Det är "ekonomivecka" i Danmark, ett initiativ som syftar till att ge barn och unga större förståelse för sin privatekonomi. Under veckan åker bankdirektörer och rådgivare ut till flera av landets högstadieelever och undervisar dem i budget, obligationer och realkreditlån. Se bankdirektören Mats Skovlund från Nordea besöka en skolklass (webbtv).
En kvart in på lektionen får eleverna i uppgift att slå igen sina recept, byta kök med varandra och laga färdigt den maträtt som kompisarna har påbörjat. Tanken är att twisten ska utmana till att pröva nya smaker och tillagningssätt.
Hem- och konsumentkunskapslärarna i Södertälje har med hjälp av Högskolan Kristianstad gjort en lesson study om matkultur. Ett föredömligt fortbildningsinitiativ av kommunen, anser lektor Karin Höijer.
I höstas anordnade du och två andra hem- och konsumentkunskapslärare, Jeanette Pilkrog och Malin Rödin, en tvådagars EdCamp på Fuxernaskolan i Lilla Edet. Berätta, vad är en EdCamp för något?
Lars-Åke Bäckman är ämnesansvarigt undervisningsråd på Skolverket för hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa. Här besvarar han några vanliga frågor som lärare brukar diskutera.
I lektionssalen på Vårboskolan ligger högar av kläder utspridda. Dagens uppgift är tvätt – en liten bit i pusslet som kallas vuxenliv, och en del av höstterminens ämnesövergripande tema Flytta hemifrån.
Koka soppa i all ära. Huvudsyftet med dagens hem- och konsumentkunskapslektion på Flahultsskolan är att börja öva på att ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Matfett, minusgrader, regn och timmar vid spisen eller ute i skogen. Arbetsvardagen sliter hårt på kläderna för lärare i idrott och hälsa och hem- och konsumentkunskap. Ändå vill inte alla arbetsgivare betala för arbetskläder.