Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 3619

Publicerad:2019-09-05
John Miller
Redaktör:John Miller

Fyra av tio rektorer har utsatts för våld

Hot och våld mot rektorer är ett problem som växer. I höstas slog en dom fast att hot mot skolpersonal är att betrakta som brottet hot mot tjänsteman. Nu kräver Lärarförbundet att rektorer ska omfattas av samma utökade skydd som socialtjänst och polis.
Chef & Ledarskap

Kräver BEO:s avgång: ”Lamslår lärarkåren”

Efter senaste tidens kritik mot Barn- och elevombudets skadeståndsärenden ska regeringen nu se över ombudsmannens jobb. Liberalernas Roger Haddad kräver att Caroline Dyrefors Grufman får sparken.
Lärarnas tidning

Regeringen tillbakavisar L:s avgångskrav

Anna Ekström tillbakavisar Liberalernas krav på BEO:s avgång, i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Lärarnas tidning

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Läs mer och boka din plats

Regeringen säger nej till slöjförbud i skolan

Regeringen kommer inte att utreda ett slöjförbud i skolor och förskolor. Anna Ekström säger att regeringen värnar om religionsfriheten samtidigt som ingen ska tvingas bära slöja i Sverige.
Expressen

Friskolor gör halv miljard i vinst

De svenska friskolekoncernerna fortsätter gå bra. De två börsnoterade – Academedia och Internationella engelska skolan (IES) – gjorde tillsammans vinster på drygt en halv miljard kronor det senaste året.
Sveriges Radio

Skolornas miljonregn får Ekström att se rött

Provocerande, anser utbildningsminister. ”Våra gemensamma resurser som skulle kunna gå till fler lärare, bättre lärarlöner och mer undervisning i stället blir till vinster”, säger hon.
Lärarnas tidning

Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt. I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik. ”Det här är bara början”, säger Lars Santelius, Lärarnas Riksförbund.
Skolvärlden

Ny yrkeskategori ska stötta elever i Halmstad

I lärarbristens spår testar Halmstad kommun nya vägar och anställer en ny yrkesgrupp för att stötta eleverna och avlasta lärarna.
SVT Nyheter Halland

”Ett enda krav till på rektorer och jag slutar”

”Det finns inga vanliga dagar på jobbet”, säger Maria Löfgren Nicolai, gymnasierektor i Göteborg. Hon gillar variationen och tempot, men ser rektorernas arbetssituation som ohållbar i längden.
Skolledaren

Ledare leder uppror

Nu ger sig rektorer och skolledare in i upproret mot nedskärningar och besparingar. ”Det måste bli en balans mellan krav och resurser. Annars kommer vi snart att misslyckas med våra viktigaste uppdrag”, säger Linnea Lindquist, en av initiativtagarna.
Chef & Ledarskap

Nya möjligheter för förskolans rektorer

Samma chanser till fortbildning och rektorsutbildning anpassad efter verksamheten. Nu inför regeringen nya möjligheter att utveckla sitt pedagogiska ledarskap.
Chef & Ledarskap

Pernilla vill ha kamp mot hedersförtryck

Rektorer på lågstadieskolor har en helt avgörande roll för att förebygga hedersförtryck, menar Pernilla Dahlgren på Silverdansens F-3-skola i Norrköping.
Chef & Ledarskap

Skola under attack

Ludvika hamnade i fokus efter att några nazister skanderat utanför Lorensbergaskolan. De två rektorerna klarade sig genom delat ledarskap och att ta professionell hjälp genom företagshälsan.
Chef & Ledarskap

Barnens rätt ska stärkas

Barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. I Simrishamns kommun jobbar man redan enligt en metod där barnets bästa prövas. Arbetet beskrivs i en ny bok om hur man kan arbeta praktiskt med konventionen.
Skolledaren

”Bättre resultat med rätta förutsättningar”

Skolan och förskolan skulle kunna nå bättre resultat och bli mer attraktiva arbetsplatser än i dag – med rätta förutsättningar för ledarskapet, skriver Matz Nilsson.
Skolledaren

Rektors komplexa uppdrag

Rektorsuppdraget är ett av de absolut roligaste uppdragen du kan ha, och samtidigt det mest komplexa uppdrag du kan ha, skriver rektor Linnéa Lindquist.
Pedagog Göteborg

Jämlikhet i möjligheter och utfall i den svenska skolan

I denna bilaga till Långtidsutredningen undersöks likvärdigheten i den svenska grund- och gymnasieskolan. (pdf)
Regeringen.se

Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.
Sveriges Radio

Unga med attityd 2019

Unga med attityd 2019. (pdf)
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor

Höga krav på föräldrakommunikation i förskolan

Utifrån läroplanen ställs höga krav på förskolan att kommunicera med föräldrarna. Men Linn Eckeskogs forskning visar att personalen vare sig får utbildning eller tid avsatt för det. Dessutom har många förskolor otillräckliga tekniska resurser.
Skolporten

Möjligt att identifiera psykisk ohälsa hos förskolebarn

Det är fullt möjligt att identifiera psykisk ohälsa i form av beteendeproblematik hos små förskolebarn. Berit Gustafsson pekar på beteendeproblem i kombination med hyperaktivitet som en stor riskfaktor.
Skolporten

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, ger här konkreta tips på hur lärare kan arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen.
Skolporten

Inget socker och många regler på ny hjärnsmart skola

Prästamosseskolan i Skurup som öppnade i förra veckan är en av de första skolorna i Sverige vars hela utformning och organisation bygger på aktuell hjärnforskning.
P4 Malmöhus

Skolledare positiva till delat ledarskap

Skolledare i Södertälje som delar ledarskapet pekar på flera fördelar. De får avlastning och är mindre ensamma i chefsrollen. Men det syns inga tydliga skillnader i arbetsmiljön, jämfört med arbetsplatser som har en traditionell ledningsmodell, visar en ny studie.
Skolledaren

Assisterande teknik bra inslag i läsundervisning

Att kunna läsa och inhämta kunskapsstoff är av central betydelse för alla elever i skolan. Den här avhandlingen fokuserade på möjligheten att stärka läsinlärningsundervisningen i lågstadiet och på användandet av digital assisterande teknik för elever med grava läs- och skrivsvårigheter.
Skolledaren

Nya Elementars viktiga varför

Grundskolan Nya Elementar har transformerat verksamheten i tre delar. I arbetet har man inlett med att fråga sig varför man gör det man gör. Den största utmaningen är kommunikationen med föräldrar och det viktigaste är ett modigt ledarskap.
Voister

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer