Hoppa till sidinnehåll

Nyheter inom kategori "Autismspektrumtillstånd (AST)"

tex Asperger och Autism.

Visar sida 1 av 23

Skolors arbete för en tillgänglig lärmiljö för elever med neuropsykiatriska svårigheter

23 november
Utifrån Skolinspektionens kvalitetskriterier har 22 av de 30 granskade skolorna behov av utveckling inom det granskade området. Iakttagelserna och slutsatserna gäller de 30 verksamheter som har granskats och avser inte att ge en nationell bild av förhållandena. (pdf)

Ny rapport: Två av tre skolor behöver utveckla undervisningen för elever med neuropsykiatriska svårigheter

23 november
Tillgängliga lärmiljöer i undervisningen är centrala för att elever med funktionsnedsättningar ska få möjlighet till kunskapsutveckling som är likvärdig andra elevers. Granskningen visar att två av tre skolor behöver utveckla sitt arbete med att se till att undervisningen är pedagogiskt tillgänglig för elever med neuropsykiatriska svårigheter.

Nils,10, kämpar i skolan – nu ska personal lära mer om diagnoser

20 november
Stödet för elever med neuropsykiatriska diagnoser ska bli bättre i Stockholms skolor. Det tror 10-årige Nils Berlin behövs, eftersom hans funktionsnedsättning inte syns utanpå. ”De märker ingen fysisk skillnad på oss med diagnoser, inte vad jag märker i alla fall”, säger han.

Autistiske Josef, 7 år, huvudperson i Sveriges första rättegång om särskilt stöd i förskolan

20 november
För första gången har en strid om hjälp till ett autistiskt barn i förskolan blivit en rättsak. Familjen Bengtsson har stämt Österåkers kommun för diskriminering. Det här är berättelsen om Josef, 7 år, som farit illa när kommunen valt sina egna metoder framför experternas.

Linus var eleven med adhd – nu är han läraren som hjälper andra

17 november
En tredjedel av eleverna med adhd, autism eller andra NPF-diagnoser får inte godkända betyg i grundskolan, visar siffror som Ekot har tagit fram. När Linus Andersson var ung hade han själv stora problem i skolan på grund av sin adhd och och nu som vuxen lärare i Hedemora försöker han göra en extra insats för…
1223