förövaren ge honom slutbetyg

Förra året dömdes en lärare vid Mimers gymnasium i Täby för att ha misshandlat en elev på skoltid. Trots det jobbar läraren kvar på skolan och ska snart ge eleven som misshandlades, Sebastian Polz Mittig, hans slutbetyg. ”Det känns väldigt jobbigt”, säger Sebastian.
SVT Nyheter Stockholm external link

Våldsdömda lärare kan fortsätta undervisa – information mellan myndigheter brister

När lärare döms för brott ska Skolinspektionen avgöra om lärarens lämplighet att undervisa också ska prövas – av Lärarnas ansvarsnämnd, LAN.  Men SVT:s granskning visar att många fall aldrig når Skolinspektionen – eller LAN, eftersom domstolarnas rutiner brister.
SVT Stockholm external link

En tioårig grundskola – Införandet av en ny årskurs 1 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan

Utredningen om en tioårig grundskola redovisar i detta betänkande uppdraget att föreslå hur en tioårig grundskola kan införas genom att förskoleklassen görs om till årskurs 1. (pdf)
Utbildningsdepartementet external link

Så organiserar du undervisningen i svenska som andraspråk

Linda Castell, föreläsare och utvecklingskonsult, ska tala om hur man bäst organiserar undervisningen i SVA på Skolportens konferens Svenska som andraspråk.
Skolporten external link

”Ny vecka, ny Pisa-käftsmäll”

Svenska 15-åringar ligger i topp vad gäller att sitta framför datorskärmar. Det är varken bra för kropp eller knopp. Däremot bör de läsa mer böcker – det skulle gynna även deras digitala lärande, skriver Expressens ledarredaktion.
Expressen external link

Arbetsmiljöverket: Ökat problem med påtryckningar

På Arbetsmiljöverket får man signaler om att påtryckningar utifrån växer. ”Över tid har det blivit ett ökat problem med att lärare blir utsatta för påtryckningar”, säger Kristian Hansson på Arbetsmiljöverket.
Skolvärlden external link

Här slipper lärarna ta föräldraskället

Föräldrar som hör av sig med negativa synpunkter till lärarna är ett växande arbetsmiljöproblem. Men inte på rektor Mikael Kalmenstams skolor. Här är det i stället han som tar hand om allt föräldraskäll som riktas mot lärarna.
Skolvärlden external link

Enkät: Två av tre lärare lider långvariga sömnrubbningar

Långvariga sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. En arbetsmiljöenkät utförd i Landskrona oroar lärarfacket, som kräver förändring. ”Arbetsgivaren måste sluta klämma in allt fler elever i klasserna”, säger LR:s Ingrid Lyberg.
Skolvärlden external link

PISA-skandalen – dag för dag

Från resultaten till tunga kritiken.
Expressen external link

Styrningen av den kommunala grundskolan har förbättrats, men mer behöver utvecklas

Upprepade granskningar konstaterar att det finns svagheter i skolhuvudmännens styrning och ledning av verksamheterna. En återkommande svaghet är att det finns en otydlighet i ansvars- och rollfördelningen mellan huvudman, rektor och lärare.
Skolinspektionen external link

Sidan publicerades 2021-05-17 14:33 av


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Få grepp om programmering
  Mikael Tylmad

Få grepp om programmering

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Läs mer
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

Ny kommunchef tillträder 1 juli

Nu är det klart med ny kommunchef i Pajala Kommun. Det är Stefan Millgård som har fått jobbet. Stefan kommer närmast från en tjänst som rektor i Luleå Kommun där han har arbetat som chef i flera perioder sedan 2004.

Hon blir rektor för ny gymnasieskola i Enskede

Helena Timdahl-Franke heter rektorn för den blivande kommunala gymnasieskolan i Enskede. Vad skolan som hon ska vara rektor på ska heta är dock inte klart ännu.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Utmärkelser

19-åriga Yousra motverkar rasism på skolan – får utmärkelse

19-åriga Yousra El Mourabit har arbetat mot rasism för att fler elever ska känna sig inkluderade på Södra latin, bland annat genom People of color-föreningen. Hon är en av fem unga personer nu som får utmärkelsen Ungt kurage från Raoul Wallenberg Acadmy för att hon agerar för ett medmänskligare samhälle.

Prisad lärare gör biologin levande

Biologiläraren Henrik Toresson har prisats av Vetenskapsakademien. Dels för sitt underhållande arbete med minnestekniker. Men också för sitt effektiva sätt att ställa om till distansundervisning.

Sex pedagoger prisade av kommunen

Några av pedagogernas viktigaste egenskaper är att få individerna att känna trygghet, nyfikenhet för lärande och att få de att växa och nå sina mål. De har de sex pedagogerna som nu är korade till Årets pedagog i Sigtuna lyckats med.

Läs fler
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer