Veckobrev 3519

Trenden: Klagomålen ökar i hela samhället

Huvudmännen är dåliga på att ta hand om klagomål. Det leder bland annat till att lärare och rektorer få ta hand om ärenden som är huvudmännens ansvar. Det befarar Skolinspektionen, som inleder en ny granskning.
Lärarnas tidning external link

Ny Sifo-undersökning: 95 procent av föräldrarna kräver behöriga lärare

Lärare själva har länge larmat om bristen på behöriga kollegor. Nu kliver föräldrarna in. 95 procent säger i en ny Sifo-undersökning att det är viktigt, eller mycket viktigt, att en behörig lärare undervisar deras barn.
Lärarnas tidning external link

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn

I höst startar Stockholms första förskola för särbegåvade barn på Kungsholmen. 30 barn ska få specialpedagogik anpassad för just deras begåvning.
Dagens Nyheter external link

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Välkommen till en heldag för dig som är modersmålslärare! Ta del av intressanta föreläsningar om bl.a. hur hjärnan bearbetar modersmål och andraspråk, resultatet från den nya statliga utredningen om modersmål och studiehandling på modersmål samt exempel på vad i modersmålsundervisningen som kan bidra till att stärka elevens övergripande skolprestation. Missa inte en skräddarsydd dag för dig!

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Svårt hitta lärare till landsbygdsskolor

Det är extra svårt att rekrytera lärare till skolor på landsbygden och till kommuner långt från lärarutbildningar, visar Ekots enkät.
Sveriges Radio external link

M vill se utredning om slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett införande av slöjförbud i förskolan och grundskolan, rapporterar DN. ”Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika”, säger Gunnar Strömmer, (M).
Expressen external link

Moderaterna öppnar för förbud mot fler religiösa symboler

Moderaterna följer upp förslaget om slöjförbud i skolan. Nu öppnar Elisabeth Svantesson (M) för att utreda om även religiösa symboler som davidsstjärna och kors ska förbjudas.
Expressen external link

Så ställer sig partierna till slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse gick i dag ut med att man vill utreda ett slöjförbud i svenska skolor. SD-ledamöter har sedan tidigare sagt att man vill se ett förbud, och när SVT Nyheter ställer frågan till alla riksdagspartier är det bara SD som säger sig stötta idén om en utredning.
Sveriges Television external link

Så mycket kan din kommun söka för lärarassistenter

Nu presenterar Skolverket listan över hur mycket varje kommun eller fristående huvudman kan söka för att anställa lärarassistenter. Men det är bråttom – pengarna måste användas under 2019.
Lärarnas tidning external link

Snabba ryck när assistenter ska anställas

”Det är en utmaning när pengarna kommer så sent på året. Men vår önskan är att skolhuvudmännen hoppar på tåget så snabbt som möjligt”, säger Andreas Spång, Skolverket.
Aftonbladet external link

”Digitala hjälpmedel behövs i förskolan”

De som är kritiska mot att digitala hjälpmedel ska bli ett inslag i förskolan har inte läst på ordentligt, menar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Dagens Nyheter external link

”Sluta svartmåla lärarna”

Generaldirektören för Skolverket har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som ifrågasättande av lärarnas kompetens. Det riskerar att minska lärarnas förtroende för myndighetens verksamhet, menar Gunnlaugur Magnússon.
Dagens Arena external link

Här programmerar barnen i förskolan

De digitala verktygen får en allt större roll i förskolan. Men det handlar inte bara om att sätta en Ipad i handen på barnen, förklarar Anna Jacobsson, utvecklingsstrateg på Bjuvs kommun:
Svenska Dagbladet external link

Flera förskolor vill slippa digitalisering

Flera förskolor vill få göra undantag från den nya delen i läroplanen som handlar om digital kompetens. Men att få tillstånd att göra undantag är bara möjligt genom en lagändring.
Svenska Dagbladet external link

Hon har ett av Sveriges svåraste uppdrag – nya vivallarektorn på plats

I våras begärde facket åtgärder efter våld och hot på Vivallaskolan. Lärare sjukskrev sig, tidigare rektorn sa upp sig och arbetsmiljöverket kopplades in. Nu har nya rektorn Lena Sörbö börjat jobba.
SVT Nyheter Örebro external link

Intern kritik mot BEO

Nu får Barn- och elevombudet (BEO) hård kritik från de egna leden. I en intern skrivelse kritiserar 16 jurister att myndigheten driver ärenden för långt. Johanna Jaara Åstrand kritiserar anmälningskulturen.
Lärarnas tidning external link

Oro bland lärare: ”Vanligt att elever hotar anmäla”

Barn- och elevombudet överklagar ett kränkningsfall till HD. Det blir allt vanligare att elever och föräldrar hotar att anmäla lärare, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Svenska Dagbladet external link

Panikslagen ringer Filip, 13, från skolan: ”De är här!”

Flytta är bästa lösningen, sa polisen. Polisanmäl inte, sa BUP. Det är fel, säger jag. Historien om familjen som känner sig tvingade att lämna staden för att deras 13-åring hotas av andra barn gör mig arg, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.
Svenska Dagbladet external link

”Lärarbristen borde göra politikerna sömnlösa”

Nio av tio föräldrar tycker att det är viktigt med behöriga lärare. Men lärarbristen fortsätter växa. Det är mer än hög tid för politikerna att börja agera mer kraftfullt, skriver Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Dagens Samhälle external link

”Sverige förtjänar en rejäl lärarbrist”

Jag har varit bedrövad över lärarbristen en lång tid, oroad och upprörd. På senare tid har min förtvivlan övergått till en ny känsla, en känsla av hopplöshet, skriver Isak Skogstad, gymnasielärare.
Aftonbladet external link

”Lärarna betalar för skolkrisen med sin hälsa”

Läraryrket är ett livsviktigt yrke för barnen men kan vara livsfarligt för lärarna själva. Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet.
Göteborgs-Posten external link

”Pojkar drabbas för att de följer traditionella mansnormer.”

Att påstå att jämställdhetsarbetet har en del i pojkarnas misslyckanden i skolan är märkligt. Det skriver Jesper Fundberg, etnolog och lektor vid Malmö universitet. Han undervisar också på universitetets polisutbildning.
Sydsvenska Dagbladet external link

Höstens alla konferenser!

Missa inte att boka höstens kompetensutveckling till rabatterat pris. Vi erbjuder boka-tidigt-rabatt på samtliga konferenser till och med 30 juni – spara upp till 1 500 kr! I höst erbjuder vi en stor bredd av såväl ämnesspecifika konferenser som de med övergripande innehåll. Utvärderingar från våra konferenser visar att våra deltagare är väldigt nöjda – prova oss du också! Välkommen!

Höstens alla konferenser!

Låg social position ökar risken för depression

Ungdomar som har föräldrar med låg social position har en ökad risk för depression. Therese Wirback visar också att unga män som drabbats av depression upplever att den ideala mansbilden gör det svårare att förstå att de faktiskt är deprimerade och bör söka hjälp.
Skolporten external link

Skolan viktig plattform för ungas känsla av sammanhang

Skolan är tillsammans med relationer till kompisar och vuxna det viktigaste livsområdet för ungdomar på högstadiet. Åsa Schumann hoppas att hennes forskning kan bidra till att belysa vikten av att systematiskt och åldersanpassat samtala om existentiella frågor i skolan.
Skolporten external link

Skolan som gått från kaos till trygghet på fem år

Bodaskolan i Borås har gått från kaos till trygghet på fem år.
P4 Sjuhärad external link

Så skapas meningsfullt lärande för elever i särskolan

När elever i särskolan upplever undervisningen som begriplig, hanterbar och meningsfull blir de motiverade. Det menar specialpedagogen Marie Nilsson Nordfors som är aktuell med en ny bok om hur lärare kan utveckla undervisningen och skapa meningsfullt lärande.
Skolvärlden external link

Lär dig säga nej till chefen

Att bromsa när chefen eller kollegorna ligger på och vill ha din hjälp kan kännas väldigt jobbigt. Ändå är det viktigt att kunna göra det. Och oftast enklare än du kanske tror, när du väl kommer till skott.
Tidningen Förskolan external link

Bo Sundblad: ”Anknyting är ett slags tyst yrkeskompetens”

Anknytning i förskolan är inget abstrakt, tvärtom – enligt Bo Sundblad ett väldigt billigt sätt att förebygga att unga människor isolerar sig eller halkar snett.
Tidningen Förskolan external link

Sidan publicerades 2019-08-26 16:38 av


Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

Vi behöver inom de närmsta tio åren bygga över 1000 nya skolor och förskolor. Då fordras ny kunskap för att åstadkomma praktiska och ändamålsenliga utbildningsmiljöer för framtidens lärande, skriver Suzanne de Laval, som lett forskningsprojektet Ifous fokuserar: Bygga skola.

Jenny Edvardsson: Vikten av läsning

Allt fler unga läser allt mindre på sin fritid. Därför måste vi se till att det ges tid till läsning, både i skolan och i hemmet. Det finns inte några genvägar, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

Katarina Wilson tillträder som ny CFO på AcadeMedia

Eola Änggård Runsten, CFO på AcadeMedia sedan 2013, har beslutat sig för att lämna bolaget. Eola slutar som CFO den första november, samma datum tillträder Katarina Wilson som ny CFO på AcadeMedia.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.