Veckobrev 3619

Fyra av tio rektorer har utsatts för våld

Hot och våld mot rektorer är ett problem som växer. I höstas slog en dom fast att hot mot skolpersonal är att betrakta som brottet hot mot tjänsteman. Nu kräver Lärarförbundet att rektorer ska omfattas av samma utökade skydd som socialtjänst och polis.
Chef & Ledarskap external link

Kräver BEO:s avgång: ”Lamslår lärarkåren”

Efter senaste tidens kritik mot Barn- och elevombudets skadeståndsärenden ska regeringen nu se över ombudsmannens jobb. Liberalernas Roger Haddad kräver att Caroline Dyrefors Grufman får sparken.
Lärarnas tidning external link

Regeringen tillbakavisar L:s avgångskrav

Anna Ekström tillbakavisar Liberalernas krav på BEO:s avgång, i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Lärarnas tidning external link

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Läs mer och boka din plats

Regeringen säger nej till slöjförbud i skolan

Regeringen kommer inte att utreda ett slöjförbud i skolor och förskolor. Anna Ekström säger att regeringen värnar om religionsfriheten samtidigt som ingen ska tvingas bära slöja i Sverige.
Expressen external link

Friskolor gör halv miljard i vinst

De svenska friskolekoncernerna fortsätter gå bra. De två börsnoterade – Academedia och Internationella engelska skolan (IES) – gjorde tillsammans vinster på drygt en halv miljard kronor det senaste året.
Sveriges Radio external link

Skolornas miljonregn får Ekström att se rött

Provocerande, anser utbildningsminister. ”Våra gemensamma resurser som skulle kunna gå till fler lärare, bättre lärarlöner och mer undervisning i stället blir till vinster”, säger hon.
Lärarnas tidning external link

Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt.  I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik. ”Det här är bara början”, säger Lars Santelius, Lärarnas Riksförbund.
Skolvärlden external link

Ny yrkeskategori ska stötta elever i Halmstad

I lärarbristens spår testar Halmstad kommun nya vägar och anställer en ny yrkesgrupp för att stötta eleverna och avlasta lärarna.
SVT Nyheter Halland external link

”Ett enda krav till på rektorer och jag slutar”

”Det finns inga vanliga dagar på jobbet”, säger Maria Löfgren Nicolai, gymnasierektor i Göteborg. Hon gillar variationen och tempot, men ser rektorernas arbetssituation som ohållbar i längden.
Skolledaren external link

Ledare leder uppror

Nu ger sig rektorer och skolledare in i upproret mot nedskärningar och besparingar. ”Det måste bli en balans mellan krav och resurser. Annars kommer vi snart att misslyckas med våra viktigaste uppdrag”, säger Linnea Lindquist, en av initiativtagarna.
Chef & Ledarskap external link

Nya möjligheter för förskolans rektorer

Samma chanser till fortbildning och rektorsutbildning anpassad efter verksamheten. Nu inför regeringen nya möjligheter att utveckla sitt pedagogiska ledarskap.
Chef & Ledarskap external link

Pernilla vill ha kamp mot hedersförtryck

Rektorer på lågstadieskolor har en helt avgörande roll för att förebygga hedersförtryck, menar Pernilla Dahlgren på Silverdansens F-3-skola i Norrköping.
Chef & Ledarskap external link

Skola under attack

Ludvika hamnade i fokus efter att några nazister skanderat utanför Lorensbergaskolan. De två rektorerna klarade sig genom delat ledarskap och att ta professionell hjälp genom företagshälsan.
Chef & Ledarskap external link

Barnens rätt ska stärkas

Barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. I Simrishamns kommun jobbar man redan enligt en metod där barnets bästa prövas. Arbetet beskrivs i en ny bok om hur man kan arbeta praktiskt med konventionen.
Skolledaren external link

”Bättre resultat med rätta förutsättningar”

Skolan och förskolan skulle kunna nå bättre resultat och bli mer attraktiva arbetsplatser än i dag – med rätta förutsättningar för ledarskapet, skriver Matz Nilsson.
Skolledaren external link

Rektors komplexa uppdrag

Rektorsuppdraget är ett av de absolut roligaste uppdragen du kan ha, och samtidigt det mest komplexa uppdrag du kan ha, skriver rektor Linnéa Lindquist.    
Pedagog Göteborg external link

Jämlikhet i möjligheter och utfall i den svenska skolan

I denna bilaga till Långtidsutredningen undersöks likvärdigheten i den svenska grund- och gymnasieskolan. (pdf)
Regeringen.se external link

Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.
Sveriges Radio external link

Unga med attityd 2019

Unga med attityd 2019. (pdf)
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor external link

Höga krav på föräldrakommunikation i förskolan

Utifrån läroplanen ställs höga krav på förskolan att kommunicera med föräldrarna. Men Linn Eckeskogs forskning visar att personalen vare sig får utbildning eller tid avsatt för det. Dessutom har många förskolor otillräckliga tekniska resurser.
Skolporten external link

Möjligt att identifiera psykisk ohälsa hos förskolebarn

Det är fullt möjligt att identifiera psykisk ohälsa i form av beteendeproblematik hos små förskolebarn. Berit Gustafsson pekar på beteendeproblem i kombination med hyperaktivitet som en stor riskfaktor.
Skolporten external link

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, ger här konkreta tips på hur lärare kan arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen.
Skolporten external link

Inget socker och många regler på ny hjärnsmart skola

Prästamosseskolan i Skurup som öppnade i förra veckan är en av de första skolorna i Sverige vars hela utformning och organisation bygger på aktuell hjärnforskning.
P4 Malmöhus external link

Skolledare positiva till delat ledarskap

Skolledare i Södertälje som delar ledarskapet pekar på flera fördelar. De får avlastning och är mindre ensamma i chefsrollen. Men det syns inga tydliga skillnader i arbetsmiljön, jämfört med arbetsplatser som har en traditionell ledningsmodell, visar en ny studie.
Skolledaren external link

Assisterande teknik bra inslag i läsundervisning

Att kunna läsa och inhämta kunskapsstoff är av central betydelse för alla elever i skolan. Den här avhandlingen fokuserade på möjligheten att stärka läsinlärningsundervisningen i lågstadiet och på användandet av digital assisterande teknik för elever med grava läs- och skrivsvårigheter.
Skolledaren external link

Nya Elementars viktiga varför

Grundskolan Nya Elementar har transformerat verksamheten i tre delar. I arbetet har man inlett med att fråga sig varför man gör det man gör. Den största utmaningen är kommunikationen med föräldrar och det viktigaste är ett modigt ledarskap.
Voister external link

Sidan publicerades 2019-09-05 14:40 av


Konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Dom: Elevers behov ska styra – inte kommunbudget

Det är individuella behov som ska styra hur mycket en kommun ska betala för en elev som har särskilda behov – och inte kommunens budget. Det slår Högsta förvaltningsrätten fast i en vägledande dom. ”Vi är väldigt glada för den här domen”, säger Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Nytänkande lärare prisas av Vetenskapsakademien

Fyra lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen verksamma i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Sollentuna, belönas nu av Vetenskapsakademien. De fyra har genom nya idéer och entusiasmerande arbete väckt elevernas intresse för matematik, fysik, biologi och NO.

Elever lämnade Sverige för ett bättre liv: ”Fruktansvärt”

Expressens reportage om barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan har väckt många reaktioner. En fråga som berör inrikesminister Mikael Damberg (S) är varför flera elever födda i Sverige eller uppvuxna här behövt flytta från landet – i jakt på ett bättre liv.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hovslättslärare bäst i Sverige

Biologiläraren Anders Elm som arbetar på Hovslättsskolan utanför Jönköping är en av Sveriges bästa lärare. Senare i vår kommer han att få ta emot Kungliga Vetenskapsakademiens pris under en högtidlig ceremoni på konserthuset i Stockholm.

Nytänkande lärare prisas av Vetenskapsakademien

Fyra lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen verksamma i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Sollentuna, belönas nu av Vetenskapsakademien. De fyra har genom nya idéer och entusiasmerande arbete väckt elevernas intresse för matematik, fysik, biologi och NO.

Karlskogabördig kan bli årets rektor

Maria Lilja från Karlskoga kan utses till årets rektor vid skolledargalan nästa vecka. Hon är rektor för förskolorna i Vivalla i Örebro, som haft en positiv utveckling på senare år.

 Hon kan bli ”årets unga skolledare”

Johanna Linder är biträdande rektor på Polhemsskolan, ansvarig för teknikprogrammet. Hon har blivit nominerad till titeln ”årets unga skolledare” i Sverige.

Film om fylla fick juryns pris

Filmen ”berör genom dramaturgi och kreativt visuellt berättande”. Det var juryns motivering när tvåorna på Campeon Frigymnasium vann den årliga tävlingen Prata om alkohol.

Läs fler
Namn och Nytt

Ulrika Kragner blir ny biträdande förvaltningschef för barn- och utbildning

Nu är det klart vem som blir ny biträdande förvaltningschef på barn- och utbildning i Skara kommun. Ulrika Kragner tillträder tjänsten under våren och blir ett viktigt komplement i nuvarande ledningsgrupp.Hon kommer senast från Jönköpings kommun.

Thomas Persson fortsätter som generaldirektör

I maj 2014 tillträdde Thomas Persson jobbet som generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan. Nu har regeringen beslutat att förlänga hans förordnande med tre år till.

Skolchef slutar – får en miljon i avgångsvederlag

Filipstads skolchef Jan-Erik Andrén slutar med omedelbar verkan.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nytt skolborgarråd

Under onsdagen har Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nominerats till skolborgarråd i Stockholms stad. Hon kommer att väljas formellt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 2 mars.

Bodaskolans rektor säger upp sig

Bodaskolans rektor Lennart Forsman säger upp sig. Orsaken är en konflikt med den politiska ledningen i Borås.