Att behålla dagens personaltäthet, lokalyta och antal förskolor med betydligt färre barn – det är en svår ekvation, skriver Johan Olofson, förskoledirektör i Göteborg.
I senaste avsnittet reder vi ut vad som gäller när det blir övertalighet på förskolan. Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut? (Webbradio)
Förlagen om mer obligatorisk undervisning riskerar bli svårgenomförda för mindre kommuner, skriver flera kommuner i sina remissvar. Bland annat pekar man på svårigheterna att rekrytera behöriga lärare. Förslagen ”riskerar att förstärka redan existerande ojämlikheter mellan kommuner”, skriver en kommun.
När fler elever med språkstörning och dyspraxi började på Ormkärrskolan i Västerås var personalens kompetens inte tillräcklig. Att anställa en egen logoped – som kunde delas med två andra skolor – blev lösningen. "Nu når eleverna målen", säger rektor Malin Larsson.
Antalet tjänster inom Eskilstuna kommuns skolor behöver minska – därför varslas nu 103 av dem. Det meddelade kommunen under torsdagen. Ett besked som lärarfacket tycker är bekymrande.
Half of secondary schools in England have been forced to cut staff this year due to financial pressures that are pushing many “towards breaking point”, according to polling.
Majoriteten av gymnasieskolorna i Stockholms stad har länge saknat tillgång till skolpsykologer. Det vill det rödgröna styret ändra på och därför anställs nu fler. En av skolorna som nyligen fått en skolpsykolog är Södra Latin.
Totalt finns det drygt 141 000 heltidstjänster som lärare läsåret 2024/25. Antalet lärare i skolväsendet, omräknat till heltidstjänster, ligger på samma nivå som föregående läsår. (pdf)
Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan är på ungefär samma nivå som förgående läsår. Det visar ny statistik om pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning.
I Kristinehamns kommun går skolorna från att inte ha en enda skolbibliotekarie till att anställa fyra stycken. Från den 1 juli ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola med utbildad personal, enligt ändringar i skollagen.
Regeringen vill satsa på stärkta skolbibliotek – där varje skola till nästa läsår ska ha ett eget bibliotek med utbildad bibliotekarie. Men den ekvationen är svår att få ihop, det menar både fackförbundet Dik och Sveriges kommuner och regioner, SKR.