Veckobrev 3619

Fyra av tio rektorer har utsatts för våld

Hot och våld mot rektorer är ett problem som växer. I höstas slog en dom fast att hot mot skolpersonal är att betrakta som brottet hot mot tjänsteman. Nu kräver Lärarförbundet att rektorer ska omfattas av samma utökade skydd som socialtjänst och polis.
Chef & Ledarskap external link

Kräver BEO:s avgång: ”Lamslår lärarkåren”

Efter senaste tidens kritik mot Barn- och elevombudets skadeståndsärenden ska regeringen nu se över ombudsmannens jobb. Liberalernas Roger Haddad kräver att Caroline Dyrefors Grufman får sparken.
Lärarnas tidning external link

Regeringen tillbakavisar L:s avgångskrav

Anna Ekström tillbakavisar Liberalernas krav på BEO:s avgång, i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Lärarnas tidning external link

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Läs mer och boka din plats

Regeringen säger nej till slöjförbud i skolan

Regeringen kommer inte att utreda ett slöjförbud i skolor och förskolor. Anna Ekström säger att regeringen värnar om religionsfriheten samtidigt som ingen ska tvingas bära slöja i Sverige.
Expressen external link

Friskolor gör halv miljard i vinst

De svenska friskolekoncernerna fortsätter gå bra. De två börsnoterade – Academedia och Internationella engelska skolan (IES) – gjorde tillsammans vinster på drygt en halv miljard kronor det senaste året.
Sveriges Radio external link

Skolornas miljonregn får Ekström att se rött

Provocerande, anser utbildningsminister. ”Våra gemensamma resurser som skulle kunna gå till fler lärare, bättre lärarlöner och mer undervisning i stället blir till vinster”, säger hon.
Lärarnas tidning external link

Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt.  I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik. ”Det här är bara början”, säger Lars Santelius, Lärarnas Riksförbund.
Skolvärlden external link

Ny yrkeskategori ska stötta elever i Halmstad

I lärarbristens spår testar Halmstad kommun nya vägar och anställer en ny yrkesgrupp för att stötta eleverna och avlasta lärarna.
SVT Nyheter Halland external link

”Ett enda krav till på rektorer och jag slutar”

”Det finns inga vanliga dagar på jobbet”, säger Maria Löfgren Nicolai, gymnasierektor i Göteborg. Hon gillar variationen och tempot, men ser rektorernas arbetssituation som ohållbar i längden.
Skolledaren external link

Ledare leder uppror

Nu ger sig rektorer och skolledare in i upproret mot nedskärningar och besparingar. ”Det måste bli en balans mellan krav och resurser. Annars kommer vi snart att misslyckas med våra viktigaste uppdrag”, säger Linnea Lindquist, en av initiativtagarna.
Chef & Ledarskap external link

Nya möjligheter för förskolans rektorer

Samma chanser till fortbildning och rektorsutbildning anpassad efter verksamheten. Nu inför regeringen nya möjligheter att utveckla sitt pedagogiska ledarskap.
Chef & Ledarskap external link

Pernilla vill ha kamp mot hedersförtryck

Rektorer på lågstadieskolor har en helt avgörande roll för att förebygga hedersförtryck, menar Pernilla Dahlgren på Silverdansens F-3-skola i Norrköping.
Chef & Ledarskap external link

Skola under attack

Ludvika hamnade i fokus efter att några nazister skanderat utanför Lorensbergaskolan. De två rektorerna klarade sig genom delat ledarskap och att ta professionell hjälp genom företagshälsan.
Chef & Ledarskap external link

Barnens rätt ska stärkas

Barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. I Simrishamns kommun jobbar man redan enligt en metod där barnets bästa prövas. Arbetet beskrivs i en ny bok om hur man kan arbeta praktiskt med konventionen.
Skolledaren external link

”Bättre resultat med rätta förutsättningar”

Skolan och förskolan skulle kunna nå bättre resultat och bli mer attraktiva arbetsplatser än i dag – med rätta förutsättningar för ledarskapet, skriver Matz Nilsson.
Skolledaren external link

Rektors komplexa uppdrag

Rektorsuppdraget är ett av de absolut roligaste uppdragen du kan ha, och samtidigt det mest komplexa uppdrag du kan ha, skriver rektor Linnéa Lindquist.    
Pedagog Göteborg external link

Jämlikhet i möjligheter och utfall i den svenska skolan

I denna bilaga till Långtidsutredningen undersöks likvärdigheten i den svenska grund- och gymnasieskolan. (pdf)
Regeringen.se external link

Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.
Sveriges Radio external link

Unga med attityd 2019

Unga med attityd 2019. (pdf)
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor external link

Höga krav på föräldrakommunikation i förskolan

Utifrån läroplanen ställs höga krav på förskolan att kommunicera med föräldrarna. Men Linn Eckeskogs forskning visar att personalen vare sig får utbildning eller tid avsatt för det. Dessutom har många förskolor otillräckliga tekniska resurser.
Skolporten external link

Möjligt att identifiera psykisk ohälsa hos förskolebarn

Det är fullt möjligt att identifiera psykisk ohälsa i form av beteendeproblematik hos små förskolebarn. Berit Gustafsson pekar på beteendeproblem i kombination med hyperaktivitet som en stor riskfaktor.
Skolporten external link

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, ger här konkreta tips på hur lärare kan arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen.
Skolporten external link

Inget socker och många regler på ny hjärnsmart skola

Prästamosseskolan i Skurup som öppnade i förra veckan är en av de första skolorna i Sverige vars hela utformning och organisation bygger på aktuell hjärnforskning.
P4 Malmöhus external link

Skolledare positiva till delat ledarskap

Skolledare i Södertälje som delar ledarskapet pekar på flera fördelar. De får avlastning och är mindre ensamma i chefsrollen. Men det syns inga tydliga skillnader i arbetsmiljön, jämfört med arbetsplatser som har en traditionell ledningsmodell, visar en ny studie.
Skolledaren external link

Assisterande teknik bra inslag i läsundervisning

Att kunna läsa och inhämta kunskapsstoff är av central betydelse för alla elever i skolan. Den här avhandlingen fokuserade på möjligheten att stärka läsinlärningsundervisningen i lågstadiet och på användandet av digital assisterande teknik för elever med grava läs- och skrivsvårigheter.
Skolledaren external link

Nya Elementars viktiga varför

Grundskolan Nya Elementar har transformerat verksamheten i tre delar. I arbetet har man inlett med att fråga sig varför man gör det man gör. Den största utmaningen är kommunikationen med föräldrar och det viktigaste är ett modigt ledarskap.
Voister external link

Sidan publicerades 2019-09-05 14:40 av


Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet

Regeringen presenterade på fredagen sina satsningar på skolan i den budget som lämnas nästa vecka. Bland annat handlar det om fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasieskolan och digitala nationella prov.

Perspektiv: Skolvärlden måste sluta önsketänka

Allt för många rektorer önsketänker i dag om sina skolor. Betrakta hellre varje skola med realism och välj lösningar efter förutsättningarna. Det skriver Mats Alvesson, professor och organisationsforskare.

”Slopa ämnen om pengarna inte räcker”

Om pengarna inte räcker måste vi kanske slopa modersmålsundervisning och slöjd och musik, varnar rektor Linnéa Lindquist. Hon har startat Skolledarupproret.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.

Kassören tar över rektorns jobb

Pär Steen tar över Berit Öhrvalls rektorstjänst för Tankeborgen Svartlå Fria i Boden och hon tar hans plats som kassör i skolstyrelsen.