Veckobrev 3519

Trenden: Klagomålen ökar i hela samhället

Huvudmännen är dåliga på att ta hand om klagomål. Det leder bland annat till att lärare och rektorer få ta hand om ärenden som är huvudmännens ansvar. Det befarar Skolinspektionen, som inleder en ny granskning.
Lärarnas tidning external link

Ny Sifo-undersökning: 95 procent av föräldrarna kräver behöriga lärare

Lärare själva har länge larmat om bristen på behöriga kollegor. Nu kliver föräldrarna in. 95 procent säger i en ny Sifo-undersökning att det är viktigt, eller mycket viktigt, att en behörig lärare undervisar deras barn.
Lärarnas tidning external link

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn

I höst startar Stockholms första förskola för särbegåvade barn på Kungsholmen. 30 barn ska få specialpedagogik anpassad för just deras begåvning.
Dagens Nyheter external link

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Välkommen till en heldag för dig som är modersmålslärare! Ta del av intressanta föreläsningar om bl.a. hur hjärnan bearbetar modersmål och andraspråk, resultatet från den nya statliga utredningen om modersmål och studiehandling på modersmål samt exempel på vad i modersmålsundervisningen som kan bidra till att stärka elevens övergripande skolprestation. Missa inte en skräddarsydd dag för dig!

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Svårt hitta lärare till landsbygdsskolor

Det är extra svårt att rekrytera lärare till skolor på landsbygden och till kommuner långt från lärarutbildningar, visar Ekots enkät.
Sveriges Radio external link

M vill se utredning om slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett införande av slöjförbud i förskolan och grundskolan, rapporterar DN. ”Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika”, säger Gunnar Strömmer, (M).
Expressen external link

Moderaterna öppnar för förbud mot fler religiösa symboler

Moderaterna följer upp förslaget om slöjförbud i skolan. Nu öppnar Elisabeth Svantesson (M) för att utreda om även religiösa symboler som davidsstjärna och kors ska förbjudas.
Expressen external link

Så ställer sig partierna till slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse gick i dag ut med att man vill utreda ett slöjförbud i svenska skolor. SD-ledamöter har sedan tidigare sagt att man vill se ett förbud, och när SVT Nyheter ställer frågan till alla riksdagspartier är det bara SD som säger sig stötta idén om en utredning.
Sveriges Television external link

Så mycket kan din kommun söka för lärarassistenter

Nu presenterar Skolverket listan över hur mycket varje kommun eller fristående huvudman kan söka för att anställa lärarassistenter. Men det är bråttom – pengarna måste användas under 2019.
Lärarnas tidning external link

Snabba ryck när assistenter ska anställas

”Det är en utmaning när pengarna kommer så sent på året. Men vår önskan är att skolhuvudmännen hoppar på tåget så snabbt som möjligt”, säger Andreas Spång, Skolverket.
Aftonbladet external link

”Digitala hjälpmedel behövs i förskolan”

De som är kritiska mot att digitala hjälpmedel ska bli ett inslag i förskolan har inte läst på ordentligt, menar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Dagens Nyheter external link

”Sluta svartmåla lärarna”

Generaldirektören för Skolverket har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som ifrågasättande av lärarnas kompetens. Det riskerar att minska lärarnas förtroende för myndighetens verksamhet, menar Gunnlaugur Magnússon.
Dagens Arena external link

Här programmerar barnen i förskolan

De digitala verktygen får en allt större roll i förskolan. Men det handlar inte bara om att sätta en Ipad i handen på barnen, förklarar Anna Jacobsson, utvecklingsstrateg på Bjuvs kommun:
Svenska Dagbladet external link

Flera förskolor vill slippa digitalisering

Flera förskolor vill få göra undantag från den nya delen i läroplanen som handlar om digital kompetens. Men att få tillstånd att göra undantag är bara möjligt genom en lagändring.
Svenska Dagbladet external link

Hon har ett av Sveriges svåraste uppdrag – nya vivallarektorn på plats

I våras begärde facket åtgärder efter våld och hot på Vivallaskolan. Lärare sjukskrev sig, tidigare rektorn sa upp sig och arbetsmiljöverket kopplades in. Nu har nya rektorn Lena Sörbö börjat jobba.
SVT Nyheter Örebro external link

Intern kritik mot BEO

Nu får Barn- och elevombudet (BEO) hård kritik från de egna leden. I en intern skrivelse kritiserar 16 jurister att myndigheten driver ärenden för långt. Johanna Jaara Åstrand kritiserar anmälningskulturen.
Lärarnas tidning external link

Oro bland lärare: ”Vanligt att elever hotar anmäla”

Barn- och elevombudet överklagar ett kränkningsfall till HD. Det blir allt vanligare att elever och föräldrar hotar att anmäla lärare, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Svenska Dagbladet external link

Panikslagen ringer Filip, 13, från skolan: ”De är här!”

Flytta är bästa lösningen, sa polisen. Polisanmäl inte, sa BUP. Det är fel, säger jag. Historien om familjen som känner sig tvingade att lämna staden för att deras 13-åring hotas av andra barn gör mig arg, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.
Svenska Dagbladet external link

”Lärarbristen borde göra politikerna sömnlösa”

Nio av tio föräldrar tycker att det är viktigt med behöriga lärare. Men lärarbristen fortsätter växa. Det är mer än hög tid för politikerna att börja agera mer kraftfullt, skriver Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Dagens Samhälle external link

”Sverige förtjänar en rejäl lärarbrist”

Jag har varit bedrövad över lärarbristen en lång tid, oroad och upprörd. På senare tid har min förtvivlan övergått till en ny känsla, en känsla av hopplöshet, skriver Isak Skogstad, gymnasielärare.
Aftonbladet external link

”Lärarna betalar för skolkrisen med sin hälsa”

Läraryrket är ett livsviktigt yrke för barnen men kan vara livsfarligt för lärarna själva. Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet.
Göteborgs-Posten external link

”Pojkar drabbas för att de följer traditionella mansnormer.”

Att påstå att jämställdhetsarbetet har en del i pojkarnas misslyckanden i skolan är märkligt. Det skriver Jesper Fundberg, etnolog och lektor vid Malmö universitet. Han undervisar också på universitetets polisutbildning.
Sydsvenska Dagbladet external link

Höstens alla konferenser!

Missa inte att boka höstens kompetensutveckling till rabatterat pris. Vi erbjuder boka-tidigt-rabatt på samtliga konferenser till och med 30 juni – spara upp till 1 500 kr! I höst erbjuder vi en stor bredd av såväl ämnesspecifika konferenser som de med övergripande innehåll. Utvärderingar från våra konferenser visar att våra deltagare är väldigt nöjda – prova oss du också! Välkommen!

Höstens alla konferenser!

Låg social position ökar risken för depression

Ungdomar som har föräldrar med låg social position har en ökad risk för depression. Therese Wirback visar också att unga män som drabbats av depression upplever att den ideala mansbilden gör det svårare att förstå att de faktiskt är deprimerade och bör söka hjälp.
Skolporten external link

Skolan viktig plattform för ungas känsla av sammanhang

Skolan är tillsammans med relationer till kompisar och vuxna det viktigaste livsområdet för ungdomar på högstadiet. Åsa Schumann hoppas att hennes forskning kan bidra till att belysa vikten av att systematiskt och åldersanpassat samtala om existentiella frågor i skolan.
Skolporten external link

Skolan som gått från kaos till trygghet på fem år

Bodaskolan i Borås har gått från kaos till trygghet på fem år.
P4 Sjuhärad external link

Så skapas meningsfullt lärande för elever i särskolan

När elever i särskolan upplever undervisningen som begriplig, hanterbar och meningsfull blir de motiverade. Det menar specialpedagogen Marie Nilsson Nordfors som är aktuell med en ny bok om hur lärare kan utveckla undervisningen och skapa meningsfullt lärande.
Skolvärlden external link

Lär dig säga nej till chefen

Att bromsa när chefen eller kollegorna ligger på och vill ha din hjälp kan kännas väldigt jobbigt. Ändå är det viktigt att kunna göra det. Och oftast enklare än du kanske tror, när du väl kommer till skott.
Tidningen Förskolan external link

Bo Sundblad: ”Anknyting är ett slags tyst yrkeskompetens”

Anknytning i förskolan är inget abstrakt, tvärtom – enligt Bo Sundblad ett väldigt billigt sätt att förebygga att unga människor isolerar sig eller halkar snett.
Tidningen Förskolan external link

Sidan publicerades 2019-08-26 16:38 av


Konferenser
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Dom: Elevers behov ska styra – inte kommunbudget

Det är individuella behov som ska styra hur mycket en kommun ska betala för en elev som har särskilda behov – och inte kommunens budget. Det slår Högsta förvaltningsrätten fast i en vägledande dom. ”Vi är väldigt glada för den här domen”, säger Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Skolan med Stockholms nöjdaste lärare

Bra konflikthantering, stort förtroende för skolledningen och höga betyg på trivsel. Det är några av sakerna som gör Stockholms kommuns nya flaggskepp, Anna Whitlocks gymnasium, till vinnare i DN:s Gymnasiekollen.

Elever lämnade Sverige för ett bättre liv: ”Fruktansvärt”

Expressens reportage om barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan har väckt många reaktioner. En fråga som berör inrikesminister Mikael Damberg (S) är varför flera elever födda i Sverige eller uppvuxna här behövt flytta från landet – i jakt på ett bättre liv.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hovslättslärare bäst i Sverige

Biologiläraren Anders Elm som arbetar på Hovslättsskolan utanför Jönköping är en av Sveriges bästa lärare. Senare i vår kommer han att få ta emot Kungliga Vetenskapsakademiens pris under en högtidlig ceremoni på konserthuset i Stockholm.

Nytänkande lärare prisas av Vetenskapsakademien

Fyra lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen verksamma i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Sollentuna, belönas nu av Vetenskapsakademien. De fyra har genom nya idéer och entusiasmerande arbete väckt elevernas intresse för matematik, fysik, biologi och NO.

Karlskogabördig kan bli årets rektor

Maria Lilja från Karlskoga kan utses till årets rektor vid skolledargalan nästa vecka. Hon är rektor för förskolorna i Vivalla i Örebro, som haft en positiv utveckling på senare år.

 Hon kan bli ”årets unga skolledare”

Johanna Linder är biträdande rektor på Polhemsskolan, ansvarig för teknikprogrammet. Hon har blivit nominerad till titeln ”årets unga skolledare” i Sverige.

Film om fylla fick juryns pris

Filmen ”berör genom dramaturgi och kreativt visuellt berättande”. Det var juryns motivering när tvåorna på Campeon Frigymnasium vann den årliga tävlingen Prata om alkohol.

Läs fler
Namn och Nytt

Ulrika Kragner blir ny biträdande förvaltningschef för barn- och utbildning

Nu är det klart vem som blir ny biträdande förvaltningschef på barn- och utbildning i Skara kommun. Ulrika Kragner tillträder tjänsten under våren och blir ett viktigt komplement i nuvarande ledningsgrupp.Hon kommer senast från Jönköpings kommun.

Thomas Persson fortsätter som generaldirektör

I maj 2014 tillträdde Thomas Persson jobbet som generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan. Nu har regeringen beslutat att förlänga hans förordnande med tre år till.

Skolchef slutar – får en miljon i avgångsvederlag

Filipstads skolchef Jan-Erik Andrén slutar med omedelbar verkan.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nytt skolborgarråd

Under onsdagen har Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nominerats till skolborgarråd i Stockholms stad. Hon kommer att väljas formellt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 2 mars.

Bodaskolans rektor säger upp sig

Bodaskolans rektor Lennart Forsman säger upp sig. Orsaken är en konflikt med den politiska ledningen i Borås.