Över 19000 unga Malmöbors väg från grundskolan och ut i yrkeslivet har kartlagts i en ny rapport från Malmö universitet och Malmö stad. Resultaten visar att de som inte har fullföljt gymnasiet är klart överrepresenterade bland de som är arbetslösa, beroende av försörjningsstöd och lever i ohälsa.
Den statliga utredningen ”Fler vägar till arbetslivet” har inte kommit en dag för tidigt. Men utredningen dras samtidigt med en del återkommande problem. Yrkeselever kommer fortsättningsvis vara elever som ses som mindre begåvade än andra, skriver forskaren Alexandru Panican.
Regeringen vill öka utbudet av yrkesutbildningar på gymnasial nivå och underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Strategi: Synligare arbetsgivare, bättre planering hos huvudmännen och studie- och yrkesvägledning redan i grundskolan.
Efter två decennier av passiv politik i språkfrågan är det bråttom med en handlingsplan så att Sverige kan tillgodose den språkliga kompetens som är nödvändig i det globala samhället, skriver fem forskare och två företrädare för Goethe-institutet.
Hon söker jobb efter jobb men har hittills bara fått komma på två intervjuer. Claudia Sebastianson i Vellinge är utbildad förskollärare och en av flera som vittnar om den tuffa arbetsmarknaden.
Det finns fungerande åtgärder som kan minska arbetslösheten – men de används inte, eller krymper. Var är din ”känsla av brådska”, Pehrson? skriver utbildningsföretag i en slutreplik.
Vår uppföljning visar ett stort intresse för att fylla på med kunskap inom områden som utbildning, hälso- och sjukvård och digitalisering, skriver Göran Arrius och Hedvig Modin, Saco.
Fyra plåtslagare utbildas per läsår i Eskilstuna. Trots att branschen skriker efter arbetskraft. Under första året ska elever på bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet få prova på alla inriktningar, men inriktningarna plåtslagare och ventilationsmontör finns inte med.